Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojová nálada
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
No nevím. Reaguji na předcházející článek. Já mám u 70-ti% včelstvech vystaveno okolo 22 mezstěn 39x24, nebo 11m39x24 a 11m39x17.Včelstva přesto staví misky. Je pravda, že jsem nenašel ještě nic zakladeného. Mám ve všech včelstvech matky v prvním produkčního roce, takže bych byl docela překvapenej, kdyby se chtěly rojit. Řepka tady pokvete ještě určitě 14 dní. Akát je tady dost vzácnost. Ale letos je vlhčí rok, tak by z toho mohlo "cosi" tkoukat, ... Možná i z Lip......???? Dodgy
V pátek mi volal známý, že má roj ve hlohu, chtěl půjčit roják. No a v sobotu večer už byli holky ve svém na novém stanovišti. Já už jsem všechny silné včelvstva rozdělil, tak jsem zvědav, jaké budou letošní matkySmile
tady v podkrkonoší, při rozšiřování o třetí nástavek (u některých brzo, ale jinde i pozdě) jsem našel naražené matečníky s plodem ve třech včelstvech z deseti. Ale může jít o TV (tichou výměnu).
Letos oproti loňsku výrazné rozdíly v síle včelstev, ale to asi souvisí s tím, že tam jsou matky 2 roky staré. Angel
Nyní začíná snůška z javorů, jabloní a pampelišek, takže rojení přijde až na začátku června. Do té doby bude potřeba připravit nové matky.
(13.05.2013 1:28)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No nevím. Reaguji na předcházející článek. Já mám u 70-ti% včelstvech vystaveno okolo 22 mezstěn 39x24, nebo 11m39x24 a 11m39x17.Včelstva přesto staví misky. J

Milan, pri včelách si asi ešte krátko, pretože ak budeš dlhšie, tak sa s tým stretneš častejšie, pretože včelstvo ako také si vždy pripravuje materské misky dopredu pre prípadné rozmnoženie na všetkých plástoch v mieste kde sa zdržuje matka, takže je jedno, či stavia alebo nestavia medzisteny a koľko ich postaví. Keď včelstvo nechce stavať medzisteny alebo práce zastavím, značí, že nastupuje rojová nálada.

V takom prípade aj na na medzistenách sa často objavujú pripravené materské misky, hlavne vtedy ak je už vo včelstve skrytá rojová nálada. Vtedy ak skrytá rojová nálada prejde do otvorenej-viditeľnej, rýchlo misky včely postupne prestavujú na hruškovitý tvar hlboký 10-12 mm s priemerom ústia cca 5 mm. Prečo na priemer 5 mm si povieme inokedy. Ak nájdeš položené vajíčko v takto upravenej materskej misky. rojovú náladu už nezastavíš, ale bo len ako včelstvo doslova rozhádžeš do iných včelstiev.

Jirka, tichá výmena (TV) v M je vždy náhradou za neuskutočnené rojenie (kedy sa matky obnovujú), a TV je variantou, ktorá nastupuje až v čase, keď sa včelstvo z nevhodnou a alebo starou M pripravuje na zimovanie.
Ja viem, že tu sa o tom už diskutovalo, ale moje skúsenosti a nielen moje hovoria pre tento vývoj obnovy matky vo včelstve, no mnohí mi to budú chcieť vyhovoriť, ale pravda nepustí
..vcelstvo netreba rozhádzať,stačí zobrať matku a po osmich dňoch vylámať materské bunky a ponechať jedinú..prípadne vylámať všetky a vložiť pripravenú z chovného rämika..
Netreba brat matku - staci jej strihnut kridla (s noznickami na nechty) a nechat jej 1 matecnik.
..a ona ti hneď v ten deň položí nové vajíčka do materských misiek,potom sa vyrojí,stratí sa,roj sa vráti a potom nenávratne zmizne s prvou mladou matkou (vyliahnutou z matečníka,ktorý si ponechal ako jediný)..Smile
Su dve moznosti:
  1. 1. stara matka sa vyroji a zahynie pred ulom - vcely sa vratia a funguju s novu matkou, ktora ostanava v uli - rojova nalada s novou matkou zanika,
  2. obe matky sa toleruju v uli, dokonca casto spolu v jednom plodisku ploduju niekedy az do jesene.
To, ze by sa vyrojila aj jedina nova matka sa mi za cca. 15 rokov pouzivania tejto metody este nestalo. V pripade ak stara matka je este kvalitna z dobrej rodiny da sa s touto este urobit odlozenec a jej konecnu vymenu urobit az v nom.
..ani mne sa nestalo,že by sa mi včely vyrojili ak majú v úli len jeden matečník..ak ale ponechám dva,tak roj letí..takisto ak s jedným rojovým nechám v úli matku(čo je vlastne situácia keď včelár pri vylamovaní jeden prehliadne a včely idú do nenávratna)..upozornil som na riziko ponechania jedného matečníka spolu s matkou,ktorá bežne v rojovej nálade zakladá následne ďalšie misky a tým pádom sa ten jediný ponechaný stáva len najstarším z viacerých..myslel som,že som to zrozumiteľne opísal v predch.príspevku..ono ale záleží aj od línie včiel,u menej rojivých by to snaď mohlo fungovať tak ako opisuješ,nemám dovod ti neveriť,ja mám skúsenosti len so včelstvami,ktoré sa chcú rojiť v máji za každú cenu,a určite niesom jedinýSmile
(14.05.2013 9:21)Scipio napsal(a): [ -> ]...stara matka sa vyroji a zahynie pred ulom - vcely sa vratia a funguju

A ak sa nevráti, tak si bez matky. Je lepšie matku odobrať - vytvoriť odloženec. Ak sa matka nevráti, máš ju v rezerve. Inak Tvoj spôsob bez vyrojenia je funkčný tak v júli. Za normálnych okolností, zvlášť v máji, to nemusí a zrejme ani nebude fungovať. Gustov spôsob je prijateľnejší.
Jsem ve svém 1 včelařském jaře, tak jsem si zkusil spojit dva slabší oddělky, jestli opravdu bude výrazný rozdíl v květové snůšce oproti 2, které jsem nechal tak. Je!
Chtěl jsem si zkusit péči o hodné silné včelstvo, dokud mám včelstev jen několik. A toto jsme nezvládl. Vyletěli do síly a protože jsem se pořád nemohl rozhoupat jestli dát nebo nedát 4 bednu 39x24, tak když jsme ji včera přidal, už byly v pěkné rojovce. Naražené a zakladené matečníky, podle zelenáčova odhadu, ty nejstarší tak tak 1-3 dny před zavíčkováním.
No tak si zkusím přeléták, jak je popisován ve Víkendovém včelaři a spojím ho i s výměnou matky, protože zrovna ta, co po spojení zbyla, se jevila i loni u oddělku slabší a dnes je vidět, že má dost mezerovitý plod.
No takže nakonec si vyzkouším i přelarvování, chov matek a ještě z matečníků vyberu mateří kašičku Smile
Všechno zlé je pro něco dobré.
Zdar ,mám takú netradičnú otázku . Včely idú do rojovej nálady a stavajú matečníky jak besné aj ked sa priestor rozšíril.Kedže nemáme dno na další úl aby sa spravil odloženec či preletáč tak sme začali vylamovať matečníky ,ale kamarát rozhodol že necháme dva matečníky (vraj čo ak tichá výmena ,jak to tu čítam tak ťažko)a ufikneme matke krídla ,lenže sme ju nenašli ,teda našli ,ale ked sme chceli strihať sa schovala a nenašli .Tak sme dali pred letáč materskú mriežku z nadstavkom , aby sa matka nedostala von až sa bude chceť vyrojiť a že to potom dáme do rojáka respekt do waré úľa ,lebo iné neni .
No a otázka je či to nevadí že sa trúdy cez mriežku nedostanú .Inak to chodím každý deň zhruba na obed pozerať .
Igore, to je špatný řešení.Já jako náctiletej tohle udělal u dvou včelstev. Jedno Se vyrojilo,s tím, že mřížku prostě odmáčkly jak byla špatně připevněná, a druhé včelstvo se mi udusilo.Confused Jestli toužíš po roji, tak jim nic nedávej, a hlídej kdy vyletí a seber je. A jestli ne, tak s klidem vylom matečníky,nebo je dej do plemenáče, a počkej, až ji vychovaj, protože tichá výměna v tomhle čase je z oblasti sci-fi.
Ja by som navrhoval urobiť zmetenec so starou matkou do toho Warre, keď iný úľ nemáte. V pôvodnom včelstve by som nechal matečníky. Jedna z matiek sa vyliahne, oplodní a máte odrazu vymenenú aj matku v kmeňovom včelstve. Zároveň budete mať plodovú prestávku, včely viac donesú a pribrzdí to rozvoj klieštika. Prípadne urobte odloženec. Zoberte celý nadstavok s plodom a aspon jedným matečníkom, dajte medzi ten nadstavok a pôvodné včelstvo fóliu, včelám bude ako letáč slúžiť očko, pokiaľ ho máte. Prikryte vrchnákom a je to. Po odoznení rojovej nálady fóliu dáte preč, včelstvo znova spojíte, starú matku odstránite (ak sa mladá rozkladie) a je hotovo.
Jestli by to nešlo tak, že by se sice dala do česna ta mřížka, ale obsah celého úlu by se vysypal na plachtu připevněnou k česnu (náběh) před úl - tedy i s matkou. Holky se vrátí k tomu matečníku co plánuješ nechat a matka zůstane venku před mřížkou, kde ji spíš najdeš. Pak ji buď zlikviduješ nebo střihneš křidélko, případně uděláš oddělek - třeba i do bedny na olej (perfektně se do nich vejdou rámky 39x24).
Igore ikdyž nemáš dno, tak máš kus nějaké desky na kterou dáš pod nástavek(y), věř že oddělku to bude jedno že nemá dno.

Prostě to včelstvo ober o plod s matečníky a nikdo nikam nepoletí.

LiborWink
Největším vynálezem u nástavkových úlů je fakt, že z každého nástavku lze udělat samostatný úl - stačí na to 2 dřevotřískové desky rozměrů, jako je vnější míra nastavku. Pokud nemá očko, postačí kousíček klacíku podložený mezi spodní desku a nástavek. Prostě aby se včely dostaly nějak ven. A pokud je roj nebo oddělek uklizen a hlavně na něj neprší, máš čas a klid to nějak dořešit dál. Třeba Tím, že si časem pořídíš nové dno a máš tak o jedno včelstvo navíc.
Krmení opět velmi jednoduché - viz http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Pece-o...6#pid30936
Pokud ho nechceš, nebo nepotřebuješ, máš matku na podzim na výměnu kdekoli potřebuješ. Ideální stav.
Tohle s budečákem neuděláš......
iRP
Tak vdaka za rady ,spravíme to teda tak že dáme nádstavok s plodom a metečníkmy bez matky na vrch úľa (čo je taký tuším preletáč ,inak to som vyčítal aj v knihe Ekologický chov včel a bol to môj pôvodný návrh len sme potrebovali postrčiť )a medzi to a úľ foliu ,len dúfam že ste nemysleli foliu čo sa dáva normálne pod vrchnák ,lebo ani tú nemáme a už sa chytáme tam dať igelitové vrece od hrozna .Ak nie tak mám aj lepenú dosku zhruba v langstrot pôdoryse tak to pôjde aj tak asi ,dúfam .Díkes Wink Super rada aj s tým podložiť ten klacík pod nadstavok ,aby sme nemuseli vrtať očko .No zmetkujeme ,lebo začíname .
Já jsem ve skluzu stále. U mě je běžné, že oddělky jsou na kusu dřevotřísky - jak psal pan Pešek. Ono je to i lepší. Oddělek nemá co dělat na vysokém dnu. Pak vymýšlí hlouposti Tongue.
Na varroa dna budu přendavat tak v půlce léta. Až budou obsedat druhý nástavek. Takže opravdu stačí jeden nástavek, kus desky - tedy dva (i na víko), do toho jednu souš naplněnou vodou (na první dva dny), dva rámky s plodem - jeden před vyběhnutím, druhý s čerstvým (ať je kde narážet, než přidáš matku a nebo matečník), a jeden rámek kde jsou zásoby.
Za den, dva otevřít, vedle rámků přidat dvě sklenice roztoku a za tři dny znovu. Tak po týdnu už s každou výměnou roztoku vrážím mezistěnu mezi plod.
Ono to jede samo. V oddělku "zmizí" 35 Kg cukru, je na třech nástavcích a je podzim. Wink
Já bych nevymýšlel složité postupy. Teď jsem také "ulevoval" od rojovky oddělky. U jednoho udělám po týdnu další.
Já bez klasického dna i zimuji, na dno stačí i durafol v dřevěném rámu který mám normálně na strop. A nebo jsou přímo na paletě - na paletě mám husté síto aby tráva neprorůstala. A stačí i položit kus igelitu na nějakou paletu. A jako strop, víko, kus polystyrenové desky a cihla na to.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's