Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kontrola včelstiev v zime
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Ano je to mrtvá matka Sad
Kolik včel umírá přirozeně přes zimu? Jaká je normální zimní úmrnost? Každý týden mám na dně úlu několik desítek mrtvých včel (odhadem 40-60). Je to normální?
Nechci nějak radit, ale zkus napřed hledat zde na foru, než začneš zakládat nové téma, třeba téma ,,Záhadný úhyn,, tam budou příčiny,,WinkWinkWinkWink
Zuzka ma dobrej postreh Smile
Milan D napsal(a):Každý týden mám na dně úlu několik desítek mrtvých včel (odhadem 40-60). Je to normální?

Počet zimních včel se u kraňky pohybuje okolo 10 tis +-2tis. Pokud se bude pravidelná nález mrtvých včel pohybovat mezi 40 - 60 týdně, uhyne jich za zimu 1000 - 1500. Včelstvo by mělo dobře vyzimovat.
Horší by bylo, kdybyste najednou v této době našel na podložce velkou hromadu mrtvolek -mnoho set až do tisíců. Pak ihned zkontrolovat bez ohledu na počasí. Pokud by včelstvo ještě žilo a plásty nebyly pokálené, šlo by nejspíše o odtržení včelstva od zásob a to se dá ještě někdy zachránit.
Uznávám, Stando, že to nebyl nejbystřejší postřehBig Grin, jen jsem se chtěla ujistit Wink

Lukáš si koupí od někoho vyzimovaná včelstva a jede se dál. Hlavu vzhůru, Lukáši, život nekončí!
No spíš si počkám na roje Smile spousta včelařů je nechce a já jim dám domov Smile
hmmmm, to není nejlepší cesta k pořízení včelstev. Doneseš si domů včelstvo, které bude zadarmo, bude životaschopné, bude krásně stavět, ale nevíš nic o jeho zdravotním stavu, můžeš si tak donést mor a spoustu dalších "lahůdek". A jestli se dobře
dívám, máš nové úly a byla by jich škoda. Dobře to zvaž. Takové včelstvo je pak i zadarmo drahé. Mnohem lepší je koupit vyzimované včelstvo, vyšetřené. Dát za něj cca 1500,-, radovat se z něj a mít i med........Wink
No když to bude roj od známého včelaře tak tam riziko nákazy vysoké není. Spíš jde o to že nestihneš řepkové snůšky. Dále je tady předpoklad že ty včelstva budou mít sklon k rojivosti. Nejlépe by bylo vyměnit matky za nějakou dobrou F1- ta se nechá pořídít za slušné peníze. Ale tohle se ti může protáhnout až do podletí a letos budeš mít s holkama jenom práci a málu užitku.
Přikláněl bych se též k názoru pořídit vyzimovaná včelstva- pro tebe ideálně na RM 42x17 ( což bude asi probém), protože jestli vyvaříš dílo, tak budeš začínat opět na mezistěnách. Když seženeš jinou RM tak je tady na foru popsáno několik způsobů přechodu.
Držím palce

Radek
Podle mě u roje je vždycky větší šance, že je víc zdravější než koupený oddělek (obzvláště pokud je roj velký a silný). Slabé, nemocné včelstvo by velký, silný roj neudělalo.
Někde jsem četla či slyšela, že včelstva postižená MVP se rojí, možná způsob ozdravení. Samozřejmě se nebudou rojit včelstva slabá, skomírající na MVP. Ale postižená silná včelstva v prvním roce se snadno vyrojí. Takže bych nespoléhala na sílu roje jako 100% ukazatel zdraví.
Ani spolehlivý chovatel se nemusí být úplně jistý, že roj pochází z jeho včelstva.
Takže pokud je Ti jedno, Lukáši, že nestihneš sezónu 2012, kup si oddělky, budou s veterinárním atestem a budeš v klidu.
Nebo si pořiď smetence. Jistější než roj. Matku dodáš. Ale taky nebude medík.
Takže mám raději všechny roje likvidovati? I když mi visí přímo na včelnici? Smile Nevěřím,že se včely rojí kvůli ozdravení.Já četl,že se rojí kvůli rozmnožení.Rojí se protože jsou OK. Jestli si s sebou nesou nějakou tu chorobu je věc jiná.Roj se nechá hned přeléčit KM.
Miko, tak jsem to nemyslela, pokud máš roj na své včelnici a jsi si jistý, že je Tvůj je hloupost jej likvidovat.
Samozřejmě, že rojení je přirozená vlastnost včelstev. Způsob jejich rozmnožování.
Jen jsem nechtěla Lukášovi schvalovat jeho způsob obstarání si včelstev od různých včelařů v podobě rojů. Jde o to, že vyrojené včelstvo nemusí být zdravé, nemluvím o VD, toho se zbavíš. Ale co MVP? Byla by přeci škoda, kdyby si takhle Lukáš "zničil" nové úly.
Možnost nebezpečné nákazy je jen jedna stránka problému. Krom toho není určitě dobré stavět svůj chov na rojivých včelstvech. Je pravděpodobné, že matky těchto včelstev budou taky rojivé, takže celý květen bude jen o tom, jak ukočírovat rojovou náladu (přitom to ani nemusejí být nutně včelstva silná). Tato včelstva se nebudou chtít rojit z nedostatku prostoru, ale protože je to od přírody náramně baví...
(21.02.2012 18:32)miko napsal(a): [ -> ]Takže mám raději všechny roje likvidovati? I když mi visí přímo na včelnici? Smile Nevěřím,že se včely rojí kvůli ozdravení.Já četl,že se rojí kvůli rozmnožení.Rojí se protože jsou OK. Jestli si s sebou nesou nějakou tu chorobu je věc jiná.Roj se nechá hned přeléčit KM.

Pokud si najdeš příslušné téma k rojení tak tam nalezneš všechny odpovědi.
Zrovna jsem chtěla napsat, že jsme odbočili od hlavního tématu. Josef mne předběhlWink
Lukášovi jsme moc neodpověděli.
(21.02.2012 19:04)NitraM napsal(a): [ -> ]Možnost nebezpečné nákazy je jen jedna stránka problému. Krom toho není určitě dobré stavět svůj chov na rojivých včelstvech. Je pravděpodobné, že matky těchto včelstev budou taky rojivé, takže celý květen bude jen o tom, jak ukočírovat rojovou náladu (přitom to ani nemusejí být nutně včelstva silná). Tato včelstva se nebudou chtít rojit z nedostatku prostoru, ale protože je to od přírody náramně baví...

Pokoušel jsem se to nějak přesunout do tématu o rojení,ale nešlo mi to. Confused Takže se omlouvám admin..Já tu o rojích nezačal (to pro Josefa Skalu) Angel Wink Včelstva se klidně vyrojí ikdyž mají dost prostoru a rojit se je baví všechny,podle mého názoru.První rok se mé šlechtěné vigorky vyrojily všechny ačkoliv měly prostoru dostatek a vsadil bych se,že se na to těšily už od rozkvětu lísek,když viděli troubu začátečníka. Big GrinVím,že se nemají podporovat matky z rojových matečníků to ano. Já už to nebudu ďoubat. Ještě se omlouvám administrátorům,že tu píšu "z cesty".Blush
Lukaši, jestli potřebuješ vyloučit jako příčinu úhynu nosemu, není nic jednodušího, než vyřezat z uhynulích včelstev 1 dm2 plodu - pokud je, nebo plástu, přidat 50 včel a celý tento vzorek odvést na Okr. vet. správu. Ta ti za částku kolem 400,- Kč zajistí bakteriální rozbor. Do týdne máš výsledek a budeš vědět na čem jseš. Nemusel bys likvidovat plásty. Hlavně ty se zásobama.
Tvé uhyny bych viděl na souběh více okolností:
  1. nedostatek vzduchu (myslel jsem že máš při takto zuženém česně otevřeně celozasiťované dno)!!!
  2. včestvo při plodování potkalo medovicový nebo melocitozní med (přeplněné výkalové váčky a následné kálení v úlu)
  3. slabé včelstvo (hůře se vyrovnává s negativními vlivy)
  4. trochu neštasné počasí tuto zimu.
Jak už ti tady někdo navrhoval. Pozvi zkušeného včelaře, ať mrkne a odhalí případnou příčinu a z chyby se pouč.
Jinak neznám moc včelařú, kterým by v začátcích nějaké to včelstvo neuhynulo - hlavu vzhůru, vím že to mrzí.
Takže to nosema bejt nemusela ale jenom "průjem" z Melocitózního medu. A nestačilo by VS jen kus pokáleného plástu nebo pokálený rámek. Včely sem už bohužel smetl a spálil. Dneska ještě pujdu vyvápnit okolí úlů. Počítal jsme ze ztrátma ale tak myslel sem si že to bude max jedno včelstvo ze tří. Tedle rok se budu víc snažit aby přežily.
Myslím, že aby někdo mohl alespoň teoreticky říct proč včelstvo uhynulo, chybí tam ty nejdůležitější fotky. Pohled z vrchu do zimujícího nástavku a pohled do chomáče na styl sezení. A taky popis sezení - kde. To že měli zásoby neznamená, že na ně automaticky dosáhnou. Důležitá je i velikost včelstva. V těch silných mrazech nemůže přežít hrst včel. Pokud jich je málo, jsou rychleji plné.... Souhlasím s tím, že vzduchu mohlo být víc. Důležití jsou hlodavci, proto se něco "ucpává" mřížkou. Tak jak jsou celý rok by měli být i v zimě. akorát bez myš a rejsků. Pravda je, že mnoho zkušených ucpává i bez mřížky.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Referenční URL's