Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Jsem rád že už nejsem členem ČSV který mě nutil k něčemu co stejně nefunguje. Brouk tam byl a bude. Někdy víc někdy míň to už si musím pohlídat sám.
Samozřejmě vzorek na mor pošlu a kopii protokolu pro klid "duší" předám mé bývalé ZO aby věděla že je vše v pořádku a nemají v rajónu škodnou.
A to zrovna ZO posilat nemusis. Vcelarstvi 1/2021 dotazy predsedkyni CSV. Naucte funkcionare ZO jejich prava,at si konecne uvedomi,ze svaz je jen spolek....Bude Ti ZO posilat protokoly svych clenu?
Neposílá že musí ale že chce. Prostě nadále komunikuje se ZO které už není člen.
(16.01.2021 10:16)JosPr napsal(a): [ -> ]Ja pochybuju, ze by nekde byli tak horlivi a probirali podle LPIS stanoviste, i kdyz nekde mohou.

Tak to je vážně paráda tato diskuse - nechce se mi, tak nic neodevzdám. Tak se chovají ti "svéprávní včelaři", o kterých se tady pořád dokola mele? Výborný. Já jen doufám, že to SVS sledovat podle databáze ČMSCH začne. Podobně mnoho včelařů kašlalo na odevzdávání hlášení do Hradišťka a teď se diví, že někdo porovnává databázi hlášení se žádostmi o 1.D.

Já taky pochybuji o smysluplnosti vyšetření varroázy, ale aspoň to některé včelaře donutí navštívit včelnice, zjistit, že jim třeba nějaké včelstvo uhynulo atd. Každopádně, je mnoho nesmyslných nařízení, ale je s podivem, jak si stále více lidí myslí, že je jejich právem plnit jen to, s čím souhlasí. Jsem pro, aby bylo toto vyšetření zrušeno a nahrazeno jiným, smysluplným vyšetřením měli na mor včelího plodu. Dokud je ale povinnost stanovena takto, budu ji dodržovat. Obecný problém nevymahatelnosti práva a nařízení. Bylo by dobré se řídit tím, že když nechci vymáhat jejich dodržování, je lepší žádná nařízení nevyhlašovat.
kolegove....vase dohady o tom, co dodrzovat a nedodrzovat podle toho, jestli to nekdo zvlada nebo nezvlada kontrolovat, mi prijdou s prominutim hloupy.

to je jako kdybyste diskutovali o tom, ze budete jezdit na cervenou jebom proto, ze na kazdy krizovatce neni policajt, kterej vas stihne zastavit a ztotoznit a pokutovat nebo ze tam neni kamera, ktera vas vyfoti a nahlasi.

nekdy se nekteri z vas prosim napred zamyslete, nez neco napisete.
(16.01.2021 12:57)TomasK1 napsal(a): [ -> ]to je jako kdybyste diskutovali o tom, ze budete jezdit na cervenou

Semafory v silniční dopravě jsou seřízené tak, aby jízda na zelenou byla zárukou bezpečného projetí křižovatky.
Systém kontroly varroózy v ČR pomocí vyhodnocení zimní měly funguje opačně. Červená se rozsvítí až v zimě po úhynech, zatímco před úhynovou sezónou jsou výsledky vyhodnocení měli dobré.
Důkazy jsem už 2015 publikoval v Moderním včelaři:
https://www.modernivcelar.eu/2495-potreb...zimni-meli
(pozor! - data v podobě grafů najdete až v odkazu na konci článku)

Pokud by byl silniční provoz řízen tak jako náš systém vyhodnocení zimní měly, bylo by na místě ignorovat semafory než jezdit na zelenou a bourat.
Neodevzdání zimní měli může být také projevem občanské neposlušnosti, na kterou má občan právo, pokud právní ustanovení vnímá jako nesprávná:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Dan...%C5%A1nost
"Občanská neposlušnost je primárně zaměřená proti právním ustanovením a praktikám vnímaných jako nesprávné."
"V mnoha jurisdikcích (například v České republice) může být porušení zákonů během občanské neposlušnosti legální, pokud tento odpor směřuje k ochraně práv, hodnot a principů zaručenými nebo chráněnými normami nadzákonné právní síly (Ústava, Listina, nálezy Ústavního soudu, mezinárodní smlouvy)."

Domnívám se, že uvědomělé neodevzdání zimní měli, zejména provedené hromadně větší skupinou včelařů, je v současnosti nejrychlejší cestou k zrušení této zbytečné státní byrokracie, když odborná argumentace při jednání se státní správou po mnoho let nevede k výsledku kvůli mocenským zájmům lidí ovládajících dominantní spolek a dominantního výrobce léčiv.
Bohužel já nemohu jít touto cestou, protože v oboru včelařství podnikám a vztahují se na mě násobně vyšší sankce za porušení veterinární legislativy.
toto je vlákno pre diskusiu o zimnej měli, o živnosti a podnikaní pri včelárení diskutuje tu :
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Zivno...#pid248450
Bronislave - k tem roztocum v zimni meli sem si tady precet ruzne nazory, vcetne toho, ze je t s krizkem po funuse, protoze z toho vyctu kolik, roztocu bylo ve vcelstvu v uplynule sezone (nebo tak nejak to tu pisou) ale nema to zadnou informacni hodnotu pro nadchazejici sezonu.

coz ale podle mne ne UPLNA pravda...protoze s interpretaci vysledku vysetreni zimni meli, presneji receno z vysledku spravneho zjisteni stavu zasazeni vcelstva roztocem po provedenych lecenbych / redukcnich zasazich, je to stejne jako s tou znamou skelnici, kterou nekdo muze videt poloplnou a nekdo poloprazdnou....zalezi na uhlu pohledu a na tom, co v tom kdo chce najit a videt.

to ze se mel odevzdava smichana z az 25 vcelstev ma sice negativni vliv na presnost, ale zrejme nejaky duvod to ma.

neznam historii tohoto procesu, ale je mozne, ze to ma zaklad v nejakem statistickem pozorovani, ze proste vzorek smichany z 25 vcelstev z jednoho stanoviste stale jeste pri vysetreni muze podchytit zvysene riziko nasledneho narustu varroazy na danem stanovisti, a z pohledu statni veterinarni spravy a jeji zakonne role je to spravne a postacujici.

to ze z pohledu vcelare to postacujici nemusi byt, protoze vcelare zajima a potrebuje vedet stav jednotlivych vcelstev, to je jina vec.

myslim, ze si nekteri z nas spravne neuvedomuji duvod, proc se vysetreni zimni meli dela.
(16.01.2021 18:06)TomasK1 napsal(a): [ -> ]to ze se mel odevzdava smichana z az 25 vcelstev ma sice negativni vliv na presnost, ale zrejme nejaky duvod to ma.

máš špatné informace....vzorek se dělá ze všech včelstev na stanovišti....takže třeba ze 120
Tomas K1:
Asi toho o sběru měli moc nevíš. Kolik procent včelařů udělá relevantní vzorek pro veterinu? 50 %, 60 %, nebo jak dlouhou dobu tento vzorek je vystaven ve včelstvu? Taky nevíš. avšak víš, že se z toho dá něco rozumného poznat. To máš takovou pozitivní zkušenost? Nebo je to naivita?
Louky: ok, tak to nevim, ale i tak si myslim, ze to urceni nejmensi "vysetrovane jednotky" = stanoviste, nejaky smysl a duvod ma.

Jiri V. : ano, vim o tom malo, protoze mam za sebou teprve prvni cely vcelarsky rok, ale premyslim o tom a snazim se to pochopit...vsechno ma svuj duvod a smysl...a neverim, ze tim duvodem a smyslem jsou jen ty statni dotace na vysetreni meli, ktere zinkasuje "vysetrovatel".

od jakeho roku se zimni vysetreni meli dela?
ptat se od kdy je to statem dotovane asi medava moc smysl, prpptze jestli se zimni mel vysetrovala i pred 1989, tak tehdy to asi platil stat tak ci tak, a po 1989 nevim jestli byla nejake bezdotacni obdobi, nebo jestli se zacla vysetrovat az po 1989?

nerikam ze vim, rikam ze o tom premyslim, k cemu je to dobre.

na preventivni prohlidky k doktorovi take chodime kdyz nejsme nemocni, nebo jsme nemoc prodelali a chceme vedet, jestli nam to same nehrozi znovu.

a to s tim procentem vcelaru ci to, jak dlouho je vzorek ve vcelstvu, to vim co tim myslis, ale to je to co jsem tu psal o te jizde na cervenou...
Pletu se, nebo v prvních letech to bylo tak, že kde se našel v zimní měli kleštík, šlo spálit celé stanoviště
(?)
Tomas K1 napsal:
a to s tim procentem vcelaru ci to, jak dlouho je vzorek ve vcelstvu, to vim co tim myslis, ale to je to co jsem tu psal o te jizde na cervenou...
Tomu nevěř – je to o tom, že se již za ta léta včelaři přesvědčili, že ten semafor vůbec nefunguje.
Nenajde se u nás člověk, který by to z odborného hlediska obhájil. Jediné "odborné zdůvodnění" je to, že prý se to dělá už tak dlouho, že by bylo škoda přerušit kontinuitu tohoto pozorování. Z tohoto pohledu nás asi nečeká žádná změna a společně tak vytvoříme nejdelší kontinuitu ve sledování největší včelařské pitomosti na světě.
Zas nam bude svet zavidet Smile
(16.01.2021 19:10)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Nenajde se u nás člověk, který by to z odborného hlediska obhájil. Jediné "odborné zdůvodnění" je to, že prý se to dělá už tak dlouho, že by bylo škoda přerušit kontinuitu tohoto pozorování. Z tohoto pohledu nás asi nečeká žádná změna a společně tak vytvoříme nejdelší kontinuitu ve sledování největší včelařské pitomosti na světě.

Přece si to nepokazíme. Ještě by někde jinde mohli měl zavést a pak nás dohnat.. Smile
(16.01.2021 11:18)NitraM napsal(a): [ -> ]Tak to je vážně paráda tato diskuse - nechce se mi, tak nic neodevzdám. Tak se chovají ti "svéprávní včelaři", o kterých se tady pořád dokola mele? Výborný.

Kteří? Nějací u vás?
Z hlediska osobního si myslím že dávat měl na vyšetření je dost obtěžující pro to abych věděl jak sem na tom nepotřebuji posílat měl ale stačí mi silnější cvikr a podle toho se zařídím. A pak pokud je každý zodpovědný za svá včelstva v otázce léčení považuji vyšetření měly v laboratoři za naprosto zbytečné každý totiž přistupuje k léčení po svém. myslím si že je to o tom že vyšetření je pro někoho slušný kšeft přeci jen je to státní zakázka.
Chce to trochu pozitivní náhled na celou věc. Nevím, jak kde, ale mám za to, že všechny vzorky měli se už vyšetřují ve státních veterinárních laboratořích. Takže je to vlastně už tak nějak státní zájem podpořený odborníky z ČSV. A funguje to dobře. Státní peníze (daňových poplatníků) zůstanou tak nějak ve státním. Laboratoře jsou na nějaký čas plně vytížené a provedou v rekordním čase (v uvozovkách) složitý rozbor desítek tisíc vzorků, čímž mimo jiné potvrdí svůj nenahraditelný význam v oblasti veterinární medicíny a pro společnost vůbec. Stát může ukázat, jak se dobře stará o včelaře.
Takže se na letošní odběr vzorků zase velice těším a jsem tuze zvědavý na výsledky. Snad to dopadne dobře a nebudu muset přemýšlet, kde jsem udělal při ošetřování chybu. Jelikož jsem rovněž osoba postižitelná řádově vyšší pokutou, než jiní včelaři, nezbývá mi nic jiného, než si to pořádně užít. Tak snad už jen doufat, že vydrží sníh a budu se moci prodírat ke stanovištím s hřejivým pocitem na srdci, že to dělám pro svoje včelky. Mohu přitom přemýšlet, kolikpak podobně užitečných projektů se provozuje v jiných oblastech, porodnictvím počínaje a pohřebnictvím konče. Ach jo!
Ten závěr moc pozitivně nevypadá.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's