Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
To už dokázáno bylo, například tady.
Důkazy na politikaření jsou krátké. Prohlášení SVS, že od zástupců 98% včelařů, že to tak chtějí je zásadní - přeci se neznelíbí 98% . Co na tom, ze se těch včelařů nikdo v anketě neptal. Oni to prostě vědí a jak to tak bývá boží slovo je zákon, stejně jako slovo diktátora.
To je prostě volba mlčící většiny - oni to tak chtějí a kleštíko-laboratorní byznis ss točí dál.
Napište Fišerové, že víte, kde ušetřit nějaký ten milión a ještě ji za to bude poděkováno.
15. února jsem odebral měl a dnes vyšetřil. U tří včelstev, která ve spadu něco měla, jsem odpoledne natřel zavičkovaný plod M1 Aer a provedl fumigaci. Zabralo mi to 12 minut.
Sluníčko, 12 st C, chomáče rozvolněné, prostě paráda.
V jednom včelstvu už byl zavíčkovaný plod na třech rámcích, celková plocha přes 8 dm2. A to je teprve druhá polovina února.
550 mnm a okolo sníh.
Předjarní cílené léčení dělám každý rok a pak celou sezonu nevidím roztoče ani na varroa podlkožkách ani na plodu. Několik málo jich pak najdu na podložce po první podzimní fumigaci.
Bližší v příloze.
Cca před týdnem mi přišel protokol z vyšetření zimní měli, ok. dnes mi do mailu přišel další protokol ohledně vyšetření na mor včelího plodu pod kodem EpM160, což by mělo být pokud jsem v ohnisku. to ale nejsem, to tu bylo minulý rok zrušeno, ani na mapě SVS nejsem v ohnisku. ne že bych nebyl rád, že mi to udělali při jednom, jen mě zaráží že to dělají z vlastní iniciativy, měl jsem zaškrtnuto standartně jen vyšetření na měl.
(08.03.2019 13:50)mmonty napsal(a): [ -> ]Cca před týdnem mi přišel protokol z vyšetření zimní měli, ok. dnes mi do mailu přišel další protokol ohledně vyšetření na mor včelího plodu pod kodem EpM160, což by mělo být pokud jsem v ohnisku. to ale nejsem, to tu bylo minulý rok zrušeno, ani na mapě SVS nejsem v ohnisku. ne že bych nebyl rád, že mi to udělali při jednom, jen mě zaráží že to dělají z vlastní iniciativy, měl jsem zaškrtnuto standartně jen vyšetření na měl.

z vlastní inciativy ano,protože DOTACE,kolego DOTACE!!!
Citace:z vlastní inciativy ano,protože DOTACE,kolego DOTACE!!!

jenže já nejsem členem ČSV, uvedl jsem to i do protokolu, takže mi teď dojde faktura na 500kč za něco co jsem nechtěl
Já tam vždycky píšu MOR NE.
(08.03.2019 14:16)sobol napsal(a): [ -> ]z vlastní inciativy ano,protože DOTACE,kolego DOTACE!!!

Tak máte naprostou pravdu, paní z KVS mi řekla že to dělají automaticky, že fakturu platit nebudu, jde prý o státní zakázku. Big Grin

Tak aspoň mám vyšetření zdarma (minulé dva roky jsem si je platil) Smile
(08.03.2019 14:32)Kohout napsal(a): [ -> ]Já tam vždycky píšu MOR NE.
já posílal do Dolu,psal jsem NEDOTOVANÝ rozbor
přišla faktura za dotovaný....Smile
Je to tak.
Citace z odpovědi laboratoře SVÚ Olomouc:
"Od letošního roku je zrušen kód Exm120, kdy jste si platili vyšetření sami a je nahrazen kódem EpM160,
což znamená, že vyšetření hradí stát."
Stat hradi vysetreni OP MVP a monitoring po dvou letech od zaniku OP MVP..Jina vysetreni na MVP by si mel platit chovatel.Jo kdyby kazdorocne sly vsechny vzorky na mor a platil to stat,lip by asi byt nemohlo..Takhle to vypada,ze nekdo neco zmastil nebo vcelar nevi,ze se jej tyka monitoring.
Včera jsem obdržel výsledky vyšetření. Předně musím konstatovat že spady po prvním ošetření byly výrazně vyšší a to odhadem i o stovky jedinců než v předešlých sezonách. Všechna léčení proběhla za použití grifinu varidol v oleji. Léčení proběhlo na sedmi stanovištích u 5 chovatelů. Celkem se léčilo 3x120 včelstev. Žádný s chovatelů nemá prozatím úhyn. V 7 vzorcích bylo zjištěno 33 ks var. Žádný s chovatelů nemusí provádět vzhledem k jednotlivým výsledkům jarní přeléčení. Schválně uvádím výsledky za celou oblast pro představu účinnosti léčení. Včelstva jsou umístěna zhruba ve čtverci 3x3 km jedno stanoviště je mimo tento čtverec zhruba další 2 km zde se nachází 15% včelstev z celého počtu. I přes dle mého názoru velmi slušnému výsledku plánuji ještě jedno léčení jen ještě nevím jaké zvolím léčivo. Tímto příspěvkem jsem chtěl poukázat že není vůbec špatné když spolu včelaři v menších obvodech nezávazně spolupracují obzvláště pak při léčení včel. Každý rok dávám vyšetřit i mor to ale trvá déle počítám že výsledky budou koncem února. I to pak ukazuje na to jak to v oblasti zhruba vypadá.
Prosim, neberte to nejak osobne, ale je vam jasné, proč se má v zimně léčit třikrát? Aby se i blbec varidolem trefil do bezplodového obdobíBig Grin. Proto mne docela překvapuje, že i zkušení včelaři léčí tak moc poctivě, tedy trikrat... Když to nepadá, neznamená to, že amitraz nepůsobí, ale ze tam uz VD neníSmile. Takto je ulécite k smrtiWink.
A Josef Skala někde píše, že to nepadalo? Zrovna tak nikde nepíše, že léčil za 100% jistoty bezplodu.
Neříkám, že nemáš pravdu, ale přijde mi to "neoprávněný útok". (Samozřejmě, že je potřeba léčit bez plodu.)

Ale i při použití varidolu bez plodu nespadnou všichni roztoči, takže když to padá, tak pokud se používá jen varidol, tak bych si netroufnul nedat druhou dávku.
...a i po té druhé to padá...
(07.02.2020 0:01)VMa napsal(a): [ -> ]A Josef Skala někde píše, že to nepadalo? Zrovna tak nikde nepíše, že léčil za 100% jistoty bezplodu.
Neříkám, že nemáš pravdu, ale přijde mi to "neoprávněný útok". (Samozřejmě, že je potřeba léčit bez plodu.)

Ale i při použití varidolu bez plodu nespadnou všichni roztoči, takže když to padá, tak pokud se používá jen varidol, tak bych si netroufnul nedat druhou dávku.
...a i po té druhé to padá...

Jsem tu po delší době. Nečetl jsem celé vlákno. Ale já už roky nepoužívám KM v žádné podobě. Dám Gabon na měsíc srpen a pak jednu fumigaci a druhou nedělám, protože nic nepadá (nebo do 5 brouků na vč. a ne u všech). Jistí to aerosol acetonem před vánoci a v zimní měli nemám nic a nebo desetiny brouka.
Takto mi to fungovalo pred 10 rokmi. Tie liečivá už nestoja za nič.
(06.02.2020 20:49)frojta napsal(a): [ -> ]Prosim, neberte to nejak osobne, ale je vam jasné, proč se má v zimně léčit třikrát? Aby se i blbec varidolem trefil do bezplodového obdobíBig Grin. Proto mne docela překvapuje, že i zkušení včelaři léčí tak moc poctivě, tedy trikrat... Když to nepadá, neznamená to, že amitraz nepůsobí, ale ze tam uz VD neníSmile. Takto je ulécite k smrtiWink.

To se pleteš, pokud nic nepadá tak jich může být ještě 40ks schovaných v plodu. Proto se léčí 3x . V těchto teplých letech je plod do vánoc spíše pravidlo.
Nejde ale pak, pane kolego, o doslova výrobu rezistentních brouků? Plod tam být nesmí a když jsou v plodu, tak co jako?

Prostě ideálně od října, pak v listopadu, ale v prosinci určitě MUSÍ být vč bez plodu "zařiď to jak chceš". Nejde to s úlem jaký mám? Pak to musím holt vyřezávat a nebo holt změním úl a nebo ho doplním o prvek, abych dosáhnul bezplodosti v prosinci na 100%.

Nebo jsem něco nepochopil?

K zimní bezplodosti drtivé většiny vč (do vánoc) stačí tři věci. Jen tři. Chce někdo vědět jaké to jsou? Opravdu to chcete vědět? A co když se to nebude někomu líbit, i tak to chce vědět?
Klidne to reknete Smile
Dle spadu meliva nevice pravdepodobna plodova prestavka byla v LEDNU. V pulce listopadu kdyz jsem varidoloval ty zlodejky tak jsem rozskrabaval 4 ramky plodu, z poloviny/tretiny zaplodovany vcetne prave zavickovanyho plodu.
Tak jako tak si naprosta vetsina vcelstev zaslouzila pokap stavelkou, mozna jsem mel pockat o 2 tydny dyl, ale pro priste vim, ze pauza s plodem je jen v lednu...
A aktualne mimo tech zlodejek se da vse resit kyselinama, ale uznavam vetsi pracnost oproti gabonu a varidolovani.
Chose
Tome50 tak nám to prozradte,já bych to vědět chtěl.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's