Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojová nálada
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Včera jsem prohlížel včely a u nejsilnějších jsem našel v dolním nástavku na spodních loučkách 5 zakladených nazavíčkovaných matečníků (2 na středu rámků 3 u krajů), dva na krajích jsem hned zrušil (byly postavené šikmo) a přidal medník přes mřížku a plásty s matečníky převěsil nad ni. Do úlu jsem přidal 1 souš, 2 stavební rámky a 8 mezistěn. Stáří larev odhaduju tak 4-5 dní.

A celý den dnes coby začátečník přemýšlím, co bude lepší. Jestli udělat oddělek s jedním matečníkem, případně oddělky hned dva nebo tři a další případné matečníky vylamovat? Nebo udělat oddělek se starou matkou a jeden matečník ponechat v původním úlu? Nebo jenom matečníky vylámat.
Včelstvo před rozšířením obsedalo 2 nástavky 39x24. A rozšířit jsem ho měl o týden dřív, takže předpokládám, že staví matečníky z nedostatku prostoru, při prohlídce včera jsem nalezl i vajíčka. Minulý týden jsem jim přidával jenom prohodil nástavky a přidal 2 mezistěny, což bylo zřejmě málo.

Včelstvu, které jsem měl vedle v jednom nástavku jsem jich přidal rovnou 7 a všechny byly po týdnu vystavěné.
Nyní mám jeden úl prázdný, takže oddělek by se mi hodil.

edit - tak možná jsem si vybral, dokud matka klade, zkusím udělat 2 oddělky, kdyby klást přestala a byly tam nové matečníky, udělám oddělek se starou matkou.
Tak děda včera večer viděl v Praze Malešicích první roj. Usadil se na lampě. Ráno byl fuč.
Nějak se nám to období rojení posouvá. "Roj, který se v máji rojí, za plnou fůru sena stojí." A co pak dubnový?
Inu, vraťme se k tomu, co napsal W. Wright a vyšlo před časem v MV (http://www.beesource.com/point-of-view/walt-wright/ . Vím, bylo to dlouhé, ale nesmírně cenné a mnohým nám to otevřelo oči v tom smyslu, jak to vlastně s tím programem rojení je ...). Stručné shrnutí: http://vigorbee.cz/files/MV1-2009zebr.pdf
Vše to začíná asi i u nás mnohem dřív, než si myslíme ... Wink
Jiří
(01.05.2012 9:08)PetrM napsal(a): [ -> ]"Roj, který se v máji rojí, za plnou fůru sena stojí."

Safra, safra, jedu teď na čtyři dny pryč. Každé včelstvo má sice pod sebou celý prázný nástavek s trámky, někde už začínají stavět. Práce dost, tak jen se bojím aby nezjistily, že nejsou pod dohledem a neudělaly si májový výlet. Wink
Přijít o fůru sena hned v máji, to by naše koně v zimě mrzelo. Big Grin
(30.04.2012 0:52)11macik napsal(a): [ -> ]Ak si vcely narazia materske misky a matka ich nezakladie, alebo su zatial bez vajicok, ako dlho trva lez ich matka zakladie? vie to niekto aspon priblizne casovo odhadnut? Alebo sa to moze skoncit aj tym, ze si vcely misky zalozia ale matka alebo vcelstvo sa neskor rozhodne, ze ich nezakladie, ak je vydatna znaska a miesto pre matku?

Podle mých zkušeností je v každém úle minimálně jedna miska nachystána "pro strejčka příhodu", vetšinou je jich víc. Prostě včely chtějí mít pocit světlé budoucnosti a i když je nikdy nezakladou, nechávají je, možná pro ozdobu a cestu z nudy. Takže odhadovat dobu, kdy budou zakladeny, to prostě nejde, ani statisticky. Mimochodem, statisticky - četl jsem, že statisticky mají nejdelší průměrný věk Rusové - ale to jen díky tomu, že do statistiky zahrnují Kostěje Nesmrtelného a Babu Jagu.
Zimoval jsem loňské oddělky na 2 NN Optimal (42x17), rozšíření na plné plodiště (3NN) se díky minulému ochlazení trošku opozdilo, i přes vložené stavební rámky měly mezi nástavky prostavěnou trubčinu a v jednom včelstvu naraženo a zakladeno asi 15 matečníků. To nám rojová nálada začíná brzo, prudké změny počasí dělají své.
Každé včelstvo v tomto období se s různou rychlostí chystá k rojení (normální rozmnožovací pud i u slabších včelstev). Pro hospodářské využití včelařství se tomu různě předchází (zabraňuje, oddaluje, - prostě vyvede se včelstvo z rovnováhy). Nejjednodušší u silných a středních včelstev je odebírání plodových plástů (1 až 4) do sběrných oddělků s následným chovem matek za 9 dní v těchto sběrných oddělcích (metoda dle Liebiga viz. MV 2/2008). V Blatné na škole si každá skupina 22.4. udělala sběrný oddělek a 30.4 a 1.4. si každý přelarvoval lištu (i začátečníci i "nevčelaři"). Prostě Liebig (a včelky) nám natrasoval odborný výcvik.
Petr Texl
V posledním čísle Včelařství je článek o zebrování zavíčkovaného a nezavíčkovaného plodu jako protirojové opatření. Máte s tím někdo zkušenosti v praxi? Jako malovčelař bych to časově zvládal a nemusel dělat tolik oddělků a hlavně bych to mohl udělat dřív než ty oddělky.
Když už se ale včelky do rojovky dostanou a mě se padaří to zjistit dřív než jsou na stromě, zaujala mě možnost "umělého zrojení" jak se tady už byla popsána a jak ji má na svých stránkách př. Sedláček z Bučovic. Pokud i k tomu máte někdo nějaké zkušenosti pozitivní i negativní případně nějaké to vylepšení praxí, budeme za ně my začátečníci rádi. Přeci jenom když 2 dělají totéž není to totéž.
tak po par dnoch to vypada, ze sa iba dve vcelstva nastartovali na rojenie, ostatne maju misky, ale matka ich nezakladla. Takze som podaval vedsine 11 vcelstvam z 15 po tretej bedni, nakolko maju prvu mednikovu bednu plnu medu nezavieckovaneho. Pre mna to vypada dost zle ak nezavieckuju med. Zacal som iba minuly rok v polke maja a nemam dostatok nastavkov a susi. Mam pripravene na kazde vcelstvo tretiu bednu. Ale to moze byt malo ak nezavieckuju med v mednikoch. Stavaju mi medzistienky aj po 6 ks som im dal do jedneho vcelstva, podla sily a vsetko stavaju. Rrepka uz je tyzden rozkvitnuta teraz zacina uz cela rola v plnom kvete, zatial nosia pel ale vo stvrtok ma poprsat a zacne aj sladina.
Prečítal som si niekoľko komentárov, v ktorých autori vyslovujú rôzne názory vzniku rojovej nálady (RN), ktoré sa rôznia od prípadu k prípadu. Samozrejme v mojej praxe som sa aj ja venoval tomuto ešte asi nie celkom prebádanému fenoménu, ktorý podmieňuje v prírode zachovanie prirodzenej obnovy včelstiev. Pri svojom pozorovaní vzniku rojovej nálady som sa zameral na trúdov, ktoré v jej začiatku trúdy zohrávajú hlavnú úlohu. Kto by si to chcel prečítať , stačí kliknúť na uvedený nick.

http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...=0&thold=0
Po rozšíření popsané v tomto příspěvku jsem zkontroloval, jak staví vložené nástavky MS, mají plně vystavěno, většinu zakladeno. Bohužel rotace nástavků a vložení nového mezi ně je od rojové nálady neodradila, ve všech spodních nástavcích bylo 10-15 matečníků, od suchých misek přes zakladené po otevřené, plně vystavěné matečníky. Vše jsem vylámal, uvidím, co bude dál. Tak si říkám, jestli by nebylo menší zlo rozšířit před posledním ochlazením (a riskovat zpomalení rozvoje), než čekat na oteplení a teď násilně rozmlouvat RN. V každém případě jsem ocenil nízkonástavkový systém, nekontroloval jsem jednotlivé rámky, ale celé nástavky položil na bok, trochu zadýmil spodní loučky a matečníky jsem měl jak v učebnici.
Taky jsem měl takové dilema, nakonec jsem rozšiřoval až v sobotu a od té doby jsem tam nebyl, tak mám trochu strach co mě čeká Smile Jestli jsi jenom vylámal matečníky, tak to je na odvrácení RN málo, v takovém případě to chce udělat oddělek a přidat stavební rámek na trubčinu, loni se mi takhle RN dařila zažehnat.
Před třemi týdny jsem vložil stavební rámky, před týdnem provedl rotaci nástavků a mezi ně vložil nástavek mezistěn ( část plodu převěsil do nového nástavku, abych umožnil lepší spojení plodiště). Do oddělku se mi nechce, nemám dosti HW, letos budu dělat pouze jeden pro inseminovanou matku.



Edit: pokud bych se pro oddělky rozhodl, kolik plodových rámků odebrat? Mám pocit, že jsou pěkně rozjeté.
S tou sobotou jsme na tom stejně. Musím se do nich také podívat, jak to tam vypadá. Dostaly celý NN SR a nahoru prázdný nástavek souší.
Člověk je nechce zbytečně oslabovat, ale stejně, když je včelstvo v rojové náladě, tak včely na snůšku kašlou a výnos je třeba jenom třetinový. Já bych to udělal tak: odebral bych 2 nebo 3 rámky zavíčkovaného plodu, zbytek zavíčkovaných rámků bych se snažil přesunout ke krajům nástavku nebo na střídačku s otevřeným plodem. A ještě aspoň jeden stavební rámek přidat. Za týden uvidíš, snad aspoň polovina se rojení vzdá.
Pri všetkej biede včelstiev na mojej včelnici, som sa včera dostal k nemilému prekvapeniu, v materskej kolíske som našiel prvé vajíčko. O 11 dní by sa mohlo včelstvo vyrojiť. Skúsim mu to prekaziť odoberaním plodových plástov.

Ja som tento moment nazval, prechod z latennej-skrytej formy rojovej nálady, do rojovej nálady floridnej-aktívnej-zjavnej formy RN.
Skrytá latentná forma začína vo včelstve vždy dávno predtým, ako je my objavíme. Prejavuje sa vždy zvýšenou starostlivosťou o trúdí plod, čo sa postupne prejavuje až do času zjavnej RN. Včelár postrehne túto zmenu nechuťou stavať Ms a zníži sa i prínos sladiny.

Keď skrytá RN vrcholí , táto matka položí do pripravenej materskej kolísky (MK) prvé vajíčko a samozrejme až do času odletu roja so starou M, táto stále pridáva vajíčka do pripravených MK.

Kto by si chcel niečo o tom prečítať, môže kliknúť na: http://www.psnv.cz/old_web/clanek-hladan...slosti.htm
Minulý týden jsem si jedno silné včelstvo slušně obsedající 3 nástavky 39x24 připravoval na chov při matce, přehodil jsem truhlíky s plodem dolů, nad 2 truhlíky s předpokládanou matkou jsem dal mřížku, přidal truhlík se soušemi a MS na sladinu, v horním jsem založil chov a přidal několik rámků se zavíčkovaným plodem i trubčinou. Včely z plodových rámků jsem setřepal dolů. Matku jsem z nedostatku času nehledal. Jaké bylo moje překvapení o týden později, když vytáhl chovný rámek s vysušenými miskami a 2 nástavky nad mřížkou od kraje ke kraji zakladené s otevřeným plodem..

Včely z nedostatku krmných šťáv trubčinu rušily, larvy vykousaly a přestavují na dělničinu, což mě opravdu překvapilo.. Takže jsem opravdu zvědavý na sílu včelstva za 2 týdny, když teď plodují na 4 nástavcích 39x24, to bude mazec! Na končící zimní řepku bude navazovat řepka jarní, máme jí tu vyseté lány Rolleyes Určitě bude problém je udržet v úlu.

Jinak ve všech 14 včelstvech zatím (klepu na dřevo) bez nálezu zakladené misky, přes ty horka začala řepka, jabloně odkvétají, přínosy na váze v týdnu 23.-29.4. +5kg, 30.4.-5.5. taky +5kg.
V sobotu se mě manželka zeptala jestli těch včel nelítá nějak moc. Zavíčkované matečníky jsem našel až na spodních loučkách v podmetu mezi zakladenou trubčinou.
Protože jsem viděl z kterého úlu včely vytékají, zavřel jsem na několik hodin česno. Teď nevím jestli bylo správné jim takhle do toho zasahovat. Včelstva mám na pěti nástavcích, tak jsem těm vyrojeným za trest nejhořejší, plný medu odebral, a dal ho za odměnu vedlejšímu včelstvu které se nevyrojilo a které už začínalo víčkovat. Taky nevím jestli to byl dobrý nápad, ale zdálo se mi pro ně pět nástavků moc.
jedno vcelstvo sa mi vyrojilo, dve vcelstva som odrojil ja,

Pozorovanim som zistil, ze su to vcelstva ktore mali po dva plne plasty trubcov, jeden plast som daval dopredu a druhy plast som daval ked mala matka zakladeny ten prvy. Vcelstva mali tym padom jedn plast trubcieho plodu zavieckovaneho, ten som nechaval vyliahnut a druhy plast som isiel vyrezat. Mam dojem ze ak maju vcelstva dost trubcieho plodu beru nohy na plecia. Ostatnym vcelstvam som hned pobral trubcinu a uvidim ako to dopadne.
Má přijít ochlazení a po něm to bude mazec.To se to bude množit.Myslím že nejeden včelař nebude mít ty roje do čeho usadit.Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's