Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kontrola včelstiev v zime
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Ja som dva roky analyzoval zvuk. Je to o ničom. Aspoň mne to nefungovalo. Nie že by sa frekvencia nemenila, ale nie je to také jednoduché, ako sa to prezentuje. Zvuk sa mení podla nádstavku, problém je na akom nieste meriate( na spodu v očku na vrchu a pod.) Zmena je najjasnejšia v nádstavku kde je matka. Ale údaje sú chaotické a nedajú sa jednoznačne interpretovať.
V zime ak použijete elektroniku na snímanie zvuku tak elektronika upravuje intenzitu zvuku. Takže priame počúvanie je nenahraditeľné.
Miro
Miro, úspešný krok n stránky tohoto webu. Nech sa darí. Anton
Dnes tu máme 8°C chvilkami prší a tak jsem se stavil na stanovišti mrknout se jestli nějaké vyletují.Z jednoho úlu pár včelek ano a tak jsem jim pomohl odstranit mrtvolky z česna.
Pak jdu dál a koukám na prázdný úl kde se na jeho česnu vzalo také asi deset mrtvolek.Ten úl jsem používal v sezoně na oddědlky.
Nadzvednu tedy víko a říkám si že tam možná vlítly nějaké slídilky na rámky které jsem tam asi nechal viset.Huh
Rámky tam visí a tak vezmu za fólii a najednou hukot!
Nevím ani kdy se tam mohl zřejmě roj zatoulat ale je tam!Huh
Vyndal jsem jim odzadu čtyři prázdné rámky a doplním jim to zásobními a dám jim asi i placku těsta.Moc zásob tam mít zřejmě nebudou.
Také je zítra přeléčím Varidolem.
Nevím kdy se to mohlo stát a jak to že jsem si jich tam ani nevšiml.Zúžil jsem jim česno aby jim tam tolik netáhlo a tak to vypadá že mám na jaro obyvatele pro ten můj styroležan.Wink

No "zázraky" se dějí.Big Grin
Mlha cz napsal(a):Zatím jsem si zakoupil za 250Kč tento teploměr:

Přeji Vám, abyste byl výjimkou z pravidla, které v příspěvku 76 uvádí př. Křapka:
do laciné měřící techniky se nevyplatí investovat.
Asi před 2 lety jsem za podobnou částku zakoupil teploměr, spojený dokonce kabelem s vnějším čidlem. Výrobce udával přesnost měčení 0,1 st C. Při kontrole při pokojové teplotě se vedle sebe položený teploměr a čidlo rozcházely "pouze" o 0.4. Když jsem je položil vedle sebe při -3 st C, byl už rozdíl 3,6 st C. A pokud jsem čidlo vložil do úlu současně s klasickým teploměrem, jejich rozdíl byl také skoro 3 st C. Pokusy o srovnávání vnitřní teploty v různých místech úlu v závislosti na zevní teplotě a teplodržnosti úlu jsem bohužel ani nezačal dělat.
Výrobce toho teploměru Vám sdělit nemohu. Byl jsem kvalitou tak rozladěn, že jsem ho ani nereklamoval a putoval rovnou do kontejneru.
Ja som na tieto Vianoce dostal Meteo stanicu, tešíl som sa na ňu, ale aj dotešil, údaj pre vnútornú teplotu sa rozchádza s termostatom na plynové kúrenie je o 2°C vyšší a údaj pre vonkajšiu teplotu taktiež je vyšší o 1,3°C. Takže je nepoužiteľný. Dá sa to nejak nastaviť, má s tým niekto skúsenosť, PORAĎTE. Anton
Väčšina týchto prístrojou korekciu neumožňuje (hlavne tie lacnejšie). Je to dané obvodovým zapojením a rozptylom paremetrov použitých súciastok.

Na kontrolu takýchto prístrojov používam kempingovú chladničku (bez chladiaceho agregátu). Stačí aj krabica z polystyrenu. Kontrolovaný a aj kontrolný teplomer vložím dnu a najskôr o dve a viac hodín porovnám namerané hodnoty. Hlavne prístroje v rôznych krabičkách majú vysokú tepelnú zotrvačnosť, ktorá je ešte navyše ovplyvnená aj bateriami.

Dobré je, keď je veko priehladné a porovnávať hodnoty bez otvorenia a v hodinových intervaloch. Ako kontrolné meradlo používam 35 rokov starý ortuťový laboratórny teplomer, s presnosťou 0.1°C
Ono všechno jde když se chce viz:
http://www.tosi.cz/elektro.html#ws-7034
Smile
Berte to ale jako žert, naprosto souhlasím s Vojtou, ve většině "levných" teploměrů se používají levné soušástky a ty nejen že mají velý rozptyl parametru, ale mění parametry vlivem stárnutí, teploty atd.
Áno, je to jedno z možných riešení. Problém je, že celý systém sa stane ešte viac nelineárny. To znamená, že ak ste to nastavili pri +20°C, pri 35°C môže byť ešte väčší rozdiel, na a samozrejme pri mínusových ešte viac.

Ešte k tomu príspevku úpravy. Paralelný odpor by mal byť metalického prevedenia a smaozrejme presný - typ aspoň TR191. Podľa vyobrazenia bol použitý TR212, ktorý nemá práve najlepšiu stabilitu. Cool

V predchádzajúcom príspevku som pozabudol práve na priebežnú kontrolu pri rôznych teplotách. To je práve ta linearita merania.
Ďakujem za snahu pomôcť, je to nový prístroj, skúsim ho reklamovať a vymeniť za iný. Anton
(01.01.2012 0:29)Jiří Landa napsal(a): [ -> ]Antone, uvedené výpočty platí, předpokládám, pro RM 39x24 a kolik nástavků? Předpokládám, že RM i počet nástavků zimujícího včelstva hraje pro tento odhad roli. ... V Polabí dnes odpoledne sluníčko, bez sněhu, pouze vrcholky kopců Českého Středohoří (400 - 500 m n.m.) mírně "pocukrovány", cca 3-5°C. Byl jsem nucen 2 včelstva rozebrat,z důvodu podezření na přítomnost rejska (rozkousané mrtvolky), obava se nepotvrdila, pouze jsem na dně jednoho úlu našel 2 velké (cca 2cm) mrtvé černé brouky ... šťastný nový rok všem, Jiří

Ja má RM 275x420 mm, ale platí to i pre nezúžené včelstvo pre Tvoju mieru a čo sa týka zimovania je jedno koľko si ponechal nadstavkov, včely vytvárajú len jeden optimálny chumáč- hrozen. Melivo padá zo všetkých uličiek v ktorých zimuje.

Ak skutočne sú na dne úľa pozostatky piskora- rejska, tak toho v úli nemusíš nájsť, pretože piskor v úli nežije, on si pre potravu chodí vtedy, keď je hladný. Ak dokázal úľa raz vojsť, nemá problém ani druhý krát. Myšovité ak majú možnosť snažia sa vybudovať hniezdo. No a nájdené chrobáky istotne neboli Aetina tumida, tie sú oveľa menšie. Anton
Kožno Vás bude zaujímať, aký priebeh mala zima na juhu Slovenska, 237 m.n.m. v I. dekáde januára.

Skončila nám prvá dekáda r. 2012, ktorú sme prijali so značným skepticizmom, je vraj teplá a včely ako také na to môžu doplatiť. Predložím vám záznamy o prvých januárových dekádach, že bývajú aj teplejšie a nikdy sa nič nestálo. Moje skúsenosti sú hlavne z pohľadu plodovanie včelstiev pri plusových denných teplotách. Je jasné, že spotreba zásob je vyššia, ale nie taká, aby včelstvá hromadne hynuli.

Z titulu plodovanie včelstiev v zimných mesiacoch, je dosť prekvapivý, v prezimovaných včelstvách sa značne zvýši počet včiel, ako by mohol byť, pretože zo zimnej generácie značná časť včelstiev vypadne.

Pre včely a včelárov je to povzbudzujúce, pretože včelstvá po zime sa dostáva rýchlo do stavu, ktorý prináša zadosťučinenie v prvej hromadnej znášky z repky, ale i zvýšenie rojovej nálady a množstva rojov. A tých býva neúrekom. Tento jav som ja od roku 1956 až do roku 1980 nepoznal, v prvých rokoch to také okaté nebolo, ale čím ďalej tým sa zimy prejavujú teplejším rázom.

Teploty v I.dek. januára 2012:

I.dek. 2012: +0,8°C- priemer. teplota
I.dek. 2011: -2,1°C- -"-
I.dek. 2007: +3,0°C- -"-

Takže suma sumárum, rok 2007 bol teplejší o +2,2°C, a kto sa pamätá alebo si teploty zapisuje, všetko to bolo v poriadku. Včelstvu je jedno aký má priebeh zima, ako je teplejšie, včelstvá dokážu plodovať, ak je chladnejšie, prípadne veľmi chladno, prestanú plod ošetrovať, stiahnu sa do elipsoidu a žijú ďalej.
V prírode je to drastickejšie, tam uhynú, prírodný výber je tvrdý, niektoré predsa prežijú a život ide ďalej, pri včelách ošetrovaných človekom je to jednoduchšie, zasiahne a zachráni aj slabocha.

Ešte pár slov k roku 2007, celý január bol taký teplý, že priemerná mesačná teplota bola +2,4°C, 10.1.2007 denná teplota 14°C včelstvá plodovali, čo sa v tom roku značne prejavilo v množstve vyletených rojov na mojej včelnici. Pri takýchto rokoch sa genofond rojivých včelstiev či chceme alebo nie, zvyšuje, preto včelár nie je schopný riadiť výmenu matiek za kmeň nerojivý.
Takže, dá sa predpokladať, že ani tento mesiac by nemal ísť v priemere pod nulu.
V únoru roce 2009 bylo začátkem února asi do 10 tak teplo že, jsem v pohodě postavil včelín pro 9 úlů. Jinak potvrzuji co je v při. č. 91.
Doplnenie príspevku č.91:

Spotreba zásob za I.januárovú dekádu:

I. dek. 2012: úbytok -0,15 kg.

Zatiaľ je to v norme, podľa tohoto hodnotenia, včelstvá u nás ešte neplodujú. Anton
Konečne sa trošku ochladilo a pani Zima aj v nížinách trošku zasnežila,tak som bol pozrieť a popočúvať včelstvá.Zdá sa,že všetko je v poriadku.Jedno včelstvo zimuje úplne pri letáči (česne),lebo len čo som dnu opatrne vsunul hadičku,narazil som ňou do chumáča a zo dvadsať včielok si vyletelo pozdraviť gazdu a oznámiť mu,aby bol pri zimnom počúvaní opatrnejší.
Bolo úžasné stráviť pár minút pri úľoch.
Ještě něco málo k zimním trubcům. Včelařím samostatně od r. 1968 většinou s cca třiceti včelstvy a se zimními trubci jsem se setkal loni poprvé. Šlo o silné včelstvo obsedající přes zimu dva styriodurové nástavky 6 cm s mladou matkou. Trubce jsem zjistil při jarní prohlídce, žádné velké množství, sem tam nějaký. Včelstvo mělo nádherný rozvoj, matka byla ve stoprocentní kondici. Na podložce jsem trubce neviděl, až při prohlídce. Matka zůstala i do letošní zimy, včely jsem před zimou prohlédl, ale letos už tam žádní trubci nebyli. I po letech nás včely mohou překvapit.
Ja už niekoľko rokov diskutujem o potrebnej kontrole včelstva ako rozumne otvoriť úľ v zime, bez ohrozenie jeho existencie a tým sa presvedčiť o jeho stave prípadne urobiť zákrok, ak je to naozaj potrebné. Pripájam zázanam tak ako som ho napísal pri otvorení úľa. Možno sa to raz niekomu zíde a urobí zákrok bez ublíženiu včelstvu.

Zápes je zo 16.1.2011, keď som robil kontrolu jedného včelstva (pri vonkajšej teplote +2°C) na prítomnosť plodu v zimujúcom včelstve, keďže od 24.12 do 27.12, pretože vonkajšia teplota za tieto 4 dnisuma teplôt= +26°C a predpokladal som, že by mohol byť v strede zimujúceho včelstva zaviečkovaný plod, no nebol.

Technologický postup:
  • úľ z hora otvorený, odňaté 3 koberčeky a vrecovina-pytlovina.
  • včely stiahnuté hlboko v uličkách. je to logické na horných latkách rámikov bola vrecovina.
  • vplyvom svetla hlboko stiahnuté v uličkách vychádzajú na horné latky rámikov a sem tam na mňa útočia, niektoré odlietajú mimo úľ, kde krehnú a padajú na zem.
  • včely sa utíšili a ja postupne odtláčam plásty k bočnej stene, uličke v uličke môže manipulovať s ďalším plástom.
  • postupne som sa dostal do stredu chumáču a vybral som plást s včelami so stredu zimného chumáča- PLOD NA ŇOM NEBOL
  • prvý plást som vrátil a vyňal som ďalšie dva a taktiež bez plodu.
  • plásty som upravil do pôvodnej formácii a rýchlo uteplil.
  • suma plusových teplôt, ktoré som uviedol v úvode to dokladajú, ale M nepoložila žiadne vajíčka. A bolo to po zimnom slnovrate, v predchádzajúcom roku plod bol! Svedčí to o tom, že včely a príroda sú nevyspytateľné.
Ešte dodávam, že tak ako aj pred tým, kontrolu včiel som robil z dôvodov získať prehľad či včely ošetrujú plod, v podstate je to možné urobiť bez dôsledkov na ich ďalší rozvoj. Konkrétne tieto sa vyrojili. Keď si predstavíte (hlavne tí starší) ako nás pred takýmto vyrušovaním včelstva v zime, v podstate je možné tento zásah urobiť bez následkov na včelstvo.
+2°, kontrola sezení 2nástavkových oddělků: 2 na 1N, 9 ve 2N pod stropem, 4 na přechodu 1 a 2n. Zajímavost: nástavky úlu oddělku sedícího v 1.N mám oboustrannně prosklené, jednotlivé včelky se procházely po plástech horního nástavku (možná odebírali zásoby?) využívajíce metabolického tepla vystupujícího z chomáče.
Dnes som bol pozrieť vo včelíne ako zimujú a prekvapilo ma množstvo ľadu na podmetových podložkách.Boli primrznuté ku dnu a nešli vysunúť.Doteraz som mal zavreté dno zo zadu kvôli myšiam aby mi nenaondili do meliva,takže od dnes vetrámeCool
Tak jsem využil oteplení /8stC/ a prošel se sněhem kouknout na holky.

Zajímavé, že jakmile začne létat jeden úl, asi se přidávají ty sousední. Právě jedna paleta byla pěkně žlutá metr okolo. Jen pár mrtvolek ve sněhu. Podle mých pozorování stačí skutečně když začne létatjeden úl a ty okolo se přidávají.

Jinde celkem bez proletu.

Pár vík i nástavků jsem přizvedl, hlavně abych posoudil váhu.
Holky už byly někdy rozlezlé a dolovaly zásoby, aby si je přenesly.

Pro mě už celkem nic nového, ale pro ty co podle mála hodně zevšeobecňují, tak jen krátce.
Viděl jsem dva extrémy. Včely úplně roztažené pod stropem, na asi 7-8 uliček a na spodu nástavku 30cm byla vidět jen jedna ulička. Takže na výšku se vešly do 30cm.

A o kousek vedle včely, které měly hlavní sezení asi ve spodním N24cm, nad ní další 24cm, pak 2/3 taky se včelama a nad dtím v nejvyšším 2/3 už taky dolovaly.
A to jen v šíři dvou a dole tří uliček. Protože tady vzhledžm k česnům na východ a očkům asymetricky jako u MÚ vycházely očka na severní stranu/bok, tak byly na severní straně úlu.

A pak že někdo může rozumět včelám. A radit jak zazimovatSmile



Pro ty co se děsí, že mají něco slabého, tak jsem taky viděl včelstva co měly jen 4 uličky a něbyly moc vysoké.
Teď jsem o tom četl v Moderním včelaři, v NN úlech může být a většinou je chomáč spíše na výšku, takže obsedá méně uliček. Kdežto včely v dvouprostorových úlech mají širší chomáč. Proto před zimou je třeba u NN kontrolovat spíše vertikální rozložení sediska. Loni jsem si také myslel, že to bude na jaře slabota, neboť měl byla jen tak na 2-3 uličky a pak jsem koukal pod strůpkovou folii jak blázen, když byly včely na celém prostoru.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Referenční URL's