Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
A je to. Máte tam pravděpodobně dobré odborníky na svém místě. Za chvíli zruší v Praze zimní měl.

Cool
No a když já chtěl bejt veterinář, říkala mi souška že jsem na to blbej.
No já když chtěl být veterinářem, tak jsem na to byl moc chytrej Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
(11.03.2015 7:21)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Byli jsme včera na SVS a ptali se zda se dá nějak doplnit náhled na výsledky zimní měli,
bylo nám doporučeno dávat data do VMS ,pokud je budeme poctivě zadávat bude na nich vidět aktuální spad a máme něco v ruce.
Prostě se každý region musí dohodnout a přistupovat aktivně a nebo můžeme čekat na zázrakSad

On to MVDr.Texl napsal v tom článku v MV dost dobře....Jiná alternativa k monitorování celé republiky.....Podívejte se jakej je odpor k zimní měli....jenže ten je jen ze strany několika set (max.1000) lidí, kteří věnujeme včelám několikanásobně víc času než ostatních 54.000 včelařů. Těm to tak vyhovuje...Už vidím, jak mi v ZO bude každej monitorovat a psát výsledky každý týden do VMS....Big GrinBig GrinBig Grin. Několikanásobně si zvýšit spotřebu času na včelstvo a poctivě?...dobrovolně?.... Big GrinBig GrinDodgy....Stačí přece jednou za rok přejet měl přes cedník a je po starostech.....tak proč se patlat s VMS...? - to je většinový názor. A nehledě na kritiku VMS( i ze strany bývalých respondentů), kde slyšíme hlasy, že je to na nic....Dodgy...pánové,věřím, že budeme spíš čekat na ten zázrak!
(11.03.2015 7:21)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Byli jsme včera na SVS a ptali se zda se dá nějak doplnit náhled na výsledky zimní měli,
bylo nám doporučeno dávat data do VMS ,pokud je budeme poctivě zadávat bude na nich vidět aktuální spad a máme něco v ruce.
Prostě se každý region musí dohodnout a přistupovat aktivně a nebo můžeme čekat na zázrakSad

neviem ako u Vas ....urcite je to dobra myslienka no na Slovensku by takyto system nikdy nefungoval.... jedine co funguje je egoizmus a to je presny opak toho co treba na databazy rozneho charakteru...
(11.03.2015 8:36)KaJi napsal(a): [ -> ]A je to. Máte tam pravděpodobně dobré odborníky na svém místě. Za chvíli zruší v Praze zimní měl.

Cool

nevsouvej do mého příspěvku co jsem nenapsal o zrušení zimní měli nepadlo ani slovo,pouze o tom že by bylo dobré dávat data do VMS ,systém je funkční a dá se použít jako argumentace takže zadávej do VMS a nemanipuluj s mými příspěvkyCool
já se aspoň o víkendu o to pokusím Smile
To je moje životní zkušenost. Jakmile máš v provozu dva informační systémy a jejich informace se diametrálně odlišují - je třeba začít to řešit.

Dokud máš jen jeden, tak i když ukazuje SLunečno a venku prší nikoho moc nevzrušuje. Ale když pak vidíš vedle sebe dva, jeden ukazuje sluníčko druhý mrak, tak pak se vnucují nepříjemné otázky.

A kde se stala chyba?
U toho kdo připustil že budou dva inf. systémy. Smile
(11.03.2015 9:46)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]On to MVDr.Texl napsal v tom článku v MV dost dobře....Jiná alternativa k monitorování celé republiky.....Podívejte se jakej je odpor k zimní měli....jenže ten je jen ze strany několika set (max.1000) lidí, kteří věnujeme včelám několikanásobně víc času než ostatních 54.000 včelařů. Těm to tak vyhovuje...Už vidím, jak mi v ZO bude každej monitorovat a psát výsledky každý týden do VMS....Big GrinBig GrinBig Grin. Několikanásobně si zvýšit spotřebu času na včelstvo a poctivě?...dobrovolně?.... Big GrinBig GrinDodgy....Stačí přece jednou za rok přejet měl přes cedník a je po starostech.....tak proč se patlat s VMS...? - to je většinový názor. A nehledě na kritiku VMS( i ze strany bývalých respondentů), kde slyšíme hlasy, že je to na nic....Dodgy...pánové,věřím, že budeme spíš čekat na ten zázrak!

Pokud poskytuje zimní měl úplně jiná data, než očekáváme, je třeba ji zrušit. A že není alternativa? Podle mého názoru je alternativou dát včelařům svobodu v léčení varroózy a žádnou alternativu centrálního celostátního dohledu na každého včelaře nehledat. Nakonec se uleví všem, i státní správě.

Myslím, že jsme jedinou zemí v Evropě, kde se takový dohled nad včelaři v tomto rozsahu provozuje. Máme tu přátele ze Slovenska, tak nám mohou sdělit své zkušenosti, jestli bez zimní měli nějak strádají. Také nemám pocit, že by měli nějak zásadně horší nákazovou situaci včetně úhynů. Osobně se domnívám, že více svobody nutně vede k odpovědnosti a v delším časovém horizontu i k lepší zdravotní situaci.

Pokud naše státní veterinární správa (SVS) dospěje k závěru, že bez centrálního dozoru a rozhodování v oblasti varroózy nemůže být, mělo by smysl založit monitorovací síť v režii SVS.

Vhodným vzorem jsou probíhající křížové testy rezistence kleštíků na léčiva.
http://eagri.cz/public/web/file/274498/M...Vc_Dol.pdf
SVS se rozhodla, že potřebuje sledovat vznikající rezistenci na akaricidy. Uvolnila 337 tis. Kč na studii. Zadala studii externímu dodavateli. Ten sestavil metodiku, zajistil si smluvní dodavatele dat a dodal výsledky. Počet monitorovaných včelstev 2300, cena za monitoring včelstva 105 Kč (2 x spočítat kleštíky) + nějaká režie. I když mám některé výhrady (monitoring účinnosti léčiv pro stát by z principu neměl dělat výrobce těchto léčiv), přesto hodnotím tento projekt kladně.

Není třeba monitorovat všechna včelstva v ČR, stačí vybrat přiměřeně velký vzorek rovnoměrně rozložený po celém území a soustředit se na kvalitní metodiku a proškolení respondentů. Pak vychází i poměr cena : výkon příznivě. Pokud by se použily státní peníze nyní vydávané na zimní měl (odhadem 2 mil. Kč), a použila se sazba obdobná jako u křížových testů 50 Kč na 1 sběr dat u jednoho včelatva, bylo by možné takto monitorovat cca 8000 včelstev při frekvenci sběru dat 5 x do roka. Co je ale nejdůležitější, proti zimní měli by měla SVS data o aktuálním vývoji s sezóně. V současné době SVS nemá ani informace o plošných úhynech, protože včelaři ani úhyny nehlásí, i když jim to ukládá zákon.

Placený monitoring v síti proškolených respondentů může také organizovat přímo SVS, přesněji okresní inspektoři ve svém rajonu. To je ale pro SVS náročnější varianta.

Bohužel VMS funguje na dobrovolnickém principu a ten se v České republice moc neosvědčil. Osobně si velmi vážím několika desítek včelařů, kteří zadávají data. Bohužel systém by využívalo i 10 000 včelařů, ale zadávat data max. 100. Možná vítězí egoizmus. Na druhé straně v současném systému, kdy místní funkcionáři koukají lidem přes plot, jestli léčí po jejich způsobu, se opatrnosti progresivních včelařů nedivím. Osobně za velký přínos VMS považuji také to, že naučil hodně včelařů monitorovat a že šíří poznatky o varroóze (setkání uživatelů VMS).

Osobně vidím budoucnost dobrovolnického systému VMS ve svépomocné variantě. To znamená, že by měl být v budoucnu přístupný jen těm, kdo budou vkládat data.

Broněk Gruna
(11.03.2015 9:46)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]On to MVDr.Texl napsal v tom článku v MV dost dobře....Jiná alternativa k monitorování celé republiky.....Podívejte se jakej je odpor k zimní měli....jenže ten je jen ze strany několika set (max.1000) lidí, kteří věnujeme včelám několikanásobně víc času než ostatních 54.000 včelařů. Těm to tak vyhovuje...Už vidím, jak mi v ZO bude každej monitorovat a psát výsledky každý týden do VMS....Big GrinBig GrinBig Grin.

Takže je lepší mít monitoring celé republiky s informační hodnotou velmi blízkou nule?
Není lepší mít tu nulu a vědět že je nula.
Že je nulová šance podle něčeho v lednu předpovědět co bude v létě.

Podle mě Dr. Texl a další se prostě jen bojí přiznat pravdu a raději ve falešné naději chtějí žít, než krutou pravdu znáti. Smile

Jen doplním, u předpovědí znamná nulová pravděpodobnost naplnění to, že v plovině případů dostanete opačnou předpověď než to co nastane. Nepřesně řečeno, není to nula ale velké MÍNUS. Zjednodušeně řečeno.
No - a teď už by stačilo jenom chtít ... Ne hledat, jak to určitě nepůjde či jít nesmí kvůli ... etc. ...
Pokud SVS nechce dát chovatelům onu svobodu a požaduje pro svá direktivní rozhodnutí soubory dat, které budou alternativou k datům ze zimní měli, náš návrh znají už dlouho. Naposledy jsme jej veřejně presentovali 27. 11. 2014 na SVS, když tam všichni ze SVS, APV, DK, Máji, ŠPV, ČSV naříkali, že zimní měl je jediný plošný soubor dat a že k němu není alternativa. Sice občas někdo připustil, že ta data obsahují jisté procento chyb, což byl jen takový taneček, aby nemusili připustit, že poskytuje většinově nesmyslná data. Hlavně, že ho mají ... Systém ... Wink
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...Itemid=137
Osobně jsem pro řešení, aby chovatel měl možnost vzít tu odpovědnost skutečně na sebe, dostal patřičný servis, vzdělání, varianty v postupech a metodách i v jejich vyhodnocování.
Není to anarchie, je to odpovědnost. Nic nebrání spolkům a sdružením postarat se o ty, kteří to sami nebudou zvládat. O tom je přece spolkový život.
Je to tak všude kolem, kde není Varroóza v nebezpečných nákazách, tudíž nepodléhá direktivnímu a z centra řízenímu systému.
Ale pokud si to řízení na SVS chtějí ponechat, tak ať zareagují. Stávající stav je neúnosný a je to jejich odpovědnost, jak z toho ven. Pomocná ruka nabídnuta.
Jiří
Broňku, nelze zrušit zimní měl, pokud má Varróza status "nebezpečná nákaza" a je na tom závislá dotace na léčivo. Mě by to taky nevadilo.Vím co s tím a léčivo bych si nakoupis za "svý"....ale nedá se nemyslet na ostatní, kteří to holt nemají jako "náplň dne"....Dodgy S placeným monitoringem bych byl opatrnej. Minimálně by vyvstaly otázky ohledně toho, kdo tuto odměnu administruje a proč zrovna on.....Wink

Karle....Většina včelařů vyrostla v socialismu....a ať se ti líbí nebo ne, socialismus nás naučil několik věcí....Jedna z nich je :"dávat na "dotěrné" otázky "SPRÁVNÉ" odpovědi. Takže se nemůžeš divit, že většina odevzdá "správný vzorek"....zaručující nedostávání dalších otázek.Big Grin Takže, pokud SVS bude dostávat ty "správné - upravené" odpovědi bude i ona činit ty "správná " rozhodnutí. Takže pokud SVS netuší, jak to chodí s mělí....tak je to pouze banda idiotů sedících na "teplých" místech.....A pokud včelaři dávají veterině upravenou měl - neodpovídající informace - nemůžeme se divit, že se SVS chová jak se chová. Dejme veterině tu tvou "krutou pravdu" a ať se podle toho zachovají. Taky jim přeci musí jednou dojít, že když se v zimě včely neprohlíží a jeden prolet zvedne spad v měli o 2000%....že je tam něco špatně.
Já kupříkladu budu první kdo pojede za 14 dní na KVS s monitorovaným spadem po nátěrech a budu zádat oficiální stanovisko, proč že se to muselo natřít, když to u mě nebylo potřeba. Dodgy
Ty Karle kupříkladu dávej ty "správný" odpovědi a neřeš a nepřepínej.Big Grin
Moment - to každá nebezpečná nákaza musí mít svou zimní měl?

Tu logiku nechápu, i když u zimní měli už jsem slyšel lecos. Smile
To ne Karle, ale každá nebezpečná nákaza má svou dotaci. Big Grin
Už jsem slyšel dost. Ale otevřeně "..tak je to pouze banda idiotů sedících na "teplých" místech.." zatím ne.
Já bych spíše řekl horda nesvéprávných úředníků, ignorujících fakt typu " jeden prolet zvedne spad v měli o 2000% " a jelikož nepoužívají vlastní mozky a nejsou schopni si najmout mozky z univerzit zabývajících se touto problematikou, tak se spoléhají na lobistickou skupinu, která si nalepila na triko 98%, předstírající, že takové množství včelařů zastupují. S touto bláhovou iluzí pak vydávají nařízení, o nich 97% hovoří jako o debilitě a pak k ní takto se vší úctou přistupují.
Problém není ani tak v té debilitě jako ve schopnosti úředníků, přijmout fakta jednak o zkreslení mrtvolami po léčení a jednak přístupem včelařů k měli a snažit se nastolit jiný lépe vypovídající způsob monitorování, který bude akceptován.
Dokud jim toto nedojde budou nadále nulátoři, lidé zabíjející mrtvoly VD na jaře a kontaminující zbytečně produkty včel látkami označenými za potenciální karcinogeny a lidé, kteří rezignují a jen veškerou činnost pouze předstírají a dělají si to po svém (což je i produkt současného nesmyslného přístupu v věci).
Takže co - jen tak dále, nebo příště jinak. Co je lepší nedělat nic a vyhazovat 2 melouny, nebo pokus a změna.
Myslím, že horší to být ani nemůže, ale kdo si myslí, že může - ať ještě chvíli počká. Morální škody vyplývajících z nařizování nesmyslů porostou a důvěra v kompetentnost úředníků SVS, MZe bude nadále klesat. Kdo chce kam ... o tom média rády informují.
Já si připadám jak z jiné planety.
Proč ? Nepadají mi po proletu včel roztoči 2000%. Neupravuji počet roztočů v zimní měli . Výsledek zimní měli je v podstatě stejný jako můj kontrolní po dalším měsíci ( i když jsou prolety ). Nikdy jsem neměl větší výskyt v zimním měli než v desetinách. Nikdy mi neuhynuly včely v zimě. Léčím podle (praštěné) metodiky SVS někdo tvrdil , že podle VS . Mě osobně je to jedno hlavně , že to funguje.

Za posledních šest let co včelařím byly mezi fumigacemi vždy prolety včel. První fumigace je tak učinná , že po druhé fumigaci padají jen jednotliví roztoči. Areosol je jen pojistka proti možnému přínosu roztoče. Jestli někdo učínnost fumigace nebo výsledky zimní měli zpochybňuje ale svou metodikou chovu ke zkreslení přispívá ať tady nepíše o 2000%.
Nechci tady nikoho kárat a urážet ale zimovat v nesmyslně velkém prostoru a podle toho zvyšovat množství Varidolu a zatěžovat reziduama souše určené do medníku je mimo logiku .

Josef
A hlavně teda Josefe, kolik ti vůbec padá VD?....máš tam nějaký? Třeba na první fumigaci....A kdy ji děláš?

Nikdo nezpochybňuje účinnost fumigace....a nebo mi řekni kde jsem to napsal!...a nezpochybňuju ani metodiku...Zpochybňuju pouze výsledky měli a z toho vyvozené MVO!!! .... Ale vydrž......vyfotím ti včelstvo zimované na třech nástavcích 39x24....a jsem zvědavej, jak budeš mluvit o nesmyslně velkým prostoru. Pokud nebudeš tedy operovat s "nesmyslně velkým včelstvem"....Big Grin
Josej -
Z tvého příspěvku lze vyčíst, že i ty vlastně nepotřebuješ to problematické vyšetření zimní měli i když kritizuješ názor na ošetřování druhých. Měl bys také zdůraznit, že nevědomost některých včelařů o varroóze nezachrání ani zimní měl od pohromy (úhynů).
Josef - prostě nejsi Milan. Jeho holky se vymykají logice. To je musí na podzim vybít aby se my vešly do malého prostoru na zimu?

Ono nemusíš být z jiné planety, stačí z jiné oblasti nebo jinou linií. Ty nechápeš jeho proč on musí chápat tebe.

Ale budiž. Zavedeme normu na maximální velikost zimního chomáče včel a maximální prostor pro zimování, aby to vyhovovalo současné metodice, zbytečně nezvyšovalo spotřebu léčiv a nezkreslovalo zimní měl - a bude vyřešeno. Úředně nařídit zimovat maximálně na 1VN nebo 2NN - je taky řešení.
(11.03.2015 12:19)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]No - a teď už by stačilo jenom chtít ... Ne hledat, jak to určitě nepůjde či jít nesmí kvůli ... etc. ...
Pokud SVS nechce dát chovatelům onu svobodu a požaduje pro svá direktivní rozhodnutí soubory dat, které budou alternativou k datům ze zimní měli, náš návrh znají už dlouho. Naposledy jsme jej veřejně presentovali 27. 11. 2014 na SVS, když tam všichni ze SVS, APV, DK, Máji, ŠPV, ČSV naříkali, že zimní měl je jediný plošný soubor dat a že k němu není alternativa. Sice občas někdo připustil, že ta data obsahují jisté procento chyb, což byl jen takový taneček, aby nemusili připustit, že poskytuje většinově nesmyslná data. Hlavně, že ho mají ... Systém ... Wink
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...Itemid=137
Osobně jsem pro řešení, aby chovatel měl možnost vzít tu odpovědnost skutečně na sebe, dostal patřičný servis, vzdělání, varianty v postupech a metodách i v jejich vyhodnocování.
Není to anarchie, je to odpovědnost. Nic nebrání spolkům a sdružením postarat se o ty, kteří to sami nebudou zvládat. O tom je přece spolkový život.
Je to tak všude kolem, kde není Varroóza v nebezpečných nákazách, tudíž nepodléhá direktivnímu a z centra řízenímu systému.
Ale pokud si to řízení na SVS chtějí ponechat, tak ať zareagují. Stávající stav je neúnosný a je to jejich odpovědnost, jak z toho ven. Pomocná ruka nabídnuta.
Jiří

No a sám předseda ČSV říká, že mu jedno stanoviště ze dvou uhynulo a dělal u obou stanovišť stejnou léčbu na VD. Vzniká tedy filozofická otázka. Měl tedy u obou stanovišť stejné výsledky měli, když aplikoval celoplošnou metodu? Nerozumím co by tedy měl ten okolní svět závidět v jednotnosti léčení proti VD!
Tak jsem lepší, mně jenom jedno stanoviště z 5. Cool
Ovšem předminulý předseda co nám (takovým jací jsou dneska třeba Mlha a Milan Šimanovský) říkal Chytrolíni tak ten prý byl úplně bez včel.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's