Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nosema ceranae
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Posrané dílo zřejmé není důsledkem N.C,ale N.A a s tou si dokáže poradit i ten mrzaček za určitý čas až zvládne termoregulaci prostoru.N.C.je jiný level.
Posrané dílo zřejmé není důsledkem N.C,ale N.A > já tam nikde netvrdím, že to je důsledek N.C. Právě naopak beru N.A jako menší zlo

- N.A je jen ve výkalech menší problem >já to jen kopíroval z předchozího příspěvku ze dne 02.01.2019 12:18 a správně. >N.A je jen na výkalech. Je to menší problém než N.C viz předchozí příspěvek : Toto bylo s apis(N.A) snadnější, jelikož jeho výtrusy byly nalezeny pouze ve včelích výkalech. N.A není tak nebezpečná!!!


N.C > Naneštěstí Higes et al. (2007) zjistil, že spory ceranye (N.C) mohou být přenášeny v pylu. Chen (2008 Conf) podrobně vysvětluje, jak se infekce ceranů (N.C) šíří do hypofaryngeálních a slinných žláz včel (konkrétně byla nalezena nosema (N.C) DNA, Dr. Chen nevyhledal spory nebo vegetativní stav (pers comm)). Jak dlouho trvají nosové>>( Nosema C.) spóry životaschopné na hřebenu>>(díle) a v medu?

spory ceranye (N.C) mohou být přenášeny v pylu. > zjistili N.C v pylu >> může být v pylových zázobách. Je to spora a ta může čekat v zásobách, ale vlastně na všem, co ta včela může olízat!!!!

(N.C) šíří do hypofaryngeálních a slinných žláz včel >> dochází k přenosu při krmení a ukládání zásob.
..ale ved včely nemaju vlhko v uli ked sa len krmia v srpnu na zimu, predsa je to aj pocas silnej znášky (repka, agat, a ine) a zas v srpnu byvaju aj vysoke letne teploty bez dažda, takže o vzdušnej vlhkosti ? ani počuť...
Krmíš voda+cukr. Je to tekuté. Kam asi přijde ta voda? V době krmení je větší vlhkost v úlu. Proto se nedoporučuje léčit KM, protože zvýšená vlhkosti naředí KM a ta má pak menší koncentraci. Zároveň se snaží včely tuto vlhkost rychle odvětrat a zase to snižuje koncentraci KM. Nejlepší je léčit před začátkem krmení.

Wiki >Nosema ceranae Fries, 1996 je po hmyzomorce včelí dalším objeveným druhem původce střevního onemocnění včel – nosemózy. Oba uvedené druhy parazitických hub jsou si velmi podobné jak stavbou těla tak i celkovou biologií.
No ještě k tomu okyselení. Je to už možná rok nebo tak nějak tu nějaký kolega zeptal na přikyselování zimního krmení a docela si to tu slízl. Jelikož jsem v té době začal s tím dělat pokusy tak jsem se ho zastal. Víte ono to vůbec není tak blbé jak se tenkrát mnohým zdálo. Ale je to zase jen o tom - praxe ukáže. Možná, že zatím co hledáme složitá řešení, existují jednoduchá. Takže stačí lakmusový papírek a něco málo pro to udělat! Zdraví R. S.
Nosemou jako takovou pricinou uhynu netrpim u vcelstev, vim ze ji mam na stanovistich a vcely se s tim vyrovnavaj v pohode. Jen pokud se deje neco jinyho (oslabeni vcelstev) pozoruju pokaleny plasty, ale nic tak extremniho ci spise exkrementniho jako pred 3 lety.
Nicmene zajima me to i z hlediska prevence a priznam se, ze moc rad zkousim a testuju - Rudo, muzes mi rict zpusob, jakyum to konkretne delas ? Klidne emailem nebo SZ.
Dikas
Chose
problém je v tom, že NC sa pokalením neprejavu, respektíve len minimálne v kobinácii s NA
Wiki>
N.A
Mikrosporidie (Microsporidia), mezi které je hmyzomorka včelí řazena, byly dříve považovány za takzvané prvoky (Protozoa). Na základě porovnávání DNA byl roku 2006 prokázán blízký vztah mikrosporidií k houbám (Fungi).[1] Následně byly řazeny mezi Zygomycota, dnes jsou však uváděny jako součást kladu Opisthosporidia, který je sesterskou skupinou hub.


Doplňkovým léčivem jsou též páry kyseliny mravenčí, kterými se včelstvo ošetřuje v pozdním létě proti kleštíku včelím. Kyselina ničí spory nosemy na povrchu plástů a na stěnách úlu.

N.C
Nový druh skupiny mikrosporidie objevil v r. 1996 švédský prof. Ingmar Fries v Číně. Druhové jméno bylo vytvořeno podle hostitele – včely východní (Apis cerana). Mělo se za to, že cizopasník postihuje pouze druh Apis cerana. V r. 2005 byl na Tchaj-wanu parazit objeven také v těle včely medonosné. Ve stejném roce ohlásil ve Španělsku nález na včele medonosné Dr. Mariano Higes. V roce 2006 byl výskyt Nosemy ceranae potvrzen ve Francii, Německu a Švýcarsku.
U Nosema ceranae je průběh onemocnění mnohem rychlejší. Včely hynou po 8 dnech od nakažení. Choroba však není provázená průjmem, ani malátnými pohyby včel, jak je tomu u Nosema apis. Nakažené včely hynou většinou mimo úl. Včelstvo postupně slábne, až zůstané prázdný úl. Případná souvislost mezi nákazou Nosema ceranae a jevem CCD (Colony collaps disorder – symptom zhroucení včelstva) je předmětem výzkumu.
Léčení:
wiki>Včelstvo bylo možno léčit také antibiotikem Fumagilin. Přísné normy EU však zakazují užívání jakýchkoliv antibiotik k léčení hospodářských zvířat.

Kyselina mravenčí 85%
Před krmením (2-3dny)dám do odpařovače a přikreju průhlednou folií. Jen roh té folie přehnu(cca 7x7cm. Dám na to krmítko, která má větší mezeru než víko. Na krmítko dám prázdný nástavek a víko. Úl je utěsnený, očka zavřená. Jediná možnost odvětrání je dolů přes plodíště a vyvěšené staré včely ven česnem. Za 2 -3 dny začnu krmit a po cca. týdnu odpařovače vyndavám a dokrmuji už bez nich

KM působí jak na nosemu tak na kleštíka. Působí i na staré včely, které jsou dole vyvěšené přes noc.
Od té doby co to používám, tak už mi na podzim nikdy včelstva nepadla.

Nad čím jsem uvažoval v letošním roce:

Citron, kyselina citronová. Dá se koupit 100% citronový džus. Rozdělat s vodou a cukrem. Dát do postřikovače a po prvním medobraní prostříkat včely v plodišti. Jak jsou včely mokré od citronové vody, tak se olížou. Zvýší se kyselost, kterou nosema nemá ráda.
Zatím nezkoušeno

Inspirace od Vás: propolis
Biologická aktivita
Wiki>Propolis má baktericidní či bakteriostatické účinky např. na Bacillus subtilis, salmonely, stafylokoky, bakterie způsobující žaludeční vředy, tuberkulózu, zánět plic, zubní kaz, hnilobu paznehtů a jiné.[2] Propolis má také antiprotozonální a antinematódní účinky.[2] Působí negativně na růst různých druhů hub a kvasinek.[3][2] Uvedené účinky se připisují především přítomnosti flavonoidů a z menší části přítomným derivátům organických kyselin.


Udělat si propolisovou tinktůru (nechat rozpustit v alkoholu). Naředit vodu s medem(cukrem - jen když si budu jistý, že to neuloží do medu) a přidat tinktůru. Ošetřit rozprašovačem úlové včely a dílo. Udělat to po 1. medobraní a ještě jednou v době líhnutí dlouhověkých včel.

ještě dodám, že to hodně včelařů používá jako lék pro sebe. Víčkovice je prostě nejlepší medicína ! Big Grin
(18.03.2021 19:02)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Chce si to přečíst. Připomíná mi to kokcidiozu u králíku kde také pomáhá okyselení pití. Peliněk ConfusedConfusedConfused

Trochu mimo téma, ale ocet do vody u králíků ti sníží přírustky. Lepší je udržovat králík suchu.
Jak už jsem tu před časem psal,
na základě zahraničních výzkumů jsem zkusil přidat do zimního krmení vitamin C - kyselinu askorbovou. Tam byl popisován vliv na kleštíka, kdy takto krmená včelstva měla mít nižší napadení,
nicméně ten vliv okyselení a i jako antioxidant na NC tam může být taky.

Včelstva oproti loňsku letos zatím moc pěkná, další roky ukážu víc.
Rozumí tomu někdo jestli vitamín C v tabletách rozpuštěný ve vodě má v cukerném roztoku stále stejnou účinnost a nebo to může nějak časem zdegradovat?? Když dám do vody nebo cukerného roztoku krystalickou kyselinu citronovou tak je to kyselé stále stejně nyní nebo za rok. Je kyselina askorbová taky tak stabylní?
Rozumí tomu někdo jestli vitamín C v tabletách rozpuštěný ve vodě má v cukerném roztoku stále stejnou účinnost a nebo to může nějak časem zdegradovat??

Nejsem chemik, ale pokusím se to vysvětlit selským rozumem. Asi všichni, co jsme staršího data vydání známe zničené lesy v Krušných horách. Kyselé déšť tam zlikvidoval les, že tam i houby nerostly. A zpráva, že N.C na základě porovnávání DNA byl roku 2006 prokázán blízký vztah mikrosporidií k houbám (Fungi). O kolik to tam bylo kyselejší neznám, ale mám zase jiný poznatek z jiné praxe. Skoro každý, kdo má větší bazén ví, že udržet ho průhledný a čistý je velký problém. Po dlouhé lanoraci člověk zjistí, že ani tolik nezáleží na tom, kolik tam dáte sava, ale jaké je Ph vody. A stačí opravdu málo. Když udržíš Ph mezi 6.8-7Ph tak stačí opravdu málo sava na udržení čisté vody. Někdy to vydrží až 10 dnů. Jakmile to klesne pod 6.8Ph, tak max 2-4 dny a voda se začíná kalit. Dostane nádech doběla a během pár dnu se začnou objevovat řasy.

Člověk řekne, že i když smícháš vodu s cukrem a citronem(kyselina askorbová),tak tam ta kyselost zůstane. Možná méně, ale zůstane. A stačé i 0.2Ph na změnu. Když si tedy udělám vodu s citronem já a drobet dosladím, tak mi to furt přijde kyselé. A to už může N.A a N.C narušit životní cyklus. A když to budeš chtít přesně, tak stačí vzít papírek na měření Ph a změřit to.
A když už jsme u tich bylinek. Zkoušel někdo kořen zázvoru? Ten má taky antibakteriální účinky.
Nosema asi nejsou bakterie jebo jo???
Bakterie ne, ale kyselý je to dost. Obsahuje girenol. Chemicky gingerol patří mezi fenoly, ketony a alkoholy, a je příbuzný kapsaicinu, sloučenině dávající palčivost chilli papričkám.
Len tak mimochodom,
spojenie kyslého a sladkého, neštartuje náhodou proces kvasenia ?
Myslíš citronové kvašení?
wiki>Citrónové kvašení probíhá za přístupu kyslíku, uskutečňuje ho řada druhů plísní (např. Aspergillus, Penicillium, Mucor…), dochází k oxidaci glukózy za vzniku kyseliny citrónové
Ale jako léčbu antibiotiky bych to nenazval.
Ja by som este mozno upozornil ze existuje okrem paliny pravej aj palina ročna a ta ma mozno nejake ucinky ktore hladame. Mam doma aj tinkturu aj susenu palinu rocnu. Na viki sa da dohladat ake ma pouzitie okrem ineho je to silne antiparazitikum a hlavna zlozka lieku invermektin.
K řečtení. Tedy jestli to tady ještě není.
https://beeinfo.cz/pelynek-boji-nosemou-...fumagilin/

z výše uvedeného zdroje:

Extrakt si připravíme ze 100 g pelyňku na 1l 96% ethanolu.

Vymacerovanou tinkturu rozmícháme v poměru: 20g tinktury na 1 kg medocukrového těsta s 5 % pylu.
Takto připravený preparát podáváme včelstvu 3×, v pěti denních intervalech a množství 1 kg na včelstvo.
Odkaz na podrobnější info o pelyňkové léčbě naleznete rovněž na stránkách pana Mately v sekci odkazu pod nabídkou produktu:
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's