Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Prosím, máte někdo koupený nástavek z cinkovaného dřeva? Nebude se to kroutit? Děkuji
Zdravím, ono je téměř jedno jaký spoj máte v rohu. Více záleží na dřevu, jak je rostlé, vyschlé a zpracované. Je pravda, že cink spoj je jeden z pevnějších. Pár kousků cink. nástavků mám, ale jsou z hustého kvalitního dřeva a tak je ani moc nepoužívám. Jsou těžké. Spíš než na spoj bych se zaměřil z čeho nástavek je: smrk, vejmutovka ..... . Doporučuji výrobce, který dělá z vejmutovky.
PN.
Děkuju moc, pro mne těžké rovná se nepoužitelnéSmile
Zkusmo jsem po smrku zkusil borovici, ale rozdíl hmotnosti NN 2kg v neprospěch borovice mě nasměroval zpátky ke smrku.
ne smrk, ne borovice , ale VEJMUTOVKA.

protože není borovice jako borovice
Není dřevo jako dřevo, proto píšu jak je rostlé. Pokud je to hustý dřevo, tak i váha je jinde. A pak se i stane, že smrk je lehčí jak vejmutovka. Ale to se nestává tak často. A většinou i ta vejmutovka méně pracuje.
PN.
Mohu se zeptat na kolika Lang 2/3 zimujete oddělky. Respektive stačí jim 3 nástavky Langstorht 2/3?
Ja na dvoch a stačí im to. Závisí od ich sily.
Děkuji za odpověď.
Nz.
Zimujem ich na otvorenom - zasieťovanom dne a zakŕmim ich tak, aby mali (med a/alebo cukor) cca 15 kg zásob.
Zimoval jsem dřív na 5 NN. Teď s OP na 3NN.
Můžeš mi prosím napsat, jak jsou po nástavcích uspořádané při zimování na těch 3NN (plásty, zásoby, chomáč)? V ležanu to nikdy dělat nebudu ani nemůžu. Jen mě to uspořádání zajímá (možná to máš někde vzadu už napsané, ale přiznám se, nechce se mi to dohledávat). Dik.
Aha. Teď mi došlo že už jsem během dvou sezón kompletně nahradil dva nízké rámky v plodištích jedním rámkem přes dva nástavky. Zvenčí jsou tři NN a zevnitř jeden vysoký a na něm jeden nízký.
Psal kdysi iRP že zimuje na třech NN. Krmí tak že mezi druhým a třetím nástavkem vloží MM. V důsledku čehož pak mají zimní zásoby nad hlavou.
Mám tomu rozumět tak, že MM přinutí včely uložit zásoby pod ni a horní NN je prázdný či poloprázdný ?
A přes všechny tři je v zimě cca 7-8 plástů a jinak díra ? Případně přepážka a díra ?
(24.07.2019 10:39)davidbroz napsal(a): [ -> ]Mohu se zeptat na kolika Lang 2/3 zimujete oddělky. Respektive stačí jim 3 nástavky Langstorht 2/3?

Já se snažím vždy zimovat oddělek na 3NN. U mně jsou 2 málo a 4 moc. Krmím tak aby měli horní NN plný zásob a ještě si natahali něco do plodiště. Pochopitelně, že se je snažím tvořit brzy a hnát je do síly aby obsedali ty 3NN.
(24.07.2019 18:41)Ali napsal(a): [ -> ]Mám tomu rozumět tak, že MM přinutí včely uložit zásoby pod ni a horní NN je prázdný či poloprázdný ?

Máš tomu rozumět tak že nad MM nemůže matka klást tak je větší pravděpodobnost že zásoby uloží nad ní. Neumím si představit jak jsi došel k opaku.
Ale jde to i bez ní.
Přesněji
MM je do včel vložena někdy začátkem května při jarním rozšiřování a je ve včelstvu celou sezónu.
V podletí se zkontroluje přítomnost matky (zdali je plod - matka se nehledá) a vloží se gabonové pásky. Mřížka se vrátí zpět a dá se 3. vytočený nástavek. Zároveň se sejme strop a nahradí se krmným víkem se dvěma 3,8 litrovými sklenicemi s cukrem. To vše při jednom zátahu.
Tam, kde jsou problémy (nekladoucí matka, trubčice apod.) se většinou na mřížku položí noviny a nahoru přidá oddělek. Příležitostně se to zkontroluje.
Po celkovém zakrmení (mnohdy až taky 15. září) se sejmou sklenice a odejme se vrchní 3. nástavek. Vyndá se konečně ta mřížka a vyjmou se vložené gabonové pásky.
Při té příležitosti zkontrolujeme stav a uložení zásob. Případné nedostatky se hned odstraní.
Vše se složí zpět, vrátí krabicové víko a dá se střecha.
Včely MUSÍ!!!!! uložit cukr nad mřížku, protože jinde v úlu není místo. Dolů nemohou (tam jsou včely a plod). A matka nahoru do tepla utéct nemůže - je tam přece ta mřížka. Tak je zajištěno bezproblémové zimování
iRP
"Vše se složí zpět, vrátí krabicové víko a dá se střecha. Včely MUSÍ!!!!! uložit cukr nad mřížku, protože jinde v úlu není místo. Dolů nemohou (tam jsou včely a plod). A matka nahoru do tepla utéct nemůže - je tam přece ta mřížka. Tak je zajištěno bezproblémové zimování"
A to teda chomáč si v zimě tahá zásoby zpět přes mřížku dolů ? Zásoby musí být přeci pod mřížkou u chomáče s matkou. Tak to mě hlava nebere.
Tobě fakt nosí med pod mřížku do plodiště?
V zimě tam mřížka přeci není. Zkus to přečíst znovu.
Rosťo, píšeš, že dáváš mřížku zpět a na ni dáváš 3. vytočený nástavek. Ty máš pod mřížkou jen 2 plodové nástavky?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's