Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: "Medná krava" a Warré - horizontální a vertikální úl s horními loučkami - TBH
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
(04.03.2013 21:51)vraja napsal(a): [ -> ]
(03.03.2013 19:50)Radek Bílý napsal(a): [ -> ]Mně vrtá hlavou proč se tahle technologie vyhýbá používání celých rámků proč jen horní loučka...

Krasný den,

myslím že to důležité je volná stavba, čily včelař si nehraje na boha a nevnucuje včelám matrici jejich domova v podobě mezistěny.

S pozdravem Honza Vrána

Honzo , já neměl na mysli dávat jim tam mezistěny a ani to ve svém příspěvku nepíši měl jsem na mysli nechat je stavět v rámku , tak aby mi dílo nepřilepili ke stěně úlu abych nemusel při jakémkoliv zásahu do včel pořád někde něco vyřezávat ale na moji otázku už mi krásně odpověděl misan tímto : ......mne nevŕta v hlave prečo sa nepoužívajú cele rámiky, a mám svojú vlastnú predstavu o "prírodnom" včelárení......, takže už mi to hlavou nevrtá a dávám mu palec nahoru....
Jean-François Seguin, Qébec, 2012

[attachment=1691]
Dobrý den! Velmi mě toto téma zaujalo- samozřejmě se v těchto úlech nedá včelařit ve velkém, ale jako zajímavost to nemá chybu. Napadlo mě a nevím, zda už to někde tady nepadlo, jestli by tato metoda fungovala např. kdyby se rozřízl podélně 200l plas. sud, přišroubovali se dvě laťky, na které by se zavěšovali horní loučky. Nemáte někdo s tímto nápadem zkušenost_ Miloš
Do glglu zadaj "tbh beekeeping barrel" - Obrazky, a náde Ti aj toto:
http://www.mastergardenproducts.com/spli...saddle.jpg alebo aj toto:
http://www.independencehomestead.com/wp-...170347.jpg
Ale je to hóóóódne neestetické.
Při hledání plánků na Warré úl jsem narazil na tohle:
Warre-ing the Langstroth
tedy jak si doupravit komerčně vyráběný Langstroth aby vypadal jako Warré. Tedy základ z Langa, ale dno, střecha a quilt (jak jen tuhle část Warré úlu, něco mezi strůpkem a nástavkem vlastně přeložit do češtiny?) je vzat z Warré. Náklady prý do $20 (australských) a den práce.
(21.03.2013 14:01)Mlha napsal(a): [ -> ]... základ z Langa, ale dno, střecha a quilt (jak jen tuhle část Warré úlu, něco mezi strůpkem a nástavkem vlastně přeložit do češtiny?) ...

Quilt = deka, prošívaná přikrývka .... zateplení stropu
yaw - zadat termín do strojového slovníku to umím taky Smile mě zajímalo jak to říci správně česky. Asi těžko někde budu říkat, že jsem na vrchní nástavek nasadil prošívanou deku. V podstatě to není ani nástavek, ale ani strůpek, něco mezi, tedy je to strůpkonástavek. Ale než vymýšlet nějaký novotrvar ala nosočistoplena, tak bych se rád zeptal nějakého Jungmanna, kdo má s překlady do české včelařské terminologie zkušenost, popř. by mohl nějaký francouzštinou vládnoucí včelař to zkusit přeložit přímo z originálu. Tam je výraz "coussin" což znamená stojově přeloženo zmírnit, ale ani výraz zmírňovač mi nepřijde jako nejvhodnější výraz. Wink
Abych ale přešel od slovíčkaření k praxi. Má vlastně někdo s tím strůpkonástavkem abbé Warrého zkušenost? Je to v podstatě nízký nástavek 10cm vysoký, pošitý pytlovinou a vysypaný dřevěnými hoblinami (nebo pylinami, sekanou slámou, rašelinou či ovesnými otrubami). Včelař musí hobliny kontrolovat a pokud nasají vlhkost, tak je vyměnit. Tedy velmi primitivně řešený stůpek, tak aby byl jak zateplený, tak i paropropustný. Jen bych řekl, že v době paropropustných fólii a izolací je to tak trochu přežité řešení, komu by se chtělo shánět piliny a ty v pravidelných intervalech kontrolovat a měnit.
Co třeba zateplovací nástavek?
(21.03.2013 14:01)Mlha napsal(a): [ -> ]quilt (jak jen tuhle část Warré úlu, něco mezi strůpkem a nástavkem vlastně přeložit do češtiny?)

Načo chceš hľadať nejaký osobitný názov. Jednoducho "strop". Pre bližšie určenie "strop Warré".
Podobne hovoríme "strop" aj kostolným stropom a až presnejšie sa hovorí "gotický strop", v drevenej chate máš strop a až v detailnom popise hovoríš podbíjaný. Aj v aute máš strop aj keď zvonku je to strecha.

A tie materiály v ňom? To sa mi zdá prežité. Rovnakú funkciu dnes splní hocijaký koberec alebo deka z prírodných materiálov (vlna). V minulosti sa človek dekou, ak ju mal, radšej zakryl sám, nie aby ju dával na včely.
Už som to tu niekde spomínal, včelárenie našich dedov bolo limitované dostupnými technológiami a materiálmi.
Prírodné včelárenie nevidím práve v ručnom strúhaní latiek a ručnom dlabaní dutiny do kmeňa stromu, ale v používaní prírodných materiálov na výrobu úľov a včelárskych pomôcok.
Aj ja som neodolal a pre tromi rokmi som si postavil úľ so šíkmými stenami s plochou plástu na trámiku má 13 dm2, pri stavbe plástov aj napriek šikmým stenám sa stane, že ho včely pritmelia k nej, stačí mať dlhší nôž a odrezať ho, väčšinou ho už k stene nepritmelia.

Včely nepotrebujú nejaké extra uteplenie, pretože, včely si dokážu teplo udržať a cez povalu odchádzajú len vodné pary, preto som steny úľa ponechal nad trámikmi 5 cm. Na trámiky kladiem vrecoviny-pytlovinu (môže to byť aj iné, len nech je to priepustné) a na ňu len tri kovralové či plyšové koberčeky. Nad tým mám iba plechovú striešku. Prečo si život znepríjemňovať hlúposťami-prkotinami. Včely v prírode si dokážu pre svoj život vybrať aj horšie miesta, videl som včelstvo žijúce v zvislej kovovej rúre priemeru 15O mm a nesťažovalo sa.
(21.03.2013 17:52)Mlha napsal(a): [ -> ]... Má vlastně někdo s tím strůpkonástavkem abbé Warrého zkušenost? ...

Už som viackrát vyzdvihol prax gemerského včelára a ľudového výskumníka, Ľudovíta Mikuláša z Jelšavy Hrádku,ktorý bol veľkým propagátorom odvádzania vodných pár z úľa počas zimovania včelstiev. V roku 1928 postavil úľ, v ktorom riešil uzavretie povaly plátnom, na ktoré položil polmedník naplnený suchým machom. Mach totiž ochotne prijíma vlhkosť. Cez plátenú povalu vlhkosť unikala preč z úľa. Jeho riešenie vychádzalo zo skúsenosti výborného zimovania včelstiev v úľoch so slamenými stenami a slamenými prikrývkami povaly.
Deka box Warre je v podstate riešením paro priepustnej izolácie podkrovia. Toto riešenie plní dve úlohy. Pomáha udržovať suchý vzduch v úli a tým aj teplo a zároveň umožňuje vlhkosti unikať cez strop bez toho, aby dochádzalo k problémom s kondenzáciou. Moja skúsenosť je taká, že piliny sú celú zimu suché a manipulácia s obsahom deka boxu, jeho pravidelné miešanie zabraňuje hromadeniu vlhkosti v jednej oblasti.
Stále nedokážeme náš včelársky mozog preproogramovať a pridržiavame sa už prekonanej praxe o potrebe mať uteplené úle s neodvádzanou vlhkosťou počas celého roka. Zahnutá uteplivka niekde v rohu pod vrchnákom nepostačuje. Vzdušná povala úľa sa od čias slamených rohoží a košníc v priebehu jedného storočia vyvinula na plastovú fóliu, kovralové výstrižky a niekoľko vrstiev novinového papiera.
Prikrývka deka box je len bonusom vo včelárskej praxi, bez ohľadu na to, ako sa na riešenie pozeráte. Treba najskôr vyskúšať, tieto informácie využiť, pozastaviť sa nad nimi, a až potom reagovať odmietavo alebo s uznaním. Nemôže byť pochybností o tom, že paru priepustná izolácia je skvelým pomocníkom pre včely, aby udržiavali v hniezde príjemnú atmosféru, ktorá im vyhovuje a stabilizuje klímu v úľovom priestore.



(21.03.2013 18:53)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]... s plochou plástu na trámiku má 1,3 dm2,...

Anton, ten údaj si uviedol nesprávne. Takú malú plochu plásta, jeden celý aj tri desatiny decimetra štvorcového, včely stavajú v oplodniačikoch. V trámikovom úli Keňan by to mohlo byť trinásť decimetrom štvorcových.
Jasné, že 13 dm2, asi som bol mysľou niekde inde. Nuž vekom človek aj chyby robí, napísaný text som nekontroloval. Ospravedlňujem sa.
Dvě první warréčka jsou doma, postavená podle těchto plánků. (Pán Bencúr, díky za odkaz).
Strop jsem potáhl jutovou tkaninou a nasypal hobliny. Co mi ale vrtá hlavou je to česno. Zdá se mi poměrně velké a bez možnosti regulace otvoru. Jaká je praxe, pokud chci v podletí třeba česno zúžit kvůli slídivosti? Něco se tam vkládá? Nebo si to včelky uhlídají samy v pohodě? A v případě, že česno zúžím, uvětrají to jen přes česno, když to nemá očka ani zasíťované dno?
Veľkosť letáčového otvoru sa dá zúžiť rôznymi zástrčkami alebo jednoducho kúskom hranolčeka.
Zasieťované dno je dnes nutnosťou aj v úľovej zostave Warre. Včelári ho riešia svojskym spôsobom. Aj ja mám dva vlastné modely.

[attachment=1731] [attachment=1732] [attachment=1733]
Dobrý den.
Konečně mám fungující mednou krávu a tak se chci podělit o svou radost. Díky vašim radám jsem ji postavil přes předjaří a 20.7. konečně naplnil včelami z pozůstalosti po jednom místním včelaři. Sice byly označované za roj, ale usazené byly asi měsíc, takževá se jednalo spíše o menší hotové včelstvo. Usazená je pod stromy (stín), ale i díky současným vedrům jsem rád, že je sklo z obou stran chráněné bílými sololity. Alespoň jsem si vyzkoušel co plásty vydrží.

Samozřejmě je prolívám cukrem. Krmítko má vyndávací podstavec.

[Obrázky: DSC02883.jpg] [Obrázky: DSC02913.jpg] [Obrázky: DSC02944.jpg]

Na posledním obrázku mám stav plástů ze 3.8. po kontrole plodící matky.

Snad jediné co mi nevyšlo dle představ byla možnost kvalitní fotodokumentace. Přemýšlel jsem i spojení do animace ukazující postupný vývoj. Neporadil jsem si s odrazy na skle a připojila se i vysrážená vihkost zevnitř.

Co mě dále těší je jedna drobnost. Když jsem před místními včelaři začal o medné krávě, reakcí byly pochybnosti, rázné odmítání až smích. Po osazení už dva změnili pohled a vyjádřili opatrnou chuť si takovou hračku pořídit taky. Wink Nebudu lhát, je to příjemný.
Pěkný článek o včelaření v medné krávě:
http://www.motherearthnews.com/homestead...z2lMxAN4Ko
autor se také ve svém blogu zamýšlí nad Langstrothem, medou krávou a Warré úlem:
http://www.motherearthnews.com/homestead...z2kk9DaYrr
Paní Lindsay ví, o čem mluví. Tady je poslední odstavec z jejího srovnání Langu, TBH a Warré:

"Já nemám pocit, že bych musela mít některý z úlů oblíbenější než jiný. Prostě si užívám všechny typy na své domácí včelnici a vnímám, že každý z nich je něcím jedinečný, právě pro jejich různé silné a slabé stránky. Včelařením v různých typech úlů jsem se naučila více o včelách samotných - ne jenom to, jak se chovají v úlu jedné konstrukce - a o tom to je."

I.Č.
(04.08.2013 17:40)krajcvajc napsal(a): [ -> ]... Co mě dále těší je jedna drobnost. Když jsem před místními včelaři začal o medné krávě, reakcí byly pochybnosti, rázné odmítání až smích. Po osazení už dva změnili pohled a vyjádřili opatrnou chuť si takovou hračku pořídit taky. Wink Nebudu lhát, je to příjemný.

To chce čas ... A taky aby přezimovala ... Big Grin Jinak super, vypadá moc pěkně.
Jiří
(22.11.2013 13:41)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(04.08.2013 17:40)krajcvajc napsal(a): [ -> ]... Co mě dále těší je jedna drobnost. Když jsem před místními včelaři začal o medné krávě, reakcí byly pochybnosti, rázné odmítání až smích. Po osazení už dva změnili pohled a vyjádřili opatrnou chuť si takovou hračku pořídit taky. Wink Nebudu lhát, je to příjemný.

To chce čas ... A taky aby přezimovala ... Big Grin Jinak super, vypadá moc pěkně.
Jiří


[Obrázky: DSC031202.jpg]

Díky.
Přiznám se ale, že s tím přezimováním jsem trochu nervózní taky. Neměli moc času na výstavbu, to co postavili si téměř zaplnili, ale ... . Když vidím ten míč na volejbal a porovnávám prostor, kterým by se měl v zimě sunout za zásobami ..., no uvidíme.

Nechám přírodu ať jedná jak myslí.
Přeju sobě i vám přes zimu pevné nervy.
Je to moc zajímavá věc....taky uvažuju o výrobě. Kde se nechá najít plánek s rozměrama?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's