Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojová nálada
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Dobrý deň pán Karelretik! V rojovej nálade mám včely aj ja! Tento rok skúšam dve plodiská, jeden medník- RM JÚ, vlani sme mali včely na jednom plodisku a jednom medníku. Vlani sa mi zrojili všetky, tento rok som si naivne myslela, že im pridám priestor a bude s rojovkou pokoj- naivné.....Tak som sa rozhodla tento rok vylamovať tak ako píše pán Zdenek M a skúsila som jeden preleták. Všetko sa učím a tak výsledok je neistý! Vlani ma trápili v medníkoch staré zásoby, ktoré ,som tam prevesila s plodom, tento rok bojujem s tým, že včely sú tak silné, že všetko preplodovali a zásob majú minimum a tri včelstvá som aj prikrmovala, aby neboli na suchu o vytáčaní medu v tomto čase z tých prikrmovaných nieto ani reči. Včera sme vybrali z jedného najsilnejšieho z medníka sedem kilo medu, lebo nebolo čo na chlebík a deti chceli točiť kľukou na medomete- tak len pre to bolo medobranie, za iných okolností by som medomet nešpinila! Aj ja som zo včiel hotová- proste to nie sú sliepky o ktoré starostlivosť je oveľa jednoduchšia. Skúsený včelári hovoria, že si treba prejsť piatimi učňovskými rokmi pri včelách a asi to myslia s učiteľom. Ja s manželom sme samouci, tak to bude o to dlhšie! Mám chvíle kedy to úplne nezvládam a vtedy to riešim žensky- poplačem si nad svojou neschopnosťou! Včely ma učia veľkej pokore, a možno to je pri mojej povahe oveľa viac ako metráky medu! Pán Karelretik, ak vydržíme tak sa niečo aj naučíme a možno aj med tento rok točiť budeme.Sezóna ešte len začína a ako hovorí môj sused včelár- včely vedia aj milo prekvapiť- tak čakám! S pozdravom Eva K
Karle, v posledním Moderním včelaři je metodika podle Honzy Kolomého, mrkni na to. To by mohlo být tvé RM hodně blízké.

Já dělám na NN systému, protirojová opatření letos u mě vůbec nezafungovala. Poslední dvě odpoledne jsem trávil kompletní kontrolou úlů, rámek po rámku (1 úl cca 70 rámků / 10 včelstev). Tohle dělám v podstatě poprvé, doposud jsem pracoval s celými nástavky. U některých rojovka evidentně končí, některá jsou ještě pěkně rozjetá. Zrovna včera jsem koukal do vyrojeného včelstva, ve kterém jsem ihned po odrojení vylámal veškeré (!) matečníky a následně přidal mladou označenou matku. Na stavebním rámku jsem našel zastrčený matečník, takový chcípáček. Když jsem ho vylomil, do dlaně mi vylezla panuška. Takže důsledná kontrola nebyla tak důsledná. Přestávám mít přehled, jak na tom ve včelstvech jsem. Takže do vyrojených včelstev jsem vložil rámky s vajíčky, abych udělal plodovou zkoušku. Jsem zvědavý, co z toho vzejde.

Kdysi jsem byl na přednášce Fr. Texla - Silná včelstva, zvládneme je? tenkrát jsem dost dobře nechápal, o čem mluví, v čem je problém. Letos jsem to pochopil.
(22.05.2014 5:53)Ozi napsal(a): [ -> ]
Citace: 1. zober úľ a daj ho na nové miesto

Jak daleko? 2-20-200-2000 metrû? Mám omezené možnost. Dik.

Stačilo, když jsem je hodil 2-3 m vedle a pro jistotu otočil česno jiným směrem, než bylo původně. Dokonce jsem zkoušel jen rozdělit mezidnem a původní česno otočit dozadu, ale nebylo to ono.
To já zase pozoruji, že pěkná a silná včelstva (obsedající nyní kolem 35r. 39x24, 50r. 45x16) v RN nejsou, zatímco všechna záložní včelstva na 20r. 39x24 a 30r. 45x16 jsou v rojovce a běžné preventivní zákroky ji nedokázaly potlačit.
Mě se vždy rojí jen na slabá (max. střední) včelstva, dost pravděpodobně z nedostatku prostoru. S takovými včelstvy je brblačka zda už rozšiřovat, nebo ne a najednou je pozdě. Zatímco u těch silných takový problém není, tak dám klidně i 2 nástavky najednou a nic se neděje, vč. to v pohodě snesou.

Přeleták nešel praktikovat kvůli psímu počasí a udělat odd. se starou M také ne. Vylamování matečníků již mnoho let nedělám, protože je absolutně k ničemu, tím se RN nezvládne, ale to je tu psáno každou chvíli, že.

Na RN má také vliv původ M (některé jsou zkrátka rojivé) a její stáří (2 letá má sklon se rojit, 0-1 letá nikoli, pokud nepatří k těm rojivým Smile )
Jsem překvapený (i přes vývin této sezony a většinu dvouletých M z r. 2012), že u mě ani náznak rojovky. Maximálně u jednoho včelstva podezření na tichou výměnu už teď na jaře ... Ale nepřísahal bych na to ... M jsem vloni nestihl označit a teď byla skoro u všech při ochlazení plodová pausa ...
Spektrum 12 včelstev je od extrémě silných přes průměrná po 2 problémová. Nikde nic, zaklepávám ... Už do nich ani moc na kontrolu nelezu, kdo se má tam dolů prokopávat ... Big Grin
Vzhledem k tomu, že rojový program jede podle W. Wrighta už někdy od konce února a Vigorky byly v té době v docela komorním tvaru, možná i to k tomu přispělo ...
Jiří
Já do plodiště lezu včelám do slunovratu třikrát. Poprvé jarní prohlidka, podruhé stavební rámky ala LBV, potřetí odebrání plodu do sběrných oddělků. Pak už je to na nich. Letos zatím jeden roj z 20ti rodin. Jsem teď měsíc doma na mateřské, mám to 30 metrů od baráku, takže vím o všem co se u holek šustne.



A jestli chceš Karle změnit úlový systém protože nezvládáš včas plodiště,zaměř se spíš na dadanta,má velké rámky a nízké medníky. Ideální na stáří.
Letošní rok bude zřejmě jako dělaný na množení.Včelstva jsou přesílená dotoho snůška jako hrom a až skončí to bude teprve rojeníčko.Pokud se rozšíří nad plodové těleso pouze mezistěny včely je prakticky ihned zanesou sladinou,pokud se dají mezistěny pod plodiště než tam matka přeleze zaklade všechny naražené misky v stávajícím plodišti tedy se včelstvo následně stejně vyrojí.Dle mého názoru je u takto přesílených včel v táto době lépe před rojovkou prozebrovat plodištní nástavky mezistěnami a tím roztrhat plodové hnízdo.V rojovce pokud najdu matku tak udělám to samé jen všechny včely z plodišť sklepu na náběh samozřejmě vylámu všechny matečníky ty se lépe na skleplém rámku hledají.Včely mají pak v úle takový chaos že je chuť na rojení ve většině případech přejde.Horší je to když se matka nenajde a již nejsou k nalezení ani vajíčka pak nechám dva stejně staré matečníky blízko u sebe vše ostatní musí pryč.Je třeba si uvědomit že narozená matka likviduje jen starší matečníky ty mladší nechá a pak se to rojí a rojí až do doby když už se to nemá rojit z čeho.V případě že jsou matečníky po celém úle se pak líhne i několik matek najednou a pak visí několik roječků a každý má svou matku.
Letos jsem si potvrdil Wrighta a jeho bod zlomu, plodové plásty odebrané včelstvům do květu jabloní + nazebrování zabraly. Taktéž stinné místo bylo letos rojení výhodné.
Zaciatky byvaju veru tazke - vlastna skusenost Smile Kazdy vcelar si vsak tym musi prejst a niekomu to ide lepsie niekomu horsie. Sice existuju rozne metodiky a postupy, no samotne rozhodnutie a odhad aky zasah kedy vykonat vo vcelstve je uz na vcelarovi - a tu vidim trosku nevyhodu tohto fora, pretoze na jednej strane tu zaciatocnik moze najst vela uzitocnych informacii a rad, no na strane druhej je z toho nakoniec uplne domotany, lebo kazdy radi nieco ine, kazdy vcelari v inej oblasti a inej ulovej zostave - a mam niekedy taky pocit, ze zaciatocnici by chceli podla vzoru skusenejsich naraz vsetko, aj odlozence, aj chovat matky aj mat o vsetkom v uli neustaly prehlad ... z vlastnej skusenosti viem, ze pokial clovek nema co to realne odskusane a odpozorovane, tak nepomozu ani postupy ani metodiky. Ja som zacinal s 2 vcelstvami, s jednou knihou v ruke, bez tohto fora a roje boli (a aj stale su) kazdy rok, no nebral som to ako problem, ale ako moznost nieco sa z toho o zivote vciel naucit, co sa medu tyka tak toho bolo tiez kazdy rok - sice ziadne rekordy, ale vzdy bolo aj na rozdavanie nieco. S rojovou naladou resp. s vyrojenymi vcelami mam taku skusenost, ze ich spravanie je nevyspytatelne a rojovy pud je niekedy taky silny, ze sa vcely vyroja stoj co stoj, dokonca su schopne narazit nudzove MB aby mohli odletiet. Takze ked uz to na ne pride, treba bud spravit radikalny zasah (preletak, silnejsi odlozenec so starou matkou) alebo ich nechat vypocut "volanie prirody" a zasiahnut az potom Smile A najma hlavne zo zaciatku nic zbytocne nekomplikovat a nenakladat si vacsiu zataz ako sme schopni uniest Smile
U mňa to bývalo pravidlom,že každý rok sa tretina včelstiev vyrojila, napriek všetkým možným opatreniam.Nechcem robiť žiadne unáhlené závery,ale v tejto sezóne som roj ešte nemal a po prehľiadkach plodísk to vyzerá tak,že už roje ani nebudú.
U troch včelstiev som riešil rojovú náladu preletákom a ostatné rodiny napriek tomu, že sú včelstvá silné a úle nabité medom, tak rojová nálada nevznikla.
Okrem primeraného rozširovania a tvorby odložencov ,kde som odoberal len dva plodové plásty zo včelstva, som nijaké zásadnejšie protirojové opatrenia nerobil.
Jediné čo som robil inak ako v minulých sezónach, bolo viac SR vo včelstve,teda včelstvá majú viacej trúdov a to je možno cesta, ako rojenie potlačiť.
Uvidíme ako to bude v ďalších sezónach,teraz mi to bez väčšej námahy vyšlo,naproti tomu včelári z dediny majú rojov požehnane.
(22.05.2014 5:53)Ozi napsal(a): [ -> ]
Citace: 1. zober úľ a daj ho na nové miesto

Jak daleko? 2-20-200-2000 metrû? Mám omezené možnost. Dik.

4 metre úplne stačí
Jó včelař míní a včely si to stejně udělaj podle sebe,aspoň letos to tak vyšlo.A nepomohlo nic.F.V.
jen tak pro zajímavost, jak jste na tom s matkami? Jsou to F1, nebo F2? (pokud ne, je pravděpodobnost vyrojení taky velká. Mám pocit, že se na to poslední dobou zapomíná!)
Jsem na tom zatím stejně jako Jirka Matl, misky tam sice na spodku plástů jsou, ale zatím bez náznaku zakladení. (nelichotivou vizitkou pro mě, je stáří matek, které jsou většinou ze série 2011 (F1, dol) a přesto se jim do rojení moc nechce. Je pravda, že včelstva nejsou tak silná jako minulé roky)
Karle,jednu radu ti můžu dát,nečekej a pro sebe si vytoč med i když má víc vody,doma to nevadí,vůbec se mu nic nestame a doma tě pochválí že máš taky nějaký med Tongue.Letos se fakt rojí,mně dvoje,ale sedly blizoučko,tak jsou zase doma Shy
jo jo letos je to s rojením fakt složité.......už si ani nepamatuju kdy naposled se mi vyrojily včely.......bude to už tak 5 let......dycky jim dávám dost práce a dycky mi to vycházelo......ale letos.........mám je na 5 nástavkách a stejně kopletně všechny maji tejden co tejden nasazený matečníky........takže tejden co tejden chodim a vytrhávám.....je to sice spousta práce všechno projíždět........ale doufám, že mi to přinese ovoce v podobě velkého výnosu Smile a ještě k tomu, že se včelstvo vyrojí jakmile je zavíčkovaný první matečník.......u mě to tak vůbec neplatí......každý týden v každym včelstvu je minimálně jeden........a zatim se žádný nevyrojily.......já měl dycky za to, že až při vylíhnutí prvního de stará matka ven......ale asi záleží na tom kdo je má jak vyšlechtěný Smile
mě se asi vyrojily letos jedny -slabší a uletěly....Sad

za to se mi teď v chalupě rojí mravenci (okřídlení) fuj...Angry
Velký výnos neočekávej. Tím, že místo protirojového zásahu, jen vylamuješ matečníky, tak si udržuješ včelstva v permanentní rojové náladě.
Pro vč. v RN je prvořadý rozmnožovací pud a snůšku vnímají jen okrajově, mimo to matka téměř neklade.
Dost spolehlivý způsob,jak zabránit rojení,je odebrat starou matku(tedy před tím,než vyletí s rojem někam do pryč...).Pokud už vyletí,tak je nutná prohlídka s vylámáním matečníků až na jeden,nebo dva stejně staré.
Když už oddělek co nejdříve,tak ze včelstev v rojovce a s matkou(ta se dá později vyměnit).Pro mě se tento způsob už nehodí,mám už k osmdesátce včelstev a volné jen víkendy-tedy pokud zrovna neproprší,ale nemám NN systém,ale kombi bez mřížky,a s LBV je u mě rojivost minimální,v letošním rojivém roce opravdu řada včelstev narazila matečníky,ale po přidání prostoru je většinou zase zrušila,a pokud už něco vyletělo,tak roje velmi malé,po oteplení v pondělí.Dokonce jsem byl svědkem,jak jeden po určité době kroužení zase zaletěl zpátky do úlu,odkud předtím vyletěl.Po prohlídce bylo jasné proč-tyhle včelstva nepostavily tolik trubčiny,případně ji z většiny zanesly medem,takže už v režimu LBV v podstatě nebyly-další nová zkušenostSmile
Pro Karla Retíka-další důležité protirojové opatření je i vytočení medu,pokud jim ho nevemeš,tak si s ním naloží podle svého....

S pozdravem Pavel

kladensko-slánsko
Byl by jste někdo tak hodný a mohl mi poslat článek o provozní metodě přítele Kolomého z časopisu Moderní včelař?
Třeba i soukromou zprávou, on v elektronické podobě není celý a časopis neodebírám.
Děkuji předem, Josef.
Protože časopisu fandím, tak Ti to nepošlu, ale poradím Ti - dají se objednat i starší čísla - napiš si o něj (do redakce), za týden jej máš doma:

Metodika dle Kolomého:
http://www.modernivcelar.eu/clanky/provo...omeho.html
Pak všem doporučuji článek o péči o oddělky:
http://www.modernivcelar.eu/clanky/pece-...delky.html
Dále metodika dle Zeleného (obsahuje i tvorbu oddělku (šikovně si připraví celý nástavek v kmenovém včelstvu)):
http://www.modernivcelar.eu/clanky/veden...eneho.html
http://www.modernivcelar.eu/clanky/veden...85-mm.html
A metodika dle Čermáka:
http://www.modernivcelar.eu/clanky/veden...rmaka.html

Za cca 250Kč celkem dostaneš perfektní návody i s omáčkou, jaké v žádné knize nenajdeš.
Jen ještě dodám, z prodeje časopisu nemám ani korunu, články jsem skutečně studoval a moc se mi líbí
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's