Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Jsou to jen moje dohady, nejsem placený za výzkum (od toho je Dol, ale ten nezkoumá co by bylo potřeba) a ani nemám tolik vč aby to mělo nějakou statistickou vypovídací cenu. Zatím se mi to osvědčuje.

1-Nesmí se krmit po malých dávkách, po jednom okurkáči je to špatně. První velkou dávku krmení - dávám 8 l tudíž je to přesně 5 kg suchého cukru s vodou v poměru 1:1, tedy ne hustší než 1:1 dát hned ten den co se vezme poslední med a do konce srpna nakrmeno. Zdůrazním roztok 1:1.

2-Nesmí být očka (je nutné je nemít nikdy během roku), nízké pevné dno bez sítě, tak těsné aby nikudy nevnikal do úlu vzduch než česnem a podmet vysoký 15-18 mm. Česno koncem září zúžit na 6x200 mm u jedné strany (i u studené stavby) a to u pravé při čelním pohledu a logicky vlevo z pohledu za úlem.

3-Na úle musí zůstat až do cca 25.12. prázdný nástavek (nechat to jako když se krmilo) bez stropu, teprve na něm dekl tak, aby všechno teplo utíkalo nahoru do té dutiny. Ale ne ven, opakuju, žádná očka, žádný průvan.
Nic se nestane když se to tam nechá do půlky ledna.

Pokud se toto přesně dodrží, ne jen něco z toho, ale toto všechno, pak plod na 99% ve vč v zimě nebude.
V zimě kdy?
kohoute... však čítaj....."do púlky ledna"
Do půli ledna už má naše ZO vybrané kelímky. Já chápu že do půlky ledna nechává prázdné nástavky a pak utepluje stropy. Ptal jsem se na poslední větu, když to takhle udělám, kdy nebude plod?
tom ti odpovie,
ale
ja som ho pochopil tak, že kým im neodoberie ten prázdny nadstavok a neuteplí strop tak podľa jeho názoru v úli plod nebude...
Je to zajimavy, by me zajimalo, jestli by to ale fungovalo i u me v 230mnm. Pruvan nemaji, ale maji ocka na "mrizku", rekneme zpulky zalepeny propolisem (nektery vic, nektery si to zalepily mic). Vetsina vcelstev sla do zimy ve spodnich nastavcich, coz znamena ze VN (ale se zasobama) byl jeste nad nima. Mozna je nutny ale komplet prazdnej nastavek.
Kluci, co funguje vam nahore, nam tady dole nemusi, je dlouho teplo. A matky dost dlouho dojizdeji nez prestanou/minimalizujou plodovani.
Letos budu muset vic holky "chladit", nejaky moznosti jsem cetl i ve "Vcelaruv rok".
chose
To jsme pochopili stejně. Mně zajímá ukončení plodování kvůli fumigaci a o pár příspěvků výš už to vidím.
Toto je teplota v ulu a mimo ul:

[Obrázky: image.png]

Vnitrni senzor je na hornich louckach vrchniho nastavku, venkovni je soucasti vahy a je pod ulem mimo primy svit slunce. Takze v realu bylo vic co slunce nahralo. Senzor byl toho casu prave v tech mych zlodejkach.

Proste se nedalo narizene lecit 10.10., protoze matky jely. 15.11. bylo v techto vcelach 4 ramky plodu, porovnejte to s okolni teplotou v grafu.

Chose.

P.S. Koukam jsme uz zase nejak mimo tema, ikdyz ne uplne.
Jen tak vysvětlit: Proste se nedalo narizene lecit 10.10. Nebyl to rok 2019? Ať se daří Zdeněk
(08.02.2020 19:56)goro napsal(a): [ -> ]tom ti odpovie,
ale
ja som ho pochopil tak, že kým im neodoberie ten prázdny nadstavok a neuteplí strop tak podľa jeho názoru v úli plod nebude...

Ne, není to tak. Některá vč začnou polodovat už na konci prosince (domnívám se a tvrdí to staré knihy, že vč reagují na slunovrat 21.12.). A začnou plodovat i když mají nad sebou tu dutinu. Některá.

Minulý týden, tuším v so, jsem stihnul udělat 21 vč na jednom stan. U dvojich jsem našel plodu na 7 rámcích 39x30 jako dlaň bez prstvů, na dvou prostředních jako dlaň včetně prstů. Našel jsem ale možná polovinu ostatních na dvou mírách - 24 i 30 bez zavíčkovaného podu. S brýlemi chodí do včel jen srabi (a v autě je vozí taky jen zbabělci) a tak netuším, ale asi tam byla vajíčka (tvrdí to KTM 35 km ode mě o 50 m níž).

Za důležitější než dutinu nad plodištěm já považuju absenci oček, absenci netěsného dna a tedy absenci jakéhokoli průvanu. Ano, některé roky je v úlech docela vlhko, v těch polystyrenových (30 mm styrodur) je mokro. Ničemu to nijak nevadí, přijde den, kdy bude všude sucho, voňavo, vygruntováno. Jen mokrá měl je u PS úlů nepříjemná. Mám jich jen pár a do dalších se mi moc nechce. Podle mě je potřeba, aby byl PS tlustý jak psal Ing. Smělý 80 mm a pak by možná bylo sucho i v nich.

(08.02.2020 20:07)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Je to zajimavy, by me zajimalo, jestli by to ale fungovalo i u me v 230mnm.

Kluci, co funguje vam nahore, nam tady dole nemusi, je dlouho teplo.

Tak Josefe polopatě. Nikdy jsem si tu nijak nepadnul do oka s KaJi. Ovšem on opakovaně upozorňoval na souvislost plodu v nástavku s přísunem čisetého vzduchu, spíš asi "čerstvého" vzduchu. On to říkal ale v souvislosti, že kdo nechce aby mu matka kladla v medníku (když nepoužije mřížku), nesmí mít očka, protože bez nich není v nástavku nad plodištěm dost kyslíku. Nemusím někoho milovat. Měl bych ale nezaslepeně uvažovat nad jeho názory a tvrzeními - nemusím milovat učitele, jestli chci něco vědět, nesmím být zaslepený.

Uvědomil jsem si, že žádný ani "Včelařův rok" ani žádná jiná stará ČESKÁ kniha o včelách nikde neříká, že má bnýt česno v zimě co největší. Naopak, úplně všechny mě známé knihy tvrdí, že se má česno zúžit, že stačí 200x6 mm. A že má být u strany a ne naprostředku u SS jak se dnes u všechn úlů dělá. Musí být u strany, důvod je snad jasný, několikrát jsem to tu v posledních letech vysvětloval.Toho se chytli lidi typu Boháč a odvolávali se na Farrara z r 1938 který dokázal, že včelstvo úl v zimě nevytápí a tudíž je hloupé malé česno a naopak, že vzdušně zimovat je to pravé ořechové. Ale čeští autoři nikde netvrdí, že včelstvo v zimě úl vytápí. Jen říkají, že má být zmenšeno česno.

Takže. Když Karlova poučka (já to dřív nikdy nečet, až od něj) o čerstvém vzduchu a jeho nadbytku platí v létě pro medník, co když to platí i v zimě pro plodiště?

Zdá se, že to platí.

Nechci psát dlouhé příspěvky abych mladé neotravoval a aby to vůbec četli a neztráceli se v tom. Pak se tu dohadujete co a jak jsme vlastně myslel. Ale svět kolem nás má mnoho souvislostí, které si mnozí neuvědomují a nebo si je uvědomvat nechtějí, nechtějí si "zbytečně" komplikovat život. Já k tomu došel nějakou úvahou, říkám jí logickou a funguje mi to. Zda je to vědecky správně by měli vyzkoumat jiní, ti, co za to berou peníze, myslím mzdy a ne aby bádali jen jak vydělávat na Formidolu a jiných šmakuládách.

Nevymlouvejte se na nížinu či hory, vyzkoušejte sami do posledního detailu co tu nabízím a ne že nějaká očka jo a síto ve dně nevadí když je na něm podložka. Prostě to udělejte jak říkám a asi budete příjemně překvapení. A nebo to nedělejte, nad čím byste pak donekonečna hloubali třeba tady na VF?

Chápu že často tvrdím věci tak revolučně odlišné od včelařského majnstrýmu, že se mě tu někteří snaží ponížit, posmívat, urazit. No jo no, co nadělám.
@Tom : zkusim to podle tebe
@Medak : ano, byl to rok 2019, ale i v r. 2018 byl zacatek lecby 10.10. Plus minus, samozrejme
(08.02.2020 21:10)tom.50 napsal(a): [ -> ]Za důležitější než dutinu nad plodištěm já považuju absenci oček, absenci netěsného dna a tedy absenci jakéhokoli průvanu. Ano, některé roky je v úlech docela vlhko, v těch polystyrenových (30 mm styrodur) je mokro. Ničemu to nijak nevadí, přijde den, kdy bude všude sucho, voňavo, vygruntováno. Jen mokrá měl je u PS úlů nepříjemná. Mám jich jen pár a do dalších se mi moc nechce. Podle mě je potřeba, aby byl PS tlustý jak psal Ing. Smělý 80 mm a pak by možná bylo sucho i v nich.

PS Smělého obsahuje dvě, resp tři průlezy než dojde včela zvenku k rámku. Pokud si dobře pamatuji, česno v 8cm PS dně je přes celou šíři jinak na léro jinak na zimu, nepřímo studenou nebo nepřímo teplou stavbu popisuje na svým úlu vložením 2cm PS desky coby mezidno pod rámky 1 nást. s dvěma otvory, jeden podél boční stěny a jeden nad průchodem česna.

zdroj: sken na http://www.vcely.or.cz/files/index.html

[Obrázky: vc00-4a.gif]
Diky za zdroj, nevim co cist driv Smile.

Chose
gupa

Nečetl jsem co dáváte od Ing. Smělého. Není to jeho myšlenka. Tak to měla většina univerzálů, (ne však neznámější MU). Měly rámky jakoby na TS, aby včelař mohl dělat pohodllně a dokázal pak včelařit až do stáří bez zničení zad, ale aby včely měly SS, tak byla tato mezidna. Ovšem jen s jedním otvorem vlevo z pohledu za úlem. Mezidno bylo tlusté 12-15 mm a prostor pod ním měl 18 a nad ním taktéž 18 mm. Někde tvrdím, že jednoduché dno musí mít podmet jen 18 mm. To jsem si nevymyslel, na to přišli předkové. A funguue to, do těch 18 mm včely nestaví
boule na dně (a nebo minimálně) a ještě nestaví divočinu na spodních loučkách v pometu. A současně je tam dost placu pro podložku silnou třeba až 3 mm a nad ní pořád ještě dost místa pro zimní mrtvolky, aby nehrnuly měl když se podložka vysouvá.

Celé je to ale dneska bezpředmětné po příchodu varroázy, kdy musí být podložka po celé ploše dna. Ta by potom zaslepila česno vyříznuté ve dně v podobě štěrbiny 20 x 300 mm.

Předkové nebyli hloupí. Stačí si to nastudovat. Netřeba šilhat k sousedům a když, tak rozhodně ne na západ.

Jo a protože si ty úly pamatuju, měl jsem je, přišla Varroa a muselo se to zrušit kvůli podložce po celé, dně - mezidno bylo jen vložené a musela se dát na dno deska tak, aby byl zase podmet jen 18 mm. No a nebyl rozdíl mezi SS a TS. Vůbec žádný rozdíl!
Od té doby vím jistě, že údajná výhodnost SS pro včely je jen pověra. Vůbec na tom nezáleží, jen TS je pohodlná pro včelaře!
Ale řečeno s klasikem: "Někdo to rád horké".
Včera jsem dostal výsledky vyšetření zimní měli na VD s výsledkem 10 ks.
Odevzdával jsem měl s 0 (nula) ks.
Horsi by to bylo na opak Smile To se budou malovat verohodne grafy...
Nepřipomíná vám to něco? Jsme úrodnou zemí idiotů. Měli bychom začít odplevelovat.
(05.10.2020 20:32)BOBC napsal(a): [ -> ]Mám otázku mimo téma, ale je předchozímu textu. Ona se už nebude dávat měl na rozbor, nebo sem to blbě pochopil?

JO, tak je to samo o penězích, jak někteří píšou. Ale hlavně je varoáza stále zařazena jako nebezpečná nákaza a ta musí být monitorována, přes to nejede vlak... Takže monitoring být musí, ale zimní měl není jediná forma a prý už to na veterině některým dochází, že není ani zprávná. Tak nechme se překvapit, jak dlouho to bude trvat. Ono to lhaní soudružky předsedkyně nakonec bude i k něčemu dobré. Čím víc bude takto veřejně lhát, tím rychleji státní správa pochopí, že ČSV není důveryhodný partner...

Doufám, že si to tu naše vedení důkladně pročítá a brzo jí to požalujou, ci si o ní spodina myslí.
Objevil jsem na včelařské konferenci:
(31.192.64.136) --- 16. 10. 2020
Zimní včelí měl na varroa
Vážení přátelé včelaři a včelařky.

Pro velký zájem zákl. organizací, nemohoucích včelařů ale i lenochy nabízíme včelí měl na zimní vyšetření roztoče varroa.

Pro letošní rok se naše farma již vybavila linkou s jemným drtičem na včelí plásty.
Kvalita a jemnost včelí měli je zaručena. Naším cílem a nejlepší reklamou je pro nás spokojený zákazník.
SvS a Vú děkujeme za podložky, bez kterých by byla naše práce v lonském roce o mnoho složitější.

Ceník :
180,- kč/ tuba
Sleva pro seniory : 110 ,- kč /tuba

Kontakt. vcelimel/=/seznam.cz

http://www.vcely.or.cz/konference.pl
beekeeper' Napsala ......



JO, tak je to samo o penězích, jak někteří píšou. Ale hlavně je varoáza stále zařazena jako nebezpečná nákaza a ta musí být monitorována,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,​,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Dodatek pokud ji vyřadí z nebezpečných nákaz přestanou být dotována lečíva. To bude zase povyku až se zvednou členské příspěvky nebo si budou platit lečiva v plné ceně. Za mne taky jsem názoru, že zimní měl je nevypovídající stavu kleštika ve včelstvu.To je ,ale jiná diskuze proč.

Ať se daří Zdeněk
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's