Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vloni jsem ponechal svým včelkám na zimu asi dost medu a pro jistotu ještě dokrmil cukrem, dokud ho odebíraly. Včely velice dobře přezimovaly, ale teď při jarní prohlídce jsem zjistil, že (téměř) všechny buňky v plástech jsou plné zásob (částečně zavíčkované, částěčně nezavíčkované) a matka vlastně nemá kam klást. Včely dle možností a počasí začínají přinášet pyl (olše, líska), ale žádný plod ani vajíčka jsem nenašel. Chtěl bych to nějak napravit, ale narážím na problém, že z předchozích sezón nemám žádné souše, takže musím přidat mezistěny. Nemáte pro mě nějaké rady? Včely jsem zimoval na dvou nástavcích 39*24 a nyní mám včelami obsazený téměř celý úl. Nevím zda roztrhat současné dílo a za každý plný plást dát mezistěnu, nebo vložit jen několik mezistěn (spodní nebo horní nástavek, nebo oba?), nebo přidat celý nástavek vystavěný mezistěnami, a to jestli nahoru, nebo úplně na dno. Prosím poradíte mi?
Předně, že by včely neměly přes zimu a nyní v předjaří vůbec žádnou spotřebu, to je mi velice divné. S tím jsem se nikdy nesetkal a myslím, že to nemůže být ani pravda. Stavět v tuto dobu včely sotva samy od sebe budou, protože ještě u nich není probuzený pud a chybí i generace včel, které k tomu jsou disponovány. Takže vám tam mezistěny budou ležet a vytvářet ještě nepřirozenou překážku. A není část zásob z blízkosti sedliště včel tekutých? Pokud ano, tak bych je vzal, odtočil, tím vytvořil prostor a odebranými zásobami bych pokrmoval postupně v průběhu dubna.

Ale stejně, problém bude možná někde jinde, protože dva zcela plné nástavky, to je skoro 40kg zásob. Včely nosí pyl, což by v tomto období sice mělo signalizovat, že je vše v pořádku, ale viděl jste matku?
Nevěděl sem kam napsat tuhle otázku tak ji kdyžtak přesuňte. Zkoušel jste někdo nasadit nástavek dříve než je třeba s tím že se mezi včelstvo a nový nástavek dá list novin. Tadle metoda je popsaná v Ilustrovaném včelařství. Přijde mi to jako dobrý nápad pro začátečníky, kteří nedokážou přesně odhadnout kdy přidat nástavek. Takle si včely prokoušou noviny až budou potřebovat. Zkoušel jste někdo tudle metodu? Byla by to výhoda i kdyby třeba včelař potřeboval odjed někam odjed tak by nasadil nástavky takle přes noviny a včely by se postupně prokousaly.
A vyznam tych novin? Podla mna vcely ti tie noviny rozkusu a vynesu z ula aj keby ten nastavok nepotrebovali.
Ak si nie si isty ci vcely nastavok potrebuju daj ho naspodok pod plodisko. Vcely do neho budu nosit pel a sladinu a tepelne plodisko ochladis vyrazne menej ako keby si dal nastavok navrch.
no ty noviny by se měli dát aspoň tři listy a prej to zamezí tomu aby se ochladilo plodiště a včely si udělaj třeba jen pár direk nebo se jim nechá kraj volnej aby se tam mohly dostat. To podsazení sem zkoušel loni a stalo se mi že včely tam mezistěny vůbec nevystavěly. Sem začátečník tam nemám dílo takže rozšiřuju mezistěnama.
Mezisteny zasadne nedavaj pred zacatim kvitnutia repky. Vcelstva potrebuju mat jednak dobru znasku a jednak dostatok mladych vciel, aby seriozne stavali medzistienky.
Ak by si pred repkou dal medzisteny musis im zacat podavat cukrovy roztok, aby zacali stavat (aj to len silnym rodinam).
Takže do řepky jim nemůžu přidat nástavek protože nemám dílo Sad
Ak nemas dielo a potrebujes rozsirit silne rodiny o nastavok tak poloz naspodok nastavok s medzistenami pod plodisko. Do stredu tohto nastavku vloz 2-3 ramiky so zasobami a vcelami z plodiska.
V zavislosti od predpovedanych teplot a mnozstva stareho plodu sa musis rozhodnut ci plodisko zuzis alebo doplnis po krajoch medzistenami.
Kazdopadne potom musis zacat dokrmovat cukrovym roztokom (3/2) inac nezacnu stavat - je dobre ak mozes nadobu na krmenie vhodne uteplit. Mne sa celkom osvedcilo 2l krmitko rapid - je iba cca. 8 cm vysoke a vcely maju priamy pristup k roztoku.
Spojil jsem téma Přidávání mezistěn v předjaří a poslední příspěvky z tématu Péče o oddělek a přejmenoval na Rozšiřování - přidávání nástavků.

Je to specifická věc použitelná v celém produkčním období.
Sice se najdou otázky a odpovědi na toto téma ve více stávajících tématech, ale tady to je lépe dohledatelné.
(15.03.2012 9:32)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]To podsazení sem zkoušel loni a stalo se mi že včely tam mezistěny vůbec nevystavěly. Sem začátečník tam nemám dílo takže rozšiřuju mezistěnama.

Mezistěny až dole mají jakýsi význam jen při silných snůškách u silných včelstev přičemž u vysokých nástavků při převěšení matky z nějakým plodem k těmto mezistěnám , je lépe ji ještě od ostatního prostoru oddělit mřížkou pak je včely staví.Osobně si myslím že k obnově díla je lépe umístit mezistěny jinam záleží na ůlové sestavě.
Pokud se ale vrátím k využití nárazového nástavku pod plodovím hnízdem je lépe ho vystrojit soušemi.Pořád ovšem bude spíše sloužit jak je popsáno výše k uložení zásob či pylu matce se dolů moc chtít nebude.Pokud souše nemám tak je lépe ve vhodné době rošířit mezistěnami do stran a vzhůru přičemž u vysokých nástavků při rozšíření vzhůru obzvláště na jaře budeme muset do nástavku z mezistěnami přesunout i nějaký rámek z plodem.U nízkých nástavků pokud mluvíme pořád o jarním období a to spíše první polovině tohoto období je vhodné použít zebrování tedy souš mezistěna atd.převěšení plodu není potřeba dostatečně silné včelstvo nástavek bez problému obsedne.Co se týče pozdějšího období tedy druhé poloviny jara tedy silných snůšek včelstvo tak citlivé pro umístění mezistěn není a lze je klidně vkládat i mezi rámky plodové.Vše ovšem závisí na aktuálním stavu včelstva,snůšce.
Do nástaveku mezistěn nad noviny obzvláště pokud bude vysoký se včely zřejmě nepohrnou bude tam podobný efekt jako při přidání nástavku nad mřížku bez plodu vše umocněno pouze mezistěnami.Včelstvo musí být schopno nejdříve prostor obsednout potom ohřát tedy ovládnout a teprve potom přichází matka klást.V případě čerstvě vystavených mezistěn které na matku působí studeně to nechuť k zakladení ještě umocňuje.Pořád je třba brát v potaz že se tu bavíme o rozšiřování v té první polovině jara tedy v době kdy je rozhodnutí jak a kdy rozšířit zásadní pro další dění ve včelstvu.Včelstvo se po rozšíření může dostat do tří stádijí příliš brozo a nesprávným směrem rozšířeno=podtržení=špatně,příliš pozdě=roj=špatně,včas správným směrem=med=dobře.
Včelky mám přezimované na jednom nástavku. V sobotu pokud bude opravdu krásně chceme jít do včel zkontrolovat zásoby a vložit jeden stavební rámek a chci se zeptat:
Proužek natavené mezistěny mám dát kousek od horní loučky nebo až na horní loučku?
Nemusíš lepit žádný proužek pokud máš nový rámek stačí loučku jen potřít voskem.
děkuji jenže já stejně nemám ještě vosk, takže ten proužek je pro mně lepší natavit, ale dobře natavím ho až k vrchu tak 2 cm široký.
máš mezistěny = máš vosk Smile
to je pravda, ale přeci ten proužek nemůže ničemu vadit nebo se pletu?Blush
Naopak, proužek mezistěny lépe navede včely ke stavbě než pouhé natření loučky voskem
Na tuto odpověď jsem čekal děkujiSmile
(15.03.2012 10:17)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]Takže do řepky jim nemůžu přidat nástavek protože nemám dílo Sad

Pokud dobře rozumím, nemáš dílo a chceš rozšiřovat mezistěnami (taky čím jiným).
Dokud ale není na dohled kvetení ovocných stromů, tak snad kromě nějaké zběžné kontroly nebo jiného akutního důvodu do včel nejdu. Do té doby je jakýkoli pokus o rozšíření špatně. Včely nyní začaly s obnovou dělnic ze zimní na letní generaci a prostoru na kladení matky je vždy dost. A to i tehdy, kdy se to nezdá. Včely totiž zimovaly zalezlé v prázdných buňkách a přes zimu i spotřebovaly něco zásob, tedy určitou část buněk uvolnily. Navíc je včel v této době v úle relativně málo a je stále docela zima, proto o nějakém masivní plodování nemůže být řeč. Ale k vlastnímu rozšiřování.
Základem je fakt, že ke stavbě díla je nutný dostatek včel, teplo a snůška. Pokud cokoli chybí, stavba buď skomírá, nebo v horším případě ustane.
  1. Týden před předpokládaným rozkvětem, ne dříve!!!!!) vložte do včelstva 2 mezistěny, vždy z obou stran na okraj plodového tělesa. Je dobré, když má být 3 - 4 dny hezky. Pokud by mělo být chladno, je mnohdy lepší počkat. Včely se stáhnou na plod a nic se neděje. Pokud bude teplo, včely předložené mezistěny obratem postaví a matka zaklade.
  2. Rozkvětem ovocných stromů můžete vložit další, tentokráte už 3 mezistěny. Předpokladem je, že minule vložené mezistěny jsou postaveny a zakladeny, nebo se tak stane do 1 - 2 dnů. Pokud to není, raději vyčkejte, abyste včelstvo "nepodtrhli". Po jedné na kraje plodového tělesa, jednu už můžete dát i doprostřed plodu. Opět - pokud bude chladno, včely se z krajních mezistěn stáhnou ale tu uprostřed plodu každopádně postaví a M zaklade. Samozřejmě všechny přebytečné rámky vyjmout a zatím uskladnit. Pokud by včely měly na nasazení druhého nástavku, je to možné, ale rámky se musí srovnat "nad sebe". Včely milují komín. Dozadu, do volného prostoru zaparkujete klidně 2 - 3 mezistěny. Na ně dojde opět za týden.
  3. Zhruba týden po rozkvětu ovocných stromů vložte, nebo prohažte další mezistěny. Do plodiště opět kolem plodu, nahoru mezi již postavené. Ale tak, aby nikdy nepřišly 2 nepostavené vedle sebe!!!!
    Je dobré oddělit plodiště, alespoň v této fázi mřížkou. Jinak matka uteče nahoru do tepla a včely ty spodní staví někdy ne moc ochotně. S mřížkou dole musí, protože matka nemá kde klást a nahoře je teplo, takže opět ideální podmínky.
  4. No a v dalších zásazích si to ještě jednou , nebo několikrát zopakujte. Budete se divit, kolik mezistěn dovedou včely takto postavit.
    Samozřejmě, pokud stavíte pouze s proužky, je stavba podstatně pomalejší. Ale i tak še da.
iRP
pane Pešek super! A prosba!
Přispívejte sem pravidelně po celou sezonu tímto stylem nám začínajícím to velice pomůže. A to opravdu postupně s malým časovým předstihem.
Jsem velice vděčný za praktické informace a nejen teorie z knih.
Ještě jednou díky a budu se těšit na další vaše příspěvky.Smile
Jen hledej a pročítej, takových rad je tady mraky. Rosťa (a nejen on) nebude mít v sezóně čas vysedávat u PC, večer padne a bude rád, že má chvíli klid.



Pokud tě zajímají příspěvky konkrétního přispívajícího, v jeho profilu si můžeš zobrazit jeho témata či příspěvky a pak už jen číst a číst a číst ...
Referenční URL's