Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Nepôsobí na vírus možno priamo ( aj keď prečo potom jeme vitamíny a kadečo iné pri chorobe). Pôsobí ale na čistiaci pud a včielky mne tie gondoly za dva tri dni vyhádzali pred letáč Tongue . Nemenil som ani dielo ani som neodstraňoval plod. Ozdravný mechanizmus včelstva je neuveriteľný, len im musíte trocha pomôcťWink
Když tam dá novpu matku s dobrým čistícím pudem . . .
Milan Havelka napsal:
,, Nakousnul jsem to už v "cena medu".....ale ať máte co hledat.....Big Grin Množí se případy, kdy včelaři pozorují na odlíhnutém rámku s plodem několik desítek buněk, které včely odvíčkovávají a vynášejí mrtvá stadia včel....od larev až po kukly s fialovýma očima. Někdy i nevylíhlé mladušky.....Včera jsem dostal fotky od jednoho účastníka zde na VF a dneska se mi dostalo informací i od jiných včelařů....například jeden v Dobrovici. Fotky jsem odeslal MVDr. Martinu Kamlerovi....a pravděpodobně je to nějaký virus. V pondělí budeme schánět vzorky na vyšetření. Takže kdo byste něco takového pozoroval ve svých včelstvech, tak lze poslat v pondělí vzorek na Martinovo jméno do VÚV Dol. Buď celý plást nebo výřez z plástu s inkriminovanými larvami. Mě překvapilo, kolik včelařů o tom ví, že to ve včelách mají a zatím o tom mlčí. Asi ty úhyny loňskem ještě neskončily."
Přikládám ty zmiňované fotografie. Nejsou nic moc, ale je na nich patrné, že se něco děje. Plást dnes balím a posílám k vyšetření i s nějakými vzorky v krabičce. Předběžně mi bylo sděleno, že se jedná o virus plodu, který je jen sezonní a holky se s tím vyrovnají. I tak to není milý pohled. Nejlépe je to pozorovatelné na plástech, kde po vylíhnutí zanáší holky sladinu. Bývá postižen i trubčí plod, to jsem u sebe nepozorovala. Úklid jsem podpořila KM. Zajímavé je, že letos zatím není vidu ani slechu po kleštících.
Buňky vyklízí, včelstvo je tím zaneprázdněno a má menší přínos. Trochu zesláblo, ale líhnou se i doufám zdravé včely, matka klade. Tak jsem zvědavá co to tedy nakonec bude. Až budeme mít výsledky, tak je zde uvedu.
Jinak děkuji Milanovi, že mi vyšetření v podstatě zprostředkoval a taky Zdeňkovi Klímovi, který mi obratem odpověděl, když jsem ho kontaktovala. Jsem ráda za možnosti, které nám zdejší VF nabízí - sdělování.
Možná se ptáte, proč jsem neoslovila někoho z blízkého okolí. V mé blízkosti nemá zatím nikdo zkušenosti s pozorováním. Já včelstvům věnuji spoustu času a tak mi to neuniklo. Stále něco o včelách studuji, navštěvuji semináře. Nechtěla jsem v okolí plašit, protože je zde blízko morové pásmo a tohle je nemoc plodu - ten jsem však dle příznaků vyloučila. Nejsem však odborník a tak jsem věc konzultovala a jak píši výše posílám k vyšetření. Jen jsem doufala, že se po Milanově výzvě najde někdo s tímto problémem blíže Dolu, abych nemusela na poštu s balíkem. Naše rodinná situace jeď hektická a chybí mi čas. Na druhou stranu vám přeji, aby to vaše včelstva nepostihlo. Maky

[attachment=3497][attachment=3498][attachment=3499][attachment=3500]
V máji som robil zmesný odloženec s minuloročnou matkou plus plodové plásty s viacero rodín.Asi po dvoch týždňoch som si všimol,že niektoré včely a trubci majú zdeformované oči.Akoby mali len jedno oko.Postihnutých je tak 1% populácie.Zachladený plod to nebude,lebo pretrváva to dodnes aj odloženec je už na 2VNS +1NNS a 1x som už s nich aj vytočil.Neviete o čo by sa mohlo jednať?

[Obrázky: Obr_zok_017.jpg]
Nekocoval si k Černobilu?
Nebo zase nějaká novinka od Monsata?
Já se také hlásím do klubu, je to rámek z nejslabšího oddělku. Plod byl místy nezavíčkovaný. V buňkách byl vidět černý, mrtvý plod. Dole na síto také vyházen černý plod. Oddělek jsem z tohoto rámku přemetl, ostatní nechal. Matka tam je a klade, bylo zakladeno i na tomto rámku, ale ten už skončil v ohni. Sad Dal jsem tam KM a podnítil zbytky z nedělního medobraní. Dám jim šanci a uvidím, páč v ostatních včelstvech tuto skutečnost nepozoruji.

[Obrázky: IMG_20150630_221618.jpg] [Obrázky: IMG_20150630_221631.jpg] [Obrázky: IMG_20150630_221644.jpg] [Obrázky: IMG_20150630_221648.jpg] [Obrázky: IMG_20150630_221654.jpg] [Obrázky: IMG_20150630_222428.jpg] [Obrázky: IMG_20150630_222432.jpg] [Obrázky: IMG_20150630_222440.jpg]
A prečo všetci dávate KM a čo to pomôže na daný problém? Zrejme babský všeliek na utlmovanie choroby a duševného uspokojenia!
Pôvodom všetkého zla je matka včelstva a tú treba bez milosti zabiť a nahradiť druhov a najlepšie dať tam matečník z plodom druhých včelstiev. Darmo vymeníš dielo lebo tento problém to nevyrieši a budeš vždy na začiatku. Netreba na to hladieť a držať sa toho že mi dali včely med veď aj druhé včely majú med.
deceleros: Na 95% jde o SBV. To je virus, který je v ČR už více než 10 let.
Pro mne je to signální virus, který o včelstvu říká, že je na viry citlivé. Jeho výhoda je v tom, že je to vidět. Včelstvo s těmito příznaky, které by bylo extra výkonné jsem taky neviděl takže to řadím k závažným onemocněním. Výměna matky může pomoct, ale nemusí. Pokud je virus už na plodu ve včelstvu je to poměrně silný infekční tlak a genetická obměna nemusí stačit.
Jak včelstvo vyléčit nevím a pokud mi to někdo prozradí má u mě pozvání na "jedno".

Další info třeba tady jsou tam nějaké fotky, ale i tady na fóru je o tom dost.
Taky jsem si říkal, že jde o pylíčkovitost - http://www.mojevcely.eu/news/virove-choroby-vcel/
Ta KM by mohla zabrat.
Moje zkušenost s KM - na roztoče jakš, takš, na vše ostatní na doražení. Viry, zvápenatění a mor při použití kyseliny zhoršení stavu. Je to spíš ruleta - buď to přežijí, nebo ne. Big Grin
Kupodivu mám tu zkušenost i na zvápenatění, ač se všude tvrdí, že pomáhá.
Na vše, krom těch roztočů, je teplo a dobrá výživa a genetická výměna, když je z čeho.
A teď se mě zdá, že aspoň na něco, taky thymol, ale může to být aj hicama a ne thymolem.
(01.07.2015 10:09)roslp napsal(a): [ -> ]...Jak včelstvo vyléčit nevím a pokud mi to někdo prozradí má u mě pozvání na "jedno".
Další info třeba tady jsou tam nějaké fotky, ale i tady na fóru je o tom dost.
Davide, šance by mohla být při dalším kursu, které pořádá dr. Klíma. Ten poslední byl tuším v dubnu, další bude ale až po sezoně. Ale tam bude šance to vše probrat do podrobna.
Další variantou je poslat vzorky na testy, např. dr. M. Kamlerovi. Je lépe vědět, číst spekulace zde moc nepomůže.
Jiří
Jak včelstvo vyléčit nevím a pokud mi to někdo prozradí má u mě pozvání na "jedno".

Vyléčit se to dá přerušením plodování tak na 15-20 dní a pak přidání mladé matky. Není to stoprocentní a le účinnost je vysoká řekl bych tak 80% Bez přerušení plodování výmněna matky nepomůže.Asi to roznášejí mladušky které čistí buňky a pak hned krmí plod.
Díky za odkazy. Ano, také mne to vylekalo, protože přece jen je to velice podobné VM a já jsem v oblasti VM. Nicméně, dal jsem si práci a celé jsem to řádně prohlédl a také včera došel k závěru, že to VM není. Včelstvo jsem přemetl. Plod tam není, tak uvidíme.

Co se týče babského čarování, jak tady volá Merkuri, přesně rozumím tomu, co tím chceš říct. Nicméně, protože jsem si dal tu práci s kontrolou, tak jsem viděl na rámku, jak si tam vesele poskakuje VD. Čili včelstvo bojuje nyní minimálně s dvěma oslabujícími činiteli. Proto je tam nyní ta KM. Tato aplikace KM ale nemění nic na faktu, že mám za to, že včelstva by se proti VD "léčit" neměla. VD je za stávající stavu již neodstranitelný z krajiny. A veškeré "léčení" na VD jen podporuje VD a udržuje při životě genetický materiál, který má problém s varroatolerancí.
Zabiť matku, urobiť zmetenec, premiesť na medzisteny a dať novú matku.
Asi tak. Jak píše Jaro, je to (kromě jiného) i jistý signál, že včelstvo nemá tu správnou genetiku.
KM sama o sobě zvýší čístící pud. To je vůbec to, co je velmi důležité: jak jsou včelky samy schopné se o sebe postarat.
Pokud je tam i napadení V. d., pak ta aplikace KM také pomůže. Letos to bude s V. d. velice rozdílné, bude velmi důležitá komunikace chovatelů v nejbližším okolí.
Sítě, kudy mohou ty informace chodit, můhou být jakékoli.
Můžeme tisíckrát říkat, že je na to hotová aplikace VMS, ale tohle zjevně v naší podívné realitě není informace považovaná za užitečnou.
Není to ale problém. Informace v regionu můžou chodit jinými kanály a efekt nebude menší. Jenom chtít, jenom mít vůli podělit se. A nebát se a nehrát ty hry ... Angel
A pak se uvidí ...
Jiří
Teď zkouším smetenec s přidáním matečníku a rámku s vybíhajícím plodem ze zdravého včelstva. Testuji tím jestli to přenáší i včely bez plodu.
Přemetení na mezistěny bez zaklíckování matky nikam nevedlo ....
(01.07.2015 11:34)Michal Schützmeister napsal(a): [ -> ]Moje zkušenost s KM - na roztoče jakš, takš, na vše ostatní na doražení. Viry, zvápenatění a mor při použití kyseliny zhoršení stavu. Je to spíš ruleta - buď to přežijí, nebo ne. Big Grin
Kupodivu mám tu zkušenost i na zvápenatění, ač se všude tvrdí, že pomáhá.
Na vše, krom těch roztočů, je teplo a dobrá výživa a genetická výměna, když je z čeho.
A teď se mě zdá, že aspoň na něco, taky thymol, ale může to být aj hicama a ne thymolem.
Spóry MVP zlikvyduje jedine Lúh a nie kyselina, spóry sú z kremíku
Deroceros napsal: Nicméně, protože jsem si dal tu práci s kontrolou, tak jsem viděl na rámku, jak si tam vesele poskakuje VD. Čili včelstvo bojuje nyní minimálně s dvěma oslabujícími činiteli.

Tak VD tam nemám, ale je to ta nemoc co jsem o ní tady na VF už psala. Vzorky jsou na vyšetření, tak snad se něco dozvíme. Maky
Míval jsme to, právě když tady bylo OP na mVP, takže jsme na plod koukal co chvíli.

V podstatě dneska vím zpětně jedno - genetika.

Nijak jsem s tím nebojoval, tehdy se nevzývala KM i na impotnci, takže vlastně nebylo čím, prostě obměna díla a včelstev. A matek.
(01.07.2015 14:51)Maky II napsal(a): [ -> ]Vzorky jsou na vyšetření, tak snad se něco dozvíme. Maky

Maky díky, budu rád, když tu postneš výsledky.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Referenční URL's