Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Děrování a drátkování rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
V knize "Silná včelstva po celý rok" mě zaujalo udělátko na drátkování. Názory? Má někdo něco takového?
Stále se ale musí provlékat drátek. To je nejnáviděnější práce s rámky. Na drátek si vzít brýle, na hřebíčky si je zase sundat.Big Grin A tak mi příjde nejrozumější sponkovačka, ala př.Křapka.
(19.01.2011 10:44)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]V knize "Silná včelstva po celý rok" mě zaujalo udělátko na drátkování. Názory? Má někdo něco takového?

Já používám podobný systém, ale bez těch třech naváděcích kladek.
Mám holt od přírody velké ruce a díky kladkám by se mi špatně zaváděl drátek do vnějších dírek.
Jak to dělám já. --> Na vodorovnou dřevěnou pracovní desku si pomocí čtyř hřebíčků vytvořím šablonu (formu) do které vkládám rámky. Hřebíčky aretují vodorovný pohyb do všech stran. Tím pádem rámek nehoníte, v lepším případě, po stole Smile.
Nejdůležitější při drátkování je správné nastavení polohy držáku klubka drátku, tak aby se nezacuchával. To je totiž pak nejvíce k zlosti když ho 20min rozmotáváte Sad
(19.01.2011 10:44)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]V knize "Silná včelstva po celý rok" mě zaujalo udělátko na drátkování. Názory? Má někdo něco takového?

Vypadá to zajímavě, otázkou zůstává, zda je to usnadnění. Já to dělám tak, že ve volně položeném rámku provléknu 1X drátek, do jedné ruky vezmu rámek, do druhé konec drátku a vytáhnu téměř na rozpažení (o trochu větší délka, než je na výplet potřeba). rámek položím a postupně protáhnu drátek zbývajícími dírkami tak, aby u bočních louček zůstávala volná smyčka. Upevním konec drátku, a pomocí těchto volných smyček ho lehce napnu, upevním druhý konec a odstřihnu.
Díky kladkám bych nemusel předem vytahovat velké množství drátu, ale na druhou stranu bych musel nějak zařídit, aby z nich nepadal, musel bych se drátkem trefovat do dírek mezi kladkami a nakonec zase drátek z kladek shazovat. Nebo to funguje jinak?
"Ala př.Křapka" Bouchnu,přeložím drátek, bouchnu, převrátím, bouchnu, převrátím,bouchnu.........9 sponek, 9 bouchnutí, odhadem 15-20vteřin. Co víc si přát. A ani brýle si nemusím sundávat.Big Grin Jen sehnat tu správnou sponkovačku.
bouchání je fajn, ale jak se "chytá" střed u hofmanů?
Nemám zatím zkušenosti, není sponkovačka. Ale to nám asi vysvětlí př.Křapka.
(19.01.2011 12:39)PavelN napsal(a): [ -> ]bouchání je fajn, ale jak se "chytá" střed u hofmanů?

No s tým "bouchánim" to nie je také jednoduché. Mne priateľ Josef K.už pred dobrým rokom poslal foto z upevňovania drôtikov do vnútra rámikov, vkladania drôtu pod "kramličku" 10x10 mm, drôtik sponkovačka k latke prichytí, ale napnúť sa ešte i tak musí. Drôt nesmie byť v tomto prípade hrubší ako 0,3 mm, lebo hrubší sa ťažko napína a sponu z latky vyťahuje (čo v takom prípade je stratená, už nedrží).
Vlani som pripravil týmto spôsobom asi 150 rámikov, takže prvé skúsenosti už mám.

Sponkovačku mám mechanickú, ručnú na spony 8-10x10 mm, príklepovú, sponku do dreva bez hrči-suku zabije do dreva na jedno stisnutie. Spony sa umiestňujú v smere latky, drôt sa vedie cez vnútro sponkovačky pod sponkou a to je problém, pretože pri tomto type sponkovačke, sa prakticky nedá drôt napnúť a musí sa to urobiť dodatočne. Výplet rámika trvá až 2-3 minúty a to až po dokonalom si osvojení práce. Založenie Ms na výplet som robil ručne, pretože 12 V transformátor je slabý. V tom by mohol pomôcť p. Křapka, lebo jeho plásty vystavané na takto vystrojenom rámiku sú vysoko estetické.

Možno vzduchové sponkovačky by na túto prácu boli lepšie. Aj kvalita ručne zatavovaných Ms nebola najlepšia, lebo drôt pod každou sponou vchádzal a na druhej strane vychádzal, tam včely väčšinou Ms vyhrýzali.
Potrebovalo by to "doladiť" a by nástroj nevydával falošné zvuky. Anton
Dík za vlastní zkušenosti. Přítel Křapka již vloni uveřejnil v 5 čísle MV tuto metodu. A já bych jej prosil o jeho zkušenosti.
Zdravím, drátkování jsem již několikráte popisoval a tuším, že i zde na fóru. Avšak osahat a vyzkoušet je více než číst a vidět několik fotografií. Proto by stálo za úvahu uspořádat někde setkání účastníků fóra, pokecat poznat se a při té příležitosti nějaké rámky vydrátkovat. Má někdo nějaký nápad na místo a termín setkání? Aparát na drátkování nemá žádné zvláštní nároky. Stačí obyčejný stolek a židle. Co vy na to?
Jako nápad, dobrý. I já bych byl pro, ale realizace bude dost obtížná. Už v listopadu se nás dávalo dohromady poskrovnu. A bylo dost času a všichni to do Prahy, mimo pražáků, měli skoro stejně daleko.
Tuším, že někdy začátkem února je v plánu PPP. Co vy na to?
http://www.n-vcelari.cz/index.php?option...&Itemid=92
Taky dobrý nápad, alespoň pro mne. 5. února. Ale pro přítele Křapku je to kus cesty. Jinak jej samozřejmě zveme, tak jako ostatní.
(19.01.2011 22:12)PavelN napsal(a): [ -> ]Tuším, že někdy začátkem února je v plánu PPP. Co vy na to?
http://www.n-vcelari.cz/index.php?option...&Itemid=92

Přiznám se, že vážně uvažuju o tom, do Hostinného jet, zatím vlakem. No ale kdyby se našel někdo z Prahy s autem a složili bychom se ... Mohla by to být dobrá včelí taškařice, ne? Wink
Já bych se přidla taky. Z toho Práglu, kdyby se jelo.
(06.02.2011 19:07)Milan Štěpán napsal(a): [ -> ]Pokud pan Křapka dovolí, přidám čtyřminutové instruktážní video s jeho způsobem drátkování rámků.

Pane Křapka, dovolte otázku na fóru. Všiml jsem si, že Váš rámeček má horní loučku slabší (zřejmě stejnou se spodní)než Hof.rámky např. z Vematu, které mají 26mm. Je to jen kvůli umožnění nějaké technologie odvíčkování, jak se domnívám, nebo to má jiný význam? Za vysvětlení děkuji předem.
Nechal jsem se inspirovat způsobem drátkování, která prezentoval pan Křapka a upravil jsem k tomu účelu ruční sponkovačku z OBI. Celý nápad spočívá v tom, že drátek je veden pod sponkovačkou v bužírce, která ho lehce napíná a drží na místě. Klubko, ze kterého se drátek odvíjí už nesmí dávat velký odpor, drátek už by se blokoval. Zatím jsem vydrátkoval jen pár rámků, ale hlavně jsem ten vynález použil na připevňování minerální vlny mezi krovy, tam se také uplatní.
Význam užší horní loučky rámku není z důvodu odvíčkování. Ten důvod je daleko prozaičtější. Ten důvod je obestavění dřeva a tím pádem vytvoření zdánlivě celistvě prostavěného plodiště. To znamená, smazání proklamované a kontraverzní nevýhody nízkonástavkových úlů. Funguje to. Matka snadno přechází z patra do patra. Srovnávací pokusy jsem ale neprováděl. Neměl jsem to zapotřebí. Rychlost jarního rozvoje je v mém pojetí chovu dostačující. Avšak, "v tom co je dobré, si každý odporuje".
JK
Pěkný Pavle,
ale nemám to v hlavě ještě srovnané, proto se Tě i ostatních chci zeptat:
  1. jak jsou široké sponky?
  2. jak zabezpečíte to, aby byl přisponkovaný drátek uprostřed spony (a současně vycentrovaný ve středu rámku) a neposouval do stran?
  3. je po montáži dostatečně napnutý?
  4. nehrozí vytažení spon při napínání (mám velkou sílu Smile)

Díky Honza
Tady předkládám slíbené video kde pan Křapka předvádí drátkování rámečků sponkovačkou a zatavování mezistěn,které předvedl v rámci své přednášky na Podkrkonošském Potlachu v Papučích, v Hostinném 5.2.2011.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's