Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(18.11.2010 20:25)Tomáš Heller napsal(a): [ -> ]Takhle těžko soudit jak je vaše místo vhodne pro včely. Pokud jsou tam pouze rozlehlé vinice a pár švestek tak to nebude dobré. Švestka dává včelkám pyl i nektar (někdy je hostitelem producentů medovice), ale u mě dávají většinou přednost květům jiných rostlin. T.H.

No jak se zdá budu muset zvolit jiné stanoviště, mám další dvě alternativi.
  1. Přímo u domu na zahradě, zahrada velká, včetně sousedů je zde asi 60 ovocných stromů, asi dva kilometry jsou vzdálené družstevní pole kde roste převážně kukuřice.
  2. Na chalupě, zahrada prázdná, je zde ovšem jedna obrovská lípa, zahrada přímo hraničí se smíšeným lesem jehličnatým a listnatým + sousedí mají sad jabloní cca 20 stromů. V okruhu 2-3 km jsou lesy a louky. Ovšem nevýhoda je že tato chalupa je vzdálena cca 40 km od bydliště a tak mám obavy z častého cestování.
Myslíte že 10 včelstev se bude dobře dařit v prvním případě, a nebo spíš oželet dojíždění a postavit je podle mě na zajímavější místo č. 2? Navíc u možnosti první mám strach ze sousedů, ze všech stran stojí domy a at včely umístím kdekoliv, vždy budou nejdál cca 70 metrů od domu jednoho ze sousedů.
Viděl bych to spíše na tu první variantu. Navíc stanoviště "pod zadkem" je k nezaplacení. A není dobré se zaměřovat jenom na stromy, louky dokáží poskytnout hodně zajímavou snůšku. Kolega v letošní špatné sezóně vytáčel průměr 60 kg/úl a pouze z louky.
No první varianta je ale bez louky, je to spíš na okraji vesnice předposlední ulice a za ní už jsou jen pole. Je tam hlavně výhoda, že je to přímo doma a je zde možnost osadit část pole rostlinama užitečné pro včely. A nebude vadit, že v okolí jsou domy, nebudou s tím mít problém třeba sousedi? Nebudou se včely slétávat blízko domů? Jinak díky za rady.
Záleží na sousedechSmile ale 70 metrů je dost. Mám jedno stanoviště také na zahradě ve městě. Chce to udělat tak aby včely vyletovaly nahoru (např. přes plot aj.) aby měly napaječku a nelítaly popřípadě sousedovi do bazénu, aby ho neobtežoval roj. Bodavá včelstva brakuji. Zkuste je dát k domu a uvidíte ...
Já chystám stanoviště taky na zahradě, cca 10 m od bazénu a 3 m od plotu se sousedem. Chce to vhodné zástěny, které včely donutí změnil letovou hladinu. Měl jsem tam pár zkušených včelařů a všichni mi tyto podmínky doporučili. Je pravda, že mám souseda, který se včely těší skoro jako já, tak potíže neočekávám.
Včely na zahradě ve městě není problém. Lepší je, aby nebyly přímo na očích. Myslím, že se o tom na tomto fóru psalo. PohledejSmile
Na ty chalupě to vypadá taky jako dost dobrý místo.
K tomu pěstování rostlin - jako přilepšení dobrý, ale já bych na to moc nespoléhal.
Zkus spočítat počet květů a porovnej s početem včel Smile Včely lítaj bez nejmenších problémů 2 km. Rekordy jsou mnohem víc. Tu kukuřici farmáři určitě s něčím střídaj. Stromy - javory, lípy, a jiné, různé okrasné, plevelné atd... mají zřejmě větší význam, než ovocné.
Chalupa je podle mě super místo, z jedné strany je les určitě hluboky přes 2 km, z druhe strany zahrada, ovocné stromy a velká stoletá lípa Smile No a nahoře na kopci jsou další lesy a velké louky, ale ty jsou daleko asi tak 3 km od chalupy. Zahrada je skoro to samé bez lesa a lípy a místo luk jsou družstevní pole plné kukuřice, řepky a jiných zemědělským plodin. Výhoda je, jak sem řekl, mám to "pod nosem", můžu včely každý den sledovat přímo z okna Smile
(19.11.2010 9:31)Orel napsal(a): [ -> ]No jak se zdá budu muset zvolit jiné stanoviště, mám další dvě alternativi.
  1. Přímo u domu na zahradě, zahrada velká, včetně sousedů je zde asi 60 ovocných stromů, asi dva kilometry jsou vzdálené družstevní pole kde roste převážně kukuřice.
  2. Na chalupě, zahrada prázdná, je zde ovšem jedna obrovská lípa, zahrada přímo hraničí se smíšeným lesem jehličnatým a listnatým + sousedí mají sad jabloní cca 20 stromů. V okruhu 2-3 km jsou lesy a louky. Ovšem nevýhoda je že tato chalupa je vzdálena cca 40 km od bydliště a tak mám obavy z častého cestování.
Myslíte že 10 včelstev se bude dobře dařit v prvním případě, a nebo spíš oželet dojíždění a postavit je podle mě na zajímavější místo č. 2? Navíc u možnosti první mám strach ze sousedů, ze všech stran stojí domy a at včely umístím kdekoliv, vždy budou nejdál cca 70 metrů od domu jednoho ze sousedů.

Ještě zpět - na tu chalupu bych já včelstva umístil, až získáš nějakou praxi a zkušenosti. Pak to dojíždění nemusí být takový problém. Ale určitě bych začal u domu. A jedno včelstvo měl na to, abych ho furt sledoval - a rozebíral, i když se to dělat nemá. Jak řekl Fr. Texl - včely ukoukáš! Jinak ale zkušenosti nenasbíráš. Prostě je třeba vidět, co se v úlu děje. A až později to poznáš z průvodních vnějších jevů (česno, sražená voda na fólii, vůně, ... a co já vím co všechno - taky se učímSmile)
Jasně, taky to tak vidím, a jak často můžu včely otevírat a pozorovat zevnitř?
Ahoj,

po letech vahani a premysleni o vcelach jsem se letos rozhodl do toho prastit. Neco jsem si precetl (na papire i webu), mam uz alespon ramcovou predstavu, co a jak bych si predstavoval.

Na zacatek planuji dve vcelstva. Protoze bych je chtel umistit na zahradu, kde budou obcas pobihat deti, jsou pro me dost dulezite mirne vcely a nejspis to budou Vigorky.

S umistenim na zahrade mam trochu problem. Nemam zkusenosti, nevim, jak budou vcely letat, nevim, kam presne uly umistit. Mohli byste mi nejak okomentovat tento obrazek?

[attachment=568]

Je to z google map fotka nasi zahrady. Je to na kraji Kokorinska, v jednom z tech kokorinskych udoli. Orientace je jako na mape -- horni strana obrazku je sever. Pismeno S je silnice (vedlejsi, obcas po ni sice projede auto, ale v lete radove mnohem vic cyklistu). Sipka na JZ ukazuje k vesnici, jsme na kraji. Modre cary jsou hranice pozemku (plot), modre T je polni cesta, kudy obcas projede traktor na male pole.

A s ohledem na provoz na zahrade me nenapadlo lepsi umisteni tech dvou ulu nez je v miste, kde je puntik s prislusnym popisem. Smer cesen ukazuje bila sipka. Jedine, co me na tomto umisteni vadi, je prijezdova cesta k domu -- jsou ty koleje oznacene modrym C. Misto, kde by uly staly, je od oblouku cesty cca 4-5 metru daleko. Auto tam projede tak dvakrat za den, ale je to zaroven jedina pristupova cesta k domu i pro pesi.

Je to dostatecna vzdalenost? Nebo se mam s takovouto dispozici zahrady na to vykaslat a uly umistit mimo zahradu? Nahradni misto uz mam sice vybrane v jedne strani nedaleko, ale preci jen bych rad mel alespon nejake vcely u sebe na zahrade.

Predem dik za kazdy komentar.

Petr H.
Co je to za pozemek směrem k vesnici? Podle mapy na Googlu to vypadá jako dvě políčka.
Co je dát k jižní části domu - k JZ plotu?
Přesně tato část na vlastním pozemku mě napadla taky, nebo druhá varianta severně za plotem (jestli je chráněno od severu zelení kvůli větru a majitel ti dovolí umístění včel) od polní cesty cca 15 m.

Místo, které uvádíš pro umístění úlů má malou vzdálenost od přístupové cesty pro pěší a žádná překážka (zeleň, keře, živý plot ...) aby včely nabraly výšku. Bezpečná je vzdálenost min. 8-10 metrů.
Já bych je umístnil s menším odstupem za jihozápadní plot pozemku mezi dům a silnici mírně natočeny k jihu. Okolo plotu bych vysázel před uly zahradní maliny pravidelně stříhané do cca 1,5 m výšky jako zvedací letovou překážku.
V pohode si je dej na zahradu, je dostatecne velka, klidne bych je natocil na to pole, nebo k lesu.
JZ smer je spatny. Fotka z googlu je stara, drive tam byla nejaky stary ovocny sad a pole, ale ted je tam novostavba. Sousedu jsem se uz ptal, jestli nahodou nejsou na vceli jed alergicti. Sice rikali ze nejsou, ale bylo na nich videt, ze z planu poridit si u nas vcely maji trochu strach.

Jinak z te fotky to neni videt, ale temer vsechny strany pozemku krome toho u polni cesty T jsou necim porostle. Na JZ mame par malin a ostruzin a nejake okrasne kere, k silnici je velka cast porostla hustymi keri tisu a jalovcu (akorat je tam ted kompost, takze to misto take pada) a na severni casti je asi pet metru vysoky zivy plot -- puvodni majitel domku mel vyborny napad vysadit ho ze smrku Smile


Jak pise Tomas, natoceni cesna k SV by mozna mohlo byt reseni. Pokud bych uly umistil tam, jak jsem kreslil, tak by smerem k ceste a brane byly chraneny par stromy (nejaky javor, mlada tresen a zbytek toho ziveho plotu -- ten jsem mel v umyslu trochu prokacet), k te polni ceste je zase plankovy plot, ktery bych mohl zvysit jako letovou prekazku. Co muze znamenat, kdyz na cesno nebude primo svitit poledni a odpoledni slunce?
Pokud situace nedovolí úly postavit k plotu směrem k vesnici, tak bych je umístil tam, jak je nakresleno na plánku a případně před ně nasadil nějaký keř, aby je to zvedlo při opouštění úlu. Nebo někam do prostoru na zahradu, mezi JZ plot a ten tmavý plácek ( záhonek? ) Od plotu s novými sousedy je to dostatečně daleko. Nejlepší by ale bylo si pozvat zkušeného včelaře na konzultaci, na místě to dokáže posoudit lépe, než my tady od klávesnice. Píšeš, že noví sousedi se moc nadšeně na včely netvářili, ale to je normální. U nás na ulici měl soused včely na zahradě a půl ulice to ani nevědělo, kdyby je měl hned před domem na očích, to by najednou bylo alergiků . . . Já letos zakládám nové stanoviště přímo na zahradě, cca 5m od altánu a 2 m od plotu se sousedem, mezi stanoviště a zbytek zahrady postavím plot, který nechám porůst nějakou plazivkou, stejně jako ten k sousedovi a nebojím se, že bych omezoval běžný život na zahradě. Samozřejmě jsem tomu přizpůsobil výběr včelstva, preferoval jsem mírné a klidné plemeno i třeba na úkor medného výnosu. Stejně jako ty jsem si vybral Vigorky.
(22.03.2011 22:49)PetrH napsal(a): [ -> ]Co muze znamenat, kdyz na cesno nebude primo svitit poledni a odpoledni slunce?

To bych viděl i jako výhodu. Zvláště na jaře, když slunce nahřeje úl, natěšená včelka vyrazí ven a bum - rána palicí chladu a někdy už se nevrátí. Po osobní trpké zkušenosti bych považoval pomalejší rozvoj do jarního nevyzpytatelného počasí optimální. Však ony to holky doženou až bude v okolí konstantní příhodná teplota a bude co sbírat.
To PetrH: na takhle krásnou zahradu bych rozmístil tak dvacet úlů se včelstvy Smile. Co bych za to dal, kdybych mohl mít včelstva na vlastním Rolleyes

PS: ty včelstva dej tam, kde máš ten puntík. Ta příjezdová cesta je pomyslně oddělí od zbytku zahrady a navíc tam splynou s porostem (tipuji keře nebo ovocné stromy podle fotky) Trefil jsem se?
Honza
Diky vsem za komentare. Zatim se klonim k tomu dat uly na puntik, cesna trochu vic natocit k poli a mezi uly a prijezdovou cestu vysadit jeste dalsi ker.

Honza P. -- zahrada je hezka a velka, ale bydlime tam. Pobihaji tam deti, obcas i cizi, a kdybych ji zastavel uly, asi by se to doma nelibilo Smile
Uplne nejvic bych chtel najit nekde pobliz nejaky stary ovocny sad, koupit ho a postupne v nem udelat vcelnici. Snad casem Smile
Jestli je umístíš na zahradu napiš jak se včely radují z projíždějící sekačky Huh

Nebo i ostatní napište jestli je to problémem!
Referenční URL's