Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kontrola včelstiev v zime
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Přátelé, kontrola včelstev je dobrá, ovšem dneska mě přišli výsledky varroázy za celou naši ZO a jen upozorňuji, že hodnoty standartně od 2 do 10 varoa na včelstvo tak ve 20% celé ZO!! Tak aby bylo co na pozdim kontrolovat... Sad
O čem toto má vypovídat?
Dostačující termokamera z číny cca 3500 a víc.....
(28.02.2018 16:18)MatesP napsal(a): [ -> ]Tome, kolik stojí taková sranda? Nějaká levná varianta, která na tohle postačí?
Tato kamera je "firemní" já si jí občas půjčím. Asi tři roky zpět stála myslím kolem 70t.kč. psal jsem tu před časem i přesný model, ale to už si nepamatuji. Určitě by to šlo dohledat.
Děkuji.
Mně se líbí Flir C3. Kompaktní a ukládá teplotní informace pro každý bod pro pozdější analýzu. Stojí něco mezi 10-20 tisíc. Jen co si na ni vydělám kupuju Smile
(28.02.2018 16:42)radbo napsal(a): [ -> ]Přátelé, kontrola včelstev je dobrá, ovšem dneska mě přišli výsledky varroázy za celou naši ZO a jen upozorňuji, že hodnoty standartně od 2 do 10 varoa na včelstvo tak ve 20% celé ZO!! Tak aby bylo co na pozdim kontrolovat... Sad
Klídek, to je způsobeno tím teplým lednem, co umožnil včelám čistit úl a proletět se. Prostě oklepaly a vyházely to co zapadalo při podzimním léčení do buněk v nižších patrech nebo na loučkách a stavebních zábranách pod chumáčem.
Prostě čtěte většina kleštíků pochází z reziduálního spadu po léčení nebo zde
Další možností je, že je to projev rezistence kleštíka na Amitraz (Varidol), o kterém se v poslední době dost debatuje.
A to ještě nemluvím o tom, že již loňský podzim bylo možné použít schválený Oxuvar, léčivo na bázi KŠ, kde je známo, že léčivý spad trvá 5 týdnů a tedy padá do zimní měli.

To, že oficiální metodika nerespektuje tyto skutečnosti a následným spoléháním se celou sezónu na výsledky zimní měli, tak vlastně ponechává evoluci kleštíka a českého včelařství volnou ruku.
Nevadí, při nejhorším se přestane včelařit pro med, který bude dále levně dovážen různými firmami včetně té co je vlastněna svazem. Možná budou mít členové svazu slevu na nákup medu dovezeného ČSV firmou.
Potřebuji před sezonou přeložit včelstva do jiných úlů a na stanoviště vzdálené 30metrů od původního. Kdy bude nejlepší doba?
Přemístit nyní a využít při tom toto oteplení (opatrně přenést) a přeložit na jaře při pravidelných proletech v dubnu.
To nejde. Musím je dát do nástavku ze starých těžkých úlů a nástavky pak kousek dál.
Ale nechám to podle počasí
Já to nepochpil? A nebo spíš ty jsi to nepochopil. Nyní můžeš přemísti včelstva v jakýchkoliv úlech na požadované nové místo a nic víc !! Vůbec včeli nijak nerozebírat a neotravovat. Na jaře po několika pořádných proletech a za teplého počasí teprve můžeš překládat včelstva na tom samém místě do jiného úlu. V zimě pouze přestěhovat a teprv na jaře překládat do jiného úlu.
Ideální by bylo jak ti psali nyní přemístit a na jaře prelozit. K tem tezkejm ulum si ale pripocti že maj ještě mraky zásob.
Ja som to pochopil tak, že tie staré úle neunesie.
koolabs napsal(a):Musím je dát do nástavku ze starých těžkých úlů a nástavky pak kousek dál

Poradit, jak to udělat, je těžké, když nejsou dostatečné informace.
Kolik je včelstev? Na kolika jsou nástavcích? Na čem nyní stojí? Na čem budou stát na novém stanovišti? Do jakých nových úlů budou včelstva přeložena? Zkontroloval jste, jestli jsou nové úly na stejnou rámkovou míru? Ve starých úlech jsou na studenou nebo na teplou stavbu? Na jakou stavbu budou v nových? Jaká je cesta mezi stanovišti? (dá se tam jet vozíkem nebo saněmi?) Máte možnost si někoho přibrat ke stěhování?
Ideální by bylo přiložit fotky nynějšího i nového stanoviště.
Když je nové stanoviště jen 30 m daleko, je v každém případě nutno, aby tam včelstva byla před hromadným proletem.
Odpovědi na položené otázky pak umožní naplánovat celou akci tak, aby to včely nepoškodilo.
Musí to být takový včelí Kulový blesk.Rolleyes
Dovolím si ještě doplnit. Na původním stanovišti nesmí zůstat nic co by včelám připomínalo jejich původní domov. To znamená řádně uklidit. I stojany. Nespoléhat na to, že by včely přes zejmu zejmovatou zapomněly kde byly doma. Již se o tom zde na fóru psalo.
JK
kontrola včelstiev v zime...

krásna téma...

len postupne sa sledovanie
spadnutého meliva /měli a počúvanie hadičkou od vína cez letáč/česno, posunulo na vyššiu úroveň....

včelstvá sa sledujú termokamerou, sleduje sa na automatických váhach niekoľko krát denne úbytok hmotnosti, meria sa čidlami teplota a vlhkosť v úli a to x krát denne, nahráva sa intenzita bzukotu a pod.....

nejako mi to nejde do mozgu... o čo viac RELEVANTNÝCH info tým získam Blush
keď idem na včelnicu aspoň ometiem sneh z letáčovej dosky a pozriem či nedobiedzajú do včiel vtáky...

alebo aj tie vtáky sleduje kamera na strome posielajúca snímky x krát denne?
....tak som dnes bol pozrieť včely a situácia je taká ako má byť...včely ševelia, mŕtvolky nepribudli...sneh ubúda...
...a sneh letáčových doskách sa pekne zosunul tak ako je na foto vidieť všade vznikol aj teplom z úľa priestor na to aby sa letáč/česno uvoľnil a včely nemali problém s prívodom čerstvého vzduchu...

[Obrázky: IMG-20191203-093837.jpg]
nevim, jestli to patří sem nebo do úhynůSad
kontroloval jsem spad měli na podložkách, snažím se každý týden nebo max jednou za dva týdny u všech včelstev. na jednom stanovišti u jednoho z 15 včelstev jsem na podložce nenašel žádnou měl....minulý víkend byl spad měli "normální" = v řádcích.
Tak jsem se zadním očkem ve vysokém dně podíval do podmetu a vidím tmu...divný.
Po sejmutí zadní stěny dna jsem našel docela dost mrtvolek, viz. fotky. Bylo jich evidentně tolik, tedy spíš taková vrstva a právě pod zimním sezením (asi logicky), že na podložku skrz síto měl nepropadla.
Včely ale v úle normálně hučely. A když jsem vymetal ty mrtovolky, tak na mne začaly vyletovat dělenice.

Minulý týden, 4/12/21, když jsem kontroloval podle měli polohu zimního chomáče, tak jsem pak podložku očistil. Navíc jsem toto včelstvo pak přemisťoval na druhý stojan, asi o 5 metrů vedle původního stojanu, a to celkem dost opatrně, ve dvou, aby byly minimální otřesy.
Podle toho, že jsem na podložce dnes nenašel fakt žádnou měl, tak mi přijde, že ty mrtvolky musely spadnout nějak krátce po tom posledním "odečtu spadu měli", protože ta podložka byla fakt bez měli.

Nevíte, co ten velký úhyn mohlo způsobit?

ještě mě napadlo, jestli se nemohly udusit, ale nevím, hádám podle toho, jak se nahromadily u zadní stěny dna (kromě té hromádky vepředu - foceno je to po odstranění zadní stěny dna. tj. "ze zadu")..ale dno je sítované, podložka na cca 1cm škvíru, zadní stěna dna má očko, vpředu je česno zůžené na 0,6 cm x cca 10 cm, očka v nástavcích jsou zavřená.

Ostatní včelstva na tomto stanovišti měli spad měli normální, tj. čitelné uličky, tudíž mrtvolek určitě není tolik, aby skrz ně nepropadla žádná měl.
Ještě jedna věc, toto včelstvo byl roj z jiného mého včelstva, roj byl v létě tak velký, že se nevešel do jednoho nástavku 39x24, musel jsem přinést druhý nástavek, aby roj usadil. Tak mě napadá, že včelstvo bylo tak silné, že by i ten úhyn a množství mrtvolek bylo větší. Ale je divné, že jich bylo tolik a tak najednou...

Včelařím od 2019 a zatím jsem nic takového nepozoroval, tak nevím co to je. Mrtvolky nemají nic deformovaného, u některých mrtvolek jsem viděl vytažené sosáčky. Nevím, co to může indikovat. Včelstvo dostalo k tomu co si nanosilo a co si jako roj přineslo ještě na zimu cca 21 kg čisté váhy cukru, vytáčené letos nebylo. Spad kleštíků mělo v srpnu po gabonu cca 30, později po fumigaci do 15, jinak průběžně do 5 max.

Díky za názory, vysvětlení, zkušenosti.
[Obrázky: ul-2-5-uhynule-vcely-20211211-092330-resized.jpg]

[Obrázky: ul-2-5-uhynule-vcely-20211211-092338-resized.jpg]

[Obrázky: ul-2-5-uhynule-vcely-20211211-102732-resized.jpg]
Je to podľa anamnézy jasné CCD. Treba si každý rok pripraviť aspoň 30 % svojich odložencov na prirodzenú selekciu. Časom sa to zlepší.
Alberte, díky za reakci, asi to tak bude, co jsem se v rychlosti díval na pár popisů CCD. Z letoška mám několik nových oddělků, co jsem poprvé zkoušel odchovat matky a i několik rojů (včetně tohoto), takže co se počtu včelstev týče, tak rezervy mám. Spíš mě mrzí, že až dosud pohodové včelstvo najednou má tento problém a těžko s tím něco udělám.

Ještě by mne zajímalo, jestli to někdo také zažil, zda ty zbylé dělnice s matkou přežijí do jara a na jaře se vzpamatují a bude z nich normální včelstvo, nebo jestli mám očekávat, že za týden najdu v podmetu opět hromadu mrtvolek...jestli CCD je "jednorázový" jev nebo je to jak rojení, tedy "na pokračování".

Případně, zda i kdyby dělnice s matkou přežily do jara, tak co s tím včelstvem....je to zdroj problémů a riziko pro ostatní včelstva na stanovišti nebo není, když přežilo snad zdravé jádro?

Kontrolovat to budu dál, podle spadu měli na podložce, do včel se mi "hrabat" nechce, abych jim dělal teď v zimě ještě větší stres a nepohodu než tu, co vedla k tomu CCD.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Referenční URL's