Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyšetření zimní měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
MartinP napsal-Jistě už čtu ty další odpovědi, ale metodika pracuje s výsledky bez další analýzy. Ano je to tak, prostě v tomto s vámi souhlasím, že ta metodika je tady špatná. Ovšem je to stále menší zlo, než situaci podceňovat a nic nedělat.
Já chci věřit, že těch pár chytrých hlav, které české včelařství řídí si uvědomuje, že na Slovensku se nic tak zvláštního nestalo, když přestalo vyšetřování zimní měli. Včelaří dodnes. Myslím, že jsou to jen partikulární zájmy, které nedovolí zrušit vyšetření zimní měli. Bojí se, že pak by mohlo být na řadě třeba i administrování dotací a důležitost centrálního vedení. Pak už by jim zbylo jen pracovat na vizích, které by posunuly včelařství v Česku dopředu. Zatím nemám ten dojem, že by jim o to šlo.
Myslím si, že není se čeho bát když nebudu znát zkreslené výsledky zimní měli. Musím však znát zdravotní stav svých včelstev neustále a mít jen tolik včelstev, kolik stačím i po této stránce sledovat. Včelařím na hranici naší organizace, která je myslím si celkem málo zanedbaná po zdravotní stránce včelstev. Úhyny zde byly minimální, ale o 4 km dále v sousední ZO úhyny velké, nechci zde rozepisovat příčiny. Já včelařím mezi těmito dvěma rozdílnými ZO a nezvládnutelné problémy nemám, zatím. Přiznávám jedno - více sledování včelstev a častější návštěvy stanovišt´ to ano, ale že by mi pomohla zimní měl to ne. Osvěta to je to kouzelné slovíčko a hlavně účast na přednáškách o zdraví včel.
Jiří V.- krásně to vystihuješ! Třeba v mém případě (včelařím při hranici s Rakouskem) pár chytrých hlav rozhodne v otázce Varroózy a moru úplně diametrálně odlišně než to mají v Rakousku a prosadí v Evropě osamocené povinnosti včelaře. Jaký to pak má vlastně ozdravný význam?

Stejné to mají včelaři při hranici jak si zmínil Slovensko (a v dalších sousedních státech) - tedy k čemu jim jsou výsledky (nebo pálení celých stanovišť při řešení moru), když okolní včelaři ze Slovenska nic takového nezveřejňují a včely nepochopili, že za hranice nemají létat!
Při zrušení Varroázy jako nebezpečné nákazy by odpadlo poviné vyšetření zimní měli,ale co je hlavní.
Odpadla by možnost dotovat léčiva vyráběna Dolem /nezapomenout na p.Lofman/.
A za další by bylo pouze doporučení které přípravky používat.
To máte představu,že to určité kruhy pustí z ruky? F.V.
(06.03.2015 23:29)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Jak chceš brát něco s rezervou, když za tebe potom rozhodne SVS. Příklad: dnes na schůzi jsme si prohlédli výsledky vyšetření a také se dozvěděli co nás čeká. Kdo nemá nulu. natírá. Tak já mám za dvaceti včelstev 1 slovy jednoho VD. A mám natírat. A už také vím, že během února mě spadlo víc roztočů, než bylo v lednovým vzorku. A to včely ještě nezačaly pořádně uklízet. Ano metodika je špatná a ještě horší jsou opatření od lidí, kteří snad ani selský rozum nemají.

Vyšetření zimní měli poskytuje informace především o množství kleštíků v loňské sezóně. http://www.modernivcelar.eu/clanky/potre...-meli.html
Loni v zimní měli bylo málo roztočů = klídek, letos hodně roztočů = panika + chemická válka. Zase o rok pozadu. Hlavně že jednotně.
Broněk
Broňku - to jsme jim říkali, a někteří to i četli, ale kdyby to lejstro s těmi náhodnými čísly přišlo z Vatikánu, nemohlo být svatější.
Na okrese jim to řekli Cool a na schůzi jim to včera asi zopakovali.

Asi to vyšlo ve špatném časopise, to o těch zločinných farmářích a další - to taky brali jak "Boží slovo". Smile
Ale když tam tři čísla zpět psal DRH že padají z nástavku 100ky VD po loňském ošetření, zajímavé, to taky nebrali.

Takže tady bude zahájen komisionální útok na roztoče. My ho dostaneme.

A na podzim jako v 2013 ukončíme kampaň o to dřív.


Zajímavé,. že přes to všechno - úhyny jen něco nad 10%dle zimní měli a je to jen lokální ohraničený problém.
Tak u mých dnes kontrolovaných včelstev bude za týden určitě u víc jak poloviny víc jak 10dm2 zavíčkovaného plodu.

Jestli počasí vydrží jak je předpověď.
Tak, už je to venku ...
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...Itemid=137
http://www.msvv.cz/clanky/
Bude zase veselo ... Wink
Jiří
Jiří, jen aby zase letošek nebyl PŠTROSÍ ROK bez reakce a bez pracovního jednání!

Jinak sdílím stanovisko PSNV a snad podobná stanoviska budou od dalších včelařských spolků přirůstat!

Děkuji všem za jeho sepsání a držím palce aby konečně rozum a skutečný zájem o zdraví včel zvýtězil nad jinými neférovými zájmy!
Jaromír
Jiří, sdílím stanovisko PSNV až na bod 7."Důvody..." resp. jeho druhou polovinu:
7. Zbytečná zátěž pro včelaře i včelstva. Příprava směsného vzorku zimní měli je zbytečnou
pracovní zátěží pro včelaře. Získání vzorku zimní měli je také zbytečným vyrušením včelstev
ze zimního klidu. Důsledkem je zvýšení spotřeby zásob a celkové zátěže včelstva.

Kontrola spadu po provedeném ošetření dává včelaři představu, jestli vynaložená námaha nebyla marná, a může předcházet dalším omylům. Včelám to nikterak neuškodí, příroda nabízí více rizikové situace (ptáci, myši, padající předměty).
Nějak mi to tam nesedí.
Mě se líbí jejich jasnozřivost , že letos bude po předešlé kulminaci roztoče malý výskyt. Něco jako věštěni z cibule .
Příroda však má své vrtochy a vždy dokáže překvapit. Sice letošní zima není tak mírná jako vloni ale vše nasvědčuje , že roztoče se budou veselé množit a určitě nedám na jejich předpověď. " LIDÉ BDĚTE " roztoč má Vás rád.

Josef
No jo Jiři Matle zase začíná hřát sluníčko lide dostávají chuť něco řešit ,probouzejí se.Big Grin k zivotu a začíná nam nová medialní kamapan Cool
(09.03.2015 21:52)josef napsal(a): [ -> ]Mě se líbí jejich jasnozřivost , že letos bude po předešlé kulminaci roztoče malý výskyt. Něco jako věštěni z cibule .
Příroda však má své vrtochy a vždy dokáže překvapit. Sice letošní zima není tak mírná jako vloni ale vše nasvědčuje , že roztoče se budou veselé množit a určitě nedám na jejich předpověď. " LIDÉ BDĚTE " roztoč má Vás rád.

Josef
V biologii není nikdy nic stoprocentně jisté.
Přesto můžeme relativně spolehlivě předpovědět, že letos bude kleštíků málo. Už máme nějaké zkušenosti. Cyklický vývoj množení kleštíka končící rokem přemnožení a hromadných úhynů můžeme sledovat už delší období - rozsáhlé plošné úhyny 2002, 2007, 2014. V letech 2003 a 2008 bylo kleštíků několikanásobně méně než obvykle.

Pro osvěžení paměti připojuji odkaz na můj příspěvek so Včelařské konference z roku 2008 http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thr...65&(30456)

Předpověď dalšího vývoje není jednoduchá záležitost. Něco podrobnějšího k problému je zde: http://www.psnv.cz/documents/uhyny.pdf .

Máme jen dvě (skoro) jistoty - 1. rok po úhynu bude málo roztočů, 2. dříve nebo později bude další úhynový rok. Bude dobře, když i letos budete bdělý. Ještě lépe, pokud vám bdělost vydrží i do dalšího úhynového roku. Jarní nátěry plodu, gabony a podobné chuťovky si raději nechte taky na úhynový rok.

Broněk
Včera jsem natřel tři včelstva, u kterých jsem čekal problém a udělal fumigaci. Před ošetřením jsem očistil všecky rámky a vyklepal rámky spodních, jen z části obsazený nástaveků. 1. včelstvo mělo mnou "čištěný" spad 107 ks (2vn+1nn). 2 včelstvo 63ks (2vn+1nn) a třetí 215 ks(3vn) VD. Dneska po 24hodinách spad po fumigaci u všech tří včelstev "0". Tak a je tu otázka, kolik dalších roztočů, pokud tam byli, zůstalo na loučkách a v plástech....Big Grin.... Budu samozřejmě monitorovat dalších 14 dní pro zjištění počtu roztočů zasežených tau-fluvalinatem....popřípadě těch, co včely v následujících dnech schodí na podložku.... Celá tahle "blbost"- MVO- prováděná pod hlavičkou SVS by se měla úplně zrušit. Zimní měl odpovídá pouze tomu kolik bylo vloni roztočů. Dodgy Zatím mám jedno jediné dilema....jak tohle všechno zapsat do VMS? Dodgy
Milane dobrý,
já mám za sebou zase tento pokus. U dvou včelstev, která byla přes zimu ošetřována třikrát Oxalgrifem (měla dlouho spady), jsem odebral při jarní prohlídce veškerý plod. Bylo ho však minimum asi tak necelý dm v každém včelstvu. Vytáhl jsem každý zavíčkovaný plod a nenašel jediného roztoče. Takže u mne by byl nátěr asi zbytečný.
(09.03.2015 21:52)josef napsal(a): [ -> ]Mě se líbí jejich jasnozřivost , že letos bude po předešlé kulminaci roztoče malý výskyt. Něco jako věštěni z cibule .

Josef

Samozřejmě, na zimní měl to nemá.

Ovšem podle kolapsů to už dvakrát vyšlo, podle zimní měli to 7x za sebou selhalo a možná to trochu vyšlo naposledy v 2007. Ovšem tehdy si ty infomrace většinou pro sebe nechali funkcionáři a ke členům je nepustili a ani podle nich nejednali.
Já vím, ale to bych s těma mejma, v 95% včelstev s mladýma matkama, musel udělat někdy ke konci prosince. Tahle včelstva měla už teď přes 43,47,52dm plodu a z poloviny zavíčkováno....tak to už nejde. Jo, Jirko...ten oxalgrif má dobudoucna velkou perspektivu. Pokud se povede nastavit dávkování KŠ v době jara nebo mezi snůškama tak, aby KŠ neměla vliv na med, bude to upně jiná třída ošetřování než KM. Já o tom mluvil naposledy se Zdeňkem....ale snad je to dávkování stále předmětem zkoušek. Wink

Já už na tohle ošetření na "nulu" už moc nevěřím.....nebo ho spíš neberu jako nutnost. Vždycky se v okolí najde někdo, kdo má včely zablešený už v červnu nebo v červenci a to úlně znehodnotí jakoukoliv snahu o podzimní odstranění VD. Ty reinvaze jsou mnohem větší, a pro ty, kdo s nima nepočítají, mnohem zákeřnější než jsem si původně byl ochotnej připustit.Dodgy
(09.03.2015 23:08)Hyju napsal(a): [ -> ]No jo Jiři Matle zase začíná hřát sluníčko lide dostávají chuť něco řešit ,probouzejí se.Big Grin k zivotu a začíná nam nová medialní kamapan Cool

Tohle není žádná kampaň a už vůbec ne s přívlastkem mediální. To co zveřejnil Jiří Mátl je, řekl bych, již slyšitelný hlas rozumných lidí, kterým jde o zdravé včely a potažmo i o udržení naší těžce zkoušené přírody ve fungujícím stavu. Řečeno slovy totalitního rčení - jen houšť a větší kapky Wink.
(09.03.2015 21:18)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Jiří, sdílím stanovisko PSNV až na bod 7."Důvody..." resp. jeho druhou polovinu:
7. Zbytečná zátěž pro včelaře i včelstva. Příprava směsného vzorku zimní měli je zbytečnou
pracovní zátěží pro včelaře. Získání vzorku zimní měli je také zbytečným vyrušením včelstev
ze zimního klidu. Důsledkem je zvýšení spotřeby zásob a celkové zátěže včelstva.

Kontrola spadu po provedeném ošetření dává včelaři představu, jestli vynaložená námaha nebyla marná, a může předcházet dalším omylům. Včelám to nikterak neuškodí, příroda nabízí více rizikové situace (ptáci, myši, padající předměty).
Nějak mi to tam nesedí.

Raději je budu rušit ošetřením v době vánočních oblev bez odběru měli (díky tomu, že některé organizace tlačí na členy aby odevzdali už ke konci ledna tak poslední ošetření nejde aplikovat v této krásně se opakující době oteplení po období mrazového začátku prosince) a pak si je zkontroluju v období květen, červen kde uvidím přirozeně uhynulé VD. Ty co jsou v zimní měli přece nejdou rozeznat a tak není co kontrolovat! Jde tedy o byrokratickou hloupost a i když tuto kontrolu včelař neprovede přece o včelstva automaticky nepříjde, když správně zareaguje (tedy správně zareagují i okolní včelaři) v létě a podletí!
Co ke konci, někde to už musí odevzdávat důvěrníci 15 ledna aby nebyl ohrožen důstojný průběh výroček a tak se výběr měli spojuje s přáním do Nového roku atd. Jak říkali v Praze na poradě, je to k ničemu, ale včelaři alespoň sejdou a podívají na včely.
Byli jsme včera na SVS a ptali se zda se dá nějak doplnit náhled na výsledky zimní měli,
bylo nám doporučeno dávat data do VMS ,pokud je budeme poctivě zadávat bude na nich vidět aktuální spad a máme něco v ruce.
Prostě se každý region musí dohodnout a přistupovat aktivně a nebo můžeme čekat na zázrakSad
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's