Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Slovensko odběr měli na vyšetření kleštika zrušila.Napíše někdo se Slovenska jaké povinnosti pro včelaře předepisuje Slovenská SVS pro chovatele na Slovensku.

Ať se daří Zdeněk
Zdenek Slovensko odber měli na zisťovanie klieštika nezrušilo!
Prečo? ..pretože nikdy takýto odber veterinári nepožadovali...
Povinnosť pre kočovníkov, chovateľov matiek a predajcov oddelkov je dať na jar vyšetriť melivo na MOR PLODU..
Ostatní včelári majú predpísané len hlásiť zistenie moru plodu a potom postupovať podľa pokynov veterinárov...
Na Slovensku nie je predpísaný nejaký postup na likvidáciu klieštika, veterinári síce schvaľujú prípravky ale či ich včelár použije, je na jeho rozhodnutí (tiež či bude vôbec klieštika likvidovať)
Díky za opověď,ale mate možná se pletu prohlidky veterinářem a je to zpoplatněno.

Ať se daří Zdeněk
Jestli tomu rozumím dobře, tak na Slovensku tedy měl nemají?
A mají to vůbec někde ve světě?
(01.02.2024 22:18)Medak napsal(a): [ -> ]... prohlidky veterinářem a je to zpoplatněno...

máš dobré info, áno v rámci boja proti moru sa raz ročne robí kontrola na mor plodu, mal by to robiť veterinár, ale nestíha a tak sú vyškolení extra včelári (AUVL), ktorým veterinárne správa platí symbolický polatok za každé prehladnuté včelstvo..

Robili sa aj prehliadky na varroázu, tie robili tiež AUVL a dostávali za to poplatok od včelárskeho zväzu z dotačných peňazí EU...
To mala byť kontrola nie na klieštika ale na varroázu, teda prepuknutá choroba, liahnuce sa včely so zakrnenými krídlami, bez noziciek či zo skrátenom bruškom..Blush
Skončilo to počítaní úľov do evidencie v registri včelárov...Wink
Aby som trochu opravila informácie poskytnuté Janom, že aká je situácia v SR:

Naďalej máme v dotačnom systéme (Nariadenie vlády 10/2023)
§ 7 BOJ PROTI ŠKODCOM A CHOROBÁM VČELSTIEV
a jeho písmená d) a e):
d) prehliadka včelstiev na kočovnom stanovišti
e) prehliadka včelstiev na trvalom stanovišti včelstva,

za takúto prehliadku obdrží Asistent úradného veterinárneho lekára (AUVL) 0,40 eura/1 prehliadnuté včelstvo na kočovnom stanovišti alebo 1 euro/1 prehliadnuté včelstvo na trvalom stanovišti.

Táto prehliadka môže slúžiť na prehliadku proti varroa, alebo na zistenie nozémy, či iného problému tj celkovo na zistenie stavu včelstva. Niekto možno povie že to je zbytočné, ale zvlášť začínajúcim včelárom (alebo veľmi starým včelárom) táto letná prehliadka zachraňuje včelstvá, pretože často ide o situáciu nezvládnutého liečenia (varroáza) alebo hladovania včelstiev v bezznáškovom období, prípadne chýbajúcej matky a pod.

Táto prehliadka je doporučovaná, nie povinná - keď sa niekto šprajcne že včely nesprístupní a ked mu to veterina toleruje, nič sa nedeje. Vo všeobecnosti sú však tieto prehliadky prijímané vcelku pozitívne, nakoľko slúžia k osobnému kontaktu a výmene skúseností. Za tieto prehliadky slovenský včelár neplatí, sú hradené z Nariadenia vlády.

Slovenský včelár si čo sa týka zdravotného stavu včelstiev sám odoberá zimné melivo a toto si posiela na rozbor do laboratória (platíme cca 20 eur/za zmes z max 25 včelstiev). Pozor, tieto vyšetrenia meliva sa týkajú len diagnostiky MVP a hniloby nie sú v SR povinné pre všetkých, povinné sú len pre nás, čo kočujeme som včelami, alebo čo predávame odložence a matky (v zmysle eradikačného programu na mor). Prípadne ak je uvedomelý včelár a chce mať istotu (ak je v jeho dosahu ohnisko MVP, a i.).

Aplikácia liekov a liečiv proti klieštikovi je plne v kompetencii samotného chovateľa, v termínoch a možnostiach ako uzná za vhodné.

Napriek takto slobodnému prístupu (oproti stavu v ČR) k včelárom a včelám nemám pocit že by sme na Slovensku mali väčšie zdravotné problémy alebo výpadky včelstiev ako je tomu v ČR....asi treba zaviesť zmeny aj u vás....Smile

Pre tento rok by mal platiť nový Program eradikácie moru včelieho plodu a hniloby (na roky 2024-2025) kde by vraj mala vzrásť platba pre AUVL za prehliadku kvôli MVP z 1 eur na 2 eurá. Ale je 2.februára a Vestník MPRV stále nevyšiel, takže nevieme, či k tejto zmene dôjde, alebo nie.

Suma sumárum: doteraz dostával AUVL spolu za vykonané prehliadky na trvalom stanovišti (1 prehliadka proti škodcom a chorobám + 1 prehliadka na MVP) 1+1 euro. Či to bude od tohto roku 1+2 eurá uvidíme.
To myslis vazne, slobodny pristup?
My mame povinnost poslat hrst vosku na rozbor, ale vam leze statni poverenec do domu, ulu a do vcel.
Nicmene bude to asi namatkova metoda, protoze se tu o tom nikdo jeste nezminil..?
isteže, vy si môžete nastrúhať panenský vosk na strúhadle a tváriť sa že to je melivo, pretože "rozbor meliva" máte zadarmo a takto aspoň máte svätý pokoj.

U nás, keď už si za to človek platí, tak aspoň trochu má záujem na tom, aby poznal pravdivý stav svojich včelstiev (aj keď môžu byť výnimky). Aspoň je to nechané na každého jednotlivca a nikto sa netvári, že je nesvojprávny.
Náhrada za zlikvidované infikované včelstvá morom a hnilobou je preplácaná.

Ako som uviedla vyššie: náš včelár nemusí zo zákona spolupracovať s AUVL a nemusí mu ukázať svoje včely a plodové plásty pokiaľ sa jedná o prehliadku z hľadiska škodcov.

Pri prehliadke na MVP by mal umožniť prehliadku (tj znova včelár otvára a manipuluje s plástami), ale v princípe sa nič extra nedeje, ak nesprístupní.
V zopár prípadoch (ked to fakt zaváňa problémom) tak mu tú prehliadku na MVP príde urobiť úradný veterinár. Ani vtedy včelár nič neplatí.
OK, dik. Ja jsem ti rozumel ze to povinne je, ale v praxi se to nevymaha.
Nebylo by možné vypsat petici za zrušení měli (třeba PSNV nebo Moderní včelař by se toho mohli ujmout). Podepisuji okamžitě!!!
30 let starý systém, který k ničemu nevede nelze reformovat!
Také bych byl hned pro a myslím že je nás hodně takových, ale hodně neznamená dost, vedení ČSV se toho bude zarputile držet, přece nepřizná, že se to dělalo desítky let zbytečně a po té co vyšel v posledním Moderním včelaři přepis dotazu na ministra zemědělství a četl jsem jeho reakci, kdy je pro zachování odběrů a počítání kleštíků v dosavadním stavu tak jsem zase dost skeptický v tomto směru (jinak doporučuju přečíst, je to v duchu, že když podle informací co má z ČSV byly ztráty včelstev v průměru 30 procent a někde i přes padesát tak v tom vidí smysl v řešení problému s VD,) já bych mu to ani nezazlíval, není včelař, ale měl by brát v potaz i jiné názory jak oficiální stanovisko ČSV, ale to se v rámci naší organizovanosti vyjadřuje za devadesát procent (nevím přesně) včelařu. Třeba PSNV za zrušení tohoto přežitku z dob komunistických bojuje dlouhodobě, ale i přes podporu v univerzitách a v rámci členství v Asociaci soukromých zemědělců, to sama neprosadí, když jisté posuny v různých procesech co se týká léčení a použití i alternativních prostředků se pomalu daří
(12.02.2024 20:54)Dast napsal(a): [ -> ]Goro, ale me slo o to, jestli sber zimni meli je primy dusledek dotacni politiky boje s varroa. Ne dusledek, ale soucast.
Jestli je to tak, tak ten vzdor v podobe, jakou dnes ma (argumenty), nema velkou sanci.
(12.02.2024 20:58)Petr Střelec napsal(a): [ -> ]Davide, jasně že sběr měli je součást balíčku rádoby opatření proti VD sice to platí dotace (myslím že kolem 15 milonů ročně) laborkám SVS co to dělají, takže jen přesun peněz v rámci jednoho resortu, ale vypadá to že se stímto problémem něco dělá...



Ja na posilani meli kaslu, ale ani jsem si nikdy nekoupil nic dotovanyho. Ale uprime, to, ze na to dlabu, neni to z nejakyho velkyho presvedceni, ale proste...
Jsem kazdopadne proti existenci nesmyslnych povinnosti, ale jestli je to nastaveny takto uzce souvisejci, tak soucasny argumenty nemaji sanci.
Je to jako "koupil jsem dotovany pripravky, vyuzil, vyhodnotil si pro sebe, ale vysledek vam nereknu." Jeslti stat arguentuje tim, ze potrebuje data pro vyhodnoceni, tak argumenty
"pro nas nema scitani klestika v tuto dobu vyznam", no jasne, ze nema, ale pro stat ma
nebo "sberny vzorek vcelari nevypovida o napadeni jednotlivych vcelstev", no to ani nema, je to statisticky udaj. SVS by stacil smesny vzorek z cely vesnice...
My se musime ptat - 15 let vam posilame vzorky a data, tak co jste s nima celou tu dobu delali a co jste vyzkoumali? A jestli nic, tak asi nema cenu to dal delat timto zpusobem.
Bud se zrusi i dotace a nebo statu poskytneme statisticka data jinym zpusobem. Dobrovolnickym, namatkovym, nevim.
Můj názor na snahu zrušit odevzdávání měli je zcela laický, leč konečný (nečiním si nárok na přesnost, jde mi o smysl této snahy a proveditelnost). Soudím, že v jednom kroku se to zrušit nepodáří, protože samoudržující se stav je tento:

a) Tato činnost bez viditelného efektu (jak pro včelaře, tak pro místní party včelařů, tak pro přehled SVS i vedení ČVS) přináší "živobytí" laboratořím a dalším, kdo se na tom podílejí.
b) Tatáž činnost je financována mj. z dotačních peněz a byrokratický moloch schvalování jiného účelu či zrušení aktivity naráží na to, že (selským rozumem vzato, správně) je škoda nevyužít dotací, když už jsou. To ale svědčí o liknavosti, ba přímo zdechlosti příslušných.... dojednat přesměrování dotací na užitečnější činnosti.

Ergo, kladívko: Šmahem to prostě nikdo nezruší - podobných příkladů by se dalo najít více v jiných oblastech, marně hledám výjimku, potvrzující pravidlo.
Podobná snaha by mohla mít spíš tuto podobu
Krok 1
a) napůl formu analýzy, (jaké objemy prostředků jsou k dispozici, komu jdou toky peněz s označením mizivého efektu) a
b) napůl formu požadavku na zákonnou úpravu dotační politiky směrem k tomu aby ekvivalentní částka, spálená každoročně na zpracování desetitisíců vzorků (měl z 10 úlů apod.) byla přesunuta na zpracování řádově kvalitnějších rozborů pouze ze stovek(či až jednoho tisíce?) vzorků (cca 1-5 vzorků (dle objemu peněz) z každé místní organizace ale i od neregistrovaných či z jiných spolků systémem co vzorek, to konkrétní úl konkrétního včelaře) na mor, na nosemu, na viry....
Pouhá formulace, to by byl první krok
Myslím že:
- Každá organizace by tak získala přehled, jaká je třeba zhruba situace v jejím územním působišti
- Vybraní včelaři by tuto informaci měli jěště s větší vypovídající hodnotou pro konkrétní úl a dotyčné stanoviště
- SVS, vedení ČVS a odborná vědeckovýzkumná veřejnost by získala mnohem cennější souhrnné informace o zdravotním stavu včelařů(Smile) po celém území republiky
- zainteresovaní (laboratoře) by sice měli změněnou pracovní náplň, trochu náročnější, ale jejich roční příjem akonto včely by se nezměnil; funkcionáři ČVS by hromadné předávání měli nahradili přemýšlením, jak z nového systému vytěžit více informací ke svému užitku

Krok 2
Teprve pro tento záměr by bylo možno předjednat s těmi, koho to existenčně ohrožuje, jaké jsou jejich kapacity a schopnost kvalitnějších rozborů, s předními včelaři předjednat ideální strukturu požadovaných rozborů-aby bylo z čeho při dalším jednání ustupovat a takto předpřipravený návrh široce prosazovat přímo jednáním s vládou plus formou poslaneckých návrhů. Zatím bych kvůli tomu traktory do Prahy neposílal (i když by to jistě pomohlo).
To by byl druhý krok

Třetím krokem by byla náhrada původního informačního zdroje (statistika sběru měli) výběrovým šetřením (placeným odborné agentuře- výběrový soubor včelařů a jejich informace o osobní kontrola měli), které moderní statistika zná a používá v mnohem závažnějších případech, třeba kdy jde o přípravu zákonů o cenách apod. Tam to vyhoví, tak proč ne zde? Tím by protiargument, že ČVS, potažmo SVS přijde o důležité informace, pozbyl váhy.

Čtvrtým krokem - ať by se z uvedeného prosadilo cokoliv (vždy by to znamenalo změnu původního systému k jednoduššímu, tudíž lepšímu) by mohla být odborná diskuse a korekce(to tu rozvíjet nehodlám)
Tož tak, laik končí.
Nezlobte se za můj názor jestli by jste chtěl udělat tyto změny, které má váš návrh tak ať zůstane raději odběr měli na vyšetření na kleštika tak jak je.Můj názor se smíšeným odběrem měli na kleštika z celého stanovíště ,který nemá vypovidající hodnotu je zbytečný. Odběr vzorku měli ze včelstev směsný ,z 25 nebo 10 každý ma jiný význam na vyšetření ,který je povinný nebo dobrovolný s peněžní uhradou. Jen uvadím ,že za zdravotní stav včelstev je odpovědný včelař néé žádná organizace ČSV. SVS je taky samostatná organizace která se zabýva metodikou kontroly zvířat a při nákazách předepisuje opatření,třeba ,aby se třeba nešíříla nákaza na MVP požaduje vyšetření na MVP pří přemistění včel delší jak 3 km. (platí včelař).Kolik včelařů to dělá? Z toho plyne,že ČSV nikomu nemůže nic nařizovat a k čemu ji bude potřebné vyšetření od Franty na jednotlivá včelstva na kleštíka a od dalšího Ivana o 10km dál. Kdyby byl zájem včelařů tak si flotaci na kleštika udělá sám s každého včelstva nebo ze dvou aby věděl jak je na tom s kleštikem a kde bude můset udělat nějaké opaření a tam je význam ČSV ukázat jak se to provádí vést k samostatnosti ne, že se výbor usnese a budete lečit tím a tím a když budou úhyny ona za nic nemůže my jsme vydali na to usnesení. 0dpověď na váš třetí krok kdo ho zaplatí doufám, že jste udělal analýzu prostředků kolik jich tam je a kolik to bude stát a rozdíl bude platit včelař.Na kolik to vyjde včelaře? P.S.Vyšetření na MVP(když není povinné), na viry,nosemu, se dají zadat ,ale za svoje a včelařství v naší republice není pupek ČR,kdyby u nás zůztalo jen 30% včelstev tak stačí na opylení.

Ať se daří Zdeněk
Nezbývá mi, než souhlasit s Medákem, že "...Vyšetření na MVP(když není povinné), na viry,nosemu, se dají zadat ,ale za svoje...". Také má pravdu v tom, že "...Vyšetření na MVP(když není povinné), na viry,nosemu, se dají zadat ,ale za svoje....".
Díky za jasnou korekci mého náhledu. Výtek je tolik, že by laický názor neprošel.
Stejně tak upřesnění(od j_shadow, děkuji za opravu) : "...vyšetření zimní měli nemá s dotacemi nic společného. Dotace jdou přes SZIF, kdežto povinné a nařízené vyšetření (MVP, hniloba plodu, mor prasat, ptačí chřipka...) jde z peněz SVS..." patři k věcem, kde jsem se dopustil ničím nepodloženého omylu.
Uzavřel bych to tím, že takový laický názor by neprošel. Díky za reakce.

Oprava překlepu (a omluva):
Nezbývá mi, než souhlasit s Medákem, že "...za zdravotní stav včelstev je odpovědný včelař néé žádná organizace ČSV...". Také má pravdu v tom, že "...Vyšetření na MVP(když není povinné), na viry,nosemu, se dají zadat ,ale za svoje....".
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :