Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Zajímalo by mě jestli máte někdo zkušenosti s vytáčením z rámků 2/3 s voskovou mezistěnou bez dratkování. Dá se tenhle systém použít i v radialním medometu? předem děkuji za odpovědi
Nebývá s tím problém, vždy je třeba dávat pozor na pylové desky a u radiálu zvlášť aby nebyl med v buňkách ochlazený, to pak nechce ven.
Děkuji za odpověd. Jen by mě zajímalo proč to tedy někdo drátkuje...
Ještě mě napadla otázka. Jáké krmítka používáte pro langstroth 2/3? Ty plastové stojí nějaky ten peníz, vyrábí si někdo nějaké podobne třeba dřevěné?
Pokud je řeč o (dvou)rámkových, tak se vyrábět nechají. Ale ve chvíli, kdy jsou k dispozici plastová štosovatelná to přestávám řešit.
Dřevěná mohou být z rámu pobitého buď překližkou nebo naparafínovaným sololitem.
V obou případech lepeno vypěnovacím lepidlem (D4). A od více jak jednorámkového je potřeba vložit příčku, aby se krmítko nevyboulovalo.

Teď jsem koukal do nabídky výrobců - a po zavedení prodeje plastových už je nenabízejí... Wink

Osobně ale dvourámkové krmítko používáné pro zimní zakrmování plnou dávkou ve 2/3 langstrothu považuji za přínos jen pro workoholika Smile. Jen si to spočítejte...
(03.02.2011 17:14)Gretchin napsal(a): [ -> ]Ještě mě napadla otázka. Jáké krmítka používáte pro langstroth 2/3? Ty plastové stojí nějaky ten peníz, vyrábí si někdo nějaké podobne třeba dřevěné?

Další informace lze najít v tématu Rámkové krmítko.
Ja už roky používam na dopĺňanie zásob včelstvám dva typy kŕmidiel:

-vonkajšie povalové na 5 lit. roztoku, na úľoch sú nasadené stále, aj vtedy, keď v nich nie je krmivo, pri podávaní krmiva neprichádzam do styku s včelami, akurát, pri zimnom dopĺňaním zásob, plodisko, prípadne tú časť kde budú zásoby presúvam na najvyššie miesto. To preto, aby som mal včely čo najbližšie, zásobné plásty sú presunuté dolu, aby som ich nemusel síriť a umiestňovať v skladoch, sú stále po ruke.
Keďže toto kŕmidlo je z dreva, jeho výroba musí byť precízna, potom vydržia nekonečne dlho.

- vonkajšie na objem 5 litr., sú z umelej hmoty, truhlíky na kvety, umiestňujem ich na zadnú stranu úľovej zostavy, na každej! debničky kŕmny otvor, potom nemám žiadny problém podať zásoby tam, kde je to potrebné. Kŕmny otvor má mnoho výhod, nahrádza známe očko, otvor môže byť vpredu alebo vzadu.
Prax mi už roky potvrdzuje, že to bol veľmi šťastný nápad vyrobiť si toto kŕmidlo. Truhlík aj teraz nie je drahší ako 1 euro, pri nalievaní krmiva sa nestretávam so včelami.
Výhody týchto kŕmidiel a ich použitie oceníte až vtedy poznáte ich prednosti, keď ich máte na včelnici. Používam ich už 25 rokov. Obidva typy som si vyrobil sám. Anton

Texta foto nájdete na tomto linku - Vonkajšie kŕmidlá na podávanie zásob.
U oddělků a k dokrmení plastová rámková krmítka (jako truhlář mohu říct, že je levnější si krmítko koupit než ho vyrábět), ke krmení 10l plastové vaničky v podmetu - za 12, max.24hod odeberou a krmítko vyčistí, vaničky jsou štosovatelné, a bez práce.

[attachment=232] [attachment=233]
To vypadá zajímavě. Jak je to s bincem padajícím zhora a s loupeží, když je krmení tak blízko česna?
Nakrmeno je za dva-tři dny, za tu dobu tam nemůže spadnout nic,co by včely už předtím na sobě neměly...(nám půjde asi o reinvazi morových spor ale ty jsou velmi lehké a jejich masivní nasávání cukerným roztokem považuji za chorobnou fantazii paranoidních včelařů).

Ad loupež, když by k ní docházelo(nebývá problém) stačí přechodně uzavřít česno otočením česnového klínu. V době o které se bavíme včely využívají převážně očka.
Odkryté kŕmidlo do podmetu nepatrí a nie je to ani nový nápad, má to viac nevýhod ako výhod. Samozrejme od podania všetkého biologického odpadu z plodového telesa. Výhoda tohoto spôsobu kŕmenia je zmysluplne využiť vysoké dná, pri slabších včelstvách je ako výzva pre osy a lúpiace včely na odnos sladiny a následne rabovky zásob z úľa, roztok pri nočných teplotách vnikajúceho vzduchu do úľa, prudko roztok ochladzuje (veď auguste-srpnu sú noci chladné, atď, atď,. A kŕmenie cez letáč je vlastne nemožné, cudzie včely krmivo skôr objavia ako vlastné úľové.

Kŕmidlá, ktoré sú umiestnené nad a za včelím plodom se dostatočne chránené od takýchto vplyvov, ja nikdy nerozmýšľam nad tým, či dať cukrový roztok ráno, naobed alebo večer. Nikdy som za 25 rokov ich používania nezažil, aby mi cudzie včely napadli včely len preto, že som ich podal zásoby.
Je jasné, že každý sa rozhodne slobodne a nikomu som svoj názor nevnucoval, len som ponúkol cestu, ktorou kráčam ja. Anton
K
komentáru som pripojil i možnosť porovnať ako používam vonkajšie kŕmidlá ja:
vcely.sk/index.php?name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=236
Pane Turčáni,
aniž bych chtěl nějak zpochybňovat Vaše včelařské zkušenosti: myslíte si, že by Neradovi takto krmili, kdyby (jim) to nefungovalo - jak tvrdíte - a oni by měli včely jako součást obživy...Huh

Na Vašem příspěvku je krásně vidět, jak každý jen svoje peří chválí... Dodgy
(03.02.2011 22:19)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Odkryté kŕmidlo do podmetu nepatrí a nie je to ani nový nápad, má to viac nevýhod ako výhod.

Nejen u nás krmítko do podmetu patří, je to velmi starý nápad a při našem způsobu včelaření výhody hodně převyšují hypotetické nevýhody.

Citace:pri slabších včelstvách je ako výzva pre osy a lúpiace včely na odnos sladiny a následne rabovky zásob z úľa,

Slabší včelstva patří spojit, taková by se už z hlediska náchylnosti k nemocem zimovat neměla.

Citace:ja nikdy nerozmýšľam nad tým, či dať cukrový roztok ráno, naobed alebo večer.

Já také ne.

Citace:Je jasné, že každý sa rozhodne slobodne a nikomu som svoj názor nevnucoval, len som ponúkol cestu, ktorou kráčam ja. Anton

Smysl mého příspěvku byl totožný Wink
Otázka pre NERY : Z čoho máš plavák, vypadá to ako plast. mriežka používaná kedysi na podlahu ku vani v kúpelni.
U hodně silných včelstev není ani plovák potřeba, kdekdo tam hodí jen hrst slámy, nebo pár klacíků, mi máme zbytky té mountfielďácké modré folie na zakrytí bazénů, tak to střiháme z toho, pokud se dá bublinkama dolů, včely ji nadzvednou a vyčistí pěkne i zespoda.
Také přispěji do diskuse. Mám dna i nástavky od Neradů Smile a místo plováků používám obyčejné větvičky Thůje. Viděl jsem to loni u pana Klukase na kurzu chovu matek a tak jsem si uvědomil, že v jednoduchosti je krása i genialita. Po nakrmení nic neřeším, plastové vaničky na 9 L roztoku seštosuji no a větvičky "ekologicky" zlikviduji = vyhodím Smile)
(16.02.2011 19:23)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]A co takhle zkusit volnou stavbu? Žádné dráty, žádné mezistěny, jen zaváděcí linka včelím voskem na střed spodní strany horní loučky. Loni jsem to zkusil a nádhera. jen musíš zajistit úl do vodováhy, stačí v podélné ose. Viz foto z loňska. Taky 2/3 lang.
[Obrázky: detail_p_iroz_d_la_v_etn_z_sob.jpg]

Nechci nějak rejpat. Ale včelky Ti jasně řikají "Nechceme tak širokou horní loučku"
Originál není vždy to nej.
To taky zrovna řeším - rámky Langstroth - co jsem viděl na netu, tak všichni mají rámky nějak upravené. Dá se sehnat skutečný originál Langstroth 2/3?
(01.01.2011 12:50)Misoka napsal(a): [ -> ]Pokud se rozhodneš pro úly a rámky od Matelů a voskové mezistěny je třeba při nákupu mezistěn myslet na to, že oni mají oproti originálu o 2 mm nižší horní loučku (spolu se snížením výšky nástavku o 1 mm dobrá věc).

Jaká je výhoda nižší loučky a nástavku?
Nemohl bys to načtnout do nějakého obrázku, která kóta je na tý loučce jinak?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's