Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Třeba moje úly mají pod zasíťovaným dnem vysouvací podložku na měl, přičemž mezi sítem a podložkou je 2 cm mezera, kterou to větrá. Podložku tedy mohu mít celou zimu a číst z ní a efekt zasíťovaného dna alespoň částečně zůstává zachován.
Já taky
No tak to asi vypadá, že většina má nasazené podložky celou zimu, tak to tak taky udělám a jak bude nad +10st. tak je vytáhnu. Díky za pomoc.
Já bych ji nevytahoval.Včely potřebují teplo pro rozvoj plodu především na jaře. Tak je akorát zabrzdíš v rozvoji.
Já ji mám celý rok a je to skvělá diagnostická podložka.
(03.02.2014 11:17)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Jak je to s odebíráním měli v zahraničí?

Správná otázka.
Podle někoho nám jen tiše závidí, podle jiných se jim doposud nepodařilo pochopit tento zažitý včelařský zvyk. Tak jako Američani nechápou naši pomlázku, ostatní svět nechápe sčítání nul v měli bez ohledu na velikost vzorku.

Jsou trochu pozadu, ale jednou nás možná doženou. Musíme k nim posílat víc delegací, ale přiměřeně, aby se neuzáviděli, ale zdravě motivovali. Smile



Pokud ale byla myšlena otázka tak, že máte stanoviště v zahraničí, tak měl se odevzdává v ZO u nejbližšího hraničního přechodu.
Poslete tam delegaci Svazu, mozna si je pro velky uspech ponechaji.

Ja jsem si sama prohlidla mel a nemam tam nic, zadne roztoce.Ten Apiguard je skvely. Aplikace strasne jednoducha.

(slovo aplikace znamena pouziti, uplatneni. To pisu aby i pan Slama chapal o cem mluvim.)
proč se na monitoring zdraví včelstev nepoužívají studenti veteriny,jsou z celé republiky,tak se peníze na měl můžou rozdělit mezi studenty mají k dispozici laboratoře na škole a výsledky mohou dávat aktuálně na internet.
Mám příklad v rodině moje dcera se zapojila do programu ježčích parazitů, zkoumá hovínka ježků a dokonce na to dostaly další peníze.
Proč to nejde u včel,protože svaz se matlá s dotacemi a nemá na nic dalšího čas.

otázka - co je pro včelaře důležitější zdraví včel nebo žebrání o dotace Huh
Milane stále si nepochopil, že v tomto případě je včelař pimprlátko, kašpárek ovládaný shora lobby (DOL vlastněný částečně svazem, veterina) rozdělující si státní peníze za již přežitou, nesmysluplnou činnost. Tady to prostě tak chodí, když je někdo šikovnej a dokáže prezentovat jak veledůležitá je jeho činnost a že by se bez toho svět zboural. Ty bratia Slováci už to určítě mají spočítaný, tam už si asi včela nezabzučí, když nemusí v zimě na měl.
Zdravím, asi to nebude nejlepší otázka, ale jelikož letos včelařím prvním rokem, nevím jak přesně měl odebrat. Mám celozasítované dno pod které se vkládá bílá podložka, je tam cca 1 cm mezera mezi sítem a podložkou. Je toto podložka na měl nebo se musí ta bílá co je dole zasunutá premistit na to sito? Děkuji
Ne bude pod sítem a měl na ni skrz síto sama napadá Smile samozřejmě bez roztočů
a když chci sčítat roztoče tak jak to mám udělat?
Převážně nevážně. Jirka je šprýmař. Nenápadná protože dozajista nebude co = poctivě zaléčíš.
takže, když poctivě zaléčím, tak by neměli žádní roztoči na podložku napadat? a když třeba budu kontrolovat přes léto, tak ti roztoči sítem propadnou a objeví se na té podložce? nezachytí se třeba toho síta?
A nebo to myšlen jako přání typu Holka ať máš holky zdravéWink

Samo, roztoči sítem propadnou, k tomu je to varroa dno určeno.
díky za vysvětlení Smile
(08.07.2014 23:08)Kamila napsal(a): [ -> ]takže, když poctivě zaléčím, tak by neměli žádní roztoči na podložku napadat?

Když poctivě zaléčíš, mělo by spadnout co nejvíc roztočů ze včel. Nejdřív si ale zjisti jestli je léčení třeba. Léčit zdravá včelstva není prevence, ale... KM není očkování.
Mám dojem, že zde mícháte letní se zimním a když do toho namícháte tu ironii tak Kamila bude z toho na větvi. Smile
(08.07.2014 22:59)Kamila napsal(a): [ -> ]a když chci sčítat roztoče tak jak to mám udělat?

Kamilo, je to jednoduché: bílá podložka, na které jsou roztoči dobře viditelní, by neměla být kontaktu se včelami a také s mravenci, všichni tito živokové roztoče vynášejí, včely navíc to uklízejí tak trochu šmahem.
Takže pokud chcete mít nějakou relevantní informaci z t. zv. přiorozeného spadu ( z něhož se dá rámcově odhadnout míra napadení včelstva), musíte mít tuto podložku pod sítem tak, aby se na ni včely nedostaly.
Roztoče poznáte snadno, pokud je chcete vidět lépe, stačí si koupit lupu, nejlépe hlavovou (máte pak volné ruce a vidíte oběma očima), protože samička roztoče má něco kolem 1,5 mm a od ostatního bordelu na podložce ji odlišíte právě pod tou lupou. Naučíte se to snadno.
Podložku si rozdělte rastrem na čtverce cca 8 x 8 cm), to je dobré pro orientaci. Jde to dobře fixem (třeba popisovačem na CD).
Najdete spadlé roztoče různé barvy, od tmavě hnědé po skoro bílou, to je podle toho, jak se ta samička stačila vyvinout, než se s novou včelou dostala ven z buňky. Ty světlé se nejsou chopné dál množit, z jedné buňky vyleze u dělničího plodu kromě matky-zakladatelky tak 1 - 2 dcery schopné další repodukce, u trubčího cca o 1 víc ... Dcer souhrnem je od matky-zkladatelky tak 5 plus sameček. Když se podíváte na skvělé fotky v posledním čísle MV, tak je tam uvidíte ... (http://www.modernivcelar.eu/clanky/diagn...stika.html )
A pak je spočítáte, evidujete si data odečtů a můžete si z toho spočítat průměrný denní spad. Pokud Vám začnou nyní padat více než 3 - 4 samičky roztoče denně, je třeba nějak už nyní zasáhnout. To je zase jiné téma. Další téma je ošetření podzimní či zimní.
Klid, to se naučíte, chce to čas a osahat si to ...
Teď je dobré monitorovat tak v cyklech 4 - 5 dnů, aby na té podložce bylo trochu přehledno ...
Prostudujte si příslušná vlákna zde na VF a kupte si Varroázu od Friedricha Pohla (http://knihy.abz.cz/prodej/varroaza ). Je třeba mít na to určitou rámcovou teoretickou výbavu, tu získáte soustavným studiem, tu na foru se Vám budou ty informace dost tříštit a nemusí se k Vám dostat v náležitých souvislostech.
Jak jsem byl již pravil, chce to čas ...
Něco o biologii V. d. je v obecných výkladech na VMS (http://www.varroamonitoring.cz), menu vlevo.
Nebo ve videích na webu PSNV (http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...emid=132).
Na samotném webu jsou i články: http://www.psnv.cz/,
na webu je toho spousta, i video materiálů, jen to zadat do vyhledávače ...
obecně:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kle%C5%A1t%...8Del%C3%AD
Tohle vše slouží k průběžnému odhadu napadení včelstev v sezoně.
Odběr zimní měli je jiná věc, to se dělá (bohužel stále a zcela zbytečně) až v únoru (http://www.modernivcelar.eu/clanky/otazk...-meli.html ) a vyvozují se z toho realitě naprosto neodpovídající závěry pro další průběh roku. Což ale zastánci této metody neradi slyší, takže ...
To pro začátek. Pak se s tím dá různě postupovat, vypočítávat míru napadení, roční populaci roztočů, podle výsledků selektovat ta včelstva, která jsou perspektivní pro další chov, etc., ale to jsou zase jiná témata a na později ... Až vstřebáte a osaháte si základy. Je to i docela zábava, věřte ... Big Grin
Jiří
Ahoj, kdyby o víkendu v sobotu bylo počasí tak bych chtěl po třetí fumigovat včelstva. Chci se zeptat jestli to není pozdě, kvůli odběru měli. Fumigovat bych chtěl 20.12.14 a poslední den kdy mám důvěrníkovi odevzdat měl je 20.1.15. Po fumigaci by se podložky měli čistit min. po 10 dnech. Myslíte že by se do 20.1 nashromáždilo dost vzorku? Jinak jsem podložky čistil pro odběr 3.12, když by byl problém tak to nechám tak. Samostřejmě přihlídnu ještě podle spadu, který se do teď nashromáždil.
Děkuji za odpověď.
Nejde o množství vzorku ale o těch 30 dní. A to se mi také ještě nikdy nepovedlo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's