Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Děrování a drátkování rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
nemáte někdo tušení ( schema ) jak vyplést Langové rámky, když mám v horní loučce 5 dírek a ve spodní 3 ? ( schema tečka otvor - horní loučka . . . . . a spodní - . . . - ) Smile marně si s tím lámu týden hlavu a fakt nevím, koupil jsem za dobrou cenu už naděrované, sesponkované rámky, ale tohle je mi rébus, že snad budu muset v té spodní loučce ty otvory dovyvrtat. Smile
(15.02.2020 16:14)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Když plánuji tavit vosk v slunečním tavidle tak roztaví se i propolis? Při kolika stupních propolis "taje"?

Díky za poradu!

Pokud plánujete tavit staré souše slunečním tavidlem, pak se připravte na to, že nezískáte zpět ani vklad v podobě mezistěny. Polopatě, když na 10 rámků spotřebujete 10 mezistěn a budou vážit kilo, tavidelm vyzískáte zpět tak max 800-900 g. Jedině u panenského voští na mezistěně, víček a nezakladené divočiny získáte trochu rozumné množství vosku, pořád je to ale velmi neefektivní. Toto není můj názor, ale výsledek mnou mnohokrát opakovaných pokusů a tudíž je to tvrzení.

Ještě horší je napařování. Tam pak zůstanou strašně upatlané rámky (ještě víc než z tavidla) a každý jeden se bude muset nesmírně pracně dočistit, což s drátky nejde a je to pračka nervů. I když rezignujete na čistotu rámků, na upatlané drátky se nová M zatavit nedá.

Propolis se neroztaví jak si myslíte vy, ani varem ve vodě ne úplně, ale jedině vyvařením v DEŠŤOVÉ vodě získáte nejrychleji relativně nejčistší rámky a současně jsou dezinfikované varem, který zničí ty patogeny, které se varem zničit dají - ne tedy původce MVP. I tak je to velmi významná dezinfekce a navíc v dřevě nezůstávají zbytky louhu a jiných dezinfekčních prostředků, jako při některých doporučovaných postupech dezinfekce rámků.

Mnoho včelařů "sportovců" staré souše vyhazuje a kupuje nové mezistěny i rámky. Letos chce v jedné prodejně za mezistěny 490,- Kč za 1 kg. Jestli je to trend a ne jen nenažranost jedince, pak už stojí za to zamyslet se nad efektivitou těžby vosku a voskovou soběstačností.
planuju na zacatek vytavit / roztavit plasty na kterych jsem dostal oddelky, tj. cca 20 plastu myslim...jsou stare a hrbolate....takze kvuli tomu chci slunecni tavidlo zkusit a taky proto ze nemam misto na kotel, varak, apod....a predevsim myslim = nejsem si jist, ze kdyz plasty vytavim v sl. tavidle, tak mi zustanou ramky s dratky a nebudu je muset znovu dratkovat...nevim jak to bude u tech starych z oddelku ale kdyz budu tavit pozdeji nekdy ty novejsi, co si stlucu a nadratkuju ja, tak doufam ze budou znovu pouzitelne....i kdyz vlastne ty nove ramky s novym dilem bych chtel pouzit po vytoceni jako pripravene souse...takze tavit je asi nebudu pokud nezmenim nazor.

...to ze ucinnost nebude 100% s tim jsem smireny...rozdil holt dokoupim / doplatim pri vymene vosku za mezisteny
Tak jinak.

Je rychlejší a tudíž lacinější sbít nový rámek a zadrátovat ho, než čistit zadrátovaný rámek z tavidla. Přehlédl jste taky jak nemuset použít zděře a vrtat s téměř stejným efektem jako mají zděře.

Napadlo vás, že kvůli 20 rámkům nemá cenu kupovat ani to tavidlo? Přitom určitě někde ve vaší blízkosti je nejspíš někdo, kdo to má vyřešené a má na to vybavení. Donedávna měl vařák s lisem každý spolek, tedy MO ČSV, ostatně taky kvůli tomu Svaz a jednotlivé MO vlastně kdysi vznikly - aby včelaři kolektivně vlastnili věci, které nepotřebuje každý víckrát jak den či dva dny v roce a můžou si je půjčovat.

Když byste spíš drátoval obyčejným pocínem, aby šly souše vyřezat (souši s nerezem 0,4 mm nožem nevyříznete), vyřezával je a za sucha oškrábal rámky, šídlem v půl sekundě na jednu dírku uvolnil dírky - nejde je nevidět a když je navrtáte asi 2 mm budou zvětšiny volné a nepotřebujete ani to šídlo (víte co to je?).

Pak napíšete SZ pánovi s nickem JosPr a on vám vysvětlí co udělat s těmi soušemi, myslím, že on vám je vymění za mezistěny. A když ne on (máte to k němu třeba daleko a nevyplatilo by se poštovné), internet je plný takových možností a jistě najdete někoho ve svojí blízkosti.

Právě jsem vám vysvětlil nejefektivnější způsob "recyklace" vosku pro malovčelaře a nabídnul jsem vám hned několik možností.

Tak ať se vám daří.Wink
Smile....jojo...ad1-pravda...ad2-pravda...ad3-pravda....

"..Přehlédl jste taky jak nemuset použít zděře a vrtat s téměř stejným efektem jako mají zděře..."....to jsem nepřehlédl, ale nevím co to je ta alternativní metoda a nějak sem se na to pozapomněl zeptat...tak jestli by bylo možné dovysvětlil...šídlo vím co jeWink...tak mladej nejsemSmile)

..co se týče toho tavení...tak to jsem si chtěl jednoduše a prostě vyzkoušet, žádnou efektivitu či ne-/úsporu času a peněz jsem za tím nehledal...tavidlo jsem vlastně ani kupovat nechtěl, spíš zkusit vyrobit něco, v čem se to vytaví....slunce pere na chatě dost...tak co to nevyužít...když zjistím, že je to pro mne vopruz tak přejdu na způsob, který zmiňujete a je nejefektivnější...
(17.02.2020 9:17)Jiran napsal(a): [ -> ]nemáte někdo tušení ( schema ) jak vyplést Langové rámky, když mám v horní loučce 5 dírek a ve spodní 3 ? ( schema tečka otvor - horní loučka . . . . . a spodní - . . . - ) Smile marně si s tím lámu týden hlavu a fakt nevím, koupil jsem za dobrou cenu už naděrované, sesponkované rámky, ale tohle je mi rébus, že snad budu muset v té spodní loučce ty otvory dovyvrtat. Smile

Lang má dírky v horní a spodní loučce? Pokud vím, Lang se drátkuje vodorovně, to bude nějaká lidová tvořivost.
TomasK1,

Nie je slnečné tavidlo ako slnečné tavidloTongue Ja som tu dával aj fotky môjho, je na 15 rámikov. Mno a k výťažnosti vosku len toľko. Keby platilo, že z rámika nedostanem toľko vosku, koľko bolo v medzistienke, tak každý rok musím nakupovať medzistienky Big Grin Pravda je ale taká, že rok čo rok mám okrem vosku na medzistienky aj nejaký ten vosk, ktorý je záhadne naviac (už sa to blíži k pol na pol). Podotýkam, že žiadnu voľnú stavbu nemám, čo rámik to medzistienka.
patko79: můžeše prosím poslat odkaz na konkrétní příspěvek s těmi fotkami? našel jsem v daném tématu jen tvůj příspěvek se zmínkou, že používaš tavidlo se zrcadlem na horním víku, příspěvek je z roku 2013...tak se asi od té doby něco změnilo?
Nezmenilo sa nič, je to zateplená bedňa 5 cm polystirénom z každej strany natretá na čierno, na vrchu je sklo. Jediné čo by som zmenil je vanička, tú by som urobil z nerezu. Bacha na popáleniny, vo vnútri je to fakt horúce, optimalové rámiky tam kvačkám
V začátcích mého včelaření jsem používal sluneční tavidlo a takovým nesmyslům, že nezískáte zpět ani vklad v podobě mezistěny. Tomu se fakt musím zasmát.Big Grin
Když dva dělají totéž, není to totéž..........Wink
Už se to tu řešilo několikrát....!
no nevím jak to bylo myšleno, ale asi tak, že nezískám 100% = mezistěna + vosk, ze kterého je vystavěno dílo v rámku.....protože asi část toho vosku co je na rámku, zůstane v tom zbytku (košilky a další nečistoty) a pokud se tedy chci přiblížit 100%, tak pak musím ještě tuhle směs vyvařit a zcedit a dalším způsobem zpracovat abych z toho vymáčkl/vyždímal poslední zbytky vosku a přiblížil se 100% toho, co jsem do tavidla na rámku strčil.
tak ja som to pochopil asi úplne zle, ja som to pochopil tak, že nedostanem v slnečnom tavidle z vloženej súše ani toľko vosku, koľko je v medzistienke zatavenej do rámikaDodgy
Od děrování a drátkování jsme se dostali na výtěžnost vosku. Zkusím se vrátit k tematu.
Většina včelařů děruje vrtákem 1 - 2 mm. Vrtám 3,5mm a klidně je možno i 4 mm.
Drátkování jde mnohem rychleji a obava, že by drátek nebyl přesně ve středu, je zbytečná. Po vypnutí vždycky přesně ve středu je.
Pokud staré dílo vyřežu, čistím dírky opět vrtačkou (nejlépe malou akumulátorovou) a vrtákem 3.5.
tom.50: k těm dělovým vrtákům...sem na googlu hledal a našel jen do kovu za ceny přes 2,5 tis...tak to nebude moje volba...mám koupené normální, cena byla mylsím do 50 kč za kus...
Prostě vemte hřebík 32 mm dlouhý, ustříhněte mu hlavu a sklepněte ho naplocho v místě špičky. Udělá to takový jakoby kosočteverček nebo jak to popsat. Nijak to neostřete, špičku to má a dělá to dírku o tolik větší, o kolik to rozklepnete přes průměr toho hřebíčku.
Tahle věc když s tím vrtáte tak nedělá moc "špon", materiál hutní a stlačuje v okolí díry a drátek se méně zařezává. Je to něco jako propichovačka, jenže se ten hrot točí a tím to ohýbá vlákna dřeva v kolmé rovině proti tahu drátku, zatímco propichování je ve směru tahu drátku. Jasné?

Jak píše pan doktor. Vrtejte normálním laciným vrtákem na železo a větším průměrem, 4 bych neradil, ale já to mám asi 2-2,5, neřeším to (prostě najdu nějaký vrták a basta), na to při svých 50 vč a v létě 20-30 odd k tomu, vážně nemám čas!

Jo a vrtám díry po jedné, vždy dvě loučky současně. Nechci vyvrtávačku. Z té jsou díry proti sobě a to já u svislého drátkování nedělám nikdy. Drátky mám šikmo. Neprověšují se pak plásty. U nízkých rámků drátuju vodorovně.

Dírky dělám podle dřeviny, ze které dělám rámky, různě - další důvod proč nechci vyvrtávačku. Nejméně se prohýbá olše, mám z ní rámky nejraděj. Teď mám vejmutovku bez jediiného suku a to je doslova bomba!!!
Když už tady Tom.50 ostatní pisatele dost často poučuje o různých správných názvech, jak se co nazývá a co se smí a nesmí používat za pojmenování.
Dovolím si tedy nyní udělat to samé. To co popisuje Tom.50 :

Prostě vemte hřebík 32 mm dlouhý, ustříhněte mu hlavu a sklepněte ho naplocho v místě špičky. Udělá to takový jakoby kosočteverček nebo jak to popsat.

Tak toto není ani náhodou dělový vrták! To je kopinatý vrták (mizerná napodobenina), dělový vrták je zcela úplně něco jiného.Wink
Tom.50 + Tom-Z:
zdar přátelé!...kopinatý vrták sem si vyguglil, cena sice příznivá - 54 Kč vč DPH - ale nejmenší průměr 6 mm...tak to taky nepoužiju...ale jsem vážně rád - a to neříkám nijak ironicky - že se vždy k danému tématu podaří lehce odbočit k dalším souvislostem a že - budu-li mluvit/psát za sebe - si rozšířím obzory o znalosti, které nemám....a určité nepřesnosti či ne-podrobnosti člověka nutí zapnout a trochu si i něco aktivně dohledat...

...a to je myslím mimo jiné účel tohoto fóra...a se mi zdá, že se daří naplňovat.

...takže po exkurzi od dělového vrtáku po kopinatý se dostávám k tomu, že klasika cca 2-2,5 mm (aktuálně vrtám 2 mm) je vyhovující.

Díky za vaše názory a příspěvky!
Děkuju vám, nevěděl jsem to. Nejsem od černého řemesla a takto mi to vysvětlil a nazval můj starší bratr. Velice se omlouvám za spletení pojmů.

Mrzí mě, že považujete za poučování, když se někdo zkušenější na žádost nováčka snaží pomoci radou a že se i zkušený může občas zmýlit je snad odpustitelné, co myslíte? I vy zaměňujete pojmy a říkáte předávání zkušeností a snaze pomoci poučování, to taky není správný název, co byste řek? Já jsem třeba za vaše poučení mojí osoby, co je a co není dělový vrták (přesněji co je vrták kopinatý, co dělový furt jaksi netuším), vám osobně velmi vděčný a bratrovi za tuhle trapnou blamáž už nemůžu "pěkně poděkovat", asi víte proč. Ale vaše vysvětlení mého omylu rozhodně nepovažuju za nějak ponižující poučování i když se nyní cítím poučen. A můžete mi věřit, že nyní si to už budu pamatovat. Ale určitě se ještě v něčem někdy zmýlím, nevím všecko, vy ano jmenovče Tome?

No a co byste poradil tazateli (a těm, co taky tápou a jen čtou a nepíšou sem) vy? Sem s tím!
Tome.50 neberte to nijak ve zlém, jasně, že jsem v některých věcech také "mimo mísu" (jako občas všichni ostatní). Píšete, že stále netušíte co je dělový vrták. Když budete mít zájem do SZ vám pošlu fotku s vysvětlením jeho použití a nebudeme tady plevelit toto vlákno ostatním dohadama o vrtáku.Wink
Delovy vrtak a to vim uplne presne je vrtak s kterym se vrtaji laufy u dela nebo u tanku. Smajlik
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's