Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
(19.02.2015 17:12)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]
(19.02.2015 16:04)JKL napsal(a): [ -> ]Souhlas - stejně i předsedové a jednatelé ZO veřejně prohlašují že je to k ničemu ale dělat se to musí neboť musíme s vlky žít a jinak by ušetřené peníze se stejně ti nahoře rozkradli, tak je to jen o způsobu přežití v rámci nastavených nesmyslů.
Blokovat účinné léčení v době, kdy bývá včelstvo bez plodu a zásah nejúčinnější je na poklepání si resp. praštění někoho do palice.
Bohužel ekonomické zájmy firmy vlastněné částečně organizací lobující na MZe za využití jejich laboratoří a léčiv jsou nad zdraví našich včel. Přizpůsobit se je nutné.
Zároveň to nutí k odpovědnosti a ta pa vyúsťuje v lepší zdraví našich svěřencům oproti těm slepě věřícím v 3xVaridol na podzim.

Nezlob se,ale toto je typická ukázka toho,proč se poslední dobou z celého VF (nehledě na jednotlivá témata) stala jedna velká ehospůdka U včelky.Dodgy Pisatel nemá co nového říct,ale má pocit,že už příliš dlouho mlčel,tak zrecykluje moudra už stokrát popsaná výše a šup sem s nima. Pánové,kolik z vás si dalo závazek dohnat Karla Jiruše v počtu příspěvků?
To víš, když nahoře někdo dělá, že neslyší a nevyjadřuje se, mele si svou, tak je potřeba jim připomínat jaké názory jsou tady dole. Tuto situaci jsem ale nevyvolal já, já ji jen zviditelňuji, jelikož jinak je to jak za socialismu, všichni raději mlčí aby náhodou někdo něco neřekl a nebyl za to shora "odměněn". Teď si na to ještě vybrušují nástroje ve stanovách. To, že ti nahoře nekomunikují a třeba již podruhé se na naši výročku ZO bez omluvy nedostavil ani zástupce OO, byť byl ohlášen v programu také o něčem svědčí. Není li tedy možno jít "služební cestou" pak je nutno prezentovat jinde.
Tvůj příspěvek je naopak typickou ukázkou jak místo reakci na skutečnost/situaci, se snažíš odvést pozornost a nejlépe při tom napadnout a umlčet nepohodlného argumentujícího - klasické postupy pro minulého režimu a vedení svazu.
Ale vůbec se nesnažím tebe ani kohokoliv jiného umlčet,to jsem si jen tak povzdechl. A když jsme u té argumentace,vyber z toho tvého příspěvku alespoň jeden argument,který tu nebyl už x krát probrán ze všech stran. Mimochodem tu poznámku o "klasických postupech minulého režimu"považuješ za fér?
Bohužel, je to smutné - ano. Cítím to tak.
Argument - "Přizpůsobit se je nutné"
(19.02.2015 19:40)JKL napsal(a): [ -> ]Argument - "Přizpůsobit se je nutné"
. Big Grin
Ono je to spíš k pláči, že se musíme přizpůsobovat nesmyslným nařízením o zimní měli.
No to mǎš pravdu,jen mě pobavilo,že to považuješ za to nové a objevné ve svém příspěvku. Howgh
(19.02.2015 14:28)ZdenekM napsal(a): [ -> ]
(19.02.2015 13:26)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Jen aby to tu nebyla samá nula a ohlušující tlukot na prsa a na podzim velký nářek jak ze včelstev padají tisíce vd a nejedno skonalo,příčina zřejmě ten hajzlík parazit.Moc se mi těm nulám po zkušenostech loňské sezony nechce věřit.
Pepo neblázni, vím jak na tom sem (teda aspoň se domnívám) Ale v sobotu máme výbor. schůzi, tak sem zvědav jak se budou naparovat a čechrat pérka "nulaři" :-DDDD
Má odpověď patří spíše těm z přibývajícími nulami jestli si tak trochu nehoní triko.Vpořádkuje to to že si včelař uvědomuje že o brouku zřejmě má a hodlá s tím něco dělat.Jenže se množí názory že ač vím že brouka mám a dokonce vím i v kterých konkrétních včelstvech následně jsem překvapen že vyšetření nic nenašlo tak proč se tím zaobírat joko berná mince je pak brán právě ten výsledek vyšetření.Konečný efekt je pak třeba až ten úhyn.O vyzobání brouka jen kvůli tomu aby se vlk nažral a koza zůstala celá se ani zmiňovat nebudu.Na jedné straně chceme relevantní odpověď a na druhé děláme vše pro to aby sme jí nedostali a nikdo si na nás neukazoval prstem,následně pak zpochybníme mapy o zamoření protože víme že víme.
Kdysi sem se tu zmiňoval v reakci na čísí příspěvek že jsem viděl naprosto zdecimovaná včelstva po vd.údiv byl veliký že to snad není ani možné nyní myslím že tuto zkušenost má o dost více včelařů přičemž a to bych chtěl zdůraznit zdaleka za všechny úhyny nemůže jen vd.
Pořád tvrdím že pokud se včelstvo dostane do stádia většího napadení musí si toho včelař všimnout prostě brouk je na včelách na matce klidně i několik pochodujících jedinců. Zmrzačené mladušky se také nepřehlédnou Pokud s tím včelař něco neudělá problém pro něj a všechny okolní včelaře je nasvětě.
Co se týče samotné metodiky klidně bych se přikláněl k samovyšetření měli na vd. a následný problém nechal na včelaři stejně si každý léčí sám a je otázkou jak.Máto ale své ale co když se já budu snažit a jeden nezodpovědný včelař soused s názorem včela si musí poradit jinak má smůlu mě bude neustále hatit mé úsilí a teď babo raď.I když podle všeho se i dnes téměř všude najde takovéto dobračisko kterému pravidelně včely uhynou a na podzim vždy nějaké má a určitě je pracně nesháněl a nepiplal od oddělku stačí přeci starý přístupný úl nejlépe několik a pěkně zavčelaná oblast panečku i med pro rodinu bude a je mi vcelku jedno za kolik je cukr ten drobet do kafe to mě nezabije.
To pak můžu léčit o sto šest a je mi to platný jako brzda u rakve.
(19.02.2015 20:19)Josef Skala napsal(a): [ -> ]... Co se týče samotné metodiky klidně bych se přikláněl k samovyšetření měli na vd. a následný problém nechal na včelaři stejně si každý léčí sám a je otázkou jak.Máto ale své ale co když se já budu snažit a jeden nezodpovědný včelař soused s názorem včela si musí poradit jinak má smůlu mě bude neustále hatit mé úsilí ...
A myslíš, že právě ten nezodpovědný, co hatí úsilí bude poctivě sbírat odevzdávat měl, když špatným léčením ohrožuje i svoje včely? Právě ten s i to "zařídí po svém". To kvůli tomu musí ostatní poctivě dělat - a opět se vyjádřím slovy funkcionáře - tuto debilitu.
Jinak souhlas.
Co se letos zimní měli týká.Při zimování ve dvou a víc nástavcích nemohl podle všeho projít nikdo....vzhledem k lednovým proletům. Kde za 3 dny spadlo 10-20x víc roztočů než za předcházejících 14 dní. Ono by ta měl neprošla pod 3 VD ani v 75ti % jednonástavkových včelstev. Jo, jo....letos má "poctivá" měl ještě menší význam než vloni.Dodgy Vím to dost přesně....proto se na "nuly" koukám s úsměvem.
Tak můj výsledek je z 37 úlů 12 roztočů. Nic jsem nevybíral. Poctivě jsem sesbíral, co bylo na podložkách. V létě KM, v říjnu 2x fumigace , v prosinci aerosol.Kontrola včelstev o víkendu, zatím mám všechny a jeví se v pohodě.
Já měl na stanovišti v Praze 16 roztočů na 2 ouly,ale zkoušel jsem štavelku.
Už mám jenom 1 a paradoxně to co mělo v podletí po ošetření KM spady v tisíce kusech.
Mimo Prahu 7 na 10 oulů tam klasická fumigace.
Vyšetření zimní měli má skutečně vysoko korelaci se stavem roztočů - v loňském září. Smile

Takže letos se bude natírat a dávat Gabon atd.

Prostě zpětná vazba s jednoročním zpožděním. Za rok bude zimní měl vynikající a my bez ohledu na skutečný stav roztočů vyhlásíme příměří.

Pokud někdo rozumí trochu regulaci, tak si ví co takový regaulční obvod udělá, když tam mám zpětnou vazbu s velkým zpožděním a tvářím se že nic takového není. Smile

Takže už se těším na vlákno Úhyny2016 nebo 2017.

Tak Víťo, neodolal jsme abych si nepřihodil další příspěvek o ničem - tedy o zimní měli. Smile
Že by až tak KarleWink
[attachment=3221]


(20.02.2015 7:41)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Já měl na stanovišti v Praze 16 roztočů na 2 ouly,ale zkoušel jsem štavelku.
Už mám jenom 1 a paradoxně to co mělo v podletí po ošetření KM spady v tisíce kusech.
Mimo Prahu 7 na 10 oulů tam klasická fumigace.
Což odpovídá
- po KM v podletí tisíce => již načaté v létě = virům brána otevřena.
- po štavelce více v zimní měli <= dlouhodobější spad
- Varidol - lepší zimní měl <= sundá VD okamžitě a stihne se jich víc dostat na podložku před čištěním předcházející vlastní sběr zimní měli.
Já vím Víťo - nic nového. Ale opakování matka moudrosti.
Mám pocit že systém mění chování a amplituda (%ztát) je stejná, frekvence se zrychluje.

Kdysi byly (a jinde mají řady až do 1900 a je to na nich vidět - mám fotku grafu ze Švédska) asi tak 7leté cykly - dle Bible. Nic nového. Smile (ale ne tak úplně, tady asi tak 7 let komplet, v Bibli je to 14let)

U nás jsme schopni dohledat 1997?, 2002,2007,2011-12,2014.

Takže se nám to přetavuje do dvouletého cyklu. A v dvouletém nám teď doufám bude pokračovat i snůška medovice a melecitozy. Smile

Jestli to tak dál pojede, tak se ukáže že nějaká vyšetření a ošetřování jsou na draka a jen trochu upravíme knížky. Dřív tam byly ztráty do 10% považovány za normální a nyní to bude 30%. Ve vícelEtém průměru i méně.

Já mám letos sice skoro 30% (vše co je slabší nyní odepisuji do ztrát) , ale v dvouletém průměru 15%.
Kdyby nám to vydrželo. Smile
Karle to je to že jste tam toho malo nakourili do tech svých uluBig Grin
Zajímavé je že včely má včelař který celý léto nic neléčil ač na nich viděl roztoče a má včely skoro všechny, o kus dál odešly léčené.

Začínám vážně čím dál víc přemýšlet, když vidím že mezi ošetřováním a úhyny není souvislost, že Smolík zatím napsal největší pravdu. Že léčit je zbytečné. Smile
Jo, to jsou paradoxy.
Jede včelař tu u nás léčí opravdu no sporadicky.a včelí ma porad. Rozhodne si od něj letos prelarvim a alespoň jeden dva úly osadim.
Musíš dělat i to ostatní, neměnit bezhlavě dílo, matky, mít slabé včely, průběžně ti to musí hynout a rojit se.

Něco ti snad z mé přednášky uvízlo za ušima. Smile
karle tak prosím te zkus letos nelečít pak nam napis jak to dopadlo Cool
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's