Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Já nevím jak je to možné, ale už na tvé často opakované slovíčko " podle zdravého rozumu" začínám být alergický!
V praxi se ukazuje, že tedy zdravý rozum neuvolněného podzimního ošetřování není používán, protože jak zde jiní začínající včelaři psali - začli jim loni ošetřovat fumigací již před 10. říjnem!

Tvé varování je stejné jako varovali komunisti v roce 89 aby lidi neblbli, do ničeho se aktivně nezapojovali a počkali až bude vidět jakým směrem se to dá!

Jenže svoboda je o odpovědnosti = to samé je u svéprávného včelaře nepotřebujícího zástupce, který převezme jeho zodpovědnost! A jestli dojde k dočasnému zhoršení tak to bude jen čas kdy se odděluje zrno od plev. Hlavně to období nesmí prodlužovat cyklus státní finační pomoci za uhynulá včelstva. Včelař se musí "o kamna" sám pořádně spálit aby uvěřil, že je potřeba i bez "povinnosti v nařízení" reagovat!

Jinak k té statistice. Nerozumím co Vám pravdivého řekne a co z toho dokážete správně vyvodit.
Známý anglický spisovatel G. B. Shaw kdysi řekl, že zná tři druhy lži. Lež malou, velkou a statistiku. Jiní říkají, že statistika je přesný součet nepřesných čísel.
No jo, Martine, možná, že jedno z jader pudla leží práve tu. Pamatuji si dobře, jak na jednání na SVS právě při diskusi o pluralitě metodik (měl jsem tam na ukázku řadu komplexních metodik z okolních států, ostatně jsem odkazy na ně tu na VF už vícekrát dával), ale zástupci SVS pravili, že oni tu nejsou od toho, aby dávali nějaké varianty či doporučovali, že oni musí v této věci pouze nařizovat. Že oni musí prostě nařídit jedno a to pak kontrolovat a vymáhat.
Za stávajícího systému asi mají pravdu, jde-li o nebezpečnou nákazu. To by se vyřešilo vyškrtnutím varroózy z nebezpečných nákaz, ale muselo by to byt samozřejmě doplněno řadou konsekventních kroků, informacemi, efektivními vzdělávacími kursy, zveřejněním dobře zpracovaných návodů a metodik, prostě tak, jak je to obvyklé třeba v tom Rakousku či v SRN.
Nechce-li je dělat SVS, je to na jednotlivých sdruženích, tak se také ona diskuse uzavřela, myslím to tehdy zmínili zástupci ČSV a ŠPV a proti nebyli ani ostatní. Pro PSNV či MSVV i pro ŠPV je to ostatně běžná praxe.
Problém je, že se to musí napřed odšpuntovat, tedy dát tomu šanci posvěcenou shora.
To závisí na tom, jak se připraví novela Vet. zákona, jež obsahuje onen seznam nebezpečných nákaz.
Na onom jednání vznikl z iniciativy ŠPV nápad zpracovat jako přílohu k vyhlášce seznam různých preventivně ozdravných opatření, návrh z dílny ŠPV byl poskytnut další účastníkům jednání, já sám jsem se s řadou dalších kolegů podílel na vzniku společného návrhu sdružení Dubická včela, MSVV, PSNV a ŠPV, což byla velmi plodná spolupráce (členové PSNV ten návrh najdou v privátní sekci webu PSNV mezi zápisy) a ten návrh byl odeslán ostatním účastníkům jednání i SVS, ale zatím je ticho. Mám informace, že se základním návrhem toho původního textu pracuje i Komise pro zdraví včel ČSV, ale výsledky neznám. Na webu ŠPV je stále jen ta původní verse z doby před prací na textu verse společné.
To je ale zatím jediný výsledek snah o pluralitu. A obávám se, že vydáním nových MVO a nastavením systému odvozeného od MKZ 2015 všechna ta práce stejně pro tentorkát padne pod stůl ...
Jiří
Ono je to jak se říkalo : LID . . . . . a dole na to LIDI . . . . Smile

Nahoře v PRaze mohou mít iluze, praktici dole ví že jediné co můžou zkontrolovat je počet odevzdaných kelímků a snažit se aby měli na stole co nejmíň udání které musí řešit a to tak že s tím nic neudělají protože nemohou.

Protože to by se mohlo otočit proti nim. Si vem že tomu chlapovi z toho webu co na něj chodí udání od ZO a musí veterině vyplnovat i šarži Varidolu včely přežijí a okolním organizovaným ne.
A pak bych třeba já na jeho místě byl ve velkém pokušení napsat udání na veterinu, že ti co jim uhynuly včely nedodržují metodiku, neléčí a ohrožují nebezpečnou nákazou své okolí. A stejné bububu co na mě bych požadoval na nich a uplatnit. 50litrů.

On by to mohl udělat leckdo jen tak pro zkoušku systému - metodika funguje a kdo ji dodržuje nemůže mít úhyny.
Takže pokud někde jsou úhyny měla by SVS zakročita rozdat pokuty.
Je zřejmě, že nebyla dodržována metodika.
A ZO s úhyny nad 30% bych snad rovnu zrušil. Cool
Jirko, ten návrh ŠPV rozeslal náš předseda Bruckler 4.1. všem ZO s tím, že mohou zasílat případné doplňující návrhy do 15.1.
Takže jak vidět ledy se hýbají a myslím, a že je na čem stavět, ale je třeba to dotáhnout do konce.

Jaromíre k tobě se asi nemá smysl moc vyjadřovat, z čehož vychází asi i ta tvoje "alergie na zdravý rozum", ale udělám ještě jednu vyjímku.
Pokud by totiž včelaři používali zdravý rozum při dodržování metodiky , tak by se řídili i tím, jaké jsou klimatické a jiné podmínky a svoje zásahy podle toho časově upravily. Tedy pokud mám dlouhé teplé období, kdy mi včely stále plodují, tak fumigaci logicky časově posunu.
(08.02.2015 12:00)NB1 napsal(a): [ -> ]Já nevím jak je to možné, ale už na tvé často opakované slovíčko " podle zdravého rozumu" začínám být alergický!


Jenže svoboda je o odpovědnosti = to samé je u svéprávného včelaře nepotřebujícího zástupce, který převezme jeho zodpovědnost! A jestli dojde k dočasnému zhoršení tak to bude jen čas kdy se odděluje zrno od plev.

Jinak k té statistice. Nerozumím co Vám pravdivého řekne a co z toho dokážete správně vyvodit.
Známý anglický spisovatel G. B. Shaw kdysi řekl, že zná tři druhy lži.[b] Lež malou, velkou a statistiku.[/b] Jiní říkají, že statistika je přesný součet nepřesných čísel.

Jenže tu svobodu si dnes každý vykládá jinak. Ty ji popisuješ - svoboda = odpovědnost, ale vnímají ji tak všichni?? Mnozí ji vnímají jako to, že si mohou dělat co chtějí, nikomu do toho nic není a jestli má on ve včelstvech brouky do toho nikomu také nic není.

Jenže svoboda a práva jednoho končí tam, kde začíná svoboda a práva druhého, a co se týká včel tak bohužel tvoji nebo moji svobodu nedokážeme ohraničit hranicí našeho pozemku, takže zde naše svoboda musí ustoupit obecně vyššímu zájmu.
Vím, že se neshodnem a od srdce ti říkám, že o to ani nestojím. Reakci na tebe píšu spíše jako můj názor k přečtení pro ostatní a ti ať si udělají podle toho názor svůj.
Pro tebe řeknu jen jedno. Za sebe se děsím toho, pokud by lidé jako ty měli určovat co se má nebo nemá.
(08.02.2015 12:40)MartinP napsal(a): [ -> ]Jirko, ten návrh ŠPV rozeslal náš předseda Bruckler 4.1. všem ZO s tím, že mohou zasílat případné doplňující návrhy do 15.1.
Takže jak vidět ledy se hýbají a myslím, a že je na čem stavět, ale je třeba to dotáhnout do konce.
O tom vím, že to p. Brückler rozesílal, zda všem, to nevím, na náš oficiální spolkový web nepřišlo nic. Nevím také, o jakou šlo versi, zda o původnínávrh z dílny ŠPV, či o versi, jež již prošla redakcí Komise pro zdraví včel.
Rozhodně jste tedy nedostali tu společnou versi Dubické včely, MSVV, PSNV a ŠPV, kde byla řada doplňků a věcných zpřesnění.
Tu společnou versi jsme poslali na SVS někdy před Silvestrem, pokud si dobře pamatuju. Trávili jsme nad ní Vánoce.
Protože na SVS to nikomu dál, žel, neposlali, udělali jsme to nakonec sami a poslali ostatním včelařským sdružením účastněným na jednání, ale to bylo až někdy v polovině ledna, už se mi to nechce hledat.
Vzhledem k tomu, že SVS na to velmi spěchala, tak nevím ...
PSNV zatím od nikoho dalšího, tedy teď myslím třeba na ČSV, APV či DK žádné stanovisko nedostala. Zatímco návrh vyhlášky je už asi v meziresortním připomínkovém řízení na MZe ... Takže sám nevím, zda jde o prolomení ledů či jen o určitou formu jakési hry ...
Jiří
Ještě k té svobodě: já ji v této věci chápu tak, že moji roztoči by neměli ohrožovat zdravotní stav včelstev kolegů v okolí ... A naopak ...
Chápu to dobře? Big Grin
Týž ...
Jsou pod tím podepsáni jen pánové Hubač a Dvorský a ten email byl rozesílán na všechny včelařské emaily ZO......@vcelarstvi.cz
Takže pokud tento email používáte tak jste ho museli dostat.
Tak, že jde pravděpodobně o původní návrh ŠPV. Předseda to asi rozeslal pod tíhou nicnedělání komise pro zdraví včel ČSV, jak jinak si to vysvětlit.
Sice už by mi to mohlo být vcelku jedno, ale včera jsem zpracoval návrh na změnu organizační struktury svazu, které by se musely promítnout samozřejmě i do stanov. Až to ještě přežvýkám, uveřejním na svém webu, protože by to nejspíš v časopise nevyšlo, ale zkusím i to. Sice to opatří do jiného vlákna, ale kdy se sem zase dostanu? LD
(08.02.2015 11:47)MartinP napsal(a): [ -> ]
(08.02.2015 11:26)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(08.02.2015 11:11)MartinP napsal(a): [ -> ]... Ale já prostě tvrdím, že pokud bychom metodiku úplně zrušili (to by nastalo, pokud by se varroóza vyjmula z nebezpečných nákaz) tak by se situace spíše ještě zhoršila....
A já bláhově myslel, že tím by naopak vznikla šance pro několik různých metodik a využití zkušeností odjinud, porovnávání, svobodu debaty, výzkum a hledání dalších cest.
Protože je jasné, že z centra se to na všechny ty rozdílnosti už napasovat nedá, snad už to po letošku pochopila většina rozumných a odpovědných chovatelů.
A o tom jsou stávající diskuse: ne o zrušení, ale vzniku plurality možností, o vzdělání a odpovědnosti - za své včely i vůči ostatním.

Jiří

Jiří, souhlasím s tebou v tom, že by metodika měla umožňovat pluralitu možností.
Liším se s tebou jen v jednom a to je nenechat to chovatelům na pospas, ale mít možnost použít jak píšeš několik různých metodik.
Myslím, že třeba my dva bychom se dokázali dohodnout na fungujícím modelu přijetalném pro oba. Ted jde o to aby toto dokázaly i spolky v oboru a hlavně aby takovouto metodiku uměla a chtěla napsat SVS. Myslím, že toto by byl přínos pro všechny včelaře.
Souhlas, současná po X let papouškovaná metodika léčení je potřeba změnit ve vztahu k zimní měli = neodpichovat se od ni. Doplnit povinné provedení diagnostiky v létě - nějakým způsobem + alternativním způsobem a nahlášení výsledků buď přímo nebo přes ZO ČSV na SVS (e-mail, důvěrník, dopis, telefon). Zbytek co se týká nařízení léčení bych vlastně ponechal jelikož i nyní je zda napsáno "nebo schválenými VLP dle příbalového letáku". Možná bych se pro jednoduchost omezil jenom na tuto formulaci a neuváděl M1Aer, Varidol, Gabon konkrétně - jsou to také jen schválené VLP a je vlastně nelogické psát proveďte ošetření pomocí schváleného VLP (+ instrukce z letáku) nebo schválenými VLP dle příbalového letáku.

Ještě Martine jedno upozornění. Není pravda věta co jsi napsal "Jinak v metodice je že podzimní ošetřování se provádí v období mezi 10. říjnem a 31. prosincem." Toto je uvedeno jen a pouze u ošetření varidolem, nikoli však u toho použití jiného schváleného VLP - tam můžeš začít léčit dříve, ale i později - jen to musí být dle příbalového letáku.

V případě takovýchto úprav metodiky léčení i když bude takto nařízena a varroóza zůstane v nebezpečných chorobách - já budu jásat a blahořečit SVS i vedení ČSV že to připustila. Navíc nikdo nebude bránit jakémukoliv ZO, aby si členové odhlasovali nějaký léčebný prostředek nebo i termín aplikace dle jejich podmínek a učinili ho buď doporučeným nebo pro člena povinným - bude to demokratické a budu to považovat za čestné jednání. Nebude také nikomu bráněno aby si jakýkoliv spolek dohodl odběr a buď osobní nebo kolektivní prozkoumání zimní měli - opět demokratické a čestné jednání.

Není vše potřeba hnát přes MVO, jsem li přesvědčen o vhodnosti v mých podmínkách a vyargumentuji-li to v ZO - lze to. Navíc ZO má páky pro ty co by nechtěli se demokraticky odhlasovanému postupu podřídit - např. Odhlasovali jsme si, že na výročku přineseme měl a vyšetříme na VD a uděláme závěry jak dál. Pokud se nechceš zapojit - my ti nebudeme kupovat léčivo a vyřizovat na ně dotace. Léčit dle MVO musiš a tak je to na tobě.

Proč ne - dovedu si to takto představit. Co ty ?
(08.02.2015 12:40)MartinP napsal(a): [ -> ]Jirko, ten návrh ŠPV rozeslal náš předseda Bruckler 4.1. všem ZO s tím, že mohou zasílat případné doplňující návrhy do 15.1.
Takže jak vidět ledy se hýbají a myslím, a že je na čem stavět, ale je třeba to dotáhnout do konce.

Jaromíre k tobě se asi nemá smysl moc vyjadřovat, z čehož vychází asi i ta tvoje "alergie na zdravý rozum", ale udělám ještě jednu vyjímku.
Pokud by totiž včelaři používali zdravý rozum při dodržování metodiky , tak by se řídili i tím, jaké jsou klimatické a jiné podmínky a svoje zásahy podle toho časově upravily. Tedy pokud mám dlouhé teplé období, kdy mi včely stále plodují, tak fumigaci logicky časově posunu.
(08.02.2015 12:00)NB1 napsal(a): [ -> ]Já nevím jak je to možné, ale už na tvé často opakované slovíčko " podle zdravého rozumu" začínám být alergický!


Jenže svoboda je o odpovědnosti = to samé je u svéprávného včelaře nepotřebujícího zástupce, který převezme jeho zodpovědnost! A jestli dojde k dočasnému zhoršení tak to bude jen čas kdy se odděluje zrno od plev.

Jinak k té statistice. Nerozumím co Vám pravdivého řekne a co z toho dokážete správně vyvodit.
Známý anglický spisovatel G. B. Shaw kdysi řekl, že zná tři druhy lži.[b] Lež malou, velkou a statistiku.[/b] Jiní říkají, že statistika je přesný součet nepřesných čísel.

Jenže tu svobodu si dnes každý vykládá jinak. Ty ji popisuješ - svoboda = odpovědnost, ale vnímají ji tak všichni?? Mnozí ji vnímají jako to, že si mohou dělat co chtějí, nikomu do toho nic není a jestli má on ve včelstvech brouky do toho nikomu také nic není.

Jenže svoboda a práva jednoho končí tam, kde začíná svoboda a práva druhého, a co se týká včel tak bohužel tvoji nebo moji svobodu nedokážeme ohraničit hranicí našeho pozemku, takže zde naše svoboda musí ustoupit obecně vyššímu zájmu.
Vím, že se neshodnem a od srdce ti říkám, že o to ani nestojím. Reakci na tebe píšu spíše jako můj názor k přečtení pro ostatní a ti ať si udělají podle toho názor svůj.
Pro tebe řeknu jen jedno. Za sebe se děsím toho, pokud by lidé jako ty měli určovat co se má nebo nemá.

Kdo bude používat tvůj výklad vůči nějakému občanskému sdružení, tak je to v pořádku, protože jim do toho skutečně nic není a je jen otázka času aby to už začli chápat.
Jestli si to bude včelař ale vykládat, že nemusí nijak reagovat = jen brát med, tak tam bude to zhoršení jakým argumentuješ - já jen k němu přidávám, že se nebude jednat o absolutně časově nekonečné zhoršení a oddělení zvládnou "zrna" ti co by včelařit měli!
ošetřování se provádí v období mezi 10. říjnem a 31. prosincem.

Ten 31.prosinec je kde?
U nás je jen 15.říjen a pak vlastně zimní měl.

Pokud se zruší, přibyde pro "zdravý rozum" další měsíc pro zásah kdy jsou včely bez plodu. Jsou ZO kde vybírají měl už v prosinci-lednu a tam je to pak omezeno začátkem prosince, nebo koncem listopadu.

A v takových ZO pak lidi rádi čtou průpovídky že mají včelaři používat zdravý rozum. Smile
(08.02.2015 12:40)MartinP napsal(a): [ -> ]Jirko, ten návrh ŠPV rozeslal náš předseda Bruckler 4.1. všem ZO s tím, že mohou zasílat případné doplňující návrhy do 15.1.
Takže jak vidět ledy se hýbají a myslím, a že je na čem stavět, ale je třeba to dotáhnout do konce.

Zajímavý....ani jsem o tom neslyšel, a to mám třetí nejvyšší počet včelstev v ZO. Takže ledy se hýbají....jo? Aspoň je vidět, jak ta informovanost 98% členů funguje, a hlavně - "že je na čem stavět".Tohle bude jeden z bodů, na kterej se na výročce zeptám a budu chtít odpověď.Dodgy
Nadruhou stranu se to dobře čte, když předseda "maká" pro Svaz i v neděli.(4.1.)
(08.02.2015 12:40)MartinP napsal(a): [ -> ]Jenže svoboda a práva jednoho končí tam, kde začíná svoboda a práva druhého
souhlas

(08.02.2015 12:40)MartinP napsal(a): [ -> ]..., takže zde naše svoboda musí ustoupit obecně vyššímu zájmu.
Čím dál více začínám (po opakovaných celoplošných citelných úhynech) pochybovat o tom, že se najde shoda na tom, co je obecně ten vyšší zájem.

Není náhodou stávající taktika vybíjení roztočů na nulu (s vidinou, že pak nebudou úhyny) jen utopií a slepou uličkou? Nezačne se nám naše strategie vracet čím dál častěji a v čím dál větší intenzitě. A to i při důsledně vymáhané jednotné metodice, která asi bude muset čím dál více přitvrzovat...

Není náhodou vyšší zájem v omezování "léčení" na minimum (např. jen jednou ročně), nechat projevit více vitalitu včel, přijmout rozumnou mez úhynů (třeba každoročně), čímž se začne dělit zrno od plev? Není náhodou vhodné a z dlouhodobého hlediska výhodnější nechat uhynout občas příliš vitální roztoče spolu se včelstvem? Zatím se je totiž ještě nikdy nikomu vybít nepodařilo..

Takže co je ten obecně vyšší zájem? A kdo o tom bude rozhodovat?
Lukáši, to je právě otázka.
Musíme si totiž i položit otázku, jakým způsobem chováme včely. Kolikráte jsem tady četl, že divoce žijící včely taky nikdo neléčí a žijí. Jenže on je velký rozdíl mezi divoce žijícími včelami a chovem včel tak jak je chováme dnes. To je stejné jak srovnávat divoce žijící zvěř a tu chovanou pro užitek ve velkochovech.
Prostě podle mne je právě problém v tom, jak silná včelstva chováme, jak početná stanoviště máme a jak velké máme zavčelení krajiny. Toto všechno jsou faktory, které působí příznivě na rozvoj a přenos kleštíka. Proto potřebujeme ozdravné zákroky, protože při našem způsobu chovu včel se tyto neumí s tak mohutným rozvojem roztoče samy vyrovnat.
Jinak za úhyny tak jak je vnímáme letos není jen kleštík, těch příčin je více, ale jedno je jisté, přemnožení kleštíka ve včelstvu znamená oslabení včelstev a tím otevřenou bránu pro rozvoj různých virů apod. Dále samozřejmě u takovýchto včelstev klesá jejich obranyschopnost a jsou tedy potencionálními cíli loupeží a tím roznášení nákazy do okolí.
Kdo bude rozhodovat, co je ten vyšší zájem?? Podle mne by to měla být jasně SVS. A co to je?? Opět podle mého vyšším zájmem je ochrana okolí před nezodpovědným včelařem.
Těžké otázky až na tu poslední - rozhodovat budou ti co mají moc. Smile
A udrží si ji tak, že se o ní nebudou dělit.
A jak to funguje? Nikdo ji nechce dát z ruky, moc =informace.

Kdo slyšel že by se někdo z funkcionářů ZO ptal členů na nějaké připomínky k tomu co jim poslal předseda? Je tady někdo kdo by dostal od svých funkionářů přeposlaný mail aby měl k němu připomínky nebo jen info?
To je signifikantní, jak se říkávalo na Hradě. Smile

(08.02.2015 22:49)MartinP napsal(a): [ -> ]Kdo bude rozhodovat, co je ten vyšší zájem?? Podle mne by to měla být jasně SVS. A co to je?? Opět podle mého vyšším zájmem je ochrana okolí před nezodpovědným včelařem.
Martine, to je věe pravda.

Ovšem jediný problém je, že i když SVS vydá velmi pěkné a docela funkční nařízení, tak se nedodržuje.

A to co je nejhorší že je to nedodržování plošně organizované a vynucované. Třeba tím, že včelaři mají dokončit ošetřování před plošným aerosolem, který se dělá příliš brzo. Nebo se měl vybírá již o vánocích.

U nás měla SVS poměrně dobré MVO od 2008 do 2011.

Každý včelař byl v létě povinen monitorovat a zvýšený spad nebo napadení trubčiny měl hlásit ZO, ta to měla ověřit a organizovat plošné oštření.

Neznám jedinou ZO která by se to za těch skoro 5 let alepoň pokusila dodržet byť jen náznakem.

Chápeš proč já právě nekvalitní plošnou organizaci nekvalitního ošetřování a mnohdy i bránění v kvalitním ošetřování vidím jako veliké organizované zlo. Smile

A veterina ani jedné ZO neudělila pokutu že neplní MVO SVS.

Takže to ber tak, že se snažíme chránit zodpovědné včelaře před nezodpovědnými funkcionáři.
V zájmu toho vyššího zájmu a rozumu. .-)

Mimochodem - jaká máš ty název pro funkcionáře, co nechají na výročce rozhodnout podle zimní mlěi jak se bude v létě léčit/neléčit? Jaký že jsi pro to měl termín? Smile
Kaji to již nevím, ale rozhodnout o léčení v létě podle zimní měli je diletantství.
Jinak to na co ty poukazuješ je již o vymáhání práva. To je další level a bohužel musím souhlasit, že pokud tato vymahatelnost nebude a nebudou padat mastné pokuty tak se tu nic nezmění. Ovšem otázka je, jak tu vymahatelnost zajistit a tedy to jakým způsobem by měl chovatel prokázat, že provedl ozdravná opatření. To, že někam (ať do kalendáře nebo nějakého formuláře) napíše, že provedl to a to opatření není důkaz,že ho opravdu provedl, neboť papír snese všechno.

Tady se tedy vkládá opět kacířská myšlenka na organizované léčení, ale to se vracíme zpět.
Máte nějaké návrhy jak toto zajistit??
(08.02.2015 21:53)LukasM napsal(a): [ -> ]
(08.02.2015 12:40)MartinP napsal(a): [ -> ]Jenže svoboda a práva jednoho končí tam, kde začíná svoboda a práva druhého
souhlas


Není náhodou stávající taktika vybíjení roztočů na nulu (s vidinou, že pak nebudou úhyny) jen utopií a slepou uličkou? Nezačne se nám naše strategie vracet čím dál častěji a v čím dál větší intenzitě. A to i při důsledně vymáhané jednotné metodice, která asi bude muset čím dál více přitvrzovat...

Není náhodou vyšší zájem v omezování "léčení" na minimum (např. jen jednou ročně), nechat projevit více vitalitu včel, přijmout rozumnou mez úhynů (třeba každoročně), čímž se začne dělit zrno od plev? Není náhodou vhodné a z dlouhodobého hlediska výhodnější nechat uhynout občas příliš vitální roztoče spolu se včelstvem? Zatím se je totiž ještě nikdy nikomu vybít nepodařilo..

Takže co je ten obecně vyšší zájem? A kdo o tom bude rozhodovat?

Takovou blbost jsem uz pekne dlouho necetl kdyby se davala takova anticenna jako je ropák roku,(nazval bych to kleštík roku nebo zihadlo roku) tak ty jsi měl být první kdo ji dostne to je taková perlaSmile

To víš MartineP papir toho snese hodne tady mi to prijde ze každý ví jak na to a to jeho je nejlepší napad. Ale oni ještě neprisli na to ze se mylí nic ideálního není a kdyby bylo tak by na to uz někdo prisel davno. nehledne na to je uplne jedno co vymyslis i sebe lepsi pracovni postup v boji proti klestikovy ti je na h.... pokud presne nedodržujes metodiku a technologicke postupy.

Pro ty méně chápave taky nelijete naftu do benzinoveho motoru a benzin do naftového motoru. To Vám zkratka nepojede. A tak to je i s léčením přesneji napsano tlumení VD!!!
(08.02.2015 23:26)MartinP napsal(a): [ -> ]Kaji to již nevím, ale rozhodnout o léčení v létě podle zimní měli je diletantství.
Jinak to na co ty poukazuješ je již o vymáhání práva. To je další level a bohužel musím souhlasit, že pokud tato vymahatelnost nebude a nebudou padat mastné pokuty tak se tu nic nezmění. Ovšem otázka je, jak tu vymahatelnost zajistit a tedy to jakým způsobem by měl chovatel prokázat, že provedl ozdravná opatření. To, že někam (ať do kalendáře nebo nějakého formuláře) napíše, že provedl to a to opatření není důkaz,že ho opravdu provedl, neboť papír snese všechno.

Tady se tedy vkládá opět kacířská myšlenka na organizované léčení, ale to se vracíme zpět.
Máte nějaké návrhy jak toto zajistit??

Jestli má někdo včely plný roztočů, zbytky mezerovitého plodu na třech plástech a včely s projevy DWV v termínu 15.7. mělo by to stačit na vysmahnutí pokuty bez ohledu na záznamy v nějakém papíru o léčení. Horší je, kdo by tomu dotyčnýmu tu pokutu dal?.....veterinář z KVS....?,..... co včely vidí jednou, dvakrát za rok? Včely, ať chceme nebo ne, jsou stále jen jednou ze složek jejich práce......ikdyž jsem si jistej, že pokud by KVS vzala několik kvalifikovaných....ale opravdu kvalifikovaných.... pracovníků jen na včely, tak si kontrolní činností , respektive vypsanýma pokutama, na svůj plat v pohodě vydělaj....Wink Mě by třeba vyhovovalo, že za cenu dvou, třech kontrol do roka u mých včel ze strany KVS budu mít jistotu, že soused to má taky v pořádku, a nehrozí mi to samý co loni a soused by mohl být taky v klidu. A pak by taky ale SVS musela být nestranná, a brát "u huby" všechny stejně, bez ohledu na počty včelstev nebo na organizovanost nebo neorganizovanost! Průšvih je v tom, že VD není slintavka ....to by se veterina jinak "otáčela"!
(08.02.2015 21:15)KaJi napsal(a): [ -> ]ošetřování se provádí v období mezi 10. říjnem a 31. prosincem.

Ten 31.prosinec je kde?
U nás je jen 15.říjen a pak vlastně zimní měl.

Pokud se zruší, přibyde pro "zdravý rozum" další měsíc pro zásah kdy jsou včely bez plodu. Jsou ZO kde vybírají měl už v prosinci-lednu a tam je to pak omezeno začátkem prosince, nebo koncem listopadu.

A v takových ZO pak lidi rádi čtou průpovídky že mají včelaři používat zdravý rozum. Smile

Metodika na kterou se odkáže MVO, které se vydá někdy v březnu:
Citace:ExM340 VARROÁZA – O (podzimní preventivní ošetření)
Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích, evidovaných v Ústřední evidenci zvířat
a) přípravkem Varidol 125 mg/ml – roztok k léčebnému ošetření včel 3× v období od 10. října 2015 do 31. prosince 2015 v intervalu 14–21 dnů a z hlediska aplikace v souladu s příbalovou informací k jeho použití nebo
b) jiným VLP pro ošetření včel v souladu s příbalovou informací k jeho použití nebo
c) jiným přípravkem, určeným pro ošetření včel, v souladu s podmínkami jeho použití pro klinické testování
HuhHuhHuh

Tak teď nahraju Martinovi. Smile

Divím se, že je tak málo úhynů, když veškeré předpisy na to zadělávají. SKutečně by to chtělo po té vetrině chtít aby provozovala testovací stanoviště kde by prokázala že to funguje.

Takže asi bude třeba být anarchistou co se bude starat o včely se zdravým rozumem.

Takový třeba ošetřoval 2. nebo 3. fumigací letos 13. ledna všem byrokratům navzdory (v souladu s příbalovým létakem k Varidolu).

(08.02.2015 23:42)Hyju napsal(a): [ -> ]Takovou blbost jsem uz pekne dlouho necetl kdyby se davala takova anticenna jako je ropák roku,(nazval bych to kleštík roku nebo zihadlo roku) tak ty jsi měl být první kdo ji dostne to je taková perlaSmile

Plošné úhyny včelstev v ČR:

1997,2002 (někde spíše na melecitozu, na jihu nebyla) ,2007,2011,2012,2014


Opravdu nelejeme benzín do dieslu? Nějak se to moc často zadírá. Smile
Jo....a taky někde bylo po třetí fumigaci 9.listopadu......v souladu s příbalovým letákem a v souladu s VMO. Takže kde je hranice "zdravého rozumu" a "nehorázný blbosti"?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's