Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Děrování a drátkování rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
ten zvlnovač je simpatickej Smile.. dneska sem u toho málem brečel Big Grin sem to zahřál drátek se na krajích zatavil a uprostřed vlna která se zvedla a zůstala nad mezistěnou nezatavená Sad
Trošlu malo přispěji...

Dirky do louček vyvrtám malým vrtáčkem podle šaklony, pak rámek sesponkuji a protahnu drátek, který silou nenapínám, tak přiměřeně.... Když jdu zatavovat mezistěny, tak drát napnu zvlnkovačem drátu a jako trafo používám vyřazený zdroj od notebooku, kde jsou místo koncovky banaky... drát se nežhaví do ruda, ale jen krásně zahřeje.... Práce s ním není pomalá,ale ani ne horror kdy musim kmitat...

Lukaši: právě proto jinak by jsi musel napnout drát jako strunu až by hrál... do prstu to řeže a kleště to často štípnou...
To temperováni mezistěn zní dobře, ale jak to v praxi provést? Ikdyž to nahřeji v troubě či na slunci dlouho to nevydrží...Jak to provádíte? ..Huh
Sice jsem nedrátkoval ani nezatavoval, ale mezistěny jsem do rámků dával předminulou sobotu. Dělal jsem to venku na slunci a nebylo ani třeba dlouho čekat.
Poslední MS se už teplem samy prohýbaly podle podložky.
Pro inspiraci.
Sice to nezatavuje celý rámek najednou, musí se po částech, ale je to mobilní i do lesa kam se chodí po svých. Postupuji tak, že na podložku položím mezistěnu na tu položím vydrátkovaný rámek a postupně zatavuji. drátek je vhodné projet alespoň na několik cm zvlňovačem. Pak se nezvedá. Na jedno nabití baterie zatavuji 80 - 90 mezistěn do rámků 42 x 17 při průměru antikorového drátku 0,3 mm. Drát o průměru 0,4 mm jsem zatím nezkoušel.


[Obrázky: Akuzatavov_n_mezist_n_005.jpg]

Provizorní řešení.
[Obrázky: Akuzatavov_n_mezist_n_007.jpg]

Možná, že to někomu vyřeší problém. Pokud bude někdo mít potřebu něco takového udělat, vyšlo to cca před 2 roky v MV nebo se na mne může obrátit mailem.
ještě takovej blbej dotaz... jak to navlnkovat tim vlnkovačem?? tak aby ty vlnky byli rovnoběžně s mezistěnou nebo aby byyli kolmo na mezistěnu??
Návod jaký je v příspěvku číslo 65 jsem také zkoušel, ovšem když to viděl kamarád elektrikář, pěkně mě vyčinil. Ono to funguje na zatavování docela dobře, navíc jasná výhoda že je to mobilní, ovšem baterie ztrácí každým takovým použitím na kapacitě a jednou ji strčíte zpět do akuvrtačky (nebo z čeho ji máte) a ejhle, nemusí sloužit... takže pokud máte starou baterku nepotřebnou tak je to ještě OK ale z novou bych to už nedělal. já ted´používám nabíječku na autobaterie a zatavuju jak závodní kůň běhá Wink
(10.05.2011 11:17)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]ještě takovej blbej dotaz... jak to navlnkovat tim vlnkovačem?? tak aby ty vlnky byli rovnoběžně s mezistěnou nebo aby byyli kolmo na mezistěnu??

Rovnoběžně, aby se vlnky co nejvíc skryly v dnech buněk. On by se ten zvnovač stejně v jiné pozici špatně používal.
(09.05.2011 21:37)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]ten zvlnovač je simpatickej Smile.. dneska sem u toho málem brečel Big Grin sem to zahřál drátek se na krajích zatavil a uprostřed vlna která se zvedla a zůstala nad mezistěnou nezatavená Sad

Lukáši,

ty dáváš na mezistěnu rámek? Pokud ano, zkus také postup opačný, kdy dáš na rámek mezistěnu, ta se svoji váhou zataví. Drátek by měl být opravdu jen mírně nahřátý. Pokud je moc tak o to se více protáhne a vzniká ti ta velká vlna. Mně velmi dobře funguje pulzní nahřívání (brnkám po drátku kontaktem) - tím se ti drátek málo protahuje a zároveň dobře prohřeje.Smile
když drátkujete vodorovně drátkujete na 3 drátky nebo jenom na dva?? jestli na dva jakou máte rozteč děr??
Drátkuju na tři drátky, na dva je taky možné ale nedoporučoval bych to zdůvodu vytáčení. Zbytečně by docházelo k trhání plástu.
Také drátkuji 42x17 třemi drátky vodorovně. Vzdálenost od spodní a horní loučky asi 2 cm, třetí uprostřed Smile .
Používám nerez drátek 0,4mm, boční loučky dělám březové nebo z javoru, jsou to tvrdší dřeviny a tak se drátek tolik nezařezává a jde pěkně napnout (není nutné používat zděře). Používám zvlnovač, pak se drátek pěkně zataví a neprohýbá se tolik při zahřátí.
Vyzkoušel jsem drátkovat podle přiloženého videa (už jsem ho vkládal v příspěvku 10) . Drátkoval jsem rámky na Optimal 42x17. Jako kolíčky jsem použil zinkované hřebíčky s ucvaknutou hlavičkou. Drátkování jde rychle, jednoduše a už v průběhu práce jsou drátky pěkně napnuté, v případě potřeby stačí trošku napnout otáčením kolíčků. Vyzkoušel jsem i přestřihnout některý z drátků ( jak je ukázáno na videu ) a ostatní drátky opravdu drží a nepovolí se. Navíc jsem ani nepotřeboval speciální zachytávač drátu, vše jsem dělal jen rukama a jde báječně. Myslím, že u tohoto způsobu zůstanu.



P.S. vyzkoušel jsem i zvlnění drátku a byl jsem nemile překvapen. Tahem zvlnovače jsem sice vlnky udělal, ale zároveň drát i vytáhl, takže efekt napnutí se nedostavil, spíše naopak. Mám nerez drát o průměru 0,375mm. Máte s tím někdo podobné zkušenosti?
No dle toho jak to dělá, ani nepotřebuješ zvlnovač ..vyzkouším také - vypadá to sofistikovaně, ale zas chce to natrénovat ..
Já drátkoval poprvé v životě, nejdříve klasicky, jak jsem viděl na různých video návodech. Jenže zvlnovač mi dělal tu neplechu s vytahováním drátu, tak jsem zkusil metodu s kolíčky a šlo to perfektně. Okamžitě jsem si to oblíbil. Ten háček nebylo zapotřebí používat, stačilo drát přehnout, protáhnout otvorem, vložit kolíček a dotáhnout. Párkrát se mi stalo, že hřebíček spodní loučky byl přímo ve spodním otvoru, tak jsem ho povytáhl i s loučkou, vydrátkoval, napnul a opět doklepl. Během deseti minut jsem to dostal do ruky a šlo to . . . no jako po drátkách Smile.
Je potřeba dát podnět panu Kotrlovi nebo dalším výrobcům Optimálků, aby začali dělat Optimal rámky s drážkami pro mezistěnu. Bez drátkování (nebo bez mezistěnSmile) je to obrovská úspora času a práce.
(16.05.2011 7:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]...
P.S. vyzkoušel jsem i zvlnění drátku a byl jsem nemile překvapen. Tahem zvlnovače jsem sice vlnky udělal, ale zároveň drát i vytáhl, takže efekt napnutí se nedostavil, spíše naopak. Mám nerez drát o průměru 0,375mm. Máte s tím někdo podobné zkušenosti?

Používám silnější drátek, ale v principu je to jedno. Zvlnovač je potřeba promazat, jinak drátek vytahuje. Jak říká můj dvorní opravář, olej je zázračná tekutina. Tongue
(16.05.2011 7:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]...Tahem zvlnovače jsem sice vlnky udělal, ale zároveň drát i vytáhl, takže efekt napnutí se nedostavil, spíše naopak....

Zdravím Honzo.
Ze začátku jsem měl podobné zkušenosti s vytahováním drátu, ale postupem času jsem zjistil, že je to o technice. Hodně záleží jakou sílu kladete při perforaci drátku.

Zvlňovač je jedna ze včelařských potřeb, které jsem zprvu zavrhoval, ale nyní si práci bez něj nedovedu představit. Zvlňuji nejen použité, ale i nově vydrátkované rámky. Mám takový pocit, že se drátek chová jako pružinka, což je plusem nejen při vytáčení medu.
Honza
To udělátko na protahování drátku rámečkem se dá koupit?
To by mělo být na zachycování oček (nití), když třeba na oblečení zachytíš o nit a vytáhne se ti očko, pokud se nemejlím či neco takového ... ve švadlence to určo budou mít Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's