Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: "Medná krava" a Warré - horizontální a vertikální úl s horními loučkami - TBH
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Pěkné a vlastní tvořivost v tomto směru není na škodu, stačí obrázky a ten nápad s trámky s včelí mezerou a otvory pro prolez. Teď to jen zrealizovat a třeba v obyčejné medné krávě, jen nové trámky.
Mám jako začátečník dotaz. Jaká je technika posouvání louček v medné krávě. Chápu, že medové plásty se odstraní a nevrací. Ale jak s plodovým tělesem, aby docházelo k obnově díla. Posunout plodové těleso a vložit novou loučku? Kdy a o kolik louček? Česno a plodové těleso je v levém rohu medné krávy. Děkuji za radu
Pokud máš normální "mednou krávu" bez nějakého medníku, tak je jednoduchý postup - včely většinou začnou stavět od konce, a po vyběhnutí plodu zanesou dílo medem.
Pokud jim ten med vezmeš, tak všechno posuneš o ty sebrané loučky ke kraji a na druhý konec dáš prázdné.
Pokud tedy začnou vpravo stavět a jdou k česnu co je na levé straně, tak zprava odebereš, pak vše šoupneš až na doraz doprava a doleva dáš prázdné.
Díky za odpověď, ale dílo začaly stavět nad česnem, kde je i plodové těleso a stavba pokračuje mednými plásty doprava od česna. Tudíž odeberu medné plásty vpravo a plodové těleso zůstane nad česnem. Leda bych o odebrané medné plásty posunul plodové těleso od česna vpravo a vložil nové prázdné loučky nad česno. Vystaví dílo a posunou plodové těles opět k česnu? A kdy to udělat. Na jaře, v létě po medobraní...?
Teď už s tím plodištěm nic nedělej. Jestli si chceš vzít nějaký med, tak si ho vezmi. Podívej se aby měli zásoby na zimu, případně je nakrm a zbytek nech na jaro. Pokud budou mít potřebu a budeš je krmit, tak si ještě třeba něco málo postaví. Další přesuny nech na jaro.
S TBH je to těžké. Brát med je trochu problém, ale jde to. Je spousta včelařů, kteří to praktikují. Ale nelze na to aplikovat metody užívané v běžně používaných úlech.
Klasický TBH se většinou chová tak, že si donese to, co bude potřebovat. Vzhledem k řadě souvislostí, které ty včelky dobře vnímají a vyhodnocují. Jako je třeba velikost, ony dobře vědí, co jim stačí.
Když jim vezmeme med, který si nanosily na zimu, musíme ho doplnit. Tedy cukrem. Tím se dostaneme do problémů, protože v TBH se zásoby z medu a z cukru těžko odlišují. Velmi těžko. A v podstatě odlišit nejdou, co si budeme nalhávat.
Sám tenhle problém řeším. Tedy vlastně neřeším, nechávám jim vše a pozoruju s nadějí, že jednou pochopím, jak na to, a najdu nějaké řešení. Ale nějaké šíbování s loučkami a plásty, to bych jim neudělal, když vidím, jak to mají krásně udělané. Už jen ten stres, který bych jim způsobil ...
Ale mám, TBH teprve 3. sezonu ...
Jiří
Děkuji za Vaše odpovědi. Mám mednou krávu letos od června. Plodují, nosí pyl i med. Včelstvo je cca 2x silnější, než bylo na počátku. Teď krmím. Vystavěly 9 louček - teda od 1. největší, skoro na šířku medné krávy, do 9. cca 15x20 cm. Jde mi spíš o to, jak do budoucna hýbat s loučkama, aby se dílo obnovovalo a plodiště nebylo staré.
Na to je času dost a včelkám staré dílo zase až tak nevadí. TBH má jiný režim než klasický úl. První fáze je naučit se dívat. A věřte, že to je podívaná úchvatná. Tedy pro toho, kdo se chce dívat ...
Pro letošek je podstatné, aby měly dost nastavěného díla a dost zásob. Vím: špatně se to zjišťuje, kvalifikované potěžkání není v tomto případě příliš přesné, to chce letitou zkušenost. Teď je třeba je krmit a necha stavět ...
Je několik zajímavých knih o TBH, dají se najít (Top Bar Hive do vyhledávače). Jsou většinou anglické či americké, takže jestli čtete anglicky či americky, zima bude ten nejlepší čas. Něco je i v němčině.
A zjara to probereme. Taky mě to hodně zajímá. Takže držím palce ...
Jiří
Roj usazený do kravky v květnu.Když mám chvíli čas otevřu obrazovku a čumim a čumim a čumim .....
Kvalita fotek nic moc , ale lepší něco než nic.
Zdar a sílu všem. Leoš

[Obrázky: 23_7_2016_3.jpg] [Obrázky: 23_7_2016_1.jpg] [Obrázky: 23_7_2016_2.jpg]
Leoši, koukám, že máš taky loučky do "téčka". Jak Ti stavějí v 1. roce? Mi stavěly jen jednu půlku do délky, druhý rok nic do délky, ale doplnily druhou půku do šířky. A letos přidaly zase něco do délky. Well done ... Big Grin A na konci drží furt takové ty zásobní buňky, co do velikosti něco mezi trubčími a dělničími ...
Zkusím to vyfotit.
Taky krmím krmítkem na dně,, pokud je potřeba, a taky je na zimu zatepluju polystyrénem přisunutým ke konci stavby. Na jaře ho vyndám.
Jinak je to dívání akčnější než akční seroše o zlých a hodných ... Choděj se dívat děcka ze sousedství a pořád křičej, jak viděj ty s pylem a ty, co stavějí a ty, co hlídají na česně ... Bezva telka, fakt ...
Jiří
(15.08.2016 21:12)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Na to je času dost a včelkám staré dílo zase až tak nevadí....
Jiří

To, že staré dílo včelkám nevadí se mi moc nezdá. Všude se píše o obměně díla z 1/3 až 1/2 každý rok pro prevenci Varoa destruktor nebo jiných chorob ve starých dílech. Takže si myslím, že i v medné krávě by se to mělo nějak technicky řešit, aby se dílo pravidelně obnovovalo. U přírodních včelstev, kde je dutina vertikální, postupuje celé dílo a plodové těleso dolů, takže tím se stále obnovuje. Ale jak to dělat v horizontálních úlech, medných kravách či ležácích. Stále nikde nemohu najít odpovědi, ať už na webu, či v knihách.
A nejde mi o med, včely potřebuji hlavně na opilování stromů. Naopak, přikrmuji pouze medem, ne cukrem.
Já bych je nechal ať si to vyřeší samy... možná - pokud budou mít prostor stavět - budou postupovat od starého díla které tak postupně opustí?
Někde jsem pochytil informaci, že je dobré mít česno na obou stranách a v cyklech je střídat - třeba po 2 letech. Včely se s plodem přestěhuji blíže česnu a staré dílo opustí případně zanesou zásobami a to je možno vyjmout čímž dojde k žádané obměně.
A mají to tak včely v přirozené dutině? Jasně, chápu, TBH není přirozená dutina a vím, že se to někdy dělává. Akorát mi to zase přijde jako takové to inženýrství souvisící s běžným včelařením v úlech ...
Vždyť ty včelky si poradí samy ... Vědí o tom své ...
Zadejte si do vyhledávače string Top Bar Hive a uvidíte, co všechno na vás vypadne.
Jiří

U nás je trochu problém v tom, že TBH se tu považuje spíš za něco jako pozorovací úl. Ale on byl vymyšlen původně jako běžný úl do specifických podmínek, tedy i jako úl na získávání medu. Takže ono to jde, jen je to v našich podmínkách dosti subtilní problém.
Jiří
(16.08.2016 16:07)Miroslav Bečka napsal(a): [ -> ]Někde jsem pochytil informaci, že je dobré mít česno na obou stranách a v cyklech je střídat - třeba po 2 letech. Včely se s plodem přestěhuji blíže česnu a staré dílo opustí případně zanesou zásobami a to je možno vyjmout čímž dojde k žádané obměně.

To vypadá jako dobrý nápad, budu o něm přemýšlet. Ale určitě to neudělám letos. Díky
To se dělá (dvě česna) když je dílo nerozběrné jako tady:


u MK si to můžeš přerovnat
Ale proč jim furt něco přerovnávat? Ony vědí, jak na to. Proč jim to kazit? Nechme je pracovat ... Už i L. L. Langstroth varoval před těmito zásahy, protože pochopil systém architektury včelího díla ...
A ldyž i na nás něco zbyde, pak Deo gratias - Bohu díky ...
Jiří
Když už někdo do toho jde, tak je má nechat, ať tedy mají šanci ukázat, co preferují, když jsou free. Pak mi sem napište, zda někdy někde opustily staré dílo a přešly na nové. Těším se na vaše zprávy z pozorování.
(16.08.2016 14:33)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Leoši, koukám, že máš taky loučky do "téčka". Jak Ti stavějí v 1. roce? Mi stavěly jen jednu půlku do délky, druhý rok nic do délky, ale doplnily druhou půku do šířky. A letos přidaly zase něco do délky. Well done ... Big Grin A na konci drží furt takové ty zásobní buňky, co do velikosti něco mezi trubčími a dělničími ...
Zkusím to vyfotit.
Taky krmím krmítkem na dně,, pokud je potřeba, a taky je na zimu zatepluju polystyrénem přisunutým ke konci stavby. Na jaře ho vyndám.
Jinak je to dívání akčnější než akční seroše o zlých a hodných ... Choděj se dívat děcka ze sousedství a pořád křičej, jak viděj ty s pylem a ty, co stavějí a ty, co hlídají na česně ... Bezva telka, fakt ...
Jiří
No mně stavěj krásně na obou stranách T-čka až ke kraji a až na konec téčka dolu ,hlavně z kraje, potom už to trochu flákaj , ale opravdu nádherné dílo, těch větších buněk jsem si dnějak nevšiml ,ale rozebíral jsem je jenom asi 2 x tak možná jsem tomu nevěnoval pozornost , na zimu jim zůžim přepážkou prostor na minimum , mám takovej dlouhej nůž na dorty kterym jim musim plást vždycky odříznout ze stěny a ze skla aby se nepotrhal , jde to perfektně, krmení jsem zvolil takovéto jako je na fotce , tenhle tejden do nich kouknu jestli maj už zásoby , krmil jsme je už 3 x vždy po 5-ti litrech klasického roztoku 3:2 a vždy vše vysosaj, měl jsem strach jestli si to najdou , ale bez problémů . Uvidim jak přečkají zimu. Zdar a sílu všem . Leoš
Dnešní stav, venkovní teplota 7,5 st.C, teplota v TBH 7,5 st.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's