Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Díky za rady, dnes jsem lepil mezistěny do drážky v horní loučce, tak uvidím, což se stane.
(27.05.2014 20:42)S-ladek napsal(a): [ -> ]
(27.05.2014 7:35)KaJi napsal(a): [ -> ]... Zvyk je lepit a nechat dole distanc na dilatace...

Moje zkušenost je taková, že i když nechám pod mezistěnou v drážce mezeru a v horní drážce přilepím voskem, tak včely nejprve přilepí mezistěnu k drážce dole a pak stavějí - výsledek vyboulený plást - musím jim do domačkávat při kontrolách. Ponechanou vůli na dilataci vůbec nestihnou využít.
Asi by bylo nejlepší do dolní loučky mezistěnu vůbec nezasouvat a nechat raději 5mm vůli (to mě napadlo teď, takže vyzkouším)

Původně jsem to připisoval tomu, že Kolomý dělá v dolních loučkách mělkou drážku a mezistěna se opře o její dno, nechal jsem si u něj udělat další várky rámků s hlubší drážkou a problém zůstává.

Všechny úhlopříčně rozříznuté mezistěny mi holky dostavěly trubčinou. Nelíbí se mi to, už to dělat nebudu, to raději více stavebních rámků, které mi není líto vyřezat.

Mám podobné zkušenosti, vyřešil jsem následovně :
1) Začal jsem používat plastové rámky od p.Žáka - nevyboulí se nic a protože si mohou postavit trubčinu jinde, staví krásné rovnoměrné dílo
2) Dávám více stavebních rámků do plodiště - prakticky staví 100% trubčiny - vyřežu a nedělá mi to žádný problém
3) Začal jsem dávat buď do plodiště nebo i do medníků mezistěny uříznuté po úhlopříčce - něco dostaví trubčinou, něco dělničinou - nechávám to na nich - asi vědí co potřebujou
(27.05.2014 20:56)wawry napsal(a): [ -> ]Díky za rady, dnes jsem lepil mezistěny do drážky v horní loučce, tak uvidím, což se stane.

Podle mě jsi to udělal dobře, já mám Langstrotha 2/3, vmáčknu mezistěnu do rámku, přidržím jí na fest u horní loučky a zalepím třemi kapkami vosku z injekční stříkačky. Ve spodní loučce musí být místo na to aby měla mezistěna kam dilatovat, jinak se kroutí. Pokud je rámek v úle mezistěna se teplem pěkně srovná. Ale je nutné mít úl naprosto ve vodováze, jinak se bohužel mezistěna kroutí taky.
Používám výše uvedený postup k naprosté spokojenosti a k drátkování bych se nevrátil. Je to daleko rychlejší a jednodušší. Problém trochu nastává s čištěním drážek, ale na to jsem si upravil jeden starý šroubovák a když jsou rámky nahřáté tak to jde poměrně lehko.
Měl bych jeden dotaz.
Jak je to s rozložením zásob na plodovém rámku okolo plodu při porovnání mezi rámkem Langstroth Jumbo a rámkem 39x30?
Abych byl konkrétnější.
Na plodovém rámku 39x30 mají zásoby jen ve věnci nad plodem a trochu více v rozích.
Je to tak i na Langstrothově rámku?
Nebo tím, že je Langstroth o 6 cm delší, tak je i kolo plodu o 6 cm větší a věnec zásob je jen nad plodem?
A nebo je plod zhruba o stejné velikosti jako na té 39 a v zadním rohu rámku a i podél celé výšky boční loučky je také uloženo trochu zásob?
Potřeboval bych toto od těch, kteří v Langách včelaří trochu popsat.
Díky předem, Josef.
O jaké době se bavíme, nyní?
O plné sezoně.
Oddělky a slabší toto dělají často - raději vytápí míň uliček, nebo genetika.
Moje mívají právě vzadu trochu zásob, pokud se bavíme o 12r. plodišti tak tam mají možnost jít do strany a matka nemá šanci tu plochu zaklást, snad jen kdyby kladla 3000 denně. Takže tam obyvkle bývá dost místa pro zásoby.

V sezoně to nechávám na nich a nijak moc to neřeším. Takže vlastně nevím, ale bývá to různé. Smile

Zajímavé je to při ukládání zásob na zimu. Tam opět oddělky atd plodují v mála uličkách ale normální včely mají plod u čela-česna a vzadu a nad je plno zásob. Nepotřebuji řešit zda NN nad, kdy rotovat atd, mám jej furt dole jako tlumič.
Nyní mám plodu asi tak na roztažené prsty plodu dole u čelní strany, nad i vzadu je sladina. Ty lepší bych řekl asi tak na 5 rámcích plodu, pak jsou i slabší
Preji pekny den. Chystam se uz konecne zacit a mam na sobe vyzkouseno, ze do vseho musim skocit trochu po hlave. Neco teorie znam, pred par lety jsem trochu pomahal tatovi na starych ulech a nyni bych rad zacal na Langstrotheh. Chci koupit tri - ctyri uly a resim jestli u Matelu nebo take doporucovany pan Zeleny. Byl byste prosim nekdo ochoten poradit mi jestli koupit ty sestavy ulu u Matelu, nebo si to nechat poskladat u Zelenych? tam je vsak problem, ze kvuli urazu Zeleni uraduji az v cervnu...Potrebuji do zacatku ctyri nastavky? Ale asi vi co delaji...Chci hledat, ptat se a radcu kolem sebe budu mit vice, nicmene co koupit je na mne. Dekuji ze pomahate i zelenacum jako jsem ja. Vsem sousedum se vcely ztraci, cili perspektiva nic moc. Zeby prostredi karvinska...take mam nad pozemkem vysoke napeti. Pry to vcely nemaji rady.. Zda se mi ten nas svet temi vsemi vlnami natolik zamoren, ze stejne skoncim nekde na samote u lesa. Alespon mam sny...Za kazdou radu do zacatky (propadne konkretni link) srdecne dekuji .
Našel jsem to za Tebe - příspěvek 23 v tomto vlákně. Podle něho jsem začínal.

Admini: dal bych odkaz, ale tapnutí na tag anchor mi odstřelí Safari do kytek.
Jen doplním, pokud chceš 2/3, tak určitě 4N. Budou ti zimovat na 3 až 4.
Mám od obou výrobců, rozdíl je trochu ve zpracování, ale zase zvýhodněné cenou. Spokojenost s oběma. Od Zelených mám úly i se včelstvy - byla to veliká výhoda, kupovala jsem 5 N na úl a hned dokupovala. Produkční včelstva potřebují 7-8 N (záleží na snůšce - medníky). Objednávám vždy na podzim, v sezoně je dodací lhůta delší. Rámky mám hofmany s drážkami, nedrátkuji.
(18.04.2015 6:33)Ozi napsal(a): [ -> ]Našel jsem to za Tebe - příspěvek 23 v tomto vlákně. Podle něho jsem začínal.

Admini: dal bych odkaz, ale tapnutí na tag anchor mi odstřelí Safari do kytek.

Některé věci bych nyní už udělal trochu jinak, dnes je pro langa mnohem větší výběr doplňků než v době psaní příspěvku. Například místo dvourámkového krmítka bych koupil stropní (i když při tvorbě oddělku se hodí i to dvourámkové), nechají se pořídit rámky přes 2 NN atd.
Langstroth a materská mriežka: je alebo nie je potrebné používať pri úľovom systéme Langstroth materskú mriežku v (drevenom) ráme, ktorý zabezpečuje včeliu medzeru nad aj pod mriežkou?
Dočítal som sa / radili mi, že je to potrebné, ale pre LG sa predávajú aj plastové materské mriežky, ktoré do rámu nie je možné osadiť (kvôli rozmerom totožným s rozmermi nástavku).
Především lang je půdorys, má spoustu výšek rámků. Takže je to individuální.

A mřížka tam jde normálně položit, pokud je to třeba.
A nepoužívá se jen kvůli oddělení medníku od plodiště, ale i z jiných důvodů - chov matek, tvorba oddělků atd.
Takže proč ji dělat složitou v rámu.
Já ji tam vždycky jen pokládal, i v dobách kdy jsem ji používal pro "medníky".

Jiní jsou zase zastánci rámů. Je to věc názoru.
Já ji mám v rámu. Ale jen z toho důvodu, že z krajů by mezi dráty táhlo do úlu. V rámu dosedne přesně a netáhne. Nebo se mýlím a netáhne ani samotnou MM?
(17.06.2015 8:46)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]..je alebo nie je potrebné používať pri úľovom systéme Langstroth materskú mriežku v (drevenom) ráme, ktorý zabezpečuje včeliu medzeru nad aj pod mriežkou?
určite je to pre včely prijateľnejšie, pod rámikmi je totiž medzera len cca 2 mm a pri kladení medného nádstavku treba dobre zadymiť aby si nepopučil včielky...

(17.06.2015 8:46)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]..ale pre LG sa predávajú aj plastové materské mriežky, ktoré do rámu nie je možné osadiť (kvôli rozmerom totožným s rozmermi nástavku).
tam som nalepil 7 mm hrubú latku na hornú plochu, čím nad mriežkou vznikla včelia medzera, pod ňou je 7 mm a to včelám stačí...
ale
plastovka sa prehýba v strede a jej "prielezná" plocha je menšia, už som ich vyhádzal, používam len kovové zvárané (tie , ktoré vozí matela z USA...)
Normálne "originál" LG mal hrúbku steny 25 mm alebo 27 mm? Nákresy vidím s obidvoma rozmermi a dokonca sa vyrábajú aj so stenou 20 mm. Tak, ktorý je ten "originál" LG?
V našem středoevropském prostoru 25 mm, jinde 19 mm.
(11.11.2015 10:20)jaro napsal(a): [ -> ]Normálne "originál" LG mal hrúbku steny 25 mm alebo 27 mm? Nákresy vidím s obidvoma rozmermi a dokonca sa vyrábajú aj so stenou 20 mm. Tak, ktorý je ten "originál" LG?

Tak presne s timto jsem se zabyval pred 3 mesici take. Co vykres, to jine rozmery. Nakonec jsem usoudil, ze ty nakresy delaji lide, kteri se vetsinou nevyznaji v tvorbe technickych vykresu, a vetsinou vsude uvadeji rozmery vnejsi. Ty jsou ale pro vyrobu ulu naprosto nepodstatne protoze vsechno zavisi na vnitrnim rozmeru a ten jsem u vetsiny planku pracne dopocitaval. Dale zrejme zalezi na tom, to bude asi hlavni duvod, kdo ma jaky material, jak tluste rezivo si kdo koupi na pile a co pila vyrabi. Proto jsou na plancich rozdilne tloustky sten. Nakonec jsem si po dlouhem srovnavani a pocitani vyrobil nakres s vnitrnimy rozmery a jeste jsem koupil jeden kompletni ul ( ten me jeste neprisel) abych to jeste radeji porovnal.
Prkna mam 33 mm tluste, tedy je ohobluji na 30 mm, coz se lepe pocita a nebudu je zbytecne hoblovat na 27 mm ci 25 mm nebo dokonce 20 mm.
A potom jsem take uz kolikrat cetl, ze i uly od rozdilnych vyrobcu nejsou stejne, tak si to zrejme kazdy dela jak chce a podle toho co ma po ruce. Jen jsem se snazil dopratrat se skutecneho rozmeru na Langstroth.
Zde http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=53 jsou jedny z prapůvodních obrázků a rozměrů langstrothu na českém webu...
Ano to souhlasi, mohu potvrdit!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's