Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojová nálada
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
mám podobný problém, myslím si, že to je velkou snůškou - nanesly toho tolik, že královna nemá kam klást, no tak neklade a není mladá generace. Přitom nevíčkují, med je řídký, tak nemůžu vytáčet. A nestačím přidávat mezistěny a nástavky (vysoké mi došly nástavky, nízké rámky). Příští rok si musím přes zimu připravit těch mezistěn více, už teď přidávám horní nástavky z podstavce ze dvou nástavků, na kterých mám prkno. Zatím se mi ze 14 včelstev asi vyrojilo jen jedno, ale ani to nevím jistě, protože jsem v něm našel vyběhlé matečníky, ale myslím, že byly nouzové a teď se včely v tomto úle zase vzpamatovávají.
Pár příspěvků jsem přesunul do témat Jak usadit roj a Péče o roj.
Kamarádí, dneska jsem při kontrole včelstev narazil v jednom na naračené a zavíčkované matečníky - celkem dva. Nic neobvyklého až na to že byly v medníku, v plodišti jsem nic nenašel a matka klade naprosto perfektně. Rojová nálada to tedy zcela jistě není. Otázkou mi je proč tam matečníky jsou, popřípadě co to znamená. Jinak matečníky jsem vylomil (měli asi 3-4 dny do líhnutí). Co by se stalo kdyby se tam vylíhla nová matka? Nejedná se o tichou výměnu?
se občas stane při převěšení otevřeného plodu. ke včelám se dostává nedostatek mateří látky, tak mají pocit osiření a narazí nouzové matečníky
(01.08.2012 22:51)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Mřížku vkládáme bezprostředně při otáčení nástavků (zimujeme na 3) někdy kolem 20.4. Prostě vrchní nástavek se zbytky cukru a plodem na dno (to samozřejmě při té příležitosti vyčistit), do něj rovnou 2 stavební rámky jako 3. a 8. rámek, prostřední zůstává tam, kde byl. Do něj samozřejmě min. 2 mezistěny, položit mřížku a dát původně nejspodnější nástavek. Do něj 1 - 2 rámky s plodem, další 2 mezistěny.
S polohou mřížky už pak celou sezónu nehýbeme, zůstává stále na 2. nástavku.
Matku nehledáme, předpokládáme že je v původně 2. a 3. nástavku. Pokud se stane, že chvilku "bydlí" nahoře, nic se neděje, hlavně, že tam tam je vůbec. Při příští prohlídce ji samozřejmě i s rámkem hodíme dolů. Do medobraní a tím i vylíhnutí plodu je stále dost času. To se stane u cca 10% včelstev, tedy 4 - 5 na včelnici se 40 - včelstvy. Proto to neřeším.
Samozřejmě, dokud to jde a včelstva nejsou příliš rozvinutá se další mezistěny přidávají i pod mřížku náhradou za plod, což samozřejmě dává matce další prostor. No a po slunovratu už výkon matky klesá, takže další prostor víceméně nepotřebuje.
Doposud, do cca 26 - ti letech takovéhoto způsobu jsem nepozoroval, že by snad plodiště složené ze dvou NN 42 x 17 bylo malé. Včelstva se na přelomu května a června, tedy v období vytáčení dostávají průměrně na 5 - 6 nástavků, ta nejsilnější až na 8.
iRP

Zdravím, na NN začínám a proto mně zde uvedené zaujalo. Nestaává se tedy, že 2 nízké nastávky pro plodiště vyvolávají rojovou náladu? A zbylých 3-4 NN slouží jako medník?

Díky
Chce to trochu zdravého rozumu, odpovím Ti otázkou: Myslíš, že kdyby se to panu Peškovi (člověku, co má 200 včelstev a přes 1300 bodů na fóru) rojilo, že by to sem psal?
Toto jsou rady nad zlato. Samozřejmě si to musíš převést na svoji rámkovou míru, taky je nutné vzít v potaz linii včel. I Vigorek to třeba funguje, u více plodných Singerek třeba nebude.
Panu Peškovi, (co má 200 včelstev a přes 1300 bodů na tomto fóru) se to třeba nerojí a vám všem co to zkusíte se to rojit bude, protože budete dělat jinou, třeba jen maličkost jinak než pan Pešek. S tím zdravím rozumem bych byl v tomto opatrnější...Wink
Ono nejde jen o počet nástavků, ale o celkové vedení včelstev. A prostor pro včelstvo je jen jedním z mnoha faktorů.
Jsem začátečník a pana Pešku neznám, proto jsem se ptal, nevím proč na to reaguje někdo, koho se dotaz netýká?
Nemyslel jsem to nijak špatně. Věřím, že nikdo (ani pan Pešek) z tohoto fóra, by Ti neradil postup, po nemž by včelky neprospívaly nebo se rojily. Pokud jsem se špatně vyjádřil, tak se omlouvám, ukončuji toto diskusní minivlákno a můžem se zase vesele věnovat třeba rojení. Wink
Vrtá mi hlavou jedno přirovnání co jsem schytal. Alfa jedinec.(což mne nijak nerozhodí, protože dotyčný vůbec neví očem píše) Trkla mne taková myšlenka. Stále tu je otázkou, proč se včely rojí. Nebude to náhodou právě vznikem alfa jedinců? Ikdyž takový roj není pár jedinců, ale ten sociální punc v tom jaksi vidím. _gp_
Je smutné když na fóru dostane někdo kdo začíná za dotaz mínus. A já myslel, že právě o tom fórum je poradit těm kteří se zeptají Sad
Sme síce ešte len v polovici zimy a diskutovať o tom čo budem robiť v máji, môže byť neadekvátna, ale už teraz ba som sa rád dozvedel dozvedel skúsenosti ako prerušiť začínajúcu rojovú náladu na využitie agátovej znášky. Autorova rada: pôvodný úľ sa má s matkou odložiť na iné miesto na včelnici a na jeho miesto položiť debničku s Ms a plástami a do stredu matku v klietke, prípadne plodový plást na ktorom si včelstvo za 24 dní vychová mladú matku.

Nepíše, kedy a v akom čase , pretože lietavky by sa mali vrátiť na pôvodné miesto. Ale, mám skúsenosť, že pôvodné včely nechcú ostať na medzistenách a zmätene pobehujú po plástoch a prednej strane úľa a čo je horšie, dokážu sa vrátiť na miesto odloženého úľa, včely sa ihneď orientujú na miesto odkiaľ vyleteli.

Takže mám obavy, či sa to vôbec podarí, Ja viem, že skúška najlepšie dokáže či je myšlienka správna. Predsa len verím, že niekto robí preletáky, na prerušenie rojovej nálady a možno mi poradí.
Tento rok sa roje nekonajú ? Obyčajne prvý roj vyletel na 1. mája o 12:04. Už mi toto divadlo chýbaSmile.
Len aby si sa o dva týždne nepotil.
(12.05.2013 9:12)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Tento rok sa roje nekonajú ? Obyčajne prvý roj vyletel na 1. mája o 12:04. Už mi toto divadlo chýbaSmile.

Daj pokoj!Obyčajne som mal roj,keď som sa unavený vracal domov s práce!Wink
Už som prešiel asi 55 včelstvami a materské bunky som nenašiel, čiže rojový cirkus by sa na mojej včelnici nemal konať, aj keď je to trochu priskoré konštatovanie. Už vlani to bolo celkom iné ako roky predtým, vyleteli mi tri roje a dosť!

Zbadal som trochu iné chovanie včelstiev, aj v miestach kde sú trúdie bunky, včely ich nepripravia pre kladenie vajíčok matkou, z čoho usudzujem, že rozmnožovací pud nie je taký silný ako predchádzajúce roky. Vysvetľujem si to tým, že toto zimné obdobie neprialo včelstvám aby mohli chovať plod, takže sa nekonalo predčasné doplnenie dlhovekých včiel novou garnitúrou včiel, ktorá by významne posilnila zimujúce včelstvá.
Ja vidím príčinu rojenia v posledných min. 15-tich rokoch, v možnosti doplnenia dlhovekých zimných včiel a tým enormne rýchlom jarnom rozvoji, čo muselo vyústiť ich rojením. Tieto moje úvahy potvrdí nafchádzajúci čas.
u mňa je zakladanie rojových m.buniek posunuté o cca10 dní,a je aj niekoľko včelstiev,ktoré sú plné a zatial nič,čo v minulých rokoch bolo nepredstaviteľné,pozorujem podobné úkazy ako spomína Anton,ale u včelárov,ktorí nedávajú pozor,roje určite poletia a nemusí ich byť málo..len budú neskor ako zvyčajne..nmv cca 200m,začína agát..
(12.05.2013 17:05)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Zbadal som trochu iné chovanie včelstiev, aj v miestach kde sú trúdie bunky, včely ich nepripravia pre kladenie vajíčok matkou, z čoho usudzujem, že rozmnožovací pud nie je taký silný ako predchádzajúce roky.

U mňa je zaviečkovaný trúdí plod vo všetkých včelstvách. V jednom sú už vyliahnuté trúdy dosť dlho. Každý rok sú tam trúdy už v skorú jar. Včelstvo sa ešte nikdy nerojilo.
Končí repka,SR sú plné zaviečkovaných aj liahnúcich sa trúdov.Ale aj v plástoch je kopa peľu,mnoho som im ho už odobral.V medníkoch to na točenie ešte nevyzerá.No vystavali mi už po 4-5-6 MSa pohrávajú sa aj s materskými miskami.Teraz sa síce ochladilo a hlásia to tak až do stredy,ak príde oteplenie,idem na tvorbu odložencov,lebo takýto stav je ideálny na rojenie.
Agát sa už zubí,no kým kvitne repka,sú na ňu zalietané,najlepšie by bolo,ak by ten vietor čo teraz fúka taký silný,obil na repke kvety...
Uvidíme čo z toho vzíde.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's