Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nosema ceranae
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Dík za reakci. Až budeš sám pozorovat nosemu a dávat nozevit, tak to bude také zajímavý pohled na věc. Mě právě zajímá názor včelařů, co nozevit používají. Jaké mají zkušenosti. Ono studije je hezká věc, ale plnej net je různých studií a to vesměs buď radikálně NE a nebo radikálně ANO. Takže vyhranit si na to názor bez testů osoby blízké, či rozumného včelaře je krajně nemožné. Confused. Kdo projížděl na fungování nozevitu net, tak mě dá za pravdu.
Včera jsem si projel pod mikroskopem vzorky zimních mrtvolek.
Minulý rok 1 slabě pozitivní vozek na NC z 8. Letos 2 slabě pozitivní a jeden velmi slabě pozitivní ( 1-2 NC v zorném poli ) z 9.
To pozitivní včelstvo z loňska přišlo přes zimu o M. Tak jsem na jaře spojil se zdravím záložním oddělkem, pak koncem června přemetl na MS do nového úlu. Od jara jsem ho měl ve striktní izolaci, včetně všeho díla. Výsledek je, že je stejně pozitivní jako vloni. Ani horší, ani lepší, prostě stejné. Takže jsem dělal co jsem dělal a výsledek se nedostavil. Uvidím jak to včelstvo pojede letos. Pokud to bude o ničem, tak ho zruším.
Navíc mám pozitivní i kmenové včelstvo, které bylo vloni negativní + ten velmi slabě pozitivní oddělek.
No mohlo to dopadnout hůř, ale i líp.
Pokud někdo máte zkušenosti s nějakým postupem jak potlačit NC, díky za něj.
Zdravím, novy clanok ohladom nosema ceranae.... Nejak sa zabudlo na fungicídy! Kedže su vyvinute proti plesniam na stromoch, nedali si to do suvisu so vcelami. A s tym suvisiaca aj CCD
http://qz.com/107970/scientists-discover...u-thought/
Nevím zda to tu je - Treatment and control of Nosema Apis & Ceranae

Zajímavé jsou i ostatní na tomto serveru : ALL ABOUT NOSEMA

Ten příznak - křídla ve tvaru K je někde u nás popsán?
(24.03.2015 16:29)JKL napsal(a): [ -> ]Ono je to takové hezké kolečko. Jak jsem pochopil z toho článku o NC, tak ta třetí fáze - jaro a mohutné plodování (falešné zotavení) je vlastně po podzimním vyhubení VD. NC pak z jiných výzkumů prý způsobuje horší orientaci - tedy zalétávání a menší procento co se vrací do původního včelstva. Ten neustálý úbytek létavek pak celé léto včelstvo kompenzuje vyšším plodováním což má opět za následek nižší medný výnos a málo pylových zásob protože to proploduje. Takto na "suchu" se drží celé léto a je vlastně stále čilé, silné a krásně ploduje. Díky vyššímu plodování dává šanci VD se dostatečně namnožit. Navíc opět jiná studie o vlivu NC na imunitu tvrdí, že NC na rozdíl od NA potlačuje imunitní systém a viry jako DWV pak mají pré.
Pak nastane podzim, kdy je matka neustálým plodováním vyčerpána a přirozeně omezuje plodování. Ta dezorientace způsobená NC, ale nadále působí a způsobuje úbytek létavek. Mladušky jakožto již dlouhodobé včely pak musí předčasně nahrazovat zatoulané létavky. Navíc se toto projevuje i intenzivním letem za nižších teplot (také dle jedné studie o NC). Výsledkem je pak kolaps - vymizení. Samozřejmě podlomená imunita a přemnožení VD jsou vlastně jen a pouze NÁSLEDKY působení NC od jara.
A teď nepřipomíná vám to něco z minulého roku - krásný rozvoj na jaře, hlad, málo pylových zásob, přemnožení VD a viry, nezvyklá aktivita za chladného dne => kolaps.

To jen skládačka z různých studií o NC, která mi tak nějak zapadá do loňského roku.
Až budu mít čas doplním odkazy na ty vědecké články s citací těch inkriminovaných informací.

Tak a teď ty vědecké studie co jsem pročetl, a které mě vedli k napsání toho výše citovaného příspěvku :

1.) fáze kolapsu včelstva na NC - How natural infection by Nosema ceranae causes honeybee colony collapse
Citace:The third phase started the following spring when the colonies built up rapidly and the queens laid so many eggs that almost every comb was full of brood. Clinical parameters (forager infection, spore counts) were similar to Phase 1 and as a result of the increasing bee population, this Phase 3 was named as the ‘false recovery’ phase. The bee population had built up in such a way that swarming seemed imminent but it never happened. The egg-laying ‘fever’ went on until the autumn when sudden depopulation
....
This population must be replaced by interior bees, which presumably start flying some days earlier than usual, as previously associated to N. apis infection (Hassanein, 1953). Once the queen cannot compensate for the loss of foragers, depopulation becomes evident and death is forthcoming.
....


2.) problémy s navigací - Harmonic Radar Reveals Reduced Homing Ability of Nosema Infected Honeybees
Citace:In addition to Nosema infected bees being unable to return to the colony, possible increased energetic demands in foragers through Nosema infection may have more far-reaching effects for the colony. Honeybee foraging is energetically optimized by a trade off between energy delivery and associated expenditure costs, thus maximizing energy efficiency

3.) vliv na imunitu, DWV- Evidence of the synergistic interaction of honey bee pathogens Nosema ceranae and Deformed wing virus
Effects of Nosema on Honey Bee Behavior and Physiology
Citace:4.3. N. ceranae causes immune suppression
Antúnez et al. (2009) studied the immune response of honey bees after infection with either N. apis or N. ceranae. They measured gene expressions of several antibiotic peptides, abaecin, defensin and hymentoptaecin, produced inside honey bees after bacterial infection. In all three genes, N. apis infection caused an elevation of gene expression in either 4 or 7 days post infection, but N. ceranae did not show any difference in gene expression compared to the control (uninfected bees), or even significantly reduced it (abaecin at 7 days). These data suggest that N. ceranae actively suppresses the immune response in infected honey bees while N. apis does not.

4.) úbytek létavek, rychlé stárnutí - kolaps - Rapid behavioral maturation accelerates failure of stressed ..

Zkracuje život průměrně o 9 dní - Physiological and Behavioral Changes in Honey Bees (Apis mellifera) Induced by Nosema ceranae Infection
Citace:In our experiment examining the effects of infection on lifespan, we found that controls lived, on average, 9 days longer than infected bees. During summer months, a typical worker bee lives 3−6 wks [30], with the final 2−3 wks devoted to foraging [8]. Assuming there is a similar mortality rate due to infection in field colonies, decreasing worker lifespan by 9 days, especially during the foraging phase, can be significant

A ještě jeden - Honeybee Disease in Europe - 4.3 Nosema (Nosemosis)
Citace:There is evidence that N. ceranae but not N. apis can suppress the immune system.... Such suppression not only favours invasion of the ventriculus by N. ceranae but
would also favour replication of viruses present in a latent state e.g. Deformed Wing Virus (DWV),Black Queen Cell Virus (BQCV), Chronic Bee Paralysis Virus (CBPV) and Kashmir Bee Virus (KBV). Such suppression may be related to the energetic stress resulting from infection (Mayack and Naug 2009, Martin-Hernandez et al 2011).
...
In Spain high colony loss has been associated with N. ceranae infection (Higes et al 2009b). The
prevalence of colony depopulation symptoms in the professional apiaries studied was 67.2% [95%
confidence interval (CI) = 54.6–79.8; P < 0.0001]. The most prevalent pathogen found in the
worker honey bee samples was N. ceranae
[65.6%; 95% CI = 52.8–78.3; P < 0.0001], followed by
Varroa [32.7%; 95% CI = 20.2–45.4; P < 0.0001] and 97.5% of the colonies infected by N. ceranae
were unhealthy (depopulated).
Co-infection by Varroa and N. ceranae was evident in 22.9% (95%
CI = 11.6–34.3; P < 0.0001) of the samples and only in unhealthy colonies
No vypadá to vcelku průkazně. Jinak chci podotknout - takto vyhledat a zpracovat takovéto údaje? Klobouk dolů ! Měl by ses tím živit. A hlavně otvírat oči těm kompetentním Wink. Mám ale jednu otázku. Nikde jsem se tady nedočetl o možnostech prevence - kromě toho rozporuplného "nozevitu". Bohužel to teď nemohu najít, ale kdesi jsem četl o podávání výluhu z nějaké byliny(a jiné než pelyněk), která by měla působit jaksi fungicidně. Pomozte. Díky. Když jsem to dopsal, tak mě napadl černobýl. Je to možné?
Zajímá mne léčba Nosemy Cerane a proto jsem pročetl tohle http://thebeemanuk.co.uk/hello-world/

Jako léčba připravují sirup s Thymolem a nebo podávají Honey-B-Healthy, který se prodává v US a Kanadě a v Evropě jen někde ve Francii.

Dole je tabulka, pokud nechcete číst celé, přeložím aspoň názvy sloupců
1. Léčebný přípravek
2. procento včel, které přežijí 23 dnů
Množství spor ve střevech včel po 23 dnech v milionech
3. Nosemou apis
4. Nosemou Cerane

Untreated - neléčené
Uninfected - nenakažené/zdravé

Ten návod na výrobu Thymolového sirupu je dost podrobný, kdyby to chtěl někdo zkusit. Jen nevím jestli se u nás dá koupit čistý Thymol.
No jo, jenže jestli to dobře chápu tak na Fumagilín nic nemá. Thymol je dobrý na N.Apis, na N.C. - zlepšuje o 20%.

Prý jsou studie které jeho efektivitu na N.C zpochybňují.

Jsem zvědavý jestli v mých mrtvolkách z uhynulých včel bude N.C.
(25.03.2015 9:29)Petr Chalupský napsal(a): [ -> ].. Mám ale jednu otázku. Nikde jsem se tady nedočetl o možnostech prevence - kromě toho rozporuplného "nozevitu". Bohužel to teď nemohu najít, ale kdesi jsem četl o podávání výluhu z nějaké byliny(a jiné než pelyněk), která by měla působit jaksi fungicidně. Pomozte. Díky. Když jsem to dopsal, tak mě napadl černobýl. Je to možné?
černobýl je jen druhové jméno k pelyňku.

Mrkni sem : HiveAlive™
jedna zajímavá poznámka v tom výzkumu:
Citace: D. Related International Peer-reviewed Scientific Studies:
All the evidence shown below is based on the application of thyme and does not include the additional benefits of OceaShield™.
Toxicity trials were performed at the Bee Research Institute, in the Czech Republic.

http://www.advancescience.com/hive-alive
Citace:HiveAlive™ is the only nutritional supplement for bees on the market that is 100% compliant with all EU animal feed regulations.

Jen tady není dovozce - podnikatelé, prodejci - potenciál pro vaše obchodyExclamation
Děkuji za ten černobýl - moje trestuhodná neznalost! Jinak opět skvělý celosvětový přehled Wink. Kouknul jsem jen zběžně, nejsem angličtinář, tak že strojový překlad, ale díky za to. Raději než ten komerčně vyráběný produkt, bych chtěl využít u nás dostupné byliny. To znamená ten pelyněk, případně tymián ?
Dneska jsem si udělal preparát a nevím co jsou tyto kulaté útvary. Prosím zkušené "mikroskopáře" o analýzu. Nosemu C poznám, ta to není a nezdá se mi ani Nosema A, která je kulovitější neš NC, ale toto mi přijde téměř dokonalá kruh(koule). Pylová zrnka by zase měla být větší? Je to zvětšeno 180x.

[Obrázky: WP_20150329_14_43_24_Pro.jpg]
Nejlepší co jsem o Nosemě četl.

The “Nosema Twins” – Part 5 Alternative Treatments

Je to v angličtině, ale stojí to za to.

Je tam toho hodně o vnímavosti Nosemy na různé látky a prostředí.
Zmínim jen takovou jednu drobnost. Spory N.cerane jsou měně odolné vůči teplotám než N.a. a 49°C po dobu 90 minut spolehlivě ničí spory N.c.
NC - nemoc starých včel? Tady si na to posvítili a ejhle.
Nejsem si jistý, jestli jsem ve správném vláknu. Spad roztoče po 24hod 0. Síto dna - hodně trubců bez poškození, ale lezou jako malátní a ani létat jim nejde. Nevím, jestli jsou ti trubci jenom vyhladovělí nebo je v tom něco jiného. Když jsem trubce vzal do ruky, tak se jako pokálel nebo nevím, jestli je to přesně označení. Neví někdo co to může být?

díky
Dva nové článečky, když je to nyní trochu aktuálnější.
Zajímavé tvrzení v tom čláku:
"N. ceranae appears to have higher virulence in bumblebees than it does in honey bees"

Dlouhodobý efekt HiveAlive™ na sílu včelstva
(19.06.2015 22:13)MatesP napsal(a): [ -> ]Nejsem si jistý, jestli jsem ve správném vláknu. Spad roztoče po 24hod 0. Síto dna - hodně trubců bez poškození, ale lezou jako malátní a ani létat jim nejde. Nevím, jestli jsou ti trubci jenom vyhladovělí nebo je v tom něco jiného. Když jsem trubce vzal do ruky, tak se jako pokálel nebo nevím, jestli je to přesně označení. Neví někdo co to může být?

díky
Tohle je zajímavý příspěvek všimněte si,kdy byl napsán a spojte si ho s příspěvkem co napsal MatesP 16.2. 2017 ve vláknu Uhyny 2016
Prosím o radu, čtu to tady a dost špatně se v tom orientuje ale nedal se přehlédnout příspěvek jirka.max a MatesP. Pochopil jsem správně ze NC lze poznat v začínajících stádiích zvláštním chováním trubců a včel a to zejména malátností nebo jak bych to nazval? Tyto projevy jsou poměrně dlouho před vlastním kolapsem včelstva. Lze v případě včasného zjištění nějak zakročit? Mezi tím vším diskutujícím zmatkem, jsem vyčetl Tymovar a nějaký recept na pelyňkovým odvar. Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale rad tady moc není, hlavně těch co někdo aplikuje.
Rad tu je opravdu čím dál méně, tady se totiž, a teď nemyslím pouze toto vlákno, především dohaduje o to, koho píseček je lepší a kdo je více nebo méně tolerantní vůči ostatním.
Řeknu tedy pouze, to co vím já. Osobně jsem zatím žádné přípravky proti Nosemě neaplikoval, ale letos se na to chystám. Jsem často v Americe a tamní včelaři se s tímto problémem potýkají již delší dobu než my. Teď nechci, aby to vypadalo, že propaguji USA, to určitě ne, ale lze z jejich zkušeností ledacos vyčíst a poučit se jejich nezdary (a navíc umím dobře anglicky a ne německy či rusky Smile) V začátcích se tam hodně používal Fumidil-B a jeho starší varianty, ale to je v podstatě antibiotikum a mnozí od něj již ustupují. Jednak z ekologických důvodů a jednak proto, že Nosema C. začíná být proti němu rezistentní. Hodně se tedy začíná objevovat léčba v cukerném roztoku rozpuštěnými esenciálními oleji typu Tea Tree oil, Wintergreen oil, Lemongrass oil a nebo Thymolem. Nicméně, výsledky jsou velmi nekonzistentní. Někteří, včetně odborné literatury, popisují např. Thymol za úžasný (Yucel and Dogaroglu, 2005) a druhým nefunguje. Samozřejmě vzniká i spoustu komerčních přípravků (ApiHerb, Vita Feed Gold, u nás známější Nozevit, atd., ale většinou jsou jejich základními složkami právě výše uvedené látky. Co se týče u nás dostupného Thymovaru, tak jeho základní složkou je právě thymol. Ten tedy mimo jiné působí na VD, jako na spoustu jiných roztočů a hmyzu. Thymol, který je například v tymiánu obecném nebo velmi příbuzné mateřídoušce obecné, se používal jako přírodní repelent např. proti molum. Avšak v případě samotného Thymovaru jsou účinky na Nosema C. ještě více diskutabilní a nejasné, jelikož se jedná o vnější aplikaci a význam thymolu se popisuje spíše při vnitřním užití, tedy pomocí cukerného roztoku.
Pokud se ještě vrátím k těm esencniálním olejům, tak tam také pozor, protože jsou více či méně jedovaté (ostatně jako každý lék) a např. Lemongrass oil působí na VD tak, že překryje feromonové látky ve včelstvu a VD se nemůže orientovat, nenalezne plod před zavíčkováním, a padá na podložku, odkud už se nedostane zpět. Ovšem vysoké dávky tohoto oleje mohou způsobit dezorientaci i samotného včelstva. Lemongrass oil totiž do značné míry imituje feromon matky, velmi rozšíření je v USA k lákání rojů do připravených úlů (tzv. swarm trap).

Nic z toho jsem zatím neozkoušel, ale letos se na to chystám. Toto je jen velmi zkrácená rešerše dostupných poznatků a pokud bych měl popsat vše, co jsem se dozvěděl, bylo by to na delší povídání. Tedy prosím za shovívavost, pokud vám více znalým zde něco chybí.

A pro úplnost, nekopu ani za ČSV ani za PSNV ani jinou organizaci. Kopu sám za sebe a snažím se se svým nelepším svědomím a vědomím včelám pomoci, i když možná občas šlápnu vedle, což mě mrzí, ale bez toho to asi nejde.
Zajímavé je, proč v USA nepoužívají proti NC šťavelku nebo KM... nebo ten VarroMed. Tedy, jestli v USA proti NC používají kyseliny?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's