Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Hm, to ne. Ale alespoň jste mě dobře pobavil tím sledováním největší včelařské pitomosti na světě.
(16.01.2021 21:51)Miroslav Šubrt napsal(a): [ -> ].... Mohu přitom přemýšlet, kolikpak podobně užitečných projektů se provozuje v jiných oblastech, porodnictvím počínaje a pohřebnictvím konče. Ach jo!

Řekl bych že existují mnohem větší pakárnyv jiných oborech než sběr měli u včelařů . Tak proč remcat? Když to panstvo chce.
Naštěstí mám v krabici od bot měl tak na 10 let, do té doby tu pitomost snad někdo zruší.
kolegove, asi jsem fakt naivni, ale prijde mi, ze se na to dovate furt pohledem vcelare, pro ktereho to je fakt nadbytecne, kdyz si to dokaze ohlidat sam.

vidite tu skelnici poloprazdnou.

ale co kdyz Smile to ma nejaky vyznam z pohledu sledovani a prevence zdravotniho stavu vcelstev z pohledu vrchnosti, statu a SVS?

to je ta sklenice videna poloplnaSmile

ja nevim jak je to u chovu jinych zvirat, jestli existuji nejake obdobne kontroly zdravi a prevence zdravi...asi by se to dalo vycist z toho veterinarniho opatreni na rok 2021.

nebo jestli neco obdobneho existuje v myslivosti, rybarstvi....
Z pohledu prijmu veterinarnich laboratori to ma sakra vyznam. To je tak asi jediny.
Tome, takáto hovadina neexistuje. Sů nařízené vakcinace, ale třeba povinné odběry krve u celej populace například krav nebo prasat v jedném termínu né. A zajíců a kaprů nevím jak bys prověřoval. No a naštěstí nemosíjů šecí kdo majů psa vymetat v lednu bordel z bůdy a posílat ho vyšetřit za dotace, aby věděli, kolik bude mět blech a esli mosí psovi narvat neco proti blechám. Tá měl je důležitá akorát jako sůčást táhání peněz z rozpočtu - dotace na léčiva.
Spousta včelařů se holedbá, jak provádí varroamonitoring, a když jim stát poskytuje pěknou příležitost, tak remcají, že se chudáci ke včelám mají prodírat závějemi. Pokud se provede ometení podložek a ponechají se ve včelstvu 30 dní, pak prohlídnout jednotlivé podložky a spočítat napadané roztoče na úrovni jednotlivých včelstev dá docela dobrou informaci. Že bych k tomu nepotřeboval měl posílat do laboratoře, ale bylo by lepší ji odevzdat na vyšetření na MVP, to je jasné. Ale už mi to při úklidu podložky nic neudělá, tu měl posbírat. A třeba jsou i včelaři, kteří chtějí taky vědět, kolik jim toho za 30 dní spadlo, ale protože na to nevidí tak dobře, nespočítají to u jednotlivých včelstev, ale aspoň hodně nepřesný (sic!) počet na stanovišti jim to poskytne. Letos si navíc myslím, že s ohledem na počasí nebude výrazné zkreslení vlivem shazování z louček a také v této roční době nehrozí ovlivnění výsledku mravenci.
Každopádně, ten obrat od zde vzývaného mytického "svéprávného včelaře" (kterému jen existence svazu brání v plném rozpuku) k "svévolnému včelaři" je kouzelný. A bude zajímavé, když se začnou podobně chovat všichni v řetězci vztahů. Takže třeba zemědělec bude mít zakázaný určitý postřik nebo stanoveny nějaké lhůty, ale on si řekne, že to neuznává a zkusí to letos nesplnit... Jako včelaři z toho asi nevyjdeme vítězně.
Neplet to dohromady, par lidi zde machruje, jak neodevzda, ale stejne odevzda. Podobne jako jeden mudrc u nas, co rval, ze zadnou mel na mor davat v lete nebude,protoze mor nema. Dostal 25 tisic flastr, veterina mu navstivila stanoviste, samozrejme mor byl a pak se klepal jak ratl, jestli mu veterina podepise zadost o nahradu, pac jsem mu to za jeho hloupe reci a pristup odmitl vyrizovat..Bohuzel mu to podepsala. Nedal bych mu nic.
Dalsi (i ja) samozrejme mel odevzdame, byt v tom na varrou nevidime smysl. Na mvp by to bylo jine kafe, pak by nikdo nemusel lobovat za katastry, nebo nekatastry u presunu vcelstev.
Docela dobrou informaci dostanu například den po fumigaci.
Informace, co spadne za 30 dní na ometenou podložku, je podle mě na nic. Například, když se během 30 dní oteplí a včely začnou při proletech čistič úl, je informace jiná, než když jsou celou dobu v chomáči.
(17.01.2021 7:31)NitraM napsal(a): [ -> ]Každopádně, ten obrat od zde vzývaného mytického "svéprávného včelaře" (kterému jen existence svazu brání v plném rozpuku) k "svévolnému včelaři" je kouzelný. A bude zajímavé, když se začnou podobně chovat všichni v řetězci vztahů. Takže třeba zemědělec bude mít zakázaný určitý postřik nebo stanoveny nějaké lhůty, ale on si řekne, že to neuznává a zkusí to letos nesplnit... Jako včelaři z toho asi nevyjdeme vítězně.

Jaká je společenská nebezpečnost neodevzdání zimní měli? Žádná. Naopak se vytvoří časový prostor pro optimální termín aplikace kyseliny šťavelové a kvalitnější odběr měli na mor, což může zdravotní situaci v okolí jen prospět. Mimochodem s povinným vyšetřením měli na mor bych za určitých podmínek neměl problém.

Legislativní regulaci pesticidů v zemědělství řeší všechny vyspělé státy. Povinné vyšetření měli na Varroa je jen u nás. Proč asi? Rozlišujme ochranu veřejného zájmu od zbytečné státní buzerace.
I na ten mor by to nekdo vyhodnotil jako buzeraci. Letos delame v ZO monitoring mvp po dvou letech a uz par mudrlantu tvrdi, ze je to buzerace.
U nás se kelímky odevzdávají 21.1.
Jsme první nebo se musíme příště polepšit?
Pár let odevzdavam měl stylem sous, strouhatko, sítko...počet roztočů se v takovem vzorku ze dvou stanovišť pohybuje od 0 do 3 ks. Takže smysl u těch co to dělají poctivě je kde? V loňském roce jsem neodevzdal nic. Nikomu to nechybělo. Nejsem členem žádné zo
Směsný vzorek mněli na varoázu je debylita. Nikdy to nic nepřineslo nic nepředpovědělo nic nevyřešilo. Mám nyní všechna včelstva zachumelená 60cm. Budu já snad kopat zákopy a rušit včelstva kvuli bezcenným debylním vzorkům? Z toho už jsem vyrost. Na podložkách mám nyní nafoulkanej prachovej sníh.
Kohoute, rozhodně se musíte polepšit,vždyť se tu volá po tom,že je to pozdě a mělo by se to když už tak v létě.
Jenže v létě není čas je dovolená,tak by to šlo na jaře,ale to je všude moc práce a ještě k tomu velikonoce,mdž,valentýn a oslava Jisefka.
Takže ke konci zimy,ale to práce s úklidem po zimě,tak jak tak mě to vychází na 21.1.
U nas 31.1,aby byl prostor natukat data do CIS a do 15.2. odevzdat vzorky na svoz SVS.Nevidim duvod termin nijak hrotit. Delame zaroven i monitoring mvp po 2 letech od zruseni OP MVP. Tentokrat mne budou vysledky vzorku zajimat.
(17.01.2021 11:49)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Pár let odevzdavam měl stylem sous, strouhatko, sítko...počet roztočů se v takovem vzorku ze dvou stanovišť pohybuje od 0 do 3 ks. Takže smysl u těch co to dělají poctivě je kde? V loňském roce jsem neodevzdal nic. Nikomu to nechybělo. Nejsem členem žádné zo

Pašák, jsi jednička, úplnej odbojář...
Pokud se cítíš jako podvedený idiot, tvůj problem.
Já si taky myslím. Už jsme to s bohemia.gallem za ty roky pochopili. Nejlepší posílat přímo strouhanku z rohlíkú ať bádaj ,bude to mít stejný efekt.
S podivem, jak někteří ještě věří, že má smysl směsný vzorek na varoazu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's