Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v nízkonástavkových úlech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(06.09.2015 20:52)pavelno napsal(a): [ -> ]... důvodu přidávání dalších nástavků a opět bylo dalšího převěšování....
Přece jen mi to nedá, když je více méně všude toliko vychvalován.

sám si si odpovedal, chceš to robiť v nízkych nádstavkoch lebo to niekto vychvaľuje (Blush) ale nie tak ako to robia tí čo majú NN, ale tak ako to vieš a ako sa ti to osvedčilo (...s prevešiavaním rámikov s plodom Wink )...
Ja chovám včely na NN, ale ty podľa mňa kašli na NN, rob to čo je pre teba a včely najlepšie, čo sa ti páči...
Jo, než se začne pořádně Optimálně včelařit, chvilinku to trvá, než na to zvídaví včelaři přijou ...inu je most a příkop a přes vodu v něm si žába skáče tam a sem....Big Grin
...a stará špína je zažraná a nechce pustit....Cool
...ale pak už je to pohodička, zimování na 4 nástavkách a na jaře jen přidání 5 případně 6 nástavku před hlavní snůškou a už jen medobraní...Tongue
(06.09.2015 20:52)pavelno napsal(a): [ -> ]... Je to všude samý nástavek a rámek....

Ja tomu hovorím "cicvorové semeno".
Keby som bol mladší a silnejší, tak by som NN a nízke rámky zapálil. Skutočne v tom nevidím žiadnu výhodu okrem tej váhy. Času mám teraz dosť, tak tá manipulácia mi "akosi už nevadí" a čo na to hovoria včely, to neviem. Ale myslím si že to "prerušovanie" plástovej plochy vadí hlavne matke. Dosť často sa mi matka "uvelebí" v niektorom nástavku a zakladie každú možnú bunku a pod ňou je prázdny nástavok. Potom zakladený plast aj s matkou prevesím... Ale to sa nedá vždy...

Hlavný dôvod šírenia NN je podľa mňa móda a z nej plynúca dostupnosť komponentov na trhu a spätne prírastok používateľov NN medzi začiatočníkmi z titulu dostupnosti komponentov a ... uzavretý kruh ...
Chlapi, co furt máte? Kromě jarní rotace tam jenom prásknu nazebrovaný medníky. Když točím, tak zase ty medníky sundám. Ale to snad vy taky, ne? O tom jak klade matka na plastu se tu snad už napsalo dost.
Mně nakonec vyšel právě nejlépe Dadant. Tam mám medníky ještě nižší jak v NN. V NN je to 2/3L a méně snad nemá cenu. V kombinaci s plastem je to to nejlepší. Jenže letos jsem převážil kolik váží plný plastový rámek a ono je to přes 2,5kg. Takže jsem si oddechl, měl jsem jsme totiž při přenášení těchto NN do auta trochu zpocené brejle a přičítal to stáří. Ty skoro dva centimetry medu navíc oproti dřevěným jsou tam cítit.

A 1/2L (medníky nad dadantem ale i nad NN) je ideální váha, 10kilo medu trocha dřeva, vezmu dva, pod každou ruku jeden.
Mě na tom vadí hlavně - téměr dvojnásobný počet rámků a nástavků...tím pádem se to trochu prodražuje. A že by se u nás stalo, že bych sundával celý zavíčkovaný medník 39x24 a šel ho někde vytáčet, no nwm.....u nás není řepka, akát apod. Sice tento rok byl na med dobrý, ale....
Každá technologie má své plusy a mínusy, i v NN se dá včelařit velmi efektivně a jednoduše - to by Vám potvrdili Rosťa Pešek nebo František Texl. Wink
NN úle sú drahšie. Vstupné investície sú tým pádom vyššie. 3 VN (uteplený) úľ kúpite v priemere za 80 až 90 eur + 15 eur rámiky (neuteplený zhruba stojí tak isto). 5NN úľ kúpite za zhruba 100 eur a rámiky 25 eur. Už len vstupná investícia na jeden úľ je vyššia, nehovoriac o násobkoch, ak ide o viac úľov. Ak chce začínajúci včelár šetriť financie, tak VN sú z tohoto pohľadu najefektívnejšie. Ostatné veci sú už vecou vkusu a podmienok na lokalite.
Byť, a či nebyť! kto mi odpovie, čo šľachtí ducha viac, či trpne znášať strely a šípy zlostnej Šťasteny, či pozdvihnúť zbraň proti moru bied a násilne ho zdolať?"
Tenkostenný, a či zateplený! kto mi odpovie... Wink
Nešlo o to, či zateplený alebo nie. Išlo o cenové porovnanie NN a VN.
Cenově čím vyšší, tím lacinější, nejlépe vychází Nymsův úl a podobné.Smile
A bez debaty o lokalitě je to o ničem.
IRP,FTXL i PTXL -všichni jsou dost na jihu při pohledu od nás.
No, já jsem letos začínala, od včelaře jsem "podědila" úly 37x27 - nějaká místní míra. Nejsem vysoká a ani se nevěnuji vzpěračství a neustále někomu z chlapů říkat, ať mi jde nandat medník, když potřebovaly 4. nástavek... Tak jsem si zvolila NN. No, je fakt, že těch rámků je dost Rolleyes( letos jsem pro 8 včelstev stloukla asi , ale vše má své pro a proti. Když jsem při přechodu rozšiřovala o další NN, tak jsem ho vždy dala nad nástavek s plodem, a převěsila do něj dva rámky s plodem a hotovo (jinak myslím, že by to nebylo nutné, ovšem já jsem špěchala na stavbu). Ad převěšování, když je jaro a čas rozšiřovat stejně je dobré do včel, co 10 dní kouknout, jestli se nehodlají rojit nebo nepotřebují právě rozšířit atd, nebo ne? Tak při prohlídce vezmu dva rámky s plodem a dám místo nich MS a ty dám do nového NN. Já rozšiřovala pouze MS a přechod byl bez problémů, pracnost minimální, záda nebolí. Výhoda NN je podle mě i lepší "regulace" prostoru. Hlavně u tvorby oddělků, kdy NN netvoří takové obrovské rozšíření prostoru najednou, jako vysoký a na jaře také. A naopak, úprava včelstvev na zimování - snadněji se přizpůsobí velikost úlu síle včelstva. Tohle jsem vypozorovala za první sezonu, neříkám, že za pár let nemůžu mluvit jinak. Dadant je ideální, ale zatím mě odrazuje nutnost zvedáku...ale kdo ví.
(07.09.2015 10:17)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Nešlo o to, či zateplený alebo nie. Išlo o cenové porovnanie NN a VN.

Jaroslav, typ úľa /NN či VN, zateplené či tenkostenné, falc či nefalc.../ je večná téma, ale na to je toto forum. Pri malých znáškach/horniaci/ a malých ročných výnosoch je určite lepší nízky medník a je jedno či je na Dadante, alebo v NN zostave. Pri veľkých nárazových znáškach/ dolniaci a stredniaci/je lepšia zostava VN. Pár eur pri nákupe úľa je zanedbateľná položka, ak úľ sedí včelárovi a jeho predstavám o včelárení. Hamleta som tu primotal len preto, že tie isté argumenty v tejto téme sa budú točiť večne. Na žartíky asi nemám odhad, tak sa ospravedlňujem.
Skúšal som aj veľké plodisko, ale v nich sa mi nedarilo, tak ich posúvam do depozitu. VN má okolo veľa včelárov, ale sú to všetko dvojpriestoroví včelári - P+M, zimovanie v jednom VN, tretí VN nie je.
Albert a dôvodom že sa ti nedarilo vo vysokom plodisku bol aký? Zvyk je železná košeľa,takže chápem aj na sebe nakoľko som prešieľ na Dadant ,že určité veci musím robiť inak a nemám ešte takú istotu vo všetkom ako na NN kde som bral prácu už ako rutinnú činnosť.Spomínal si zvládanie rojovej nálady a podobné problémiky,alebo to je inak?
Niet sa za čo ospravedlňovať, je to v pohode. Ja mám pri VN zväčša 3 VN. Jeden medník a dva plodiskové, len pri slabších včelstvách dva VN. Lenže... Po tomto roku i predošlom vyvstalo pár otázok... Načo tie dva VN ako plodisko? V dolnom zväčša plod nie je, len ojedinele. Výnos je rovnaký ako pri klasike P + M. Na rojenie to vplyv nemá, roja či neroja sa rovnako pri 3 aj pri 2 VN... To jedno plodiko pri dadante s podstaveným NN ako vstupnou halou mi príde ideálne. Polovičné medníky sú výhodou až v druhej polovici leta, resp na jar. Je rozdiel v rozvoji, ak sa rozšíri naraz VN alebo NN. Na jar je to šetrnejšie a na včelách to vidno, v druhej polovici leta klesá sila včelstiev a tie, čo majú nad plodiskom jeden NN, tak ho slušne zanesú, S VN nad plodiskom je to horšie. A ešte k NN. Po vytočení medu začiatkom júla u včelstiev na 5 NN je u mňa jediná schodná cesta. Ak nechám včelstvo na 5 alebo 4 NN, medu akosi niet, alebo je ho minimálne. Hovorím o LG2/3. Ak ale stiahnem včelstvo na 2NN plodisko + mriežka + 1NN ako medník, tak ten medník pekne zanesú... Ideálna zostava u mňa pri NN je jednoducho 2 NN ako plodisko + 1 NN medník, ak včelstvo zosilnie, dať ešte jeden medník a ten po prvom točení úplne zrušiť. Pri takejto metodike viem dosiahnuť pekný výnos aj s NN včelstvami. Pri klasických metodikách s 5 NN a rotáciou podľa literatúry sú to len paberky a samé rojenie. Jarný rozvoj v mojich podmienkach na NN je tak pomalý, že tri NN ako plodisko nikdy netreba. Pri VN je jarný rozvoj v porovnaní s NN na neuverenie. Je to zrejme podmienkami - nadmorskou výškou a nízkymi teplotami...
(07.09.2015 10:45)KaJi napsal(a): [ -> ]Cenově čím vyšší, tím lacinější, nejlépe vychází Nymsův úl a podobné.Smile
A bez debaty o lokalitě je to o ničem.
IRP,FTXL i PTXL -všichni jsou dost na jihu při pohledu od nás.

Karle, od Vás je 99% lokalit na jihu Big Grin
Ale třeba ing. Pešek s NN v 580 m. n. m. - to je hozená rukavice Wink
Víš, já když se od rodných Domažlic +500mnm podívám na naše počasí - a to jsme nadmořskou výškou níž jak Praha Petřiny tak vidím, že počasí nezávisí jen na nadm. výšce.

POloha, hlavně zem. šířka je podstatná. I okolí. Třeba severněji od nás mi to přijde že příroda jede rychleji. Je to výš, není inverze a jsou to stráně na jih. Zatímco dole v nížině v údolí Labe je to ve stínu a vlhku zase jiné.
Jozef, na 6/4 plodisku /2x3/4L/ som skúšal len 5 včelstiev 4 roky a ešte zostali dve. Výnosy boli tiež menšie. Určite by sa s nimi včelárilo lepšie, ak by ich bolo 20. Rojenie a kontrola rojenia sa určite dá ľahšie zvládnuť v NN. Proti Dadantu nemám výhrady a ako píšeš, treba si na to zvyknúť a možno to ešte skúsim. Myslím si, že som mal mať každé dva roky kvalitné mladé M a to asi bol dôvod, prečo to nefungovalo. Technicky s tým nemám problém, ale musel by som sa mentálne na túto metodiku prepnúť.
Jaroslav, ako píšeš, s NN sa lepšie prispôsobuje priestor úľa meniacim sa pomerom na včelnici /počasie a znáška/ aj vo včelstve /rast včelstva, RN a pod/. Z 30 včelstiev môže mať každé rozdielny vývoj a silu. V Ddante sa šetrne rozširuje do strán a v NN do výšky. Pri VN je to skok, ktorý včelstvo zvládne bez ujmy len v plnom raste počas dobrej znášky a v teplej lokalite. Na Orave s neskorými ochladeniami je to risk. S NN je ten risk len polovičný a s Dadantom takmer žiadny.
Včelárim na LG 3/4. Na túto mieru so prešiel z trojzostavy B. Tohto roku som skúšal aká zostava nadstavkov na plodisko a medník by bola najideálnejšia. Podľa viac metodík by to malo byť 3 plodisko a 2 medník. Mne sa to potvrdilo trochu opačne. U mňa sa najlepšie darilo včelám na 2 NN plodisko a 2 až 3 NN medník. Včelám úplne stačilo plodisko o dvoch NN LG 3/4. To je ako keby som mal rámik 448*370 mm to je ako väčší Dadant. Ked som nechal zostavu 3 NN plodisko a 2 NN medník aj tak po slnovrate sa stiahli na 2 NN plodisko a ostatné boli medník. Najviac medu priniesli v zostave 2NN plodisko a 2NN medník. Horný medník som vytočil a prehodil medzi sebou. Dole mali prázdny nadstavok a vo vrchnom dozrel med a mohol som vytáčať znovu. A tak to išlo od 1 júna až do 15 augusta.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's