Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
My přátelé chemické války dnes teprve vyrážíme do závěrečné zteče.

Když útočit, tak do nekrytého nepřítele.
Pokud to ale chcete hustit jak ruské pěchota na opevnění, tak začnětě pěkně v říjnu a v listopadu hlašte na OV hotovo, ať máte pochvalu.

I když koukám, možná to tam naperu až na Štědrý den - má se ještě víc oteplovat
http://www2.medard-online.cz/beta/forecast
(21.12.2013 23:55)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Většina včelařů už dokončila podzimní léčbu a všichni doufají, že byla úspěšná.
Abychom se přesvědčili, že tomu tak skutečně bylo a případně mohli zjištěné nedostatky napravit, doporučuji se podívat na přílohu tohoto příspěvku.
Jde o podstatnou část článku, který mi uveřejnilo před časem Včelařství pod názvem Samovyšetřování včelstev.

Omlouvám se zapřísáhlým nepřátelům syntetických pesticidů. Lze samozřejmě poléčit způsobem, který uznáte za nejvhodnější.

Ak niekomu padajú na jar klieštiky na podložku - sú to mesiace február až 1. máj, tak by sa mal v prvom rade zamyslieť sám nad sebou.
Niekde urobil chybu.
Ja stále neviem pochopiť ako ošetrujete, keď máte v melive klieštiky, ktoré považujete za prirodzený odpad a nie ako spad po poslednom liečení, ktorý sa zachytil v bunkaách alebo na spodných podlažiach ak zimujete viac priestorovo. Neviem to pochopiť z toho dôvodu, lebo po odvzdaní meliva, ktoré si aj prezriem keď ho odoberám (nenájdem žiadneho klieštika), sú podložky vyčistené a sem-tam ich vytiahnem a obzriem a nenájdem žiadneho klieštika a nikdy. Prvé sem- tam klieštiky sú až v júni a to len u niektorých. A vy tu dokážete rozjímať a viesť diskusiu na túto tému celé roky. Aerosolom zachytím zbytkového klieštika a až do júla, ja až do augusta nič proti klieštikovi nerobím. Netrýznim ich kyselinou ani ničím iným a o včely sa starám na 5 -tich rôznych stanovištiach.
O zimní měli a její ne-smysluplnosti jsme toho tu již napsali v archivu dost a dost. Bohužel z toho nic nebylo. Byl jsem bohužel asi za poslední dva roky jediný, kdo se obtěžoval s tímto obtěžovat SVS. Nemají to lehké, od ČSV jsou na SVS tlaky, že ztratíme jedinou organizovanou diagnostiku varroózy, kterou nám všichni ve světě závidí...laborky nechtějí ztratit vzorky...včelaři mlčí a diskutují na fórech, tak proč by to někdo odpovědný, kdo si nechce dělat problémy, měl něco měnit....
No ono to taky není tak nepochopitelné, že zrovna ty bys měl být ten kdo SVS "obtěžuje" , když jsi s nimi profesně na stejném levelu. To mám sám za sebe napsat na SVS, nedělejte rozbor zimní měli, je to blbost, říkali to chlapy na fóru?
U KM to bylo jiné, když BIO včelaři, tak proč ne ostatní. Ale co by měl být můj laický argument proč nedělat zimní diagnostiku? I když osobně si myslím, že smysl to nemá žádný, pokud to nebude spojeno například s plošným vyšetřením moru.
(14.01.2014 9:35)DonPepe napsal(a): [ -> ]... To mám sám za sebe napsat na SVS, nedělejte rozbor zimní měli, je to blbost, říkali to chlapi na fóru?

A proč ne? Třeba to spojit s vlastním testem vytřepání V. d. z dolních nástavků a s popisem úlového systému, s konfrontací svých vlastních výsledků flotace a výsledků došlých z laboratoře, s výsledky vlastního kontinuálního monitoringu, a to u jednotlivých včelstev, nikoli ve směsném vzorku ... Až nás budou stovky, už se nebudou moci ohánět tím, že včelaři to chtějí či respektují.
Já to udělám.
Když jsme zhruba před rokem tohle téma přinesli na jendání o dotacích a akcentovali místo toho letní monitoring a jeho další podporu metodickou i odbornou (výzkum), tak jsme fakt byli s MSVV jediní a všichni si tam notovali, jak je to v globálu cenné vyšetření a sypali z rukávu teorii velkých čísel a pod. ... Tady to nevyřešíme a ani si koneckonců neulevíme ..., pojďme něco dělat ...
Jiří
Good luck, ale mrhat časem umím i účelněji Smile
Zde je potřeba si uvědomit proč se to dělá. Protože je to ohromný kšeft placený za státní peníze, toho se nikdo nevzdá jen proto, že pár lidí napíše na SVS.
Jinak osobně mi to přijde jako stejně utopická myšlenka jako ty výkřiky, že ČSV se musí refermovat odspodu. Nechci být až příliš realistický, ale uvedené stovky jsou zanedbatelné nic v porovnání v 50000 masou, kterou se ČVS potažmo Dol může kdykoliv ohnat. A ohání se právem, ty členy má a ti významně mlčí, takže souhlasí.
Jakou máš kvalifikaci, aby tvoje pozorování a závěry bralo SVS vážně, když pak uznávaný Titěra, řekne, že s tím nesouhlasí a podpoří ho řada "učitelů" včelařství s milionletou praxí?
Omlouvám, ale je to opravdu jen utopie. Na jednu stranu není čas , na druhou stranu dobrovolně sedáme s dřevěným měčem na vychrtlou kobylu a jedeme se nechat fackovat větrným mlýnem.
Pokud budou všichni přemýšlet jako Ty, Pepe, tak se opravdu nic nezmění. Těch utopií tu bylo více - kdo by před pár lety věřil, že při 20 včelstvech na stanovišti při klinice se budou pálit jen postižená včelstva. Dále se zde začínají prosazovat další "nedolská" léčiva jako registrované přípravky. Svoji realitu si vytváříme jen a jen sami.
Přesně jsi vystihl, Pepe, ten rozpor: mlčíme, protože nevěříme ve smysl takového ozývání se zdola. A říkáme, že to nemá smysl, protože Svaz se ozve s argumentem 50.000, kteří mlčí ...Big Grin
Kdyby se nastavil fungující systém, pak by ani těm laborkám nemusely utíkat zakázky: zkoumala by se nosematoza, mor, kvalita produktů, residua v nich, koneckonců i ta měl, pokud by někdo chtěl (nepovinně) ... Vždyť těch témat je řada. A měly by třeba nějaké výsledky. Nikoli tu sumu naprosto irelevantních údajů, která z téhle spartakiády vzniká. Klidně by v tom mohly pomáhat spolky a odpovědnost by byla jen a jen na chovateli. Máš ji a nevěříš vlastní diagnostice? OK, pošleš to laboratoře. Nepošleš? Pak si musíš věřit. A pokud ne, může se stát, že nebudeš mít včely. A ještě to můžeš zkomplikovat sousedům. Toť vše ...
Samozřejmě že se na to můžeme vykašlat a švejkovat to, jako to děláme dosud. A nechat to vyhnít ... Ale co vono to stojí peněz,které by se daly vynaložit prospěšněji ...
Jiří
Ono hlavně by bylo dobré jim vysvětlit, že čas postupuje v před a způsob včelaření se mění stejně jako způsob léčení. Poprosit je, aby si uvědomili, že nelze tedy zakonzervovat i postupy vyšetřování nemoci - to udělá jen ten co má též zakonzervovaný mozek (v lihu nebo lednici).
Jako argument uvést nástup nástavkového včelaření (zimování ve více nástavcích), nové léčebné prostředky s dlouhodobým spadem.
Myslím, že kdyby se sbírala měl 14 dní před posledním plánovaným vytáčením, tedy v době, kdy by neměl být ještě ve včelstvech Gabon ani KM ani thymol, tak by se jednak včelaři naučili identifikovat problém včas a údaje o napadení by měly mít vyšší vypovídající hodnotu.
A nebo to rozdělit - ty co zimují v jednom prostoru (staré úly) - zimní vyšetření a ti co zimují ve více nástavcích a mají možnost monitorování v létě (varroa dno), tak letní vyšetření. A hned by kromě údajů o VD byly i statistické údaje o způsobu zimování a HW vybavení včelařů a byly by dva časové monitorovací body. To by asi bylo akceptovatelné i těmi laboratořemi, které by nepřišly o kšefty a dokonce i statistici by si přišli na své.
(14.01.2014 10:14)Ivík napsal(a): [ -> ]Svoji realitu si vytváříme jen a jen sami.

A od kud víš, že to není Matrix.....?Big GrinBig GrinBig Grin Mě to někdy tak připadáDodgy
Můj názor na směsné vzorky je velice negativní. Nejenže jim včelaři věří, ale oni je ukolébají do nečinnosti, až do doby kdy je pozdě něco účinně napravit. Dva roky sleduji zimní spad po týdenních až deseti denních intervalech, abych si udělal obraz o celkových spadech roztočů ve včelstvech po podzimním ošetření KM. Myslím, že ty z vás co byli 5.1. v Brně jsem mohl přesvědčit o velice škodlivé interpretaci směsného vzorku jako takového. Neodhalí totiž problém toho kterého včelaře (vejde se do průměru do tří VD). Časovanou bombou bývají jedno či dvě včelstva, která se sice vejdou do průměru stanoviště, avšak nic netušící včelař má směsný vzorek v pořádku.
Jsem proti směsným vzorkům ještě také z finančních důvodů.
Ano jak psal Pepe chce to hlas lidu, jinak to bude jen názor jednoho poťouchlého veterináře proti 97% českých včelařů, což je současný oficiální status Smile...až těch dopisů na podatelnu SVS bude 5 tis. bude se tím muset někdo zabývat Smile...nejde tak o cenu vyšetření někde kolem 25 ,- za vzorek, ale o dopad a důsledky na naši mentalitu...to jediné zůstalo, protože odbornost, přesnost, vypovídací schopnost jsou už u nástavkových úlů ty tam...
(14.01.2014 10:14)Ivík napsal(a): [ -> ]Pokud budou všichni přemýšlet jako Ty, Pepe, tak se opravdu nic nezmění. Těch utopií tu bylo více - kdo by před pár lety věřil, že při 20 včelstvech na stanovišti při klinice se budou pálit jen postižená včelstva. Dále se zde začínají prosazovat další "nedolská" léčiva jako registrované přípravky. Svoji realitu si vytváříme jen a jen sami.

Přemýšlet, to je to správné slovo. Změnila se snad metodika na mor tím, že každý výzkumník amatér psal dopisy na veterinu nebo to bylo cílené vyjednávání odborníků ( MSVV a PSNV )? Nebo to bylo tak, že přišel zástupce SVS na jednání a řekl, tak musíme něco změnit, z 50000 českých včelarů nám 350 napsalo, že se jim to takhle už nelíbí. A nebo to bylo ještě trochu jinak a na ty náhrady škod po pálení už prostě nebyly prachy?
Mimo Thymolu se žádný neDolský přípravek oficiálně neprosadil, ale přiznávám je to posun.
Pokud budu přemýšlet, pak mě napaddne, že partner pro jednání s SVS o tomto tématu je tak možná akorát MSVV. V prvním kole dostali nafrak, takže vyhodnotit co udělat lépe a znovu. Pokud by MSVV formou nějaké výzvy požádala o spolupráci, dala podklady, jak bych měl pokus provést a oni pak zakomponují do své zprávy mé výsledky společně s desítkami jiných, nemám s tím problém a jdu do toho. Je to prostě to co říká Jiří, ale zpracované uceleně a s hlavičkou renomované organizace.
Proti myšlence zrušit povinné vyšetření měli nic nemám, ale myslím, že jsou tu důležitější témata na řešení s lepší vyhlídkou na úspěch. A pokud i přesto řešit, tak uceleně a ne každý sám za sebe. Pokud to žádná organizace nechce zaštítit, je to pro mě důkaz, že to není zase tak palčivý problém.
(14.01.2014 13:56)DonPepe napsal(a): [ -> ]Pokud to žádná organizace nechce zaštítit, je to pro mě důkaz, že to není zase tak palčivý problém.

Už se snažila, ale narazila na odpor zástupců 97% včelařů, proto vím co píšu, že hlas včelařské obce je zrovna v tomto případě důležitý. Buď musí členové působit na své představitele, kteří je na jednáních zastupují, nebo se musí snažit sami.
Jsem deformován z práce, ale u nás musí každá měřící metzoda projít validací, R+R a další srandy.

Předpokládám že je možné chtít toto po SVS. Takže nepišmě o tom že se to tak říká, ale aby nám veterina prokázala na základě čeho že to nařizuje.
Kdo validoval metodu, jaktože napočítám dvacet VD a laborka jich najde polovinu, nebo naopak najde VD kde žádní být nemůžou atd.

Ona současné změna v metodice nepřišla jen tak, ale taky si i pár občanů začalo dopisovat se SVS.

A nechal bych si vysvětlit jejich nařízení plošného nátěru podle nedostaku nul ve vzorcích bez ohledu na jejich velikost.
I jak došli k limitu 3VD.

A jako zpestření - nastrouhejte si měl z plástu, vemte to na schůzi a odevzdejte tato vyrobené a před svědky obohacené vzorky jako nějaké vaše záložní stanoviště oddělků. A´t přesvědčení funkcionáři vidí. A pokud se bude nález lišit, .... Smile
Já věřím, že každý názor, každý článek či přednáška mění společenské klima. A dodávám, že jej mění aktivní jedinci a ne těch 97% spících. Je hezké si říct, já nejsem dost silný partner, ono se nic nestane. Je kolem nás hodně příběhů, které dokládají opak. Vezměme třeba příběh lékaře Jana Hnízdila. Vzbouřil se proti tomu, cpát lidem prášky (nemoc je informace). Postavil se proti medicínsko farmaceutickému komplexu. V Tvém případě by si řekl: "Nejsem partner k jednání proti nadnárodním firmám." Jenže on neúnavně přednáší pořád to samé dokola a lidi na to opravdu slyší. Dokonce slyšel i ministr Heger, který jeho obor (celostní medicínu) v podstatě legalizoval. Proto froufale troufám tvrdit (hezká trojčlenka), že PSNV, MSVV či Šance pro včely v podstatě informacemi reformují ČSV. Jen je třeba trpělivosti. Věci, které tu fungovaly desítky let, se nedají změnit za rok či dva.
V pondělí ráno jsem sesypal měl z podložek do krabičky, ještě "teplé" z úlu jsem to odevzdal v Olomouci na veterině a už mám výsledy doma i s kulatým razítkem potvrzená nula. To už se dlouho nestalo, ta nula vždy bylo aspoň něco, ale letos no Gabon, no Varidol jen v podletí a na podzim KM ala Formidol (nekupuji recykluji). Jen se nemůžu zbavit pocitu, že jak jsem to sesypával z podložek, tak nějakého toho broučka jsem tam viděl.
V 2011 byly kelímky plné VD ale laborka rozdávala nuly tak vesele, že se kvůli tomu neobjednal Gabon pro celý okres.

Loni pro změnu v kelímkui kde byly nuly bylo přes 5 VD.
takzvaný random generátor s jedním vstupním parametrem a tím je rozdíl aktuálně dosaženého zisku VúDol oproti plánovanému.
Dol bych do toho moc nezapojoval, nevím jak letos, ale minulý rok pořádně ostrouhaly. SVÚ dostal nahranou dotaci na vyšetření varroázy a to tak, že pouze u SVÚ bude mít včelař vyšetření proplacené. A ono koruna ke koruně a za dva měsíce průběžné práce je z toho milion a to vůbec není přehnané při 47tis včelařů/stanovišť . Jako s poplatky v nemocnicích, jednotlivce to také moc nebolí, ale v souhrnu z toho má špitál celkem zajímavý příjem.
Referenční URL's