Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Děrování a drátkování rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
hore uvedene linky na navrtavacie zariadenia su vcelku dobre, len maju 2 spolocne chyby. Hlucnost a silu motorceku..... motorceky zastavili skoro pri vrtani....vtedy tam idu maximalne prudy a urcite takyto motorcek nevydrzi dlho. (co je to ale dlho? 1000 ramikov 10 000? alebo 100 000?) No a hlucnost vrtacky, ten kto nevrtal cely den vkuse a niekedy aj viac niekolko tisic ramikov si to ani neuvedomi.... Pohon z vrtacky budete mat hlavu ako melon verte mi. Je mi uplne jasne ze teraz mi niektori poradite aby som si dal sluchatka alebo stuple do usi.... Vyskusajte a uvidite....
Ten velky stroj za tych 5300 ceskych jediny moze byt OK... vykonny a tichy....
ja si uz robim svoj..... trva mi to uz sice asi 2 roky ale tak raz ho dokoncim... dufam:Big GrinHuhDodgy
Ten jediný stojí za to, aby človek netŕpol kedy sa niečo udeje alebo príde o uši
prave pred par dnami som objednaval komponenty. Styri bezkefkove motory s gulickovymi loziskami, sklucidla do 6mm, 20A zdroj. Cena na aliku: 30 eur, dorucenie samozrejme v cene.

Keby si Cinania nevyslachtili ten idiotsky virus, uz by boli na polceste ku mne. Takto cakaju na odoslanie Angry
deko1 na odoslanie sa nečaká kvôli vírusu ale číňani oslavujú dva týždne nový rok, tento rok to vychádza od 25.01. do 11.02.
Slovenska posta prerusila koli vyrusu primanie a odosielanie zasielok s cinou. Myslim ze v cine si to ani nevsimnu. Je nas 5 milionov a v podstate sme predmestim cinskeho velkomesta.
(04.02.2020 22:18)fofoja napsal(a): [ -> ]deko1 na odoslanie sa nečaká kvôli vírusu ale číňani oslavujú dva týždne nový rok, tento rok to vychádza od 25.01. do 11.02.

nie. Uz od vcerajska mali cinania pracovat. Ale cinska vlada predlzila pre virus volno az do 9.2.
dobrý den všem vespolek,
loni jsem na konci léta začal s oddělky, stloukal, drátkoval a zatovoval jen pár rámků/mezistěn, při poslední prohlídce vše drželo....ale....chci připravit na letošní sezonu rámky, nadrátkovat....loni jsem nepoužil zděře, letos bych je použít chtěl. Na jednom nadrátkovaném a vypnutém rámku, který mi zbyl od loňska doma, je vidět, že napnutý drátek se prořízl cca 2-3 mm od dírek do strany, proto chci letos použít zděře.

Kdo zděře používáte, vrtáte prosím dírky o stejném nebo o něco menším (o 0,5mm) průměru jako je průměr zděře, aby tam fest držely, když se loučky pouze předvrtají a rámky stloukají a drátkují až o týdny či měsíce později a mezitím se loučky mohou rozesychat?

Díky za radu zkušenějších praktiků.
Tomáš
Fakt chcete radu zkušeného praktika? Ano? Opravdu?

Nezabývejte se blbostmi jakou jsou ty zděře. Drátek se zařízne a co jako? Tak ho vypněte, koupíte na to udělátko když si neumíte poradit jinak. Já drátek vypnu a někde, na silnější hodní loučce třeba (aby nekoukal hřebík, na boční ho holt ohnu) vychýlím drát mimo osu a zajistím tím hřebíčkem. Popravdě udělátko je tak blbé a nejde mi to s tím, tak to asi 10x rychleji vypnu jak píšu.

A víte, co kdybyste nedrátkoval vůbec? Co kdybyste vedle volně zavěšené a nahoře zatavené M dal tři špejle průměru 3 mm, vyvrtejte to 2,9 a budou tam držet samy a když je tam vlepíte, vydrží tam několikeré vyvaření. Včelám nijak vadit nebudou a zakomponují je do plástu že to ani neuvidíte. Jen tam, kde je špejle holt nemůže být plod, na protější straně plástu ale jo. A jestli máte 39x24, tak na dokonalé zpevnění stačí špejle dvě, které plást rozdělí na třetiny.
první rok mého začátku včelaření jsem zděře používal a chtěl mít vše jako ze škatulky. Ale zděře jsou jedny z mnoha mých horších a špatných rozhodnutí. Za mě říkám, že zděře jsou zbytečnost. Vliv má asi lobby prodejců, kteří prodají plešatému začátečníkovi i hřeben
tom.50: Díky, pravdou je, že napínák mám, tak to prostě projedu napínákem znovu a ono se to napne....loučku ten drát snad nerozřízne vejpůl dřív než se rámek rozpadne z jiného důvoduSmile...

TomasoFernando:....to vypadá jak kdybys už taky někdy nakupoval v tom samém krámu, kde jsem ty zděře koupil...už loniSmile...ale loni jsem se s tím narychlo kvůli pár rámkům pro oddělky nechtěl zdržovat a teď mám doma dva pytlíky zděří a hromadu přířezůSmile....ale vážně, někdo zděře používá, asi je pro to důvod, tak jsem se zeptal, když už mi je dovedli v krámě prodatSmile
TomasK1 napsal(a):napnutý drátek se prořízl cca 2-3 mm od dírek do strany,

Rámek není kytara, drátek stačí napnout jen lehce.
Já mám zděře na VŠECH!!!! rámcích, a že jich je těměř 20 000 a nelituji svého rozhodnutí.
Ono nejde o vydrátkování a napnutí (se zaříznutím) první sezónu. Uvědomte si, že do zděře budete drátkovat podruhé, potřetí, poněkolikáté.
A pokaždé budete hledat tu správnou díru. Nehledě na to, že mezistěna musí být rovně, jinak se nezataví. Zděř to jistí, drátek je vždy tam, kde má být.
Vždyť ten rámek budete používat, dokud se nerozpadne. A pak jen vyměníte loučku a jede se dál. Sám mám ve včelách původní rámky i několik desetiletí.
iRP
jojo....teď si vybavuji, že jsem při pročítání tohoto tématu četl hodně starý/vzadu příspěvek Rostislava a ten důvod pro snazší opakované drátkování...hledání dírek.
Znamená to tedy, že při / po vytavení díla by se měly rámky předrátkovat? Pokud bych dílo nevyřezával a spolu s ním neničil drátky, tak kdy je prosím nutné nově drátkovat?
A ještě dotaz...nezanesou včely ten prostor kolem drátku ve zděři propolisem? Když plánuji tavit vosk v slunečním tavidle tak roztaví se i propolis? Při kolika stupních propolis "taje"?

Díky za poradu!
Při vyřezávání díla logicky o drátek přijdeš. I při vytavení díla z rámků bez porušení drátkování se stane, že se drátek přeruší a je třeba dát nový.
Ze zastavení propolisem mít obavy nemusíš. Netmelí a když v ojedinělých případech tu zděř vždycky najdeš. U děr, které nemají zděře je to horší.
iRP
Rovněž dávám zděře a ještě dráty lehce přejedu vlnkovačem tak, aby se moc neprohnula spodní loučka.

https://velkopetrovickevcelareni.rajce.i...atkovani./
Lubomíre, díky za sdílení fotek....to udělátko na drátkování vypadá fakt dobře....předpokládám že ta kolečka eliminují neustálé zadrhávání drátku a provlékání a odvíjení drátku je pak díky tomu plynulé. Nebo ta kolečka mají ještě jiný důvod?

A všiml jsem si, že podobně jako jiní drátkuješ od kraje - odhadem - tak 2-3 cm a mezitím ty mezery jsou širší...potom při vytáčení se plást neprolamuje v těch prostředních polích? Udrží to?

A ještě jeden dotaz...s dovolením jsem se podíval i na fotky k výrobě mezistěn, tam máš mezistěny jasně žluté a pak takové béžové...v čem je rozdíl? Vlastní výroba (čistě žluté) a kupované (béžové)?

A poslední dotazSmile ... fotky/termofotky...čím si je pořizoval?

díky!
- Přesně tak, kolečka ze stavebnice Merkur eliminují zadrhávání drátku. Drátkování je ale pořád nezáživná práce.


- Nevím, do současnosti jsem drátkoval vodorovně a drátek se pod tíhou medu prohýbal.


- Proč mají kupované MZ jinou barvu nevím. Snad Ti odpoví někdo jiný.


- Z práce zapůjčený fotoaparát FLIR C2.
Lubomíre, mohu mít ještě dotaz k těm kolečkům? Merkur je má vyprodanéSmile...měl jsi v zásobě ještě nějaké alternativní kolo, cívku nebo něco, co by zafungovalo podobně než si nakonec vybral kolečko z merkuru? já od večera přemýšlím, čím to nahradit, ale nenapadlo mě nic kruhového, s potřebným průměrem, co by ještě navíc mělo drážku nebo prohlubeň uprostřed, aby to drželo tan drátek a ten se z toho nesesmýkal nahoru nebo dolu.
díky!
V každém lepším železářství mají železné kladky. Nemají ložiska, ale na soustruhu se dají poupravit. Dělal jsem z nich pohon vyvrtávače a i jinde jsem je párkrát použil. Za tu cenu se ani nevyplatí je celé soustružit. Místo zděří jde použít sponkovačka, dokonce jdou i sehnat nerez sponky, ale je to zbytečné. Zdraví R. S.
TomasK1

Ta kolečka, to je jen takové hraní, není to na nic potřeba, jen to zdržuje, naučte se to dělat bez toho. Vypletení jednoho rámku mi trvá tak minutu a půl - 39x30 4 vodorovné, 24 dávám jen 3 vodorovné. Nikdy je nevytáčím a tak jde jen o to, aby se to nevylomilo při prohlížení a manipuaci.

Svisle dávám vždy jen 4 a to jde ještě rychleji protože je to méně drátku.

Hlavně ale vařím celé rámky a tak znovu vyplétám staré jen výjimečně a nové všechny.

Víte co je "dělový vrták"? Ten skoro nedělá špony (propichování by mohlo fungovat podobně, jenže ohýbá vlákna v jiné rovině), ale vlákna dřeva ohne a zpevní (zhutní) a do toho se pak drátek málo zařezává. Hlavně ale zařezávání drátku je to úpně nejmenší, čím bych se já trápil. Až budete mít víc vč, na toto si vzpomenete jen s úsměvem, uvidíte.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's