Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nosema ceranae
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(24.10.2014 18:54)pacifik napsal(a): [ -> ]Albert aby to nebolo tak ako spravil môj sused včelár. Z 24 rodín mu zostali 3 slaboši. Vlani aplikoval 1x Hive clean, na jar obvinil poľnohospodárov že mu otrovili včely postrekom a na jeseň, mňa že mám agresívne včely a mám si ich spáliť lebo že mu rabujú jeho včely. Po slnečnici vytočil med a dal iba 3 kg cukru a nechal včely na verím boha až do septembra. Keď už nemal včely potom boli všetci vinovatý iba on nie. Keď som mu povedal že je to jeho chyba hneď sa začal ohánať súdom.
V susednej dedine tiež jeden prišiel o 15 rodín lebo podcenil klieštika. Čo chcem týmto povedať, že ak spravím všetko na utlmeniu klieštika a včelstvá mi padnú potom je treba hladať inú pričinu trebárs aj NC.

Dobre si to napísal, všetci postihnutí nás budú presviedčať, že to správne ošetrovali, ale podľa mojich dedukcií, NIE! Keď všetko spravili správne a použili na Vd správny prípravok. Včelárovi keď si pripraví takú galibu, všetci okolo neho sú vinní, iba on nie.
(25.10.2014 12:06)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Dobre si to napísal, všetci postihnutí nás budú presviedčať, že to správne ošetrovali, ale podľa mojich dedukcií, NIE! Keď všetko spravili správne a použili na Vd správny prípravok. Včelárovi keď si pripraví takú galibu, všetci okolo neho sú vinní, iba on nie.

Já se v tom ztrácím.

Tono - toto se stalo tobě ? http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Nosema...0#pid90750

..... som bilancoval padanie včiel u mňa a pripisoval som to práve N.C. Jednoznačne sa nedá potvrdiť, ani vyvrátiť ale sprievodné znaky na mojej včelnici svedčia o tom, že by tak mohlo byť


Čo si robil špatně?
jj, vypadá to, že Varidol opravdu může být v některých případech tou pověstnou poslední kapkou.
Bavíme se o prdu.....Kdo z vás, kteří tvrdí, že jsou to úhyny na Nosema.c.....si nechal v létě udělat vyšetření....? Kdo ví, jestli ty úhyny nemá na svědomí kombinace VD a virů....? Všechno je to akademická debata na neakademický půdě.....Dodgy
(25.10.2014 18:05)KaJi napsal(a): [ -> ] ..... som bilancoval padanie včiel u mňa a pripisoval som to práve N.C. Jednoznačne sa nedá potvrdiť, ani vyvrátiť ale sprievodné znaky na mojej včelnici svedčia o tom, že by tak mohlo byť

Co si robil špatně?

Kaji, nie celkom rozumiem otázke, tou vetou som chcel povedať len toľko, pokiaľ to nemáš potvrdené labákom, tak všetky závery sú nanič.
No jasně. Všichni víme prd a akademici a SVS mlčí.
Je tu někdo, kdo měl teď úhyny a dostal nějaké resumé od veteriny?

A ještě něco akademickeho:
Citace:“Is N. ceranae the cause of CCD?” The very short answer is that the Cox-Foster team found it in 100% of their CCD samples, yet have additional evidence to suggest that it may only be a player, not the underlying cause. I do not want to enter into the CCD debate here (and I greatly respect the work of the CCD scientists), but there is considerable evidence from the rest of the world that N. ceranae is likely responsible for a substantial proportion of the colony collapses in those countries in which it is found. Indeed, Martin-Hernandez (2007) states: “The relative risk of bee depopulation observed in colonies with either both species or only N. ceranae (almost six times greater than those with negative PCR results), indicates a significant causative association between the presence of N. ceranae and the development of hive depopulation.”
(25.10.2014 22:32)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(25.10.2014 18:05)KaJi napsal(a): [ -> ] ..... som bilancoval padanie včiel u mňa a pripisoval som to práve N.C. Jednoznačne sa nedá potvrdiť, ani vyvrátiť ale sprievodné znaky na mojej včelnici svedčia o tom, že by tak mohlo byť

Co si robil špatně?

Kaji, nie celkom rozumiem otázke, tou vetou som chcel povedať len toľko, pokiaľ to nemáš potvrdené labákom, tak všetky závery sú nanič.

Já z toho Tono usuzuji že jsi měl nějaké úhyny.

Pokud je to pravda tak proč se vyvyšuješ nad jiné a tvrdíš že oni dělají něco špatně a že ty máš zdravé včely?

K vyšetření na N.c.

Pokud jste zaznamnali krátký report (eVěstník PSNV) zde z PPP kde byl Dr.M.Kamler na celodenní přednášce , tak N.c. je oportunní parazit - tedy příležitostný.

Co vlastně "zjistíte" když vám rozbor řekne že tam je Nosema C a včely jsou na 6 nástavkách? Smile

A odběr vzorků je podstatná část vyšetření.
Které včely máte vyšetřovat, ty mrtvé na podmetu, mladušky, nebo létavky?

Jak si pomůžete a co z toho vyvodíte?
Ak rozbor vzorky z uhynutého včelstva potvrdí úhyn na NC, tak sa zameráte na prevenciu , ktorá je účinná pri Nozeme apis. Viete, že ste liečili správne na VD a nemáte vo včelstve nejaký exotický vírus.
Ak sú tieto úhyny na vzostupe, tak by to veterinári mali operatívne riešiť.
Když jsem po kalamitě 2007/2008 začal pochybovat o všeobecně proklamovaném tvrzení české včelařské vrchnosti že na vině není systém ale včelaři bordeláři co mají VD atd. tak jsme ty přeživší slabochy nelikvidoval, a snažil se najít ty odolnější a hlavně zjistit co a jak na to platí.
Podotýkám, že již před 2007 jsme se sousedem monitorovali a toho roku mě překvapily první nálezy VD již červenci (dnes to poavžujeme za normální) a informoval jsem místní ZO, kde mi řekli že takové věci sledují jen odpadlíci (ve srandě) , oni léčí na podzim. Ale po nějaké tajné lince shora šel nějaký befel a byly nařízeny Gabony. Já jsem nakonec v 2. týdnu srpna dorazivší Gabony nedával protože jsem po zkušenostech z předchozích let považoval napadení zy vyšší, ale zvládnutelné. A dávat Gabon v polovině srpna jsem nepovažoval za nutné, v té době jsem to dělal jako Tono. První aerosol jsem udělal dřív (září/říjen). Jenže podle všeho včelstva byla načatá a plodovala až do Vánoc a VD na podložkách nebyly v klasickém formátu - 1000-100-10. Prostě padaly furt, až na vánoce po M1 to skončilo.

Informace o N.c. v souvsilosti s hledáním příčin úhynů se dostaly ke mě prvně od Leoše Dvorského. Tedy že je již v okolních státech diagnistikovaná, ale u nás se o tom radši nemluvilo. Natírat plod bylo jednodušší. V té době taky vzniklo VMS. Takže se i trochu vědělo i jak je na tom VD. V letech po 2008 na tom byl blbě. Nebyl.
A dneska se již z v lednicich uchovaných vzorků zpětně prý došetřilo, že tady tehdy snad byla už N.c. Ale kolem toho je velké ticho, tohle se do krámu nikomu nehodí. Ani SVS ani další vrchnosti.

S přeživšími zeslabenými včelstvy jsem dělal pokusy. Byly v menšině, celou dobu jsem měl silná včelstva. (ale přesto jsme tady okolo zažili úhyny, vytrácení včelstev a taky jednou pokálení silných včelstev v zimě. To silná myslím stav v jakém šla do zimy) Jedno vím jistě. Nevím co v nich bylo, ale dokázalo to zlikvidovat silné včelstvo když jste to k němu připojily. V té době se ještě neumělo jednoduše rozlišit N.a. a N.c a tak jsem si postavil úkol jinak.

Najít provozní metodu která bude odolná k úhynům. A samozřejmě nenáročná.

Nejsem na konci, ale hodně mi tehdy pomohla zpráva že prý ve ŠPanělsku kam to přišlo prvně to byl problém první roky, pak si to nějak sedlo.

(26.10.2014 8:55)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Ak rozbor vzorky z uhynutého včelstva potvrdí úhyn na NC, tak sa zameráte na prevenciu , ktorá je účinná pri Nozeme apis. Viete, že ste liečili správne na VD a nemáte vo včelstve nejaký exotický vírus.
Ak sú tieto úhyny na vzostupe, tak by to veterinári mali operatívne riešiť.

Jaká je prevence proti N.c,? Přátelé, ani ten Fumagilín na ni podle všeho nefunguje.
Ono je to Kaji skoro vše uvedeno v závěrečné zprávě za rok 2011, kterou tady uvedl Albert Gros.(za což mu díky) Wink
Doporučují obněnu díla - mě uhynula 2 včelstva z roku 2013 to tedy nějaké staré dílo opravdu nemělo.
Nosema C. prý je společně s vyšším výskytem VD - jedno mělo vysoké spady, druhé ne.
Přenáší se stykem včel, krmením, při pastvě a loupení - to by být mohlo, obě to byla včelstva s medníkem na 7 NN (2/3 Lang.)

Upozorňuji a už jsem to psala, že průběžně spady opravdu hlídám, trubčinu jsem vyřezávala a pitvala. Zlom přišel v půlce srpna, kdy včelařům v okolí byla vylupována a decimována včelstva. Já neměla vyloupené žádné, můžu se domnívat, že to byly moje holky - i když bydlím dál, protože po úhynu tam bylo zhruba o 15 kg více zásob, než by měly mít, a ti kleštíci z toho jednoho padali a padali. Proč loupily nevím, já je na suchu neměla.
Jenom nechápu, proč když už měli postřik a zkoumali nějaké další léčivo, N.C. byla identifikována v hromadě včelstev, nebylo doporučeno ať si včelaři nachají vyšetřit vzorky ze svých včelstev a podle výsledku se zařídí. ( asi nějaké schvalování trvá dlouho- jako i v jiných oborech)

K vyšetření je potřeba mít co nejstarší včely. Já mám pár včel, ale vůbec nevím jestli jsou z toho padlého úlu. Špatně se shánějí, když jeden den tam včely jsou a druhý už ne.
Ješte mám jeden vzorek včel, kde po léčení nějaké uhynuly, ale tohle včelstvo je nyní v pohodě. Snad po rozboru budu vědět víc, pak se ozvu.
Ještě něco - veterináři nic neví, ale asi to není jejich vina. Kdo ty úhyny hlásí? Někteří včelaři, co nemají včelstva pod nosem, ani neví co se děje. Přijdou a myslí, že proběhla loupež. Z jakého důvodu nastala - po tom nepátrají, protože je třeba nemoc vůbec nenapadne. A taky bude letos (díky těm poctivým co to nahlásí) chudák každý pokladník ZO, až bude přepočítavat za opylovací činnost...to už je ale jiné téma Wink
(26.10.2014 8:57)KaJi napsal(a): [ -> ]V té době se ještě neumělo jednoduše rozlišit N.a. a N.c

A dnes už se to umí ? Letos v zimě nám MVDr. Kamler na kurzu v Dole říkal, že po vyšetření pár tisíc vzorků pod mikroskopem to člověk dostane do oka ale 100% jistota je jedině analýza DNA.
Myslim ze si vysetreni na N.c. ani delat nemusime. Z tabulky šířeni v letech 2009 až 2011 je jasny ze v roce 2014 se blizime ke 100% Smile musime chovat z toho co vydrzi Smile
Ak si má veterina splniť svoju úlohu, mala by skompletovať anamnézu v spolupráci s výskumom a včelármi- dobrovolníkmi. O antibiotikách je zbytočné diskutovať, ale mali by predložiť alternatívy na monitorovanie NC a prevenciu. Ako som už spomenul, mal som v r. 2009 40% úhyn v období okolo nového roka. Pre včelárov by mala existovať nejaká laická pomôcka na určenie diagnozy resp. diferencialnej diagnozy, ktorá by určila kedy vzorky odovzdať. Informácii je hocikde hocikoľko, ale chcelo by to nejaký manuál.
Ale, kľudne to môžeme ponechať na prirodzený výber. Je rozdiel, ak padnú hobby včelárovi tri včelstvá z piatich, alebo farmárovi 396 zo 400.
(26.10.2014 10:10)bobek napsal(a): [ -> ]
(26.10.2014 8:57)KaJi napsal(a): [ -> ]V té době se ještě neumělo jednoduše rozlišit N.a. a N.c

A dnes už se to umí ? Letos v zimě nám MVDr. Kamler na kurzu v Dole říkal, že po vyšetření pár tisíc vzorků pod mikroskopem to člověk dostane do oka ale 100% jistota je jedině analýza DNA.

Přesně tak, tenkrát ani odhadem.


K Maky.
Jo, toho ještě zažiješ. A možná ti ty chytří budou vykládat jak jseš špatná včelařka. Smile Že jim se nic nestane, jen kdyby ty vosy, sousedovic včely, atd atd. Smile

To že padne včelstvo na mezsitěnách, to jsem viděl taky.

Podle všeho je jediná možnost, Počítat s úhyny a šlechtit a trochu ladit včelí wellnesss - tedy co nejmíň jim to kazit.

V eliminaci či inhibici proliferace N. ceranae se pravděpodobně velmi
vysokou mírou uplatňují imunitní schopnosti jednotlivých včelstev a jejich interakce
s vnějšími podmínkami, protože u 2 z 6 včelstev v kontrolní skupině, která nebyla nijak
ošetřena, došlo k spontánnímu „samouzdravení“ – spory N. ceranae nebyly detekovány a u
dalších 3 včelstev v této skupině došlo k snížení množství infekčních spor ve vyšetřovaných
včelách. U ošetřených včelstev byl pozorován velmi podobný efekt.


Řekl bych, že bez ohledu na to co mi hubí včely to sedí. Smile

Ještě upozornění, pokud někdo sledujete úhyny, poznamenávejte si, bude se to hodit. Všechno. Smile
(26.10.2014 11:05)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Ak si má veterina splniť svoju úlohu, mala by skompletovať anamnézu v spolupráci s výskumom a včelármi- dobrovolníkmi. O antibiotikách je zbytočné diskutovať, ale mali by predložiť alternatívy na monitorovanie NC a prevenciu. Ako som už spomenul, mal som v r. 2009 40% úhyn v období okolo nového roka. Pre včelárov by mala existovať nejaká laická pomôcka na určenie diagnozy resp. diferencialnej diagnozy, ktorá by určila kedy vzorky odovzdať. Informácii je hocikde hocikoľko, ale chcelo by to nejaký manuál.
Ale, kľudne to môžeme ponechať na prirodzený výber. Je rozdiel, ak padnú hobby včelárovi tri včelstvá z piatich, alebo farmárovi 396 zo 400.

Ale ono nám nic jiného nezbyde, než to ponechat na ten přirozený výběr. Zamořeni jsme, a to co vyvolává kliniku N.c. u vnímavého včelstva je prakticky cokoliv, od zvýšeného napadení včelstva VD přes nakrmení po fumigaci. Obzvlášť to nakrmení v srpnu je směšné, ale logické.
Veterina nezmůže nic. Ale my si musíme cenit takových včestev, která se s nákazou setkala a přežila.
A budeme muset dělat, víc oddělků, protože úhyny budou častější, než jsme zvyklí.
A klidně se může stát, že farmářovi padne 350 ze 400.

Vždyť i my všichni, jsme potomci těch, kteří přežili mor ve středověku
Na tomhle je vidět jak se měnily okolnosti a s nimi mé názory.

Ze zastánce nákupu těch nejlepších matek a přednostního chovu z nich to vidím naopak.

Chovat z vyšlechtěných až když se to "domácí" nezvlatelně zvrhne. Když už nás potká ta "klika" že kolem nás jsou úhyny, proč toho nevyužít.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's