Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Pochybuju,ze ma ZO nebo OO pravo narizovat leceni,je to jen spolek a ne statni instituce poverena veterinarnim dozorem! Pozadal bych ZO o cislo narizeni SVS nebo kopii ,ktere toto narizuje.
(06.02.2017 21:13)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]
(06.02.2017 20:39)Alexandr Debnar napsal(a): [ -> ]Dobrý den, mám k tomuto tématu dotaz, který doufám souvisí, i když je trochu z jiného soudku. Na výroční schůzi, přestože jsme na ní teprve odevzdali vzorky měli, nám jako členům bylo řečeno, že má naše ZO nařízený jarní nátěr plodu. Nařízení se mi nelíbí už z principu, protože mám na takovou "prevenci" svůj názor. Navíc jsem prohlížel stránky KVS a SVS, kde jsem nic o takovém nařízení nenašel. Nevím, zda to nějak souvisí s nějakým obecným mimořádným opatřením SVS, které se zasílá pouze prostřednictvím CISU. Jsme sice v ochranném pásmu kvůli MVP, který byl loni zjištěn v nedalekém katastru, ale to s nátěrem plodu proti VD nesouvisí. Ptám se tedy, jestli a kdo vlastně ZO ČSV může nařídit povinné natírání plodu a na jakém podkladu, když vzorky měli ještě nebyly odeslány. Může se proti tomu nějak jednotlivec bránit? Napadá mě k tomu, že kdybych nebyl členem ZO, jak bych se to měl vlastně dovědět. Předem díky za jakoukoliv odpověď.

Odhaduji, že se takto usnesl váš okresní výbor ČSV. Je to obvyklá panika, která doprovází rok hromadných úhynů. Státní veterinární správa je v tom zatím nevinně, ta nařídí plošný nátěr až v březnu, protože letos bude zase hodně brouků v měli. Samozřejmě je to celé nesmysl. Zvýšená intenzita léčení měla být loni.

Zachovejte zdravý rozum a nenechte se nutit do nesmyslů. Pokud nebudete členem ČSV tak se o o takovém nařízení z okresu ani nedozvíte a budete mít klid.
To je odkedy nezmysel natierať plod na jar včelám? Práve to je veľmi dobré a zabije to klieštiky v bunkách ako aj na povrchu lebo je to kontaktný jed. Ja to budem tento rok robiť a že som to nerobil vlanni bola veľká chyba a preto bol veľkí spád klieštika.
Jen na doplneni,kazdy si samozrejme muze udelat nater i bez narizeni,uzna li to za vhodne,ale narizeni ma pravo vydat pouze SVS a ne nejaky nadrzeny predseda ZO nebo OO,trosku mi tohle pripomina "povinnost clenu zadat o 1.D" a jine nesmysly,jimiz leckde balamuti cleny.Sad
Možná, když to neřekneš veterináři. ALe jinak je to porušenípředpisu o veterinárních lécích.
A to plošné nařízení od ČSV, jk to tak u některých ¨svazových Hujerů po úhynech bývá, tak to je na pořádné osmahnutí pokutou od SVS.
A k čemu odevzdávali zimní měl, když stejně budou natírat. Cool
Ale už tady taky bylo že po úhynech to nařídila veterina po celých okresech bez ohledu na výsledky.
(06.02.2017 21:46)Merkuri napsal(a): [ -> ]To je odkedy nezmysel natierať plod na jar včelám? Práve to je veľmi dobré a zabije to klieštiky v bunkách ako aj na povrchu lebo je to kontaktný jed. Ja to budem tento rok robiť a že som to nerobil vlani bola veľká chyba a preto bol veľkí spád klieštika.

Za určitých okolností to může zachránit včely. Ale je to relativně drsná aplikace jedů do včel těsně před snůškou. Za nesmysl považuji nařizovat z centra plošné nátěry na jaře po úhynech. Pokud někdo chce natírat, tak letos to má možná smysl ve vyšších polohách, kam vlna úhynů pravděpodobně dojde v této sezóně. Lepší strategie je sledovat jarní a letní napadení trubčiny, později spad nebo smyv. Prostě starat se v létě a včas zasáhnout.
(06.02.2017 20:39)Alexandr Debnar napsal(a): [ -> ]Dobrý den, mám k tomuto tématu dotaz, který doufám souvisí, i když je trochu z jiného soudku. Na výroční schůzi, přestože jsme na ní teprve odevzdali vzorky měli, nám jako členům bylo řečeno, že má naše ZO nařízený jarní nátěr plodu.
... ... ...
Ptám se tedy, jestli a kdo vlastně ZO ČSV může nařídit povinné natírání plodu a na jakém podkladu, když vzorky měli ještě nebyly odeslány. Může se proti tomu nějak jednotlivec bránit? Napadá mě k tomu, že kdybych nebyl členem ZO, jak bych se to měl vlastně dovědět. Předem díky za jakoukoliv odpověď.

Jako člen ČSV, z.s. jste se dobrovolně a svobodně rozhodl, že se budete řídit stanovami tohoto spolu. V nich je m.j. uvedeno následující (Článek 6, Práva a povinnosti členů):

Stanovy ČSV, z.s. napsal(a):2. Členové jsou povinni:
...
g) plnit usnesení a rozhodnutí svazových orgánů a orgánů základní organizace přijatá v rámci jejich kompetence,
h) dodržovat zásady svazové a chovatelské činnosti, (...)
...
j) spolupracovat se včelařskými důvěrníky a funkcionáři svazu (...)

Podle mého názoru jste tedy jako člen ČSV, z.s. povinen jarní nátěr udělat, i když Vám to nenařídí veterinární předpisy, ale prostě proto, že Vám to nařídí ZO ČSV nebo jiný svazový organ.
Pokud byste členem ČSV, z.s. nebyl, nařídit by Vám to nemohli.

Pro úplnost ještě doporučuji si přečíst článek 5, odstavec 1 Stanov ČSV, z.s..

Tolik fakta.

Moje osobní poznámka: Je dobré před podpisem čehokoliv si přečíst, co podepisuji - abych se později nedivil...
Tak,tak "Prijata v ramci jejich kompetence" a tim narizovani leceni NENI.
Není v kompetenci žádného orgánu ČSV nařizovat MVO. Pokud se na něčem takovém usnesou, není to pro členy závazné.
I kdybych připustil, že rozhodnutí vedení ZO o léčení je závazné, tak vzhledem k tomu, čím se na jaře natírá, tak je to minimálně v rozporu se zákonem o léčivech, neboť použití léčiva na lékařský předpis je vázáno na nařízení a předpis od veterináře a ten nepodléhá vedení ZO.
Pokud by vedení ZO nařídili jen ošetřit třeba formidolem, který je volně dostupný, budiž, tam je to otázka členství a podřízení se stanovám, které se člen vstupem do této organizace zavazuje dodržovat.
Dobrý večer, děkuji vám všem za podnětné připomínky. Celá ta škála názorů a odpovědí mě tak trochu utvrzuje v tom, že někteří lidé o tom, co dělají se svými včelami dost přemýšlí. Já taky nechci nic zanedbat, ale taky nechci být jen ovcí, která udělá to, co mu někdo nařídí. Včely přece patří včelaři, ať je to jak chce. U nátěru není problém jen to, že je to chemie, ale taky zásah v době, kdy by je člověk ještě neměl rušit. A pokud tam polezu začátkem dubna, tak už budou plochy plodu velké a správně by se všechno nad 10 dm (prý počítáno oboustranně) čtverečních mělo vyřezat. Ještě uvidím, jak se to u nás vyvine. Ještě jednou díky vám všem, včetně zastánců natíráníSmile.
Nater je velke naruseni tepelneho rezimu vcelstva, ktere je na to zvlast na jare hodne citlive. Navic vysoce kontaminuje dilo tau fluvalinatem, protoze vcelam se jeste netvori voskove supinky a proto vosk z natrenych vicek casto recykluji. Dalsi nevyhodou je vysoka pracnost.
(06.02.2017 22:45)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Za určitých okolností to může zachránit včely. Ale je to relativně drsná aplikace jedů do včel těsně před snůškou. Za nesmysl považuji nařizovat z centra plošné nátěry na jaře po úhynech. Pokud někdo chce natírat, tak letos to má možná smysl ve vyšších polohách, kam vlna úhynů pravděpodobně dojde v této sezóně. Lepší strategie je sledovat jarní a letní napadení trubčiny, později spad nebo smyv. Prostě starat se v létě a včas zasáhnout.
Drsná aplikácia? Nič o tom nevieš a keď to nespravíš tak je klieštik premnožený. A kto má vlastne v lete čas? Možná tak hobi včelár.
Drsná aplikácia jedov? To určite! Viečka vyhryzeného plodu kde ostanú? idú mimo úľa.
Ja nemám stavebné rámiky na trubčinu a zaujímavé je to že mi včelstvá ešte nepadli na premnoženie klieštikom. Komu sa premnožili klieštiky je jedine môj sused kde bol spád z jedného včelstva 1 faceta 720ml. Keď doniesol na organizáciu ukázať spad klieštika tak to bolo myslím že 16 alebo 25 pohárov plných klieštika. Samozrejme mu včelstvá do jari sa nedožili. Teraz nechova ten 82 ročný včelár žiadne včely čo je aspoň od neho pokoj. Cool
(07.02.2017 8:26)Merkuri napsal(a): [ -> ]Komu sa premnožili klieštiky je jedine môj sused kde bol spád z jedného včelstva 1 faceta 720ml. Keď doniesol na organizáciu ukázať spad klieštika tak to bolo myslím že 16 alebo 25 pohárov plných klieštika.

Docela bych se přimlouval, aby bylo založené vlákno, kde by moderátoři sbírali ty nejlepší hlášky z celého fóra. Myslím, že výše citované by té hitparádě mohlo klidně vévodit. Big Grin
Moderátoři se na to můžou vydlábnout, bo mají dost jiné práce ...
(06.02.2017 23:13)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]
Stanovy ČSV, z.s. napsal(a):2. Členové jsou povinni:
...
g) plnit usnesení a rozhodnutí svazových orgánů a orgánů základní organizace přijatá v rámci jejich kompetence,
h) dodržovat zásady svazové a chovatelské činnosti, (...)
...
j) spolupracovat se včelařskými důvěrníky a funkcionáři svazu (...)

Podle mého názoru jste tedy jako člen ČSV, z.s. povinen jarní nátěr udělat, i když Vám to nenařídí veterinární předpisy, ale prostě proto, že Vám to nařídí ZO ČSV nebo jiný svazový organ.
Pokud byste členem ČSV, z.s. nebyl, nařídit by Vám to nemohli.

Pro úplnost ještě doporučuji si přečíst článek 5, odstavec 1 Stanov ČSV, z.s..

Tolik fakta.

Moje osobní poznámka: Je dobré před podpisem čehokoliv si přečíst, co podepisuji - abych se později nedivil...

Vono je tam ještě:
h) dodržovat zásady svazové a chovatelské
činnosti, ochrany a tvorby
životního prostředí, veterinární
předpisy a opatření při zjišťování
a tlumení včelích nemocí a nákaz
a při přesunu včelstev,

Takže si může člen vybrat co se mu bude líbit víc. Jinak s tim podpisem to je dobrá poznámka, vono třeba kdo by dobrovolně podepsal, že se mu bude kdokoliv courat mezi oulama:
j) spolupracovat se včelařskými dů-
věrníky a funkcionáři svazu a na
požádání jim umožnit vstup na
stanoviště včelstev
Pozitivní tam je, že si návštěva nemůže odnášet vzorky včel atd. Smile
Karle jaká bude náplň prohližitelů včel, které ted ČSV usilovně školí......myslím , že se máme na co těšit
Už to bylo na vcely.or.cz

Budou dělat pořádek u Uznaného sdružení kraňky, prý tam mají bordel že neví kolikátá bije a ani neví v jakém stavu mají chovy.
Prý chovatel co má 15 oplodňáčků prodává na dotace tisíce matek atd.atd, to jim prý říkali na přednášce.

Člověk by nevěřil, že toto se může stát v chovech které jsou uznané, myslel jsem že je tam garantovaná nějakou autoritou z UCHS, že chovy a kvalita jsou pod kontrolou aby měl zákazník jistotu i, když kupuje "značku". Dokonce bych čekal, že tam bude pod kontrolou i odběr měli na MVP atd, atd.

Kdysi když jsem jako nečlen zvažoval zda bych nedělal matky na kšefty pan Lněnička odpověděl, že je jasné, že chovatel musí být člen ČSV, jinak by svaz nemohl garantovat kvalitu chovu.Cool

A ejhle. Smile
Najednou zjistíte že chovy nikdo nekontroluje a verbují se na to prohlížitelé. Smile
30 rokov včelarim s klieštikom, nepoužil som kys. mravčiu, ani náter plodu
Nemal som za tie roky straty
(06.02.2017 23:13)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Moje osobní poznámka: Je dobré před podpisem čehokoliv si přečíst, co podepisuji - abych se později nedivil...

nebo vystoupit ..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's