Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Ahojte,
nemáte někdo skušenost s přířezama na Langstroth 2/3 od pana Buřinského? (zjednodušené hoffmany za 9.50,-) Dík moc za info
ahojte, jen se chci zeptat z čeho vyrábíte podložku na měl? dik
Sololak a na konec latičku, která to uzavře. A lihovým fixem načárnu mřížku 10x10cm
Ja používam "plastkartón". Zatiaľ druhý rok. Inak Pavle, s tou narysovanou mriežkou ma to nenapadlo. Dobrý tip! Cool
Podložka může být z čehokoli, co odolá vlhkosti, nezapáchá a nejde rozkousat včelami. Vhodných materiálů je spousta.
Desky na bázi dřeva, plastu, kovu.
Když si na to nakreslíš mřížku, tak jdou roztoči lépe počítat. Popř mřížku na průhlednou folii a přiložit shora pro odečet roztočů po chemické válce.
Ve včelařských prodejnách se prodávají bílé plastové, tuším 50x50 cm, dají se nařezat na různé rozměry. Dobře omyvytelné a odolné vlhku. Používám léta ( s mřížkou cca 8x8 cm). Chce to chtít tvrdší variantu. Mám ale pevné dno.
Jiří
Aluminum je nezničitelné a věčné - tiskařské kovolisty. A je lesklé, snadno se na něm počítá.
Podložky ze skla také nejsou špatné. Kdo dokáže sklo nařezat, pořídí je zadarmo. Montáž nových plastových oken se provádí snad všude. Za likvidaci starých oken se platí, tak je každý rád zadarmo věnuje. Skleněné podložky se nekroutí a při počítání roztočů je stačí položit na papír s narýsovanou mřížkou. Jediná nevýhoda je, že se dají při neopatrné manipulaci rozbít.
Příspěvky o dřevu jsem přesunul do tématu Dřevo - materiál pro výrobu úlů.
V diskusi pokračujte, prosím, tam.
Langstrothův úl doporučují i v Keni:
http://www.standardmedia.co.ke/mobile/?a...beekeeping
(19.02.2011 23:49)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Předně je třeba si ujasnit, proč PSNV začala propagovat Langstrothův úl. Jedná o špičkové řešení úlové otázky, ale hlavní výhoda je v unifikaci na celosvětové úrovni.

http://www.dave-cushman.net/bee/lang.html
Vnitřní délka je až na jednu bezvýznamnou kuriozitu cca shodná, Langstroth rámek pak vložím do každého úlu bez potíží, o to tu jde.
Pokud to měla být ironie. Smile

Běžné tesařské tolerance, to je spíš problém dvou světových systémů - couly versus centimetry.

15 kombinací. Jen ve středních Čechách napočítám dvojnásobek adamcovýcj kombinací a konstrukcí.
Dal jsem to sem jako zajímavost kterou jsem pro její větší efekt přišpendlil k citaci na kterou jsem si zrovna v tu chvíli vzpomněl.
Není to nic proti příspěvku J. Přesličky abyste věděli.
Ono je to i o přesnostech, kterých můžeme doma dosáhnout při běžném vybavení.

Když nakupuji profi nástavky tak očekávám že míry budou uprostřed "milimetru" a když to bouchám doma, tak jsem rád když se vejdu +-1 milimetr.

I když jsem jednou měl přířey, kde horní loučka byla ulítlá do plusu skoro milimetr a když se to sešlo s moji tesařskou přesností tak to už na novém vypadalo trochu zapropolisovaně.

Jak přesná je nakonec včelí mezera? Smile
Zdravím všechny,
letos chci začít se včelkami, do začátku počítám cca 2-3ks L 2/3 s 10cm podmetem Varroa dno+ Hoffmanovy loučky. Dle přečtených příspěvků ve fórech se nechci oddalovat od asi nejjednodušších a vyzkoušených věcí. Natírat barvou asi nebudu.
Jen se chci zeptat, protože neznám jednotlivé výrobce a dodavatele a tady se zasvěcení baví o Zelených, Buřinském atd. jak hodnotíte tyto výrobky co do kvality, kompatibility:mám vybráno zde.

Díky za odpověď

Franta
Já mám od Zelených. Nemám je na dešti, takže nemohu posoudit jak se chovají při vlhnutí. Mám je pod střechou a jsem moc spokojená. Jsou precizně udělané, nic se nekroutí, dají se pěkně šoupat nástavky na nástavky. Jsou tedy trošku dražší. Nemají úchyty ze všech stran, jako ty které jsi objevil. Já je koupila i s oddělky.
Cenově výhodné , ale dodo jsou z Nástavky.cz, ty ještě čekají na zkoušku mám je teď nové. Oba výrobci jsou spolehliví a dokážou ochotně poradit.
Homole já jsem popsal své zkušenosti zde. Ale je to můj subjektivní názor, ber to tak prosím.
(22.02.2014 15:01)Maky II napsal(a): [ -> ]Já mám od Zelených. Nemám je na dešti, takže nemohu posoudit jak se chovají při vlhnutí. Mám je pod střechou a jsem moc spokojená. Jsou precizně udělané, nic se nekroutí, dají se pěkně šoupat nástavky na nástavky. Jsou tedy trošku dražší. Nemají úchyty ze všech stran, jako ty které jsi objevil. Já je koupila i s oddělky.
Cenově výhodné , ale dodo jsou z Nástavky.cz, ty ještě čekají na zkoušku mám je teď nové. Oba výrobci jsou spolehliví a dokážou ochotně poradit.

Pročítám až teď, ale objednal jsem už odpoledne od APIFARM.CZ čili Zelený Big Grin Nakonec mi přišly nejlepší. Zatím jen jeden úl a zbytek mohu zkusit jinde.



(22.02.2014 22:51)Mlha napsal(a): [ -> ]Homole já jsem popsal své zkušenosti zde. Ale je to můj subjektivní názor, ber to tak prosím.

Aj aj, zase další zajímavé čtení. Díky moc. Rád si počtu všechny názory, neexistuje špatný názor, pouze zatím nerozvinutý přehled a zkušenost. Tak to beru všude.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's