Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v nízkonástavkových úlech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Podľa mňa hodnotiť zásah za chybný podľa toho či bude vrchný nadstavok za týždeň rozkladený je trošku scestné.Doteraz malo včelstvo 6 rámikov plodu a zrazu za týždeň čakáme zázrak,to hádam nie.To či do vrchného pôjdu plodovať závisí od množstva včieľ, ktorý tento nadstavok dokážu obsadiť a najskôr pripraviť matke bunky.Včelstvo doteraz plodovalo v N2 a dole nešlo,prečo nešlo? ,no lebo na to silou nemalo.Vrchný nadstavok je plný zaviečkovaných plástov a na zaviečkovaných zásobách zas až tak včieľ čo sa týka početnosti nebýva,takže včelstvo muselo na čierno ovládať len nadstavok N2,zostatok priestoru bol redšie obsadený a aj to ako Kamík píše na šírku 8 plástov.Takže záleží od sily včelstva,ak na to má,tak do týždňa sa dajú očakávať zaplodované možno dva rámiky a potom to už pôjde rad radom.A ak by aj plod ihned nebol, lebo je včelstvo slabšie,tak včelstvo si za týždeň aspoň tento nadstavok osvojí a postupne začne pripravovať bunky pre plodovanie.Všetko chce čas,zásahom sa nezasiahlo do plodového telesa a včelstvo má možnosť v nadstavku uložiť jak nektár,tak možnosť plodovať,zrejme vo väčšej miere,ako by sme nad plodovým telesom ponechali nadstavok v ktorom je 17kg zásob.U mňa na včelnici ak som pridával nad plodisko nový rozširovací nadstavok,tak to bolo v čase asi týždeň pred čerešňou,obyčajne bol veľmi rýchlo posiaty vajíčkami,ak nastane na budúci týždeň aspoň podnecovancia znáška, tak matka hore do tepla ak bude v nadstavku dosť včieľ určite pôjde.Chybou by bolo,ak by sme trhali plodové teleso.
V 2.NN mi přijde, že je víc zavíčkovaného plodu než otevřeného - včel přibude. A pod víko jsem jim dal při přeskupení nástavků placičku medopipu - jestli 10 dkg- možná je to blbost, když mají cukru přebytek, ale říkal jsem si, že když nepřevěšuju plodové rámky a bude tam " jen suchý nástavek", tak ať mají nějakou motivaci Big Grin
Josefe pravdu máš. A poradili jste mu chlapi dobře, s uvolněním.
Kromě síly včelstva (které Kamik ještě sám patrně nemůže posoudit, protože začíná) bych také ještě zvažovala za důvod proč se nerozvíjí množství pylu a stanoviště - jaké podmínky, výška. Bez pylu by ani silnější včelstvo nedělalo zázraky.
Kamik stanoviště neuvádí a přitom je to moc důležité.
Já tu už první pyl měla v únoru, pak zamrzlo, v březnu také na dvakrát. Ale holky si donesly a také vím, že mají z podletí i podzimu. Pěkné desky i zalité v zásobách. Včely už mají odlíhnutý plod a jedou, zásoby ubývají, ale vrby už táhnou.
Jsou oblasti, kde už v létě pro sucho nic není, tak těch zásob pylu na zimu je minimum.
Včera kontroloval včelstva Petr Střelec - Drahanská vrchovina. Jeho včelstva také ještě nejsou plně rozjetá, v létě tam měly hrozný sucho. Teď pylu ještě poskrovnu - je tam chladno, říkal,že jeho holky nosí tak ze třetiny toho co viděl nosit u mě. Až se oteplí, včely to rozjedou. Nelze teď vyvozovat jestli jsou to špatná včelstva, když se takhle internetem srovnává nesrovnatelné. ( kdo začíná tak to dělá aniž by chtěl - má zkušenost)
Příští rok už se to bude Kamikovi lépe hodnotit i když každý rok se vynoří nové a nové pochyby, jestli to či ono děláme včelám k užitku, či ke škodě Wink
Rychlá kontrola (jsem se neovládl), v jedněch matka přistižena ve 3.NN a spatřena vajíčka na jednom rámku, budují pylové věnce a zalévají sladinou. Druhé jsou slabší, jsem je podtrhl nevhodným zebrováním už loni a dosud se z toho nevzpamatovaly, ty ten 3.NN dostatečně neobsedají. Třetí, nejsilnější, zabraly s přípravnými pracemi na 6 rámcích najednou, ale vajíčka dosud nevidno. Trošku zádrhel je podzimní cukr, který jsem objevil i v tom přehozeném nástavku, který měl být suchý... Pylu je dost.
Kamík ak v tom dolnom boli zaviečkované zimné zásoby z cukru , tak si mal rámiky s nimi vybrať, ak ich nemáš čím nahradiť tak si to poznač na hornú latku fixkou (aby si ich nevytočil do medu Wink)...
Ak to ale nebolo zaviečkované, tak to už môže byť prvý prinášaný nektár z vŕby, u mňa už nosia...
Ano, vím o nich, náhradu nemám. Něco je ještě zavíčkované. Jak se matky rozplodují nahoře a budu podsazovat prázdný nástavek MS, tak to vyberu pryč a doplním MS a jako krycí snad najdu už nějakou souši.
Hlavně klid v životě jsem nevytacel třetí nastavek. Vždy tak paty, šestý, sedmý a osmý.
Pro Zdenka a Jozefa. Ve všech včelstvech matka přešla i do 3NN a zaplodovala od 1-4 rámků, samozřejmě ne celé. V tom slabším nakladla těsně nad spodní loučku, v těch silnějších to zaplodovaly do 2/3 výšky. Ukázkové věnce jasně žlutého pylu, vedle nich lesknoucí se sladina, radost pohledět.
Ve 2NN je převážně zavíčkovaný plod, očekám příliv posil Smile

(05.04.2018 17:20)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Hlavně klid v životě jsem nevytacel třetí nastavek. Vždy tak paty, šestý, sedmý a osmý.

Plod byl v 1-4?
Jo věřím. V tomhle počasí to jde samo.
Ano plod bývá v 2,3,4 nastavku ten spodní nastavek slouží ke komunikaci včel a visí zde letavky. Někdy muže být 1-2 ramky plodu v pátém nastavku. Neotvirejte všechna očka ale maximálně tři spodní plod potřebuje vzduch.
Očká som používal a už ich nepoužívam, pretože mi z toho plynie viacej výhod,že by u mňa tým plod viacej trpel,alebo že by si mi tým viacej rojili,alebo mal viacej medu? Zbytočne sa preceňuje význam očiek,pri otvorenom hlavnom letáči nie sú vôbec potrebné a tým sa aj plod drží tam kde má.
Tak jednoznačně se to konstatovat nedá. Já mám na vstupu očka 32mm, takže na přistání vlítnou dovnitř i tři včely zaráz, a pohledem je vidět, že 60-70% (většina) využívá oček. Asi aby nemusely se snůškou tak daleko nahoru.
Ali ale ak lietavky donesú nektár nenosia ho predsa hore do medníka ale odovzdávajú mladuškám, či...?
Ak nosia peľ nesú ho až do bunky ale peľ sa ukladá hlavne v plodisku, tak tiež nemajú prečo chodiť hore do medníka...
Preto by očká na medníkoch mali byť zatvorené...
Ináč pootvárané očká v sezóne "provokujú" matku aby kládla plodový komín vo viacerých nadstavkoch, plod potrebuje čerstvý vzduch a ten tam očká "zabezpečujú"...Wink
Jozef 333 ani já jsme o medníku nemluvili. Jen využívání či nevyužívání oček.
A navíc, proč tedy ty očka používají přednostně ? Žeby seshora běhaly s nektarem zase dolů, protože dolů to jde líp ?
Řekl bych, že k tomu mají rozhodně nějaký důvod, že jim ten vlet vyhovuje.
Samozrejme že majú k tomu dôvod.Na jar včelstvá obyčajne vždy aj u mňa prednostne využívali očká a to len z dôvodu, že včelstvo na to silou nemalo aby obsadilo aj letáč a to je celé.Akonáhle včelstvo bolo v sile, očká a letáč boli využívané približne v rovnakej miere.To nie je o tom,že by im to vyhovovalo viac alebo menej,včela príme každý otvor ktorý jej ponúkneme.Mne osobne vyhovuje bez očiek,pretože med rýchlejšie dozrieva a ani ma v takej miere ako pri očkách neotravujú lietavky.Plodové teleso sa tiež viacej drží pri letáči a tak 4NN je aj bez mriežky obyčajne bez plodu.Ale kto to chce rozťahovať plod ešte viacej do výšky,tomu v tom otvorené očká určite pomôžu.
(07.04.2018 14:45)jirka.marx napsal(a): [ -> ]... plod potřebuje vzduch.

Jirko, neni to zase jeden z tradovanych a dokola opisovanych mytu? Kolik vzduchu ma plod v dutine s jednim vletovym otvorem velikosti ocka? Wink
Možná by bylo přesnější "plod bývá blíže díře", tak to prostě je. Jestli to je kvůli vzduchu, to nevíme ale je to pravděpodobné.
Ivik zrejme to nemusí byť len o vzduchu, proste včely zásoby dávajú ďalej od vletového otvoru a tak sa k nemu dostáva možno plod, ale na druhej strane regulácia tepla v plodovom hniezde je pre včely dosť náročna a taký otvor dokáže helfnúť.
Nakoniec keď ponechám vletový otvor na celú šírku úľa, plodové hniezdo a počet plodových plástov v plodisku sa zvýši a zaplodované plásty v plodisku sa viac ťahajú do šírky plod je na 8 rámikoch akoby kopíroval ten " prívod vzduchu" Wink
Plod je na 10-11 rámcích, defacto je zaplodováno vše, kde bylo místo (do 1NN jsem nelezl, měl by být plný cukru). 2 a 3NN je plný plodu,pylu, sladiny a cukru.Je a bude teplo, tak jsem na střed plodového hnízda dal MS (a vyjmul cukr zkraje). To by mělo matku chvilku zaměstnat, zavíčkovaných je součtem 6 rámků plodu. Kontrola za 4-5 dnů, opět bych vyjmul cukr a na střed vložil další MS. Za dalších 4-5 dnů bych přidal nástavek. Váš názor?
Na to ze se ti tam za par dni vylíhne nastavek včel jsi docela klidný a do 15-20 dnů minimálně další nastavek a možná ze i víc. Tuhle sem někdo psal ze 100% včelstev kterým podhodil nastavek se zásobami mu šlo do rojovky, tak to jsem zvědav.

A tomu , ze je dole teď nastavek cukrovych zásob bych nevěřil spotřeba je momentálně enormní a muže být klidně 0,5-1 kg denně
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's