Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: "Medná krava" a Warré - horizontální a vertikální úl s horními loučkami - TBH
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Ten název se mi moc nelíbí ale každý asi ví, co si pod tím představit. Je to vlastně určitý druh ležanu a včelaří se v tom hodně v Africe, ale taky se to docela rozmáhá u nás. Zajímaly by mne zkušenosti s tím, má-li někdo nějaké?
Tak např.:
http://topbarbees.wordpress.com/about/construction/
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0709/medna...o-uz-nejde
tam i další odkazy, nákresy
ale stačí zadat do vyhledávače relevantní řetězec, např. Top Bar Hive, medná kráva a pod.
Je to nádhera, říkají všichni, kdo ji mají ... už ji též plánuju ...
Klidné dny!
Jiří
Já myslim že je to poměrně zajímavá metoda - velice dostupná svou jednoduchostí, ale možné využití ve větší míře by byl krok o mnoho let dozadu. Máme přece moderní nástavkové úly. Medná kráva je pěkná, ale sám bych si ji udělal leda jen jako zajímavost - jen tak pro potěchu duše.
pěkný den F+
Ano pro potěchu duše a oka, tak to bylo myšleno Smile , akorát nesouhlasím s tím krokem zpět, protože je to v podstatě ležan, nebo vlastně nástavkový úl naležato a nezvedáte těžké nástavky... Ale máte pravdu, v tomto případě jde hlavně o radost.
Krok zpět je podle mě získávání medu pomocí vyřezání díla - jak tomu bylo dřív než byl vynalezen medomet. F+
Tak ako nie je krokom zpäť používanie organických hnojív na malej záhradke namiesto priemyselných, tak nie je krokom zpäť ani včelárenie bez medometu. Je to všetko o tom, čo ktorým krokom sledujeme. Kto chce ťažiť z 50 a viac včelstiev, ten sa bez medometu nezaobíde, kto chce 2-3 včelstvá len pre potešenie duše a trochu medu pre rodinu tomu sa medomet nevyplatí. Ak sa neuspokojí so starým pocínovaným, ktorý dnes už nie je doporučovaný ako zdravotne nezávadný výrobok.
(02.03.2010 20:20)Petr Kovář napsal(a): [ -> ]Ten název se mi moc nelíbí ale každý asi ví, co si pod tím představit. Je to vlastně určitý druh ležanu a včelaří se v tom hodně v Africe, ale taky se to docela rozmáhá u nás. Zajímaly by mne zkušenosti s tím, má-li někdo nějaké?

Ahoj, letos jsem prvne zimoval a nejakym zazrakem i vyzimoval. Zima me hodne napinala Smile Pan Cermak take nema rad ten nazev a tak to nazyva neckovy ul. Ma pekne fotky na vigorbee.cz

Loni jsem cekal dlouho na roj a nedockal se, tak jsem v cervnu udelal smetenec a pridal svou mladou matku. Jenze se velmi ochladilo takze stavba stala i smetenec byl asi slabsi. Prvne jsem si poradne uvedomil jakou sanci ma roj v prirode! Valil jsem do nich cukr, stavely ale zdalo se mi ze malo, cekal jsem vic. Koncem cervence jsem jim jeste pomohl smetenymi vcelami. Dila nakonec celkem malo - 9 ramku ale jen lehce pres pul loucky vystavene. Velmi jsem se obaval co zasoby, nakonec jeste dost zbylo. Zajimave ze celou zimu sedel chomac na skle.

Cekam me nyni umravneni dila protoze zdrejme loucka siroka 32mm je malo. Jak rostly a stavely zasobni casti plastu tak to v druhe casti loucky flakaly a uhly se stavbou pres loucku. Jsem zvedav, tesim se az si to pradne prohlednu.

Pry se radi v lezanech roji, uvidimeSmile A velmi se tesim na med, ten bude hodne bio. No a taky by me zajimalo zda uz zacnou rozdavat zihadla, nevim moc proc ale jsou nejak moc hodne Smile

T.H.
Někomu se nelíbí medová kráva, mně zase neckový úl, protože do necek patří prádlo a ne včely. Ale je to v zásadě jedno, není to přeci o názvech. Je to úl, který se používá v Africe. Myslím, že jej prvně vystavovali včelaři z Ugandy na jedné z minulých Apimondií. Tak mu tak můžeme klidně říkat a bude to asi nejsprávnější.
Pokud jde o ty kroky zpět , je třeba si uvědomit, že např. ve Švédsku je jedna technologie, kde se veškeré medníkové plsáty vylisují a nechávají každý rok znovu stavět. Tento projekt dokonce financovala vláda a mám potuchu, že je to i patentováno. To ale nevím jistě. Takže zase podporují více stavbu. Tím tu diskuzi znovu nechci otevírat zde. Na hlavní konferenci toho bylo tolik, až člověka brní hlava. Zdraví LD
(04.03.2010 10:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Tak např.:
http://topbarbees.wordpress.com/about/construction/
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0709/medna...o-uz-nejde
tam i další odkazy, nákresy
ale stačí zadat do vyhledávače relevantní řetězec, např. Top Bar Hive, medná kráva a pod.
Je to nádhera, říkají všichni, kdo ji mají ... už ji též plánuju ...
Klidné dny!
Jiří

Vzhledem k tomu, že sám plánuji v širším měřítku včelaření bez rámků, mám zásadní dotaz: jakou nenákladnou technologií oddělovat med od vosku? Na zmíněných stránkách jsem to nenašel. Možná proto, že neumím anglicky. Poradí mi někdo? Díky předem
architekt odpadu : Možná tě trochu nasměruje článek o včelaření v ledničce.
Trochu? Příteli tenhle odkaz má pro mne cenu zlata. Velký dík. V tom článku je i odkaz na Taranovu desku pro umělé vyrojení, což mi řeší další problém, neb chci rozšiřovat právě metodou rojení, někde jsem se setkal s poznatkem, že roj vystaví nejvíce dělničiny. Ještě jedenou dík Tobě a adminovi, že tohle forum založil.
Mrkni se i sem na stránky Slovenského kolegy pana Bencůra ten včelaří v úlech Warré a najdeš tam jak on získává med z plástů skoro bez rámků a volné stavby.http://nasapravda.blogspot.com/.
Videa a obrázky jsou zde-http://www.bienenkiste.de/doku/honigernte/index.html
(06.03.2010 22:12)František Kolčava napsal(a): [ -> ]Krok zpět je podle mě získávání medu pomocí vyřezání díla - jak tomu bylo dřív než byl vynalezen medomet. F+
Nie je tomu tak! Horizontálny medomet na TBH plásty už vyše dvadsať rokov existuje.
Dobrý večer, pán Bencúr. V návaznosti se ptám, zda tento typ medometu používáte anebo zda vytáčíte med rozdrcením plástů jak uvádíte na vašich stránkách. Pokud používáte spíše tuto metodu, zajímalo by mne metodika obnovení díla pro další použití tj. jak obměňujete dílo v plodišti (alebo v sedisku)?
Medomet vôbec nepoužívam. Na blogu tú informáciu uvádzam len preto, že aj TBH plásty je možné vytáčať. Môj starý vertikálny štvorrámikový medomet teraz používam ako plničku na med. Kôš som z neho vybral a nahradil som ho dreveným cedidlom na ktorom je položená sieť. Precedený med je čistý a môžem ho plniť priamo do pohárov. Výborným riešením je cedák z dvoch plastových vedier.
Včely stavajú nové dielo vždy smerom dolu. Po vykrojení plástov s medom prázdny box hneď podkladám v úli ako najspodnejší. Podrobnejšie informácie uvádzam na mojom blogu.
Mám aj drvič na medové plásty.
(10.10.2010 6:07)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Medomet vôbec nepoužívam. Na blogu tú informáciu uvádzam len preto, že aj TBH plásty je možné vytáčať. Môj starý vertikálny štvorrámikový medomet teraz používam ako plničku na med. Kôš som z neho vybral a nahradil som ho dreveným cedidlom na ktorom je položená sieť. Precedený med je čistý a môžem ho plniť priamo do pohárov. Výborným riešením je cedák z dvoch plastových vedier.
Včely stavajú nové dielo vždy smerom dolu. Po vykrojení plástov s medom prázdny box hneď podkladám v úli ako najspodnejší. Podrobnejšie informácie uvádzam na mojom blogu.
Mám aj drvič na medové plásty.

Cedák z dvoch plast. vedier je geniální vynález jako všechno jednoduché, navíc rezonuje s mým přístupem k odpadu, už mám vyrobené dva komplety (zdroj odpadu - restaurace - vědra od vel. balení kečupu a hořčice. A přesvědčit děvčata, že jejich nylonky jsou nemoderní, měly by si koupit nové a tyto mi podarovat je taky zábavné Big Grin)
O drvici na medové plástve budu uvažovat až budu mít více včelstev jak tři.
Děkuji za nápad. A co se týče obnovy díla budu na Vás mít další dotaz v sekci Prostředky a postupy pro léčbu včel.
Ja mám medovú kravu urobenú z klasického ležana slovenskej miery B 420x275 mm, takže, nie je to keňan štýl, ale tanzánian, riešenie bolo jednoduché, rámiky som nahradil trámikmi. Túto sezónu je môj TTBH bez včiel, ale na jar tam určite opäť osadím mladý roj.
Dobrý večer. Také se připravuji na jar využít "mednou krávu", jako základ pro výrobu schovávám dvojité okno, které po rozevření vytvoří "véčko", takže by měl být i pozorovací. Moje otázka směřuje k získání roje. Necháváte to na přírodě a pak odněkud sundáváte, nebo používáte Taranovovu desku či jiný způsob?
Viem, že dnes sa dajú roje aj prilákať, ale ja zbieram len tie so známym pôvodom, čiže moje alebo od priateľov. Nechávam to na prírodu.
(02.11.2010 21:44)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]. . . Moje otázka směřuje k získání roje. Necháváte to na přírodě a pak odněkud sundáváte . . .

Tak to je ten nejjednodušší způsob, jak se dostat do potíží. Není nad to si zadarmo pořídit nemocné včelstvo. Angry
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's