Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Já znám lidí co vypadali skvěle a už tu nejsou a naopak jiní jsou značně obnošení a drží!! U včel to bude stejné, co myslíte?Big Grin

Jo a každý nechť si sám v hlavě srovná to o tom, že práce šlechtí. Já kolem sebe vidím jen to, že huntuje a vede k předčasnému opotřebení. Pravda ale je, že ti předčasně zesnulí z přemíry dřiny byli možná velmi šlechetní či ušlechtilí (fakt je v tom rozdíl a já dodnes netuším, jakou formu ušlechtilosti práce vlastně přináší). Otázka je, zda skutečně toužíme právě po takovém zušlechtění.
Při dnešní prohlídce úlu jsem našel mnoho uhynulých včel na sítě a tohoto predátora. Můžete mě poradit co je??
[Obrázky: 761.jpg]
Lišaj.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat a nenasel jsem takové vlákno. Setkal jsem se prvně s nějakou nemoci a tak jsem si to vyfotil a poprosil bych o určeniSmile Úl zatím kynul, nic nesmrdělo, při napíchnuti se larvy netáhly ale byly tvrdý, tak jsem mor vyloučil, doufám ze dobře, tak přikládám fotky a prosím o radu, děkuji.
(02.11.2014 18:11)TONDA1 napsal(a): [ -> ]Při dnešní prohlídce úlu jsem našel mnoho uhynulých včel na sítě a tohoto predátora. Můžete mě poradit co je??
[Obrázky: 761.jpg]

Smrtihlav, jeho láka vôňa medu z úla ako hlavne repka a ovocné stromy, agátový med ho moc neláka a najviac lucerka najme tá malá a facelia. Tento motýľ žije žije u nás najviac v agátových lesoch a hájoch.

(21.05.2015 8:56)Tomáš Bukva napsal(a): [ -> ]Dobrý den, chtěl bych se zeptat a nenasel jsem takové vlákno. Setkal jsem se prvně s nějakou nemoci a tak jsem si to vyfotil a poprosil bych o určeniSmile Úl zatím kynul, nic nesmrdělo, při napíchnuti se larvy netáhly ale byly tvrdý, tak jsem mor vyloučil, doufám ze dobře, tak přikládám fotky a prosím o radu, děkuji.
Typoval by som na hnilobu.
Zabiť matku a na 7 deň zrušiť matečníky. Všetky plásty zo včelstva preč a do včelstva vložiť 5 plástov, z toho dva medové, 2 z liahnucim plodom a do stredu plást z vajíčkami a otvorením plodom. To musí biť z takých včelstiev čo nemajú nemoc. Na plodových nech sú včely z úla a neometať aby tie vychovali budúcu matku a starali sa o otvorený plod. Ostatok vyplniť medzistienkami. Medzistienky vymeniť o týždeň za plásty z panenským dielom nie také čo boli už zaplodované. Včelstvo začať krmiť z cukrovým roztokom po vymene medzistienok za postavené panenské dielo.
Tomáš nechcem ťa strašiť a budem rád ak sa mýlim, ale podľa mňa to vyzerá na počiatočné prejavy moru alebo hniloby - v oboch prípadoch je to zlé. Tie tmavšie prepadnuté viečka, niektoré s dierkou sú jasný prejav nákazy.
Rámik na fotografii môžeš hneď spáliť. Máš dve možnosti buď celé včelstvo zlikvidovať a spáliť skôr než sa ti to rozšíri ďalej alebo ak sa chceš pokúsiť o jeho záchranu tak premiesť na medzisteny. V druhom prípade starý úľ ak máš neuteplený naozaj dôkladne dezinfikovať ale rámiky tak či tak spáliť.
Tu si môžeš prečítať zopár informácií k moru a hnilobe:
http://www.svssr.sk/zvierata/choroby_vci...rialne.asp
Já už nečekal jak jsem to uviděl, tak jsem je přemetl na mezistěny, dal jim těsto a všechno zlikvidoval. Dám jim do prvního plodu a buď jim to pomohlo, nebo holt je vysířím... Já si právě podle literatury myslím, že je to ta hnilobaSad A jediné co jsem si ještě říkal, tak jestli jim nevyměnit matku, ale nejsem si jistý jak moc je hniloba přenosná, raději je sice s lítostí, ale zlikviduji, než abych kvůli jednomu včelstvu nakazil ostatní. Jo a ještě jsem jim dal těsto fedbee od pana Sedláčka.

Marek O. a i když mám parní tavičku, takže bude všechno v +-120stupňů musím vše pálit? Myslel jsem si, že 20minut v páře a můžu je zase použít, jsou to všechno věci z minulého roku koupené, tak mě to bylo líto pálit.
Tomáš,

Nepanikáriť, otvor tie tmavé a perforované viečka a zisti, čo je pod nimi (z fotky niektoré vyzerajú, že kaša to nie je). Ak je tam larva nerozpadnutá, umiestnená v takom akoby vrecúšku, tak je to pravdepodobne vreckovitosť. Sám som ju mal asi pred dvomi rokmi, nič som nepremetal, vymenil som matku a nasadil kyselinu mravčiu. zúžil som ho na taký počet nadstavkov, ktorý dokonale obsadali. Po dvoch mesiacoch bolo včelstvo čisté.

Ak ale nájdeš pod viečkami kašovitú hmotu, tak ja by som včelstvo zlikvidoval aj keď sa dá zachrániť, je to ale zbytočne zdĺhavé
No já bych to hlavně vyšetřil! Tj zabalit a poslat do Dolu.
Souhlasím s Patkom.

Letos si s viry užijem. Smile
Tohle vypadá fakt na problém. Jesli ono není lepší to rovnou zlikvidovat a vychovat si nové včelstvo, což je nyní vcelku docela snadné a asi i snadnější než zachraňovat to původní ... I když i v tom je jistý efekt zkušenosti a poznatků, to uznávám ...
Jiří
Ze dvou fotek určit počáteční mor? To velké množství perforovaných víček, které jsou propadlé naznačují na SBV, ale chtělo by to i fotku vytažené larvy!
co je to sbv?
sytě bílá včela
Nie je to žiaden MVP ani hniloba. Nie je tam žiadna kašovitá hmota a rozkladajúca sa hmota ale rpíškvary čiernej farby, ktoré sa dajú vyytiahnuť z bunky. Je tam nedokončený vývin larvy. Je to s najväčšou pravdepodobnosťou SBV - pre začiatočníkov vačkovitosť, vreckovitosť, vírusové ochorenie včiel. Je to jediné vírusové ochorenie včiel, ktoré bolo vo včelárskych knižkách ešte pred príchodom klieštika. Stačí do úľa dať odpariť kyselinu mravčiu alebo použiť beevitale a choroba pominie.
SBV = Sacbrood virus = virová nákaza včelího plodu váčková (pytlíčková) choroba.
Způsobuje smrt larev, larva vytažená z buňky připomíná pytlíček tekutiny. Po vyschnutí má příškvar tvar gondoly (čínského střevíce), příškvar lze z buňky snadno odstranit.
JK

PS
Než jsem dopsal, stačil mne jaro předběhnout.
takže zvápenatění plodu? nebo to je zase něco jiného? na to taky funguje kyselina mravenčí....
EE zvápenatenie má hubový pôvod, to je niečo úplne iné Tongue
Děkuji za rady, madadim tedy kyselinu. Tento popis sedí, moc děkuji
Vyměň hlavně matku. Nebo to rozeber na oddělky a nech si je stavět nové dílo a krm atd. Uvidíš.

Kdysi jsem s tím bojoval, objevilo se to u mých včel zrovna když zde bylo OP na mor, takže jsem byl yvděšený.

Vyřešily si to včely samy.

A stanoviště je jaké? Vlhko, stín?

Proč by měla kyselina působit na virus? Někdo máte nějaké zkušenosti?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Referenční URL's