Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Nelogičnost je již v podstatě laboratorního vyšetření zimní měli. Tím nezpochybňuji význam osobní kontroly měli a její vyhodnocení v kontextu úlové sestavy a podzimního/zimního léčení a použitých VLP pro jednotlivá včelstva.
Jinak odpověď - asi aby mu mohli nařídit jarní přeléčení mrtvol.
Pokud výsledek zimní měli bude nula, je to jasné, uhynuly naprosto zdravé včely, neměly varoázu.

V případě že by byl dotace na úhyny na varoázu, nelze v takových případech dotaci čerpat. Smile
No já jsem měl konkrétně na mysli vyšetření měli spíš kvůli moru (ne že by mu dle místních vláken něco nasvědčovalo) . Dotace řešit nehodlám (kapitola sama pro sebe). Dle mé logiky je poslání té měli v tuhle chvíli blbost, ale už víckrát jsem se přesvědčil, že co je z logiky věci blbost, je v byrokratickým šimlu naprostá samozřejmost a nutnost, proto se raději ptám.
A to je z tohoto pohledu zajímavé dilema.
Včely jsou hyn, měl se má vyšetřit na mor, který mohl být i tou poslední kapkou.
Odevzdáš-li měl a najdou mor - není možné již klinicky dokázat - bude se pálit úl ??? Pokud ne - lze jej použít a to včetně plástů?
Neodevzdáš-li měl jelikož není z čeho - nevíš zda tam ten mor byl. Můžeš úl osadit oddělkem ???

Tak to nevím co doporučit v takové situaci. Osobně bych asi neodevzdal, plásty vyvařil a úl a rámky vydenzinfikoval svolouhem. Vosk dal do výkupu kde to zpracovatelé vysterilizují při dostatečné teplotě.
Mám 3 nástavky a v nich 10 rámků. I když jsem se snažil sebevíc, tak jsem našel jen 1 roztoče na celé 4 včelstva. Jsem zvědaví, jaký mi přijde oficiální výsledek. Když jich bude víc, tak budu věřit, že si tubus spletli s buňkou a množí se i tam. Když jich bude méně, tak vyhlásím teleportaci za prokázanou. Tak jsem zvědaví na ten výsledek. Big Grin
Milane: K tvé otázce na přebírání...
Po dotazu na našeho důvěrníka jsem to tam všechno sesypal, při odevzdání na schůzi jsem i "našemu" veterináři řekl, jak jsem na tom a budeme tu také natírat. Jestli ne všichni, tak ti "rozumnější z nás" určitě ano.
Já to mám zatím bez ztráty kytičky, ale v okolních údolích jsou na tom už podstatně hůř...
Formidoly ty roztoče během července a srpna nejspíš vůbec nepřidržely za sosáky...Confused
A jak jsem slyšel od jiných, tak ani s nassenhaidery to nebylo nic platné.

P.S. Taky mám letos 18ks/včelstvo...
Já měl Yannick http://www.yannick.cz/odparovac-pro-vcelare-62.html a padalo to, jako když se chumelí. Plná spokojenost. Po ometení dna a druhé aplikaci padali už po 1 hodině. Sám jsem to kontroloval. Ale padali už většinou jen ty světlí. Tmavých bylo málo. Druhou aplikaci jsem dělal po cca. 10 dnech.
(28.01.2015 16:20)MartinP napsal(a): [ -> ]
(28.01.2015 16:07)maci01 napsal(a): [ -> ]Lidé co chtějí, tak se postarají, ty co nechtějí už nebudou mít o co se starat. Oddechne se všem, jak včelařům, tak činovníkům. Všem ubude starosti, ale má to velkou vadu. Sníží se odběr měliBig Grin a léčiv a tím klesne zisk. (sorry já musel)
Maci toto co píšeš je právě ten obrovský omyl.
Kaji, myslíš třeba asistované loupeže ze včelstev, které byly ponechány bez léčení a u nichž se čeká až samovolně odejdou jak naznačil třeba maci01??
Nějak se vám ta volnost začíná hroutit.
Nějak se vám ta volnost začíná hroutit - to ještě nikdo nezkusil, ale centrálně řízené léčení už jo a úhyny se stále opakují.Ty tvoje tvrzení nemůžeš doložit.
(07.02.2015 23:45)MartinP napsal(a): [ -> ]...
Nějak se vám ta volnost začíná hroutit.
A nezhroutila se vám s letošními úhyny ta jednotná metodika?
Ano Maci, úhyny se opakují a právě uvolnění metodiky by mohlo situaci ještě zhoršit. Na to narážím. Myslím, že právě kvůli tomu, že stále nemáme tyto věci podchycené není ten správný čas na zrušení metodiky, která možná není ideální, ale je to lepší než nic. Říká se tomu volba menšího zla.
Nebo taky neschopnost přijmout fakta a raději křísit mrtvého koně - viz body 3-10.
(07.02.2015 23:45)MartinP napsal(a): [ -> ]Kaji, myslíš třeba asistované loupeže ze včelstev, které byly ponechány bez léčení a u nichž se čeká až samovolně odejdou jak naznačil třeba maci01??
Nějak se vám ta volnost začíná hroutit.

Tady u nás ta plocha co je bez včel dojela na loupeže probíhající zřejmě od léta v komisonálně léčené oblasti.



MartineP, neznám situaci u vás, ale nechápu z hlediska organizované situace které znám jak situaci ještě zhoršit.

Mám pocit že se snažíš situaci překroutit ty.
Ty voláš po tom, že současným držitelům včel budete pomáhat včely udržovat a zadělávat na problémy okolním včelařům co se starají a dokonce jim v tom budete bránit.

A pokud za takového podzimu 2013 uděláš ošetření aerosolem lidem co před tím odléčili v září, říjnu (někde dokonce někteří důvěrníci vyvolali "skandál" že si nováček nenechal před 15. říjnem od nich léčit a nepochopili to co začátečníci že normální včelař počká až na období bez plodu) tak tam pak zanecháváš na příští rok pěkné miny.
Učinnost komisionálního ošetření s plodem je prostě jen někde 60% protože tam je plod a ani 3člená komise na tom nic nezmění.
Prezentoval jsem na "modelu" jak takové mizerně komisionálně odléčené včelstvo představuje skvělý dárek pro své okolí.
Takže buď to dělejte pořádně, zatím čísla ukazují že vám to moc nejde - 97-98% organizovanost a stále se zhoršující úhyny a nebo řekněte že to neumíte a nejde vám to.

Kdyby vám to šlo, tak by nenapadlo nikoho něco kritizovat. Ale výsledky ukazují že už to moc horší být nemůže.
Tak o so ti jde? Prostě potřebuješ/jete ten průser na někoho hodit.
Zatím ve většině reportáží o ztrátách figurují členové a funkcionáři ČSV. DOkonce co vím, i jeden předseda ČSV kdysi při úhynech přišel o včely.

POkud vím, tak my zastáváme názor že včelař je plně a celoročně zodpovědný za svoje a včely a ty vaše držitele včel co jim je udržujete počítej mezi své, ne mezi nás.


Mimochodem, autor termínu asistovaná loupež se chlubí tím že nečte odborné texty objevil ameriku - asistovaná loupež.
Pokud by přečetl nějakou knihu, dočetl by se že vylupované včelstvo které pochopí že je konec se přidává k loupícím. To je něco co snad každý zná.

A ještě mi nikdo nevysvětlil co se dá dělat proti tomu (kromě izolovaného stanoviště), že invaze včel plná virů je pro obdarované včelstvo smrtící i když je zbavíš VD.
To mám od 2008 párkrát vyzkoušené a nevymlouvám se na nic, ale pokud ti takové bezprizorní včely zanesou do úlu virozu tak pak je první ochlazení pro takové včelstvo tvrdý test odolnosti.
A tady moc nevím co s tím kromě toho že chováš slabší včelkstva a oddělky.
To by byla zajímavá statistika - procento úhynů včelstev v řadách ČSV a procento úhynů včelstev v řadách "neorganizovaných" - tam by bylo patrno kdo je zodpovědnější a kdo je spouštěčem úhynů. Martine to by se mihlo z CISu po odevzdání vytáhnout ne?
Myslíš, že bude zájem, ukazovat prstem na nefunkční metodiku.
Ale zajímavé by to bylo.
Tak já se domnívám, že z CISu by to nešlo. Nejsou tam kolonky typu:
x člen ČSV - nic nedělající (kromě komisionálních zásahů a vytočení medu, žádná péče, co rok kupuje (dostává) nové oddělky popř. včelstva
x člen ČSV - anarchista - svéprávný včelař
x člen ČSV, ale souběžně člen jiného sdružení, či spolku - svéprávný včelař
x neorganizovaný - svéprávný
x neorganizovaný - nevzdělávající se (vybírač medu, každý rok nová včelstva)
Možná vás napadnou i další varianty.
A také by to muselo udělat vedení ČSV a to se asi nestane.
(08.02.2015 1:38)JKL napsal(a): [ -> ]To by byla zajímavá statistika - procento úhynů včelstev v řadách ČSV a procento úhynů včelstev v řadách "neorganizovaných" - tam by bylo patrno kdo je zodpovědnější a kdo je spouštěčem úhynů. Martine to by se mihlo z CISu po odevzdání vytáhnout ne?

V naší ZO ke včerejšku 25% úhyn,není to žádná sláva,ale ani tragédie jak tady někteří popisují. Uvidíme na jaře.
V naší ZO jsou ztráty do 10% - takže u nás také žádná katastrofa.
Kaji já se nehádám, že nemáš v mnohém pravdu. A není to ani tak, že bych tvrdil, že metodika je to, co nám drží včelstva při životě. Jsou tam bohužel i nesmysly (jako třeba nařízení letního ošetření podle výsledku vyšetření zimní měli). Podle mne by měla být povinnost letního léčení jako taková.
Ale já prostě tvrdím, že pokud bychom metodiku úplně zrušili (to by nastalo, pokud by se varroóza vyjmula z nebezpečných nákaz) tak by se situace spíše ještě zhoršila.
Spíše by se měla upravit ta metodika, která je bohužel stále dosti nedokonalá.
Bohužel, a v tom máš pravdu je to, že se nám stále nedaří u mnoha včelařů docílit toho, aby nepodceňovali letní léčení. Bohužel mnozí, pokud nedostanou gabon tak letní léčení neprovádí a toto je jeden ze základních problémů.
Co se týká aerosolu, tak ten doporučuji, právě pro jeho použitelnost až v bezplodé době bez ohledu na počasí (do -5°C), takže velmi vysoká účinnost.
Jinak v metodice je že podzimní ošetřování se provádí v období mezi 10. říjnem a 31. prosincem. Takže zde musí každý včelař již používat trochu toho zdravého rozumu podle klimatických podmínek v tom, kdy provede podzimní ošetření. Jiné to bude v nížinách a jiné třeba u nás na horách.
Jinak co se týká letošních úhynů, tak co to sleduji tak ty hlásí jak včelaři, kteří léčí dle metodik tak i ti kteří léčí podle aktuálního stavu ve včelstvech. Prostě všechno nejde jednoduše pojmenovat,napasovat do škatulky a já na nikoho žádný průser neházím. Všichni vidíme, že problém je daleko složitější a nejde ho našroubovat na jednoduché léčil - neléčil, s metodikou - bez metodiky.
Ještě jednou opakuji,že já jen varuji před tím, aby se vše totálně uvolnilo, protože to by situaci nijak nepomohlo jen by to podle mne situaci ještě zhoršilo.
(08.02.2015 11:11)MartinP napsal(a): [ -> ]... Ale já prostě tvrdím, že pokud bychom metodiku úplně zrušili (to by nastalo, pokud by se varroóza vyjmula z nebezpečných nákaz) tak by se situace spíše ještě zhoršila....
A já bláhově myslel, že tím by naopak vznikla šance pro několik různých metodik a využití zkušeností odjinud, porovnávání, svobodu debaty, výzkum a hledání dalších cest.
Protože je jasné, že z centra se to na všechny ty rozdílnosti už napasovat nedá, snad už to po letošku pochopila většina rozumných a odpovědných chovatelů.
A o tom jsou stávající diskuse: ne o zrušení, ale vzniku plurality možností, o vzdělání a odpovědnosti - za své včely i vůči ostatním.
Což se bohužel nehodí do krámu těm, kteří si se svými kamarády nastavili současný systém, a to také z jiných než odborných důvodů.
A někteří jim naivně baští, že je to postavené na odborných argumentech a že jde o ně. Nejde ... Sad
Jiří
(08.02.2015 11:26)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(08.02.2015 11:11)MartinP napsal(a): [ -> ]... Ale já prostě tvrdím, že pokud bychom metodiku úplně zrušili (to by nastalo, pokud by se varroóza vyjmula z nebezpečných nákaz) tak by se situace spíše ještě zhoršila....
A já bláhově myslel, že tím by naopak vznikla šance pro několik různých metodik a využití zkušeností odjinud, porovnávání, svobodu debaty, výzkum a hledání dalších cest.
Protože je jasné, že z centra se to na všechny ty rozdílnosti už napasovat nedá, snad už to po letošku pochopila většina rozumných a odpovědných chovatelů.
A o tom jsou stávající diskuse: ne o zrušení, ale vzniku plurality možností, o vzdělání a odpovědnosti - za své včely i vůči ostatním.

Jiří

Jiří, souhlasím s tebou v tom, že by metodika měla umožňovat pluralitu možností.
Liším se s tebou jen v jednom a to je nenechat to chovatelům na pospas, ale mít možnost použít jak píšeš několik různých metodik.
Myslím, že třeba my dva bychom se dokázali dohodnout na fungujícím modelu přijetalném pro oba. Ted jde o to aby toto dokázaly i spolky v oboru a hlavně aby takovouto metodiku uměla a chtěla napsat SVS. Myslím, že toto by byl přínos pro všechny včelaře.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's