Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojová nálada
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Taky doplním svoji zkušenost z posledních dní.

skvěle mi v jednom případě zafungoval rámek/plást s otevřeným plodem k usazení roje. sice to zde bylo už určitě "100x" zmíněné, ale pro ty co nechtějí pátrat to tu mohu potvrdit, že to funguje. v tom jednom případě se povedlo na otevřený plod s první várkou dělnic dostat i matku (si myslím), protože po oklepání rámku do rojáku se včely již na větev nevracely, a zbylé jsem takto na rámek natáh na další 2-3 pokusy. zbytek pak již sletěl do rojáku za ostatníma.

dnes jsem se konečně dostal v Praze ke kontrole posledního přelétáku, respektive té spodní části s většinou starých létavek a otevřeným plodem, abych vylámal matečníky (přeléták sestaven 9/5/23)....takže akorát přesně po 16 dnechSmile).

Výsledek je:
2 ukázkově odvíčkované = vylíhlé matečníky, včetně odklopené špičky
cca 5-10 matečníků, které neměly špičku, vypadaly jakoby se z nich vylíhla matka, ale chyběla jim ta odklopená špička a okraj byl okousán a kruhový otvor v té špičce byl výrazně větší než u těch prvních dvou
cca 5-10 matečníků vykousaných

Matku se mi nepodařillo najít žádnou.

Takže nechtěně pokračuju v pokusu, zda a jak lze využít vylíhlé matky z přelétáku. Pokud mi všechny neodletí, tak počítám, že ta jedna co tam zůstane, by měla být kvalitní, zrovna toto včelstvo bylo jedno ze tří, ze kterých jsem chtěl řízeně letos zkusit chovat matky, tak mě včely ZASE předběhly.

Celou sestavu jsem tedy přestavěl na 2 x 1 plodištní + 1 medník a oddělil od sebe strůpkovou folii...stará matka jako dosud nahoře, nová matka dole....medníkové plásty jsem jim rozdělil fifty fifty každé 5 a každé přidal 5 mezsitěn do medníku...tak maj kam nosit.
TomasK1, jestli to dobře chápu žes vylamal všechny ty rojove matecniky a ony si museli narazit nouzaky, tak to bohužel nebude kvalitní matka. Velmi kvalitní jsou prave ty z rojovych mátecniku. Ty byly předurčene být matkou dřív, než vajíčko dosedlo do misky a pak nakrmeny takovým množstvím MK, že v tom plavou

Bohužel někdo vymyslel teorii o "rojovych matkach", matkach z r. mátecniku, které mají mít "sklon k rojivosti". Což vůbec nedává smysl. Asi že se tam objevuje slovo "roj") a dost se to rozneslo mezi vcelari
Dast, rozumim, ale ja mel ve vsech preletacich pokazde plasty s vajicky, takze ano, matecniky i misky jsem v den D zrusil v celem ule u stare matky i v te zbyle casti. Ale jak jsem psal o par prispevku drive, tak hodne narazenych matecniku vylo mizernych a oprwvdu hodne nouzovych uz od pohledu, ale v par pripadech byly dobre. A i v tomto pripade tohoto jednoho zapomenutrho vcelstva ty matecniky bylyna pohled dobre.
Uvidim, stalo se, tak to budu pozorovat jak to dopadne dal. Myslim, ze se kvalita te matky pozna uz podle toho, jak rychle a dobre bude klast.
Jinak ohledne tech rojovych matecniku s tebou uplne souhlasim. Lpni jsem udelal pokus, vylama a zaklickoval rojove matecniky a vylihle matky jsou od lonska ve vcelstvech. Jesem zvedavy na jejich medny vynos, rozvoj maj zatim slusny, i kdyz mezi nimi jsou take slabsi matky.
Jsem toho nazoru, ze vcelstvo, ktere se nechce rojit je divne.
Od lonska si vedu evidenci plus letos jsem pocital a zapisoval pocty matecniku. Az budu mit chvilku cas, tak to dam do excelu. Ale uz ted mi prijde, ze nejvic sechctej rojit ty co nosej nejvic medu, co jsou nejsilnejsi atd.....prirozene. takze rojive matky nezatracuju, spis se musim naucit s tou rojovkou pracovat.

Jeste jeden postreh doplnim k tem preletakum.
Kdyz je to v obdobi velke snusky, tak letavky hrozne zanesou plodovy plasty v te casti bez matky, tim jak je mednik uplne dole.
Mozne sem toto blbe pochopil a mel jsem to poskladat tak, ze i v te casti bez stare matky musi byt plodistni nastavek spodni, pak podle situace pripadne novy mednik, na nem oddelujici folie, pak plodiste se starou matkou a nad ni znovu mednik ten puvodni. Vse prizpusobeno sile vcelstva.
Protoze u vsech tech preletaku jsem pozoroval, ze letavky letaly za snuskou porad stejne i kdyz byly bez matky.
U stare matky to samozrejme bez letwvek bylo jine.
Dobré si to Tomáš pochopil, tie lietavky dolu potrebujú aj medník alebo aj dva...
Letos jsem chytil 6 rojů, některé jsou moje, usazování neprovádím, setřesu je do krabice a hned je nasypu do úlu a zavřu, otevřené nechám česno. V úle jsou dva rámky cca z poloviny se zásobama z loňských úhynů, ostatní včely se nastěhují k nim, druhý den doplním ostatní rámky. Jeden roj jsem takto zvládl za 5 minut, byl klidný, visel na větvi silné jak prst, opatrně jsem větev ustřihl a pomale vložil roj i s větví do úlu ani si toho nevšimli. Prvnímu roju jsem už dal mřížku a medník s mezistěnami a pracují.
Abadon: presne tak. Nerozumim, proc existuje diskuze a navody, jak usadit roj.... Dam pod nej ul, sklepnu ho tam a je to hotove.
Pak uz jen sleduju tu bozi energii roje, jak buduje a spotrebuje vsechny typy ramku..

Jedinou vyjimku jsem mel loni, kdy roj nekolik dni po sobe vzdy vyletel na svestku a nez jsem se k tomu dostal, tak se vratil zpatky do ulu (za par hodin).
Matka nebyla schopna letat.
BTW - Jak cca dlouho matka před vyrojením neklade?
Dík
BOBe, u sebe jsem videl ruzny nacasovani. Rojove matecniky a zaroven vajicka v plastech az po ty nejvic depresivni - temer uz zadnej otevrenej plod a jen vyckavajici vcely.
já teď několikrát kontroloval v rámci akce "přelétáky" rojovku a narazil jsem na situace, kdy v plástech byly larvičky od drobných po větší, starou matku jsem neviděl, a vajíčka také ne a byly ve včelstvu zavíčkované matečníky.....nechce se mi to teď propočítávat, měl jsem náročnej den mentálně, ale myslím že z toho by se to dalo nějak plus minus 1-2 dny určit.
a právě na stanovišti na písecku jsem byl přítomen a usadil 1 roj, ale myslím si, že se mi vyrojilo ještě 1 včelstvo, tedy celkem 2 (musel bych se podívat, zda to bylo u nich, kde jsem ty matky nenašel, asi ano) a v praze se mi vyrojila také 2 včelstva, vím která a u nich to bylo podobné (1 roj uletěl, ani si nesedl, abych ho mohl usadit, druhý jsem usadil).
Teda Tomas, tobe se to nejak roji... Kolik ulu? A proc?
Dast, hele, právě že ne...srovnám-li to s minulým rokem.
V praze mám 11 včelstev.
Když jsem se letos dostal ke kontrole rojovky (9/5/23), tak to bylo 4 dny po tom, co se mi vyrojilo (5/5/23) 1 včelstvo (loňský usazený roj) = kvalitní dobře kladoucí matka, podcenění rozvoje, včely mne předběhly. Tenhle roj zakroužil a ani si nesed a pokračoval kamsi. ale byl jsem u toho a viděl jsem ten "dav" valící se z úlu...jako vojáci na spartakiáděSmile
DRuhý roj v praze (25/5/23) byl pak ze včelstva, kde se mi nepodařilo toho 9/5/23 najít matku, takže jsem nemohl udělat přeléták. I když jsem vylámal a zrušil všechny matečníkové misky a matečníky, které neunikly mé pozornosti, tak se po 16 dnes (25-9=16) vyrojily kvůli matečníku naraženém na nějakém vajíčku.
Tj. 11-2=9 včelstev, kde se mi podařilo najít matky (měl jsem je značené a našel je) a udělat přelétáky, tak to je zatím v pohodě...nechci to zakřiknout, zítra či v sobotu jak mi vyjde čas, tak ze zvědavosti udělám kontroly jednak druhých medníků (ještě jsem se nedostal k vytáčení, řeším to podsazením druhých medníků, aby matka měla prostor - včelařím od letoška bez mateří mřížky a je to v pohodě) a také plodiště, zda tam nejsou matečníky.

Na druhém stanvišti na písecku, kde mám 22 včelstev (aktuálně včetně jednoho trubcokladného a zbylé jsou různě silná, přičmež některá jsou loňské roje/oddělky ) to je podobné. Tam jsem byl přítomen 1 roji ale myslím si, že se vyrojila dvě včelstava, což cca odpovídá tomu, že jsem u 4 včelstev při kontrole rojovky a dělání přelétáků nenašel matky a tedy neudělal přelétáky, přičemž ale jen u 2 z těchto 4 včelstev to vypadalo na rojovku a taky že se dvě včelstva k dnešnímu (k úterku) dni co vím, vyrojila asi - asi proto, že jeden roj jsem viděl rojit se a usadil ho, ale ve dvou z těch 4 včelstev byly odlíhlé matečníky.

Takže na stanovišti na písecku je zatím skore 2 z 22, či spíše 2 z 21 (nepočítáím to trubcokladné) a když to vztáhnu k těm, kde jsem udělal přelétáky, tak je to 0 z 18(22-4).

zatím jsem z přelétáků nadšený.
Tome naložil jsi si toho dost, to už přestává být zábavaWink
Nepodařilo se Ti najít matku? Mohl jsi z rámků pro přeleták smést včely a do přeletáku vložit plásty bez včel.Létavky by je velice rychle obsadily.
S matkou jsi si pak mohl hrát nahoře po odletu létavek.
Dnes stížnost od dělníků stavějících domek v jedné z našich obcí.V 10 hodin je vyhnal ze stavby první roj,o půl 11 druhý a ve 12 třetí,načež utekli ze stavby a nevrátí se dokud si majitel nevyřeší včelaře odkudsi z jiného kraje na sousední parcele.Do telefonu mu prý sdělil,že nemá čas jezdit kvůli každé prkotině,minulý týden byl na welnesu,tenhle jede do Alp..Všechny 3 roje už prý odletěly pryč..
Takhle nějak se budují dobré sousedské vztahy .A to sousedi defakto teprve budou.
Petře, právě že ne (ale i ano...)....trochu nestíhám, protože se učím práci se včelami...velkým žroutem času letos pro mne bylo natírání veškerého "dřeva", nemám kryté prostory, takže sem musel čekat a skloubit 3 dny po sobě (tři vrstvy) vhodného počasí, což mělo vliv na zpoždění rozšiřování, musel jsem donatírat staré nástavky, které jsem měl natřené blbou lazurou, takže zase komplkace....bla bla bla bla...

Ale chci říct, že včelstev mám možná hodně, ale je to dané tím, že včelařím krátce a abych to, co jiní dlouhodobější včelaři zjišťovali a poznávali X let dohnal, tak to můžu dohnat jenom tím, že v jednom roce budu zkoušet a pozorovat na více včelstvech než bych normálně měl. Takže není to nerozvážné nabrání včelstev, ale vědomé.

Ještě postřeh k těm přelétákům....jak jsem už psal, blbě jsem to pochopil s tím medníkem dospodu....v tom smyslu, že jsem medník dal skutečně jako první nástavek hned na dno a teprve na něj jeden nástavek plodiště....což vedlo k tomu, že z toho medníku včely odebraly med/sladinu z části plástů nad spodní loučkou (vím, že byly v těch mednících při sestavování přelétáků zanesené sladinou) a současně v nástavku nad medníkem, což byl jeden z plodištních nástavků, kde byl zavíčkovaný či otevřený plod, buňky po odlíhnutí zanesly sladinou.
Podle mne jsem to měl udělat tak, že na dno jsem měl dát ten plodištní nástavek, nad něj nový prázdný medníkový, a nad tento medníkový ten zaplněný rozpracovaný medník.
Tím bych podle mne dosáhl toho, že při snůškovém období by ta kvanta létavek vystavěla (pokud by to byly mezistěny) a zanosila nový medník, doplnila a začla víčkovat první medník a nezanášela ten plodištní nástavek, který by zůstal prázdný pro starou matku po zrušení přelétákové sestavy a navrácení sestavy do původního stavu.

A jak jsem viděl, tak ty létavky donesou skutečně hodně sladiny, která zůstane rozházená v tom jednom plodištím nástavku...tj. není to k vytáčení a současně to zabere místo pro kladení staré matky....takže dvakrát blbě.

Proto pro příští rok musím počítat pro každé včelstvo s jedním rezervním medníkem navíc minimálně pro období těch přelétáků, ne-li také pro pozdější období, pokud nebudu stíhat vytášet 1. medník.

Josefe, já se dnes vracel z Ústí nad Labem a na dálnici mi zkřížil cestu rojSmile...tedy přesněji řečeno na sjezdu k Mc Donaldu, takže jsem jel pomalu a všiml si ho...první myšlenková reakce byla, kam si sedne a jestli ho usadím, fakt nekecám, instinkt včelařeSmile)

Ten postup, smetení včel, mne nenapadl, vytisknu si to a přidám na nástěnku a příští rok použiju. Dík.
Delas preletak na vcelstvu, ktere se neroji? Jsem to tak pochopil... to je ulet Smile
Tolik vcelstev, to bych nedal. Ja si s tim hodne hraju, vyrabim vsechny pomucky, uly, ulecky, plemenace, na vyvareni vosku, mezisteny..no nekupuju nic )
A 30 vcelstev... to bych musel systematicky jet klasickou metodiku a "zadny srani".
Tak drzim palce.
Daste, nene, preletaky jsem delal u tech vcelstev, kde jsem nasel matecniky a misky. Ta skore, ktera jsem uvedl, je potreba chapat tak, ze to nejsou roje/preletaky, ale roje/vsechna vcelstvva a je to ukzatel vlastne toho, jak a zda vcas se mi podarilo odhalit a neprehlednout rojovku a pokud rohovka byla, tak udelat uspesne protirojove opatreni...tak ai to pro sebe vyhodnocuju.
Tome, z jakého důvodu natíráš nástavky? Aby jsi to měl hezké? Já mám vypozorováno, že dřevo trpí vlhkostí víc zevnitř než zvenčí. A zevnitř to natírat nechci, aby se nic nedostalo do díla a medu. Zvenku je mi to jedno, včelnici mám uvnitř pozemku a nemám to na parádu. Životnost dřeva mě netrápí, zatím mám vypozorováno, že nejvíc škody dělá ten dacan datel, co mi v zimě vyklove díry do nástavků.
Natiram vsechno aby to dlouho vydrzelo, protoze si je nevyrabim ale kupuju. Prvbi 4 oddelky, s kterymi sem v 2019 zacinal, jsem dal do nenatrenych den a nastavku. Pouzivam palubkove zateplene 3cm. Po prvni zime se ty palubky zacaly prohybat podelne a praskat. Takze od te doby vsechno natiram 3x.
Bohuzel jsem udelal chybu pri natirani v tom, ze hromqdu nastavku a den, ktere jsem koupil v 2020 a 2021 jsem natiral pouze bezbarvou lazurou (pouzivam Xyladecor) a neprecwt si, respektive neveril navodu na pixle, ze bezbarva varianta se nema pouzivat pro samostatne natery ale jen pro zesvetlovani ostatnich odstimu. Takze takto natrene nastavky a dna zacaly sedivet a proto je musim letos vsechny natrit jeste jednou aspon 1 vrstvou jiz nejakeho odstinu, vybral jsem si nejsvetlejsi cedr.
Vsechny natrene nastavky po natreni drzi pekne tvar palubek, nic se nerozeljza, jsem spokojenej, bez natreni by se to zacalo vsechno sklebit na vsechny strany...coz je asi nevyhoda palubkovych nastavku.
Zevnitr nastavky nenatiram, jen zasitovna varroa dna. Zevnitr s nastavky problem neni, vcely je potahnou propolisem.
A je pravda, ze po natreni nastavky vypadaji lepe, tim ze se nerozsklebi, takze ano, druhotny efekt natirani je parada, ale primarni duvod je, aby mi to vydrzelo a mel jsem jistotu, ze kdyz zvednu plny nastavek, kterej ma cca 33-35kg, tak se mi nerozpadne.
Na pisecku jsem mel zapomenuty preletak. Dneska se ta stara matka ze sveho nastavku vyrojila s mensim mnozstvim vcel, tj. Odoovidajici tomu, ze byla asi 2-3 tydny v jednom nastavku.
Roj s matkou jsem usadil do rojacku, rojacek dal na strisku puvodniho ulu, kde jsem mezitim ten preletak seskladal do puvodni ulove sestavy.
Mam tu stsrou matku s delnicemu vratit do tohp puvodniho ulu co nejdriv? Nebo s nejakou prodlevou?

Poradte prosim kdo to mate vyzkousene.

Diky!

V nastavku, kde byla ta stara matka, jsem prekvapive nenasel matecnik, ale vajicka v normalbich bunkach ano.
V nastavcich pod matkou, kde byl zbytek vcelstva, jsem na jednom plodovem plastu vylamal matecniky. Ty ale musely byt urcite divne, peotoze ten preletak jsem delal 13-14/5...22/5 jsem preletaky rusil, ale u tohito vcelatva sem nemohl najit matku, tak jsem nevedel, jestki se nevyrojila a nechtel jsem tedy likvidovat tehdy nalezene matecniky v spodni casti preletakove sestavy. Tak sem tl nechal tak az do dneska...a dneska se vyrojila, ale ty matecniky vespod preletakove sestavy byly stale nevylihle...????Sad(....divny.
Tak jsem vcera vecer ten roj s matkou dal zase zpatky do jejich puvodniho ulu k zbytku vcelstva. To budou cumet, ze jsou zase doma.
Doufam, ze nebudu cumet ja, ze se dneska znovu vyrojejSmile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's