Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: "Medná krava" a Warré - horizontální a vertikální úl s horními loučkami - TBH
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Obsah této zprávy není vidět, protože MilanBencúr je na vašem seznamu ignorovaných lidí. Admino, nedá sa to odstrániť?

Prečo má byť pán Bencúr, nami ignorovaný, Pýtam sa lebo tento oznam sa mi už roky zobrazuje na stránke Vcelarke forum.cz a neviem ako to odstrániť.

Ja nepochybujem, že "dekabox" je dobrá pomôcka, ale podľa mňa je taktiež dobré riešenie na uteplenie včelstva zhora, využiť potenciál izbových kobercov, ktoré v každej domácnosti sa raz vymieňajú. Manželky nám ich rady prenechajú a nám vynikajúco pomôžu vyriešiť uteplenie včelstiev na dlhé roky.

Na jeden úľ stačia tri koberčeky, narezané na pôdorys úľa. Ale i v tomto prípade treba ešte dať na rámiky vrecovinu-pytlovinu alebo niečo podobné, aj plachtovina je dobrá, na zachytenie propolisu, ktorý včely neustále prinášajú a ukladajú do špár a medzier. Koberčeky sú priepustné a vodné pary môžu cez ne odchádzať z úľa do vonkajšieho prostredia.
Dekabox je výborná vec. Odkukal som jeho použitie od p. Bencúra. Ja však na jeho náplň používam ovčiu vlnu, ktorej je všade u nás prebytok a výborne izoluje a neplesnie. Použitie ovčej vlny som odkukal z metodiky p. Volejníka. Pod dekabox používam koberček riga podľa p. Turčániho. Všetko dokopy tvorí super celok. Ďakujem Vám priatelia.
Děkuji všem za radu. Zkusím u jednoho úlu vyhodit polystyrén a dát místo něj staré jutové pytle, které jsem nedávno objevil na půdě.Smile

Nekrmím cukrem, takže jsem si myslel, že aby včely přežili zimu, musí být hodně uteplené. Ale postupně začínám být odvážnější. I díky tomuto fóru a lidem, kteří jdou stejným směrem.


[Obrázky: PICT1673.jpg]
(04.04.2014 14:56)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Obsah této zprávy není vidět, protože MilanBencúr je na vašem seznamu ignorovaných lidí. Admino, nedá sa to odstrániť?

Prečo má byť pán Bencúr, nami ignorovaný, Pýtam sa lebo tento oznam sa mi už roky zobrazuje na stránke Vcelarke forum.cz a neviem ako to odstrániť.

Ja nepochybujem, že "dekabox" je dobrá pomôcka, ale podľa mňa je taktiež dobré riešenie na uteplenie včelstva zhora, využiť potenciál izbových kobercov, ktoré v každej domácnosti sa raz vymieňajú. Manželky nám ich rady prenechajú a nám vynikajúco pomôžu vyriešiť uteplenie včelstiev na dlhé roky.

Na jeden úľ stačia tri koberčeky, narezané na pôdorys úľa. Ale i v tomto prípade treba ešte dať na rámiky vrecovinu-pytlovinu alebo niečo podobné, aj plachtovina je dobrá, na zachytenie propolisu, ktorý včely neustále prinášajú a ukladajú do špár a medzier. Koberčeky sú priepustné a vodné pary môžu cez ne odchádzať z úľa do vonkajšieho prostredia.

Pane kolego, při vší úctě, předpokládám, že jste ty vyřazené, sešlapané a špinavé koberce, plné roztočů a jejich výkalů, zbytků jídla a rozkládající se jiné organické hmoty a další špíny dokonale vyvařil, vypral a vydezinfikoval, než jste je použil při "výrobě" nejčistší a nejnezávadnější potraviny, určené bez dalších úprav pro přímý lidský konzum...
Cituji: "Pane kolego, při vší úctě, předpokládám, že jste ty vyřazené, sešlapané a špinavé koberce, plné roztočů a jejich výkalů, zbytků jídla a rozkládající se jiné organické hmoty a další špíny dokonale vyvařil, vypral a vydezinfikoval, než jste je použil při "výrobě" nejčistší a nejnezávadnější potraviny, určené bez dalších úprav pro přímý lidský konzum..."

Tak - tedy, tome.50, nechci Vás urazit, ale musím se Vás zeptat, odkud máte takové zkušenosti s čistotou koberců v domácnosti? Bylo by možné, Vámi popisovaný "eklhaft" koberec použít na uteplívky? Myslím, že ne. Mimochodem, když už hovoříme o té hygieně v prostředí včelího obydlí, všimnul jste si, co všechno se nachází ve zbytcích po vyvaření plástů? Tak to s tou hygienou prosím tak nepřehánějte.
JK
(08.04.2014 1:02)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ja Pane kolego, při vší úctě, předpokládám, že jste ty vyřazené, sešlapané a špinavé koberce, plné roztočů a jejich výkalů, zbytků jídla a rozkládající se jiné organické hmoty a další špíny dokonale vyvařil, vypral a vydezinfikoval, než jste je použil při "výrobě" nejčistší a nejnezávadnější potraviny, určené bez dalších úprav pro přímý lidský konzum...

Tom50, nejskôr vaskúšať a potom kritizovať. Moja manželka npr. trikrát menila koberec zo spálne a z obývačke, skoro ako nové, samozrejme, že nie problém taký koberec vytepovať. Koberček (3 ks), sa kladie na čistú vrecovinu, takže tá hygiena je podľa mňa dobrá. Koberčeky mám na úľoch ako uteplivku (leto zima) už dobrých 25 rokov a neškodia ani medu ani včelám. Som presvedčený, že zbytkové koberčeky sa dajú aj kúpiť aj priamo v obchode, keď trpíš syndrómom čistoty, ale ako nápad je tom,dobrý počin a mne vyhovuje.
Prírodné včelárenie je o biologicko-chovateľských postupoch. K týmto postupom patrí aj vkladanie listov aromatických rastlín na top pozíciu úľa. K tomu slúži dekabox. Dekabox má niekoľko funkcií v úľovej zostave. Filozofia prírodného včelárenia neuvažuje o používaní tepovaných kobercov na povale úľa. Také riešenia patria do diskusie v inom vlákne a o iných úľových zostavách. Prírodnému včeláreniu viac vyhovuje riešenie uzavretia stropu úľa povalovými latočkami, povalovými doštičkami alebo celodreveným medzidnom. V trámikovom kenyane položenie koberca na trámikmi uzavretú povalu úľa nemá žiadne opodstatnenie.
Poslední dobou pozoruji u svých včel ve medné krávě pro mne zvláštní jev. Moje MK vypadá takto a v půlce je přepažená styrodurem. Holky si tam udělaly spojovací chodbičky a chodí vzájemně navštěvovat bez toho, že by na sebe útočily. Pozoroval někdo z vás toto a je takto normální nebo mám zasjc něco extra Wink. Zatím sem žil v domění, že se budou na sebe navzájem snažit spíše útočit. U přepážky má jedno včelstvo med a za přepážkou to druhé tam má hnedle plodové těleso.


No video? Download the DivX Plus Web Player.

jsme ještě bídnější fotograf jak včelař tak prosím nekamenovat Wink
Dobrý den. Chtěl bych Vás požádat o názor.
Medná kravka mi zdárně přezimovala, asi před třemi týdny začala mohutná výstavba. Zřetelně přerůstají svoje plásty a tak je začali protahovat směrem dolů. Pod plásty měly volný prostor asi deset cenťáků, pod nimi mám vysouvací rošt pro spad varoa. Netrpělivě jsem okukoval, jestli už zakládají nové plásty shora a ony mě převezly. Ve spodní části stavba plynule přechází téměř v horizontálu do volného prostoru. něco jako rozkydlý pecen. Vše leží na roštu a prakticky ho ucpává. Dneska jsem koukal, jak tam vykukují zavíčkovaní trubci.
A teď moje dilema. Mám je nechat na pokoji dělat co chtějí, nebo se to snažit odříznout bych uvolnil cestu pro spad. Odrazuje mě fakt, že bych to nejspíš stejně musel opakovat.

Co si o tom myslíte?
Tak fotka by vše objasnila. Podle popisu hádám, že se utrhla jedna plástev a teď leží na dně. Počkal bych až se z ní vše vylíhne a odstranil.
Bobře, to je jako v ruském klášteře. Tam podle MV mají něco podobného, ale víc matek. Takže, přidat a dohnat ! Wink
(08.05.2014 22:46)roslp napsal(a): [ -> ]Tak fotka by vše objasnila. Podle popisu hádám, že se utrhla jedna plástev a teď leží na dně. Počkal bych až se z ní vše vylíhne a odstranil.

Tak teď vidím, že máte samozřejmě pravdu. 3. plást od kraje povolil asi v jedné třetině odspodu.
Dříve je zakrývala vrstva včel, ale už ne. Odrojily se ...

Musím zahlásit, že můj první. Cool Byly na mě ale hodný. 20m u sousedů na tůjce 1,5m nad zemí. Díky přehršli instruktážních videí na netu to snad v pohodě dopadlo. Cool
Aspoň vyzkouším svatojánskou metodu Vaška Smolíka.

roslp: Díky za racionální pohled na začátečníkovy velký voči.
Zdravím,
máte někdo zkušenosti s tzv. Bienenkiste?:
http://www.bienenkiste.de/

Zajímalo by mě, v čem je toto lepší nebo horší než TBH. Koupil jsem si knížku, ale s mojí němčinou ji přelouskám tak v zimě, takže letos to nehrozí...
Ahoj všichni, rozhodla jsem se, že se pokusím včelařit v medné krávě, přítel už mi jí podle nějakého mnou nalezeného plánku ( odsud) vytvořil, aaaale nerada bych udělala nějakou chybu... a tak se chci zeptat... jak velký vletový otvor mám nechat vyvrtat? a je nějaký předepsaný rozměr na ty prkénka, co na nich mají včelky stavět?(omlouvám se, neznám ještě názvosloví, asi loučky(?)) v plánu je nalepit proužek z mezistěn (ne dělat je do špičky), nebo to není podstatné ...? má někdo nějaké postřehy? Jsem začátečník, takže veškeré postřehy přivítám...? Předpokládám, že se nezískává z tohoto úlu med medometem, takže jak, prosím? A kde mám shánět informace o očkování včel? udělá to každý veterinář, nebo jen nějaký odborný? A kam všude poslat "registrace"? Nesehnala jsem nikde v okolí včelaře, tak proto tahám informace možná trapně, ale snažím se ... od Vás... Včelky ještě nemám, zatím studuji :o)... Zvládne mi založit včelstvo koupená matka (s cca 5 včelkama) nebo musím sehnat roj (popřípadě oddělek, ale tam bude asi bohužel problém kvůli rámku) ....? předem mo cděkuji za rady ...ať se Vám daří.
sindynka, blahozelam k dobremu rozhodnutiu. Vcely su super a este aj vseobecne uzitocny konicek. Ale tiez vidno, ze si este kompletne mimo a netusis odkial vietor fuka. Chovat vcely nie je atomova fyzika, ale nieco malo predsa len treba vediet. Mozno by bolo lepsie zacat az na buduci rok a zatial tu par mesiacov stravit citanim. Mozno... a mozno to vobec nebude na skodu vhupnut do toh po hlave, kym ta niekto alebo nieco odradi Smile
Na takmer kazdu otazku ti tu desat ludi moze odpovedat patnastimi sposobmi a vsetky budu nejako fungovat. Ale to ta len zmatie. Najdi si tu alebo hocikde niekoho, kto prirodne v mednej krave vcelari a daj iba na jeho rady. Takmer urcite tu bode fungovat aj u teba. Neskor si rob veci podla seba a skusaj.
Vcelarim pomerne kratko, tak moje reci ber s rezervou. Ale vcelarim podobne ako sa chystas ty aj ked mednu kravu mam este len v plane. Zrejme na buduci rok. A teraz konkretne k tvojim otazkam. Moja verzia:
1. 4 diery s priemerom ako korkovy stupel od vina. Ked to bude spociatku moc, tak ich zastuplujes...
2. prkenka 35mm siroke. To je taky rozumny rozostup medzi plastami... ani velky ani maly
3. sikme prkenka su fajn, ale sa zlozitejsie vyrabaju. Nalepovat pruzky medzistienok je prplacka narocnejsia nez sa na prvy pohlad zda. Najjednoduchsie je prilozit do stredu prkenka druhe mokre prkenko a striekackou alebo stetcom naniest rozohriaty vosk. Vznikne ti linka, po ktorej budu vcely stavat. Aspon moje tak robia a nestazovali sa.
4. Ked ti vcely nanosia med, cely plast im odrezes, plast rozrezes rozmackas rozdrtis.... a med nechas stiect cez sitko alebo hrniec na spagety. Funguje to skvele a straty su minimalne. Vosk ti ostane napriklad na sviecky... No a este nebud lakoma a nezober vcelam vsetko. Ale na to mas minimalne este rok cas.
5. Ockovanie vciel neexistuje. Ked tak, tak si ich neskor budes liecit sama. Toto je moc velka tema, cez zimu nastudujes a pochopis. Prvy rok ti musi pomoct nejaky vcelar. Neviem, ci to vasa legislativa umoznuje, ale ak aj prvy rok aj nic neurobis, tak im takmer urcite nijak neublizis, skor naopak...
6. Registrace v Cechach moc neovladam... existuje tu na to vlakno a tam je to presne popisane.
7. Matka s piatimi vcelami je mrtva matka... Potrebujes najidealnejsie roj, lebo dobre stava a je to pre neho uplne prirodzene a je na to vyslovene nabudeny. Ked nie roj, tak skoro rovnako dobry bude aj zmetenec, co su ometene vcely z plastov nejakeho silneho vcelstva. Pre teba najlepsie aj s matkou, inak by si im musela pridavat prave tu s tymi piatimi vcelami a este k tomu bez tych piatich vciel. Nie vzdy sa to musi podarit ani profikovi. Oddelok do mednej kravy je sice mozny, ale tiez asi trochu komplikovany prave kvoli tym ramikom. Ale keby si zohnala oddelok na volnej stavbe, tak len pridratkujes prkenko o prkenko a uz si vcelarka...
Drzim palce! Big Grin
Na budúci rok plánujem na záhrade rozchovať aj túto kravičku - chocholanská flakaňa, medné plemeno. Je z paletového odpadu, roboty ako na kostole hoci takmer zadarmo a podľa toho aj chuderka vyzerá. Uvidíme, čo na to povedia tie pásikavé muchy, snáď sa neofučia... Cool

[Obrázky: DSCF8554.jpg] [Obrázky: DSCF8555.jpg] [Obrázky: DSCF8559.jpg] [Obrázky: DSCF8567.jpg]
Pff prej jen zpalet. Vždyť je krásná! Co bych za takovou dal. Tak ať už tam bzučí ! Wink
Dal bych ještě do středu těch latěk svisle jednu tenkou jako držák, prece jen tak dílo líp drží.
Viz třeba zde: http://vigorbee.cz/autor/neckovy-ul/
Čenichoidům se, jak se zdá, kráva velmi zamlouvá! Big Grin
Jiří
Jak jsem byl slíbil ve vlákně o Jakubovských krmítkách, přikládám pár fotek z letos osazeného TBH (výrobce: T. Heřman, Stříbrná Skalice - Tome, ještě jednou díky!).
Osazeno koncem května, přesypáno včelstvo tehdy na 3 VN Adamcovy míry - nějak jsem neměl roj ...Big Grin, M Vigor, dcera velmi solidní F1 matičky, dobře klade a celek je vitální a čiperný. Samozřejmě odletěly létavky, takže krmím od samého počátku, rozvoj začal až cca před měsícem, až se začal líhnout nově zakladený plod, ale jedou pěkně, nastavěly 9 plástů a jedou dál.
Jiří

[Obrázky: P1100728.jpg] [Obrázky: P1100730.jpg] [Obrázky: P1100732.jpg]
To je moc hezká kravička.Náhod ještě pár fotek.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's