Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Lído, pokud se Ti nikdo nepřihlásí z blízka, tak určitě kurz pro začátečníky u Neradů, máš to sice cca 100km, ale zaměřením je to přesně pro Tebe.

http://inerad.wz.cz/
Ozi díky moc. To je dobrý nápad!

Zatím zjišťuju informace o tom jak a na čem včelařit. Takže bych chtěla vidět Lang v akci...
Jsem od Nepomuka, klidně se o pár zkušeností rád podělím. Dej vědětSmile
A toho Nerada rád doporučím, byl jsem tam předloni taky, pro úplného "zelenáče" dobrý.
Zdravím všechny včelaře, chtěl bych se vás zeptat, kde sehnat mezistěny na langstroth 2/3 na rámky Hoffmann, které budou do rámků sedět. Rámky mám z nástavky.cz a voskové mezistěny, které jsem sehnal jsou užší a budu je muset do rámků dolepit. Díky.
Ony si to dostaví.
KOlem toho byl boj, málokdo je zvyklý je tam jen zasunout a je k tomu obecná skepse. Zvyk je lepit a nechat dole distanc na dilatace. Navíc se uspoří u NN nevýznamné procento vosku.
Takže dotaz na nastavky.cz kteří výrobci to mají "kompatibl".
Aha, tak to jsem netušil, že většinou lepíte. Zkusím se tedy ještě zeptat na nástavky.cz nebo pak objednat rozměr na míru. Ještě takovej dotaz, proč ta skepse k založení mezistěny bez lepení?
Prověšení díla, menší pevnost při vytáčení atd. A není to vždy pravda, ať se toho zas někdo nechytne. Prostě drát je drát, je pevnější. Ale je to začité z větších měr...
Pro wawry: protože většina volně založených mezistěnstěn bez lepení či drátku se v úlu teplem prohne a vypadne, resp. opře se o sousední, ta zase o sousední atd. Je to vlastní, draze zaplacená zkušenost...Sad
Nastavky.cz doporučují pro jimi dodávané rámky mezistěnu o rozměrech 420x140 mm.
To drátkování je zase o něčem jiném. U NN do L2/3 je asi zbytečné, u L3/4 už to užitečné je - tedy z hlediska pevnosti při vytáčení. Dle koše, medometu a díla.
(26.05.2014 22:10)wawry napsal(a): [ -> ]Rámky mám z nástavky.cz a voskové mezistěny, které jsem sehnal jsou užší

Na výšku nebo na šířku?
(27.05.2014 11:26)Kohout napsal(a): [ -> ]
(26.05.2014 22:10)wawry napsal(a): [ -> ]Rámky mám z nástavky.cz a voskové mezistěny, které jsem sehnal jsou užší

Na výšku nebo na šířku?

Na výšku, pokud mezistěnu zasadím do drážky v horní loučce, ke spodní chybí cca 1mm.

Budu tedy lepit. Po přečtení příspěvků bych rád věděl, jestli někdo má 2/3 rámky Hoffmann, používá voskové mezistěny a nelepí a nedrátkuje a nemá problémy abych věděl, jestli myšlenku nelepit a nedrátkovat a jen zasazovat úplně zavrhnout. Nějak moc se mi experimentovat zase nechce, jsem začátečník.
(27.05.2014 7:46)wawry napsal(a): [ -> ]Ještě takovej dotaz, proč ta skepse k založení mezistěny bez lepení?
Bez upevnenia medzisteny (o hornú latku alebo o napnutý drôtik) sa táto po vložení do ula, (hlavne v plodisku) ohreje na teplotu vyše 30 stupňov Celzia (proste včielky držia teplotu kvôli plodu!), vosk zmäkne a keď sa včielky zavesia na medzistenu aby ju stavali, môže sa medzistena zosunúť (zvlní sa ). Včielky potom nemôžu vystaviť pekný plást, v mieste priehybu postavia napr. trubčinu a pod.

Pri voľnej stavbe (bez mezisteny) sa to včelám nestáva, tam plást začínajú stavať odhora a tým je prilepený k hornej latke...

btw.
mám 2/3 LG a drátkujem, mám dvoch priateľov, ktorí majú 2/3 Lg a len lepia do hornej drážky medzisteny voskom, nepoznám nikoho, kto len vsúva do drážok... Smile

(27.05.2014 7:46)wawry napsal(a): [ -> ]...pokud mezistěnu zasadím do drážky v horní loučce, ke spodní chybí cca 1mm.
S takouto Ms by nemal byť problem, ako nižšie píše kohout, vložiť do hornej drážky a zaliať voskom.... (1mm je pche!, to sa v teple úľa "natiahne"...)
(27.05.2014 11:46)wawry napsal(a): [ -> ]Na výšku, pokud mezistěnu zasadím do drážky v horní loučce, ke spodní chybí cca 1mm.

Zalil bych mezistěnu v horní drážce roztaveným voskem pomocí stříkačky z lékárny tak, aby byla ten cca milimetr v drážce spodní.
A protože už nemám fobii z případné trubčiny, nařezal bych mezistěny po úhlopříčce na trojúhelníky, ať si zbytek dostaví čím chtěj.
Proč si myslíte, že je ve spodní loučce ta drážka menší než v horní?

Pokud nasazuji mezistěnu tak ji zasunu do horní (hlubší) drážky a následně nechám zapadnout do spodní (mělčí) drážky pokud je rámeček vytvořen podle originální výkresové dokumentace. Takto to funguje a jakmile včely mezistěnu vystaví a přichytí k loučkám je pevná dost. Ve chvíli kdy je tam vsunuta, ale trochu "vaklá". A to je tam proto, aby měla možnost na rozměrovou dilataci a změny v případě roztažnosti teplem. Je to stejný princip jako šoupací skla u nábytku usazených v lištách.

Osobně také 2/3 langa drátkuji nerezem, ale předpokládám, že to dělám jen jednou a následně budu pouze vyvařovat a mezistěny k drátu přitavovat trafíčkem. Jasné je, že v tomto okamžiku je rámek s mezistěnou přitavenou k drátku pevnější neb tam mezistěna tvoří torzní vzpěru.

Co se týče lámání díla při vytáčení:

toto není způsobeno dílem, rámkem nebo nepřítomností drátkování, ale špatnou konstrukcí vytáčecí kapsy u konkrétního medometu.

Bobr
(27.05.2014 12:31)Bobr napsal(a): [ -> ]Pokud nasazuji mezistěnu tak ji zasunu do horní (hlubší) drážky a následně nechám zapadnout do spodní

Já ji naopak dorážel k horní a nechával plandat v dolní.
Výšku 24 drátkuji a mezistěnu dorážím ke spodní loučce, nahoře to dostavují lépe. Na výšku 15 drátky nepoužívám a protože jsem nějak zaspal s výměnou vosku tak všechny zbylé mezistěny jsem rozřezal asi na 1cm pásky a připevnil voskem k horní loučce. Když jsem byl v plodišti pro larvy tak se mi nezdálo, že by jim to nějak vadilo, rámky jsou vystavěný, čím to sice nevím protože se mi to nechtělo zbytečně rozebírat.
Ale předpokládám, že vědí co potřebují.
Používám rámek hoffman 2/3L zjednodušené provedení Kolomý bez drážky. Používám mokrou laťku + štěteček. Když laťku přiložím do středu rámku, tak vznikne stavební rámek s cca. 1 cm břitem. Když laťku otočím, tak se břit posune o cca. 1 mm od osy rámku. Nechám ztuhnout vosk. Pak položím na břit mezistěnu a po celé délce přejedu štětečkem. Pak to ještě přidělám na 2-3 místech na spodní laťku. Výroba mezistěn, nebo stavebních rámků jde neskutečně rychle.
(27.05.2014 7:35)KaJi napsal(a): [ -> ]... Zvyk je lepit a nechat dole distanc na dilatace...

Moje zkušenost je taková, že i když nechám pod mezistěnou v drážce mezeru a v horní drážce přilepím voskem, tak včely nejprve přilepí mezistěnu k drážce dole a pak stavějí - výsledek vyboulený plást - musím jim do domačkávat při kontrolách. Ponechanou vůli na dilataci vůbec nestihnou využít.
Asi by bylo nejlepší do dolní loučky mezistěnu vůbec nezasouvat a nechat raději 5mm vůli (to mě napadlo teď, takže vyzkouším)

Původně jsem to připisoval tomu, že Kolomý dělá v dolních loučkách mělkou drážku a mezistěna se opře o její dno, nechal jsem si u něj udělat další várky rámků s hlubší drážkou a problém zůstává.

Všechny úhlopříčně rozříznuté mezistěny mi holky dostavěly trubčinou. Nelíbí se mi to, už to dělat nebudu, to raději více stavebních rámků, které mi není líto vyřezat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's