Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
(13.01.2014 22:50)František Němec napsal(a): [ -> ]... a odevzdat za nějakým důležitým, mě dost nepochopitelným, účelem na výroční schůzi pro další bádání.

My míváme výroční schůzi když už jsou výsledky bádání známy, tedy za účelem pranýřování a hřímání nad jmény z černé listiny.
Hlavně nad těmi kteří nejsou přítomni.
Pokud byl prolet v době odběru, tak s největší pravděpodobností v měli končily i roztoči po ošetření. Já podložky sleduji i po odevzdání měli a rozdíly jsou vždy. Pokud by mě mělo hrozit natírání plodu, tak se odvolám a požádám o úřední odběr měli a opětovné vyšetření a jsem si jistý, že natírat bych nemusel nakonec nic. Jen s tím budou mít veterináři víc práce, ale když to tak chtějíBig Grin.
A to jde se odvolat? To by bylo zajímavé, kdyby to kvůli letošní "zimě" udělali všichni dotčení.
(13.01.2014 18:58)Kohout napsal(a): [ -> ]A kolik dní je ze zákona na sušení? 15. ledna máme odevzdávat kelímky, 14. prosince jsme aerosolovali. Tak abych věděl co říct až mi budou šestnáctého volat.

Volali. A je to tak že se odevzdá měl v předem daném termínu a datum posledního léčení se napíše 7. 12 aby to vyšlo podle metodiky.
(14.01.2014 8:21)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Pokud byl prolet v době odběru, tak s největší pravděpodobností v měli končily i roztoči po ošetření. Já podložky sleduji i po odevzdání měli a rozdíly jsou vždy. Pokud by mě mělo hrozit natírání plodu, tak se odvolám a požádám o úřední odběr měli a opětovné vyšetření a jsem si jistý, že natírat bych nemusel nakonec nic. Jen s tím budou mít veterináři víc práce, ale když to tak chtějíBig Grin.

Já bych htěl jen vidět podklady k úřednímu rozhodnutí - kde přišli na to, že průměr 3VD souvisí se zdravotním vývojem včelstva na jaře tak že nedožije léta kdy můžu jinak v souladu s metodikou zasáhnout.
tak jsem dnes taky sbíral ... i přes poslední fumigaci 11.12. mám počty Vd v desítkách ... zdá se, že v letošní zimě příliš často a důkladně uklízely, nebo si je dokonce nanosily ...? Surprised nebo je něco docela jinak ...? Huh tak uvidíme, co laboratoř ... JL
prosím admina o převedení příspěvku do tématu Odběr a odevzdání měli, kam patří spíš ... nějak jsem ta témata neuhlídal, omlouvám se ...
Taj jak se v reálu vše provádí , neni většího nesmyslu.
Taky jsem dnes odebral ze včel podložky s mělí. Kleštíci vidět nebyli, ale zato je letos měl abnormálně mokrá Confused Asi se na tom hodně podepsal letošní průběh zimy u nás - samé mlhy a deště.
Jenom takový malý dotaz začátečníka. Mám 3 úly, tedy měl ze třech podložek. Odevzdává se to ve třech kelímcích nebo to sesypat do jednoho? (to bych musel sníst do zítřka totiž 3 jogurtyBig Grin)

Díky za odpověď
Odevzdává se směsný vzorek, tedy jeden kelímek stačí
Takže zješ len jeden jogurt...
Napřed si to sám doma s lupou projdi, abys sám věděl, kolik toho tam opravdu máš ... No a pak to sesyp do jednoho a dál už ti to může bých fuk, protože sám už víš ... Je sice otázka co vlastně víš, ale je dobré to vědět a znamenat si to ... Big Grin
Jiří
děkuji za rychlé odpovědi...

jsem rád, že se nemusím přecpávat třemi jogurtyBig Grin
Dělej to jako já, kupuj hořčici a tlač si tam párky Smile
Mno, tak dnes jsem obebíral měl, ještě se mi zatím nestalo, abych u toho musel mít klobouk. 13° C ve stínu, takový provoz nebyl kolikrát ani v dubnu. Většina včelstev měla za dobu 40ti dní spad 0 až 10 ks, u dvou to bylo po patnácti. Což si myslím je dost dobrý výsledek, když jsem jim letos dával jen KM a to ještě ne všem. Takové spady jsem míval i po třech aerosolech. Takže teď vysušit, znovu pro sichr prohlédnout pod lupou a pak hurá na schůzi. Jsem zvědavý, jaký bude oficiální výsledek. Zatím to bylo jen jednou podle reality, když jsem si sám vyrobil 0, tak byla i potvrzena. Jinak byly výsledky spíš podle toho, aby se neřeklo, že jsme zase nejhorší, protože naše ZO byla vždy v rámco okresu na chvostě. Zřejmě proto, že u nás se dělá třetí aerosol už pro sichr nejdýl koncem listopadu, aby náhodou nenapadlo moc sněhu a k těm úlům se šlo vůbec dostatSmile
Pro K-K-K : Zajímalo by mě, jaký spady jsi měl po té KM.....?....a potom, co budeš letos dělat s těma, co jsi jim nedal ani tu KM....?Dodgy
Po KM toho letos padalo tak desítky až stovky, používám Nassenheider horizontální. Někde jsem dal i dvakrát, naposledy v říjnu. Kdysi nám dával pan Dvorský na přednášce radu, že kdo chce léčit jen KM, musí dát vždy v době kvetení meruněk 65% KM. To už jsem také dělával, na to používám odpařovač vertikální, včely ho pak využijí jako trubčí rámek. Letos sleduji spady poctivě, tak teď se rozhoduji, že tam, kde prostě skoro nic nepadá, nedám při meruňkách nic. Samozřejmě pokud spady začnou narůstat, nebo bych viděl třeba deformovaná křídla, jde to tam. Ale nechci léčit paušálně, pokud to půjde, a to ani pomocí KM.
Z vlákna Co se děje v úlech - teď:

(02.02.2014 14:57)KaJi napsal(a): [ -> ]... Nejen na Hromnice je o hodinu více. I tento den měl v nedávných dobách své zvyky:
hospodář třikrát obešel svůj úl, aby měl zdravé včely, hojnost medu a také, aby mu nebyl med zcizen, hospodyňky nesměly v tento den šít, natož vzít do ruky jehlu, neboť by její hrot přitahoval blesk, nesmělo se klít a či mluvit nevážně (do větru), nesmělo se tancovat, protože by člověk zemřel bez světla (ten napomáhá najít cestu k věčnosti).



Jen nevím jestli ta časová souvislost s odběrem zimní měli je náhodná. Smile

Co víc: od Tří králů do Hromnic se ani nekoledovalo, jen se užívaly dary Vánoc ... Dnes už zase můžeme. Já úly obešel s hadičkou, ale betlém s hromniční scénou jsem uklidit nestačil ... Sad Hromnice jsou krásný svátek, který uzavírá vánoční cyklus (Od Adventu po Hromnice - a tato poslední část je t. zv. Pohodí) a otevírá cyklus velikonoční, to jest jaro, nové zrození po zimě. A na to my, včelaři, hodně slyšíme.
Souvislost Hromnic a odběru měli je zjevná a zajisté dávnými včelařskými proroky záměrně nastavená Big Grin. Měli bychom si tedy dát do včelařských kalendářů svátek 15. 2. jako Včelařské Hromnice. Big GrinAngel
Jiří
Jak je to s odebíráním měli v zahraničí? Všude čtu jak mají včelstva zimovat na otevřených zasíťovaných dnech, že vydrží až do -50, nohy v zimě hlava v teple atd. Ale tím, že nahazujeme podložky přece měníme poměry v úlu. Já pak nevím kdy podložku vytáhnout abych jim zase nerozhodil režim, tak ji tam mám teď pořád. Jak to mám teda dělat? Po odběru měli, hned podložku vytáhnout, nebo ne? Děkuji za rady.
Pokud je zasítované dno a pod ním pevné dno "se šuplíčkem" na měl, tak jde jen o to, aby otvor na vytahování byl uzavřený. Pokud je jen sítované dno a dál už nic, tak se vytažením podložky dramaticky změní vnitřní podmínky a jistě to včelám bude vadit.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's