Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kontrola včelstiev v zime
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Kdyby to bylo tak jednoduchý, tak úhyny nejsou dávno problém. Nebo se pletu?
(24.12.2021 9:44)Louky napsal(a): [ -> ]Čili jen další důkaz toho, že pokap štavelkou v tomto období je jen další z řady léčení tak nějak napůl.

Ono i to plodování ti hatí to co děláš jako způsob proti roztoči. Nakonec nějaký způsob s akaracidy zvolíš aby ti to časově vyšlo. (tj konec opatření plus geometrie množení do dalšího opatření)
(24.12.2021 9:44)Louky napsal(a): [ -> ]... Čili jen další důkaz toho, že pokap štavelkou v tomto období je jen další z řady léčení tak nějak napůl.

Pokud mas holky v polystyrenu, kde jsou minimalni tepelny ztraty, bodejd by ti neplodovaly a ty jsi pak nemusel delat takovej "radikalni" zasah v lete jako odebrani plodu, protoze se ti to tam mnozi v zime v lete.
Polystyren ma vyhody, ale i nevyhody.
My stary drevari (ale utepleny nastavky) jsme radi, ze si holky (taky ne vsechny) daji oraz, udelaj si plodovou pauzu jak to ma spravne bejt, ja muzu nabehnout s pokapem (nebo sublimaci) stavelky a mam zase na rok vystarano. Pripadne na ne nektery nabehnu v cervenci s CO2 a podle toho se uvidi.
Vcely to maj vyladeny peknych milionu let, to jen my jim do toho hazime vidle.
Chose
(24.12.2021 9:44)Louky napsal(a): [ -> ]Včera kontrola jednoho včelstva, jelikož byly u kraje a měly tam suchej rámek, tak jsem jim tam dával z druhé strany plnej a tudíž jsem vše posouval, tak když už jsem to dělal, tak jsem vytáhle rámky, abych viděl jestli už plodujou......celkem slušný kolečka zavíčkovaného plodu na 3 rámkách. A to nebylo včelstvo, který by vytápělo prostor jako některá jiná. Čili jen další důkaz toho, že pokap štavelkou v tomto období je jen další z řady léčení tak nějak napůl.
To máš pravdu, na Vánoce už bývá pozdě na jakékoliv ošetřování. Podmínkou je, aby včelstva ukončila plodování (vyběhnutí posledního plodu) nejpozději do poloviny října. Pak je čas na ošetřování do prvního týdne v prosinci. Včelstva která v tomto období plodují musí z chovu pryč. Kdo chová takový materiál, tak dělá okolo sebe dost velký problém, asi ten zásadní. Může to být problém některých BF a vlašky.
Dneska jsem dodělal zbytek včelnice a hned mám lepší náladu, včelstva jsou v pěkné síle a překvapivě nejlepší část včelnice je jedna řada 12 včelstev, který jsem dělal z odstraněného plodu v létě 2020. Takže evidentně si sebou moc těch virozek nenesou, nebo se s nima dokážou dobře vypořádat, navíc jsou na nejtmavším nejstarším díle....
Skontroloval som všetky - presne to sedí s dotáciamiWink
Hmm Albert, tak to mne nikdy....
Aj mne žijú všetky- z mojej strany to považujem za menší zázrak, nóvum - po pár rokoch, Konečne mám dobrý pocit na duši,bez nejakých veľkých výčitiek. Ano niektoré už plodujú, spád mrtvoliek nie veľky, minimum- až na 2 včelstva , ale aj tam to nie nič extra snád do 100 ks. Jedno je isté - viri sú svina- zároveň ďakujem Dvorskemu , Jiří V , KTM , P Holubovi a dalším , že som sa z tej dlhoročnej traumy nejako dostal- dúfam , že nie na jeden rok.
Jdu zkontrolovat včely v zimě.
(24.12.2021 16:33)Louky napsal(a): [ -> ]Dneska jsem dodělal zbytek včelnice a hned mám lepší náladu, včelstva jsou v pěkné síle a překvapivě nejlepší část včelnice je jedna řada 12 včelstev, který jsem dělal z odstraněného plodu v létě 2020. Takže evidentně si sebou moc těch virozek nenesou, nebo se s nima dokážou dobře vypořádat, navíc jsou na nejtmavším nejstarším díle....

Tohle je nesmírně zajímavá informace. Pokud si vzpomínám , v roce2020 u tebe odebrání plodu byl zákrok na záchranu včelstev . Čili ten plod měl být nakažený maximálně. Můžeš nějak popsat jak probíhal rok 2021 u těhle oddelků???
Nic vyjímečného čeho bych si všiml, klasické průměrné včelstva. Loni byl ten plod oproti letošku hodně zavšivený, takže ty oddělky vyzimovaly celkem slabé. Přesto jsem z nich medoval jako z běžných včelstev. Sice žádný extrém, ale průměr daly. Matka je vyměněna pouze v jednich, tam jsem jí asi omylem zamáčkl. Jinak všechny matky původní a kladou slušně.
A nějaké ošetřování bylo?
Ošetřování jako všechny ostatní, na pozdim utěrka kyseliny štavelové s glycerinem, na jaře to samé, v létě po odstranění plodu opět ubrousek a koncem října poslední utěrka. Takže 3 utěrky ročně.
(25.12.2021 10:52)Kohout napsal(a): [ -> ]Jdu zkontrolovat včely v zimě.

Žádné tam nebyly.
Kohoute ak chceš nejaké včely nájsť, musíš ich najprv do úľa a na včelnicu dať...Blush
(26.12.2021 20:25)goro napsal(a): [ -> ]Kohoute ak chceš nejaké včely nájsť, musíš ich najprv do úľa a na včelnicu dať...Blush

Však jsem ani nečekal že nějaké najdu.
Tak som bol pozrieť včely, bzučia vo všetkých úľoch, asi v dvoch sú už pod strechou Confused,
...ináč mŕtvoliek na site tak do 60, len na dvoch úľoch viac, v jednom dokonca mŕtve trúdy (číslo úľa zaznačené v poznámkach)...
Asi do štyroch úľov mi chodil piskor (rejsek) rozoberať mŕtvolky... najprv som sa čudoval ako je to možné keď od 1. 10. mám cez letáč/česno nahodenú mriežku...
..čumel som neveriacky na úle a tak som zistil že si musím sypať popol na hlavu..Confused šlendrián... mriežka je o necelý cm menšia ako letáč/ česno a na všetkých úľoch som ju pripevnil správne, teda som ponechal na oboch stranách 4-5 mm medzeru.. kde som to prerazil na jednu stranu vznikla "diera" 8-9 mm a to pre piskora stačí... polepšim sa ...Wink
goro, zkousel si ten vyssi spad mrtvolek zvazit? a prepocitat na kusy podle vahy? ptam se ze me zajima cemu zkusenejsi vcelari rikate "vyssi" spad.
(26.12.2021 14:41)Louky napsal(a): [ -> ]Ošetřování jako všechny ostatní, na pozdim utěrka kyseliny štavelové s glycerinem, na jaře to samé, v létě po odstranění plodu opět ubrousek a koncem října poslední utěrka. Takže 3 utěrky ročně.

Louky, na jedny strane pomlouvas pokapavace stavelkou ze se jim nedivis ze to pada a umira a na druhy strane nedas dopustit na stavelku s glycerinem co do nich cpes 3x za rok plus odebirani plodu, z cehoz taky nejsou vcely uplne odvareny.
To my stary predpotopni drevaci s timhle problem nijak moc nemame, zpravidla staci predpotopne pouze pokap/sublimace v zime a nestresovat je jeste nouzovou metodou odebirani plodu.
Nepridelava ti ten polys praci a starosti zbytecne ? Dyk jsou to 4 zasahy za pul roku (jaro-podzim), 3xubrousek a odebrani plodu.
Tim nevysiram, jen me udivuje co delam spatne ze moje pracky jsou v plodisti jen v cervenci ve vzorku vcelstev ohledne CO2 analyzy, pak resim samozrejme jen zlodejky pokud jsou na podzim a prosinec je na osetreni dle spadu (sublimace/pokap). Ale jsem drevar, ikdyz s 2cm polystyrenem, vetsina vcelstev uz ted neploduje.
Chose
(27.12.2021 17:29)TomasK1 napsal(a): [ -> ]goro, zkousel si ten vyssi spad mrtvolek zvazit? a prepocitat na kusy podle vahy?
Sorry Tomáš, uviedol som ťa do omylu...
výraz "vyšší spád" som myslel že ich bolo viac ako 60...
samozrejme že som nevážil a neprepočítaval (odhadom tak 3-4 x viac)
nerobil som to pretože vzhľadom pár mrazivých dní za sebou jednoducho nemohli včely vyletieť uhynúť von, resp. ich ostatné včely nemohli vyniesť...

aj ten "vyšší spad " (teda vyšší ako 60) bol primeraný tomuto ročnému času a je to OK
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Referenční URL's