Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: "Medná krava" a Warré - horizontální a vertikální úl s horními loučkami - TBH
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Ukážka plástu s voľnou stavbou diela, z úľa ktorý som nazval "Koryto"% Medná krava. Tento rok je prvý znáškový, ale že by v úli bolo medu ako od mednej kravy, cením si ľahkú výrobu, prístup do úľa zhora, jednoduché kŕmenie zhora a hlavne manipulácia s plástami na trámikoch a veľa ďalších výhod , ale včelárenie ako koníček.

[Obrázky: IMG_0234.jpg]
Zajímavá je orientace buněk - takto je vídám jen když nalepím startovací proužky "obráceně". Antone - jak byla volná stavba započata v tomto případě - z nalepeného proužku anebo jde opravdu o přirozenou orientaci buněk jak si včely usmyslely (např. z ostré hrany)?
Máš pravdu, ja som si to nevšimol, áno včely pri voľnej stav často postavia riadky buniek odkláňajú od hornej latky od normálu v prvom prípade o cca 13° a v druhom prípade cca 33°, ako je to v tomto prípade. Rozhodne som pásiky Ms rezal po jej dĺžke, v šírke 10 mm a vložená do zárezu hlbokého asi 8 mm. Fakt neviem, prečo celá Ms je od začiatku stavaná na bunku s plôškou vodorovne.

Neviem či to matke prekáža v kladení vajíčok, ale zrejme nie, tak to je potom v poriadku. Rôznosť sklonu riadkov som, teda tri možnosti som deklaroval na voľne postavenom diele roja, ktorý obsadil prázdny úľ a bázou mu bolo dno povalového kŕmidla. Roj postavil asi 8 -9 plástov a v diele som našiel plásty postavené s riadkami súbežne s plochou stropu, s odklonom riadkom o 13° a 33°. V tých časoch som nemal fotoaparát, ale celú stavbu som zakreslil a popísal. Anton
O usporiadaní buniek na prirodzenej stavbe je niečo tu http://www.resistentebienen.lapalmamiel.com/ordnung.htm , alebo niečo z teórie a praxe s malými bunkami zas tu http://www.bushfarms.com/beessctheories.htm . Tiež som vyfotil pohľad na prírodné dielo http://nasapravda.blogspot.sk/2012/02/male-vcely.html , je pravdou, že na voľnej stavbe "Y" včely vždy stavajú mierne naklonený do strany. Prírodné včelárenie len zdanlivo nie je o výrobe medu, čo je pravdepodobne starosť väčšiny včelárov, ale čo je dôležité, že je predovšetkým o zdravej údržbe včelstiev.
Plodové plásty na volné stavbě - tedy ten, co má Anton na fotce - mi stavějí tak, že řady buděk směřují vždy trochu do kopce (či z kopce). Řady jsou ale víceméně rovné. Potvrzuji popis Milana.
S těmi "Y" to potom není tak jednoznačné, viz třeba tady:
http://beenaturalguy.com/small-cell/housel-positioning/

Ivan Černý
Zatiaľ som sa na voľnej stavbe stretol iba s mierne nakloneným Y a s obráteným mierne nakloneným Y. Keď nájdem na prírodnom diele Y s kolmou nohou, odfotografujem a budem informovať.
Dobrý den.
Rád bych si postavil mednou krávu s celobočním prosklením pro pozorování. Plánky není problém najít na netu. Po propočítání celkové plochy plástů, jsem se pokusil včelkám nabídnout stejný prostor, kolik by měly na čtyřech nástavcích 39*24. Vyšlo mi z toho tele s vnitřním prostorem dlouhým asi 80 cm a vysokým 40 cm. Délka trámku asi 50 cm. Pak jsem se polekal rozměrů a proto prosím o vaše názory.
  1. Budou schopny vyhřát takovou ratejnu?
  2. Udrží se plásty takové velikosti na loučce bez drátku?
  3. Nebudou příliš stresované světlem?
  4. Mám respektovat teplou stavbu, nebo se to raději pokusit nějak přeorientovat (česno)?
  5. Na co nezapomenout .. atak dál, apod ...
Doufám, že tohle téma ještě není úplně opuštěné a předem díky.
Dobrý den.
mám mednou krávu s okénkem z plexiskla skoro dva roky, tak mám nějaké drobné zkušenosti, pokusím se odpovědět - ale platí to možná jen u mne. Rozměry jsou 56 cm trámek (lichoběžníkový průřez MK), délka 1 m, dno s varroasítí, hloubka cca 33 cm, jednostranné prosklení, česna z obou konců, navíc ještě v případě velkého provozu otevírám očka na delší straně.
  • Budou schopny vyhřát takovou ratejnu?
    Velkost je jim celkem lhostejná, ony si obsadí a ohřívají jen to, co potřebují, pokud některé plástve nepotřebují, tak je ani neobsadí a ani nezahřívají. Problémy měly v létě 2011, když bylo horko, tak nestačily chladit a dvě plástve se utrhly. V mojí MK si vystavěly 13 pláství, takže ani ne polovinu délky a dál se nevydávají, uvažoval jsem o tom, že bych to rozdělil přepážkou a do druhé poloviny dal další včelstvo. Na zimu jsem přepážkou oddělil obsazený prostor, ale ony se stejně odtáhly od prosklené strany a moc vidět nejsou.
  • Udrží se plásty takové velikosti na loučce bez drátku?
    Ano, až na ten případ, že nestačily chladit. Utržené plásty byly se zásobami. Možná to ale bylo tím, že jsem tam dal moc široké zaváděcí pásky mezistěny a ony si to nedostavěly až nahoru k trámku, takže všechny zásoby visely na té mezistěně. Vloni se neutrhlo nic, ale asi ani nemělo co - viz níže. Mylně jsem myslel, že když při prohlídce odříznu ze stran plástve od stěn, tak to zase přilepí zpět - ony to místo toho většinou obalily buňkami i ze strany skla a teď visí jen na trámku.
  • Nebudou příliš stresované světlem?
    Je jim to jedno. Myslím, že kdyby byly zasklené ze všech stran, ale nepřehřívaly se, tak jim to nevadí. Viděl jsem i včely zavěšené pod venkovní střechou kůlny, nevadilo jim to, hlavně že mají sucho. Okénko ale zadělávám polystyrenem, spíš kvůli tomu přehřívání, než kvůli uteplení.
  • Mám respektovat teplou stavbu, nebo se to raději pokusit nějak přeorientovat (česno)?
    Praktická je teplá stavba, o studené jsem neuvažoval. V přírodě by si to postavily stejně nějak našikmo a klikatě, tak si myslím, že jim to je celkem jedno a mně se s teplou stavbou pracuje lépe.
  • Na co nezapomenout .. atak dál, apod ...
    Vymyslet, jak přikrmovat a čistit dno. Já přikrmuji tak, že jsem zúžil jednostranně jednu loučku o cca 8 mm a v délce cca 30 cm a nad tuto mezeru jsem dal obdélník z prkýnek, na to krmící síťky na obrácené lahve, na to dávám v době krmení prázdný nástavek, takže medná kráva vypadá spíše jako medný parník.

Ale žádné zázraky z toho nejsou. Je to hezké na koukání, ale snůška minimální, při podzimní prohlídce to bylo skoro prázdné a dost jsem to dokrmoval, i když jsem jim přes sezónu žádný med nebral. Prakticky jsem je živil já, když něco donesly, tak to zase velmi rychle spotřebovaly. První rok se mi zdály živější, vloni dost skomíraly.
Čistím tak, že na dně mám síta jako tři vysunovací šuplíky se síťovaným dnem, pod nimi jsou varroapodložky. Roztoči tam skoro nepadali, včelstvo ale bylo velmi slabé a jsem zvědavý, jestli přežijí zimu. Vloni na jaře odešla matka, přidával jsem matečník z jiného včelstva, ani neměly chuť na rojení. Je zajímavé, že do nich nelezou myši, i když jsem česno nezúžil, protože jsem si chtěl vyzkoušet, jak reagují na vykousávání plástů. Přitom do nástavků mi lezou.
Na to koukání jsem si udělal okénka skoro do všech nástavků, MK si nechávám z nostalgie.
Ve velké krávě si postaví dílo - systém hnízda s krycími plásty a za tento systém nejdou, vyrojí se. Totéž funguje i ve velkém úlu. Za pylové plásty nejdou a v pohodě se vyrojí. Tedy jednoduše říci "velký prostor", to nefunguje bez adekvátní manipulace s plásty nebo s malými nástavky.
Buď včelařím přírodně a včelstvo se nutně musí rojit, neboť je to jeho základní přirozená funkce a nebo včelařím hospodářsky a to vyžaduje jistou nepřirozenost chovu.
Medná kráva není pro hospodářský užitek určena (tedy u nás, nemyslím třeba v Africe,..., známe důvody), tedy je na hraní, tedy by stálo za to, když už je, pozorovat tu vzácnou přirozenost (mimochodem jsem nepřítelem rojů, zde v hospodářsky založeném včelařství).
Mnohé díky oběma pánům za jejich rady.
Zatím si nedovolím oslovení přátelé, na včelky si počkám až do jara.

Skláním se před vašimi zkušenostmi z praxe. Dovolím si ale ještě pár podotazů. Pokud má úl dvě česna, je jedno zasíťované? Co si myslíte o možnosti krmné lahve, nebo koryta přímo v úlu za odnímatelnou přepážkou? Není chybou, když u jednoho návodu na medkrávu přibili síť zespod přímo na šikmé boky? Případné čištění dna mě přijde dost nepraktické?
Ekonomickou nepraktičnost chápu. Doufal jsem v pozorovatelnu, kde bych viděl na vlastní oči o čem čtu, aniž bych včely zbytečně rušil. Takovou širokoúhlou soukromou včelí TV s případným časosběrným záznamem. Věřím, že mi ji vedlejší tři nástavkové úly pomůžou dokrmit.
Zdravím krajcvajc, jsem rád že se ti dostalo informací o "medné krávě" a doufám, že jakmile budeš mít zkušenosti, tak se podělíš. Budešli potřebovat něco ohledně kamer do úlu, můži ti poradit. Největší problém je se samotnou elektřinou a osvětlením v úlu. Můžeš mrknou na http://www.VcelyOnline.cz , tam už to běží více jak tři roky, Big Grin
Mednou krávu mám ve skladě již rok a letos se ji budu snažit konečně osadit, ovšem pro náročnost vyndávání plástů bude jen jedna, stím že bude jen jako pozorovatelna přirozené stavby. Smile
Díky pane Uváčiku.
http://www.VcelyOnline.cz je rozhodně dobrá inspirace k reálné gaučové Včelatv na monitoru, svoji TV jsem si však v začátku představoval jako posez pod stromem na zahradě.
Zatím mám plnou hlavu samotné stavby úlu, a takovouhle chuťovku, co máte vy, budu řešit v čase budoucím. Potřebuji si nejprve ověřit, že včely mé ošetřování přežijí. :0))
Tím časosběrným záznamem jsem měl na mysli ne kameru, ale kvalitnější fotosnímky. Kontinuální řada záběrů v delším časovém úseku z pevného místa. Snímky by se pochopitelně spojily nakonec v krátkou animaci.
Zatím přemýšlím nad problémem odlesků sleněné plochy a nad smysluplností červeného osvětlení v noci. Co si o tom myslíte?
Jinak díky za podporu tady i na Lidé.cz.
Tak nevím, jestli to dát do videí, ale myslím, že zde se to lépe uplatní.
Je to časozběrné video, ze tří měsíců v medné krávě. Od usazení roje, po další roj.

No to je nádhera Big Grin
Pěkně zpracováno s vtipnou zvukovou stopou, ... .
Díky Vojtab
zajimavý je skok z 21.7. na 27.7.....včel zasádně na plástech ubylo, proč? nebyla snůška? ubylo prudce létavek?
Asi se vyrojilo viz

(13.01.2013 22:26)vojtab napsal(a): [ -> ]Od usazení roje, po další roj.

i když takto pozdě?
Díky za pochvalu, ale já na tom videu nemám ani tu nejmenší zásluhu, jen jsem sem dal odkaz. Smile
K úbytku včel, je to přímo v popisu toho videa: Z kolonizaci prázdné úlu dnů po roje (který pravděpodobně snížil kolonii na méně než polovinu počtu).
Pokud si rozkliknete autora a nahraná videa, je tam více nesestříhaných sekvencí.
Nebo zde: http://www.youtube.com/user/andersHQ/videos
Mohla lietavky zlikvidovat slnecnica - zostavaju lietavky v noci na nej a pripadna burka ich v noci znici. Mne sa to tohto roku tiez stalo.
No aje to tady, mám teď brouka v hlavě, a jsem nahlodán k výrobě těchto ,, necek,,.HuhHuh
Tak se chci zeptat neboli i poprosit, jestli se dá sehnat někde nějaká literatura, o tomto způsobu .
Dále kdyby byl někdo ochoten poslat nějakej plánek co a jak vyrobit,, rozměrově,,
Všem dík.HuhWink
asx147, tiež sa pohrávam s myšlienkou urobiť si hračku... (vôbec sa mi nepáči ten názov "krava")
Rozmery? Keby som to robil, tak by som určite volil dĺžku latky takú, aby mi pasovala do mojich štandardných úľov (lang). Ty máš v profile uvedené 39x24. Volil by som to pre prípadné použitie v nádstavku, aj keby sa spodok plastu prirezal...
Na internete je spústa obrázkov, tak by som z toho vedu nerobil.
Len sa mi mota v hlave myšlienka ako "vybabrať" s rojom z koryta keď o neho nemám záujem. Ako zastaviť rojovú náladu? Nejaký nápad mám, ale nevidel som ho ešte nikde popísaný (vyskúšaný).
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's