Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Souhlas, u nás ty NULY dodala veterinární laborka. A ony se ty nuly v létě přemnožily, procento ztrát nespočítáno nebo nezveřejněno.
No hlavně, Karle, že byly v zimní měli ty nuly a všichni si mohli oddechnout, jak je vše OK a jak systém funguje ... SadBig Grin
Jiří
Ty vaše nuly to je záhada jak z akta x Big Grin otázka zní co s tím budete dělat letos?

Jiří Big Grin
NIC. Jde to nyní skoro samo. Smile
Loni jsem si vyrobil NULY sám a představ si, vzorky co byly na stránce dole, tak jak byl laborant rozepsaný, tak tam byl obyvklý počet roztočů z té stránky, na další nahoře, tam se asi koukl do kelímků a tam byly nuly.

Dělat s tím nebudu nic, když mě ČSV chce pobavit na státní náklady, tak se pobavit nechám.
Odevzdávání kelímků a čtení výsledků povádíme v hospodě, pro mnoho kolegů je to omluvená domácí absence.
Protože tohle není žádný holubník, pořádek musí být a vzorky a výsledky se musí zapít.

Mezi množstvím vypitých piv a úhyny následujícho roku je stejná korelace jako mezi výsledky měli a skutečným nožstvím roztočů v kelímkách. Bohužel ta piva nám stát neproplácí.
A to by mě zajímalo co s tím bude dělat ČSV když je prokázáno, že to funguje na plošné úhyny stejně jako to vyšetření měli.
No, jistý je, že kdyby většna z nás dělala svou práci tak, jak laborky "odhadují" počty VD v měli,..... tak jsme bez zaměstnání. Pro mě za mě, ať si laboratoře píšou, co chtěj. Sám vím nejlíp, jak to u mě ve včelách vypadá. A pokud se SVS spokojí s imaginárními čísly......Jenom by mě zajímalo, jestli tahle vyšetření jsou jen "zbytečná setrvačnost", nebo jestli se o to stále někdo znovu a znovu zasazuje? ....a když tak ...tak kdo?Dodgy
Milane - je to ještě horší - hausnumera z kelímků - ale nikd ynikod nezjistil co lze z toho zjistit, kromě toho že tam je VD.

Já kdybych v práci pracoval s daty jak DOL a SVS - tedy evidence nul bez ohledu na velikost vzorku, tak mě odvedou do závodní ordinace s hadrem na hlavě.

Vždyť ta data draze získaná nejsou ani vyhodnocována - celostátně a ani na úrovni okresu. Tomu se říká jemně PLÝTVÁNÍ. Nakoupit něco a pak to nepoužít.
Pokud vím, zasazuje se o to ČSV - prý kvůli tomu, že by to nabouralo kontinuitu statistik monitorování a pak prý je nutné hubit na nulu kvůli rezistenci.
Jediné pozitivní co na tom sběru vidím, je že jsou i ti pasivní včelaři nuceni jednou za rok mrknout na podložky a některé to dokonce přiměje se poinformovat jak ten kleštík vlastně vypadá - co by tam měl vidět. Myslím si však, že kdyby se nějaké to odevzdávání přesunulo na čas odevzdávání žádostí o 1D a to té podletní měli před posledním vytáčením, tak by to ten vzdělávací účel splnilo daleko lépe a to rozšíření VD by bylo možná lépe podchyceno. Možná by stačilo do toho statistického výkazu odevzdávaného s žádostí 1D jen napsat počet kousků VD (dobrovolně zimní, povinně 14-ti denní podletní) a dát pro případné přezkoumání tu letní měl. Tu bych pak jen nechal nákazovým referentem pouze u určitého procenta náhodně vybraného od včelařů prověřit zda nekecají a těm co významě kecají dát varování, že jim může být za to odepřena 1D.
To by jste viděli jak by se ty VD naučily všichni poznávat a počítat. Někteří by se možná i zamysleli, zda by s "těma broukama" neměli v podletí něco dělat.



(17.01.2014 8:40)KaJi napsal(a): [ -> ]Vždyť ta data draze získaná nejsou ani vyhodnocována - celostátně a ani na úrovni okresu. Tomu se říká jemně PLÝTVÁNÍ. Nakoupit něco a pak to nepoužít.

A to zas bych řekl, že to není pravda. Každoročně vycházejí mapy republiky ve Včelařství s vyhodnocením podle okresů. Spíš je ale otázkou o čem ty data vypovídají. Zda o tom jak jsou včelaři pečliví při vybírání VD z měli aby nemuseli natírat a být pranýřovaní nebo o tom jak rezistetní jsou VD v oblasti, či snad o tom jaké procento včelařů v okrese přešlo na vícenástavkové zimování a jaká byla zima. Ale "Kázeň musi byt. Tak je to správně".
A nebo by se mohli vykupovat - dobrý výkup - dobrá sezona pro VD Smile
Ono jsou na letošek zrušeny dotace na obnovu uhynů? ......Asi by se nám mohly trošku zlepšit podmínky i bez počítání VD z měli.Big Grin
Řekl bych to takto. Evidujeme počet neuhynulých roztočů a neevidujeme počet uhynulých včelstev. Ten, kdo takto uvažuje, asi není normální.
(17.01.2014 8:32)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]...Jenom by mě zajímalo, jestli tahle vyšetření jsou jen "zbytečná setrvačnost", nebo jestli se o to stále někdo znovu a znovu zasazuje? ....a když tak ...tak kdo?Dodgy

Milane, bylo by jednoduché napsat: ano, podporuje to osa ČSV - VÚVč, s. r. o., jak jsme se o tom vícekrát přesvědčili na jednáních o dotacích, národním včelařském programu a na t. zv. kulatých stolech vloni.
V praxi je to podle mého názoru tak, že to podporujeme skoro všichni tím, že se to nesnažíme nějak změnit, byť jen v argumentační rovině (rozhodují stejně úředníci námi za to placení), ale v jednání s těmi, kteří mají na utváření toho systému vliv. Nikoli tady na VF.
Budou se (možná) zase tvořit nová MVO. Je také na nás, aby to nebylo tak, jak se to dělalo doteď, tedy metodou ctrl-c a ctrl-v.
Jiří
Doporučuji přejít na metodu CTRL+X, ALT+F4, WIN+L
(15.01.2014 15:06)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]V pondělí ráno jsem sesypal měl z podložek do krabičky, ještě "teplé" z úlu jsem to odevzdal v Olomouci na veterině a už mám výsledy doma i s kulatým razítkem potvrzená nula.

Já bych řekl, ne za "tepla" ale za "mokra"! Pak se nule nediv!
Mám vyzkoušeno, že i při použití vlhké měli roztoči v běžném kuchyňském oleji plavou. Ale letos jsem měl v měli dost krystalků ze zimního krmiva, bylo málo jarního medu, tak jsem letos dokrmoval invertem. Někde jsem četl, že údajně, pokud se dostane na roztoče trochu zbytků krmiva, tak v oleji neplave. Tak jestli byla letos ta měl sladší....
Čerstvý roztoč na vlhké měli, pokud se to udělá hned, tak plave. Pokud se vzorek uzavře a roztoč navlhne, tak neplave.
Někteří naplavou ani ve vodě. Pokud se vysypou na vodu, do týdne klesnou 2/3 na dno.
Toť mé zkušenosti.
(17.01.2014 17:08)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Pokud se vzorek uzavře a roztoč navlhne, tak neplave.

Proto mi dobrá půlka roztočů klesla ke dnu, když jsem dělal v denaturovaném lihu flotaci vzorku, který byl uzavřen ve sklenici cca 10 dní. Vzorek neplesnivěl ani nepáchl.
(17.01.2014 16:55)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Mám vyzkoušeno, že i při použití vlhké měli roztoči v běžném kuchyňském oleji plavou. ... Někde jsem četl, že údajně, pokud se dostane na roztoče trochu zbytků krmiva, tak v oleji neplave. Tak jestli byla letos ta měl sladší....

U nás na dolní Mži Big Grin ve Všenorech to říkal Leoš Dvorský při přednášce a já si to hned doma vyzkoušel. A fakt neplavali. To bylo ale v lihu, nikoli v kuchyňském oleji. A laborky to taky dělají v lihu ...
Jiří
Už to tu někde zaznělo, kdejaká blbost v laboratoři musí projít certifikací, kontrolním měřením atd. Někdo musel vymyslet metodiku a určit hranice "normálnosti". Každá laboratoř musí provádět kalibrace metod, kontrolní měření atd. Jestli jsou výsledky k ničemu je třeba změnit metodiku. Dle mého malého mozku na to musí stačit dvě diplomové práce od průměrného studenta přírodovědy aby dokázal, že něco není dobře. A jsou v ruce argumenty!!! Ale možná jsem malá a naivní Smile
No jo, Borůvko, ty ale uvažuješ v normálním schématu. To ale zde v této věci není a konsekventně pak takové úvahy nemohou fungovat Big Grin.
V našem rybníčku nestačí ani, když vyjde text z pera renomovaných specialistů a v odborném časopise, natož aby někdo vzal v potaz výsledky desítek, ba stovek soukromýchj pokusů či seminárek a "pidlomek" Big Grin Je tu zjevné, že v této věci nejde o argumenty a jejich validitu, nýbrž o cosi jiného ...
Jiří
Tak jsem hledal něco o tom jak mám při odběru měli postupovat a o sušení nic (článek 3). A jestli je pravda, že v lihu nevysušený roztoč neplave, tak je to jasný, že to o vysoušení je vynechané úmyslně, aby jsme byly nejlepší a svazáci mohly říkat, že jsme nejlepší a svět závidí. Takže všichni co měl vysušují jsou sabotéři a pučisté. A já jsem, pro nedostatek času, na to konečně přišel jak tu nulu splnit, protože do teď každoročně jsem také sušil a nulu jsem nikdy neměl.
Referenční URL's