Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v nízkonástavkových úlech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Letos mám na zkoušku matku Singer.
Včelstvo má plodiště o velikosti třech nízkých nástavků - 39x15 cm o 11 rámcích a téměř celé je proplodované.
Je toto plodiště pro plodnou Singerku malé?
Mám ještě nástavek přidat?
Mám i nástavky vysoké - 39x30 cm, nebylo by vhodnější dát jako plodiště dva tyto vysoké nástavky?
Děkuji za rady, Pavel.
Ty vysoké jsou do plodiště určitě vhodnější. Můžeš dát i vysoký a nízký - pod, jako nárazník a nad jako krmnou komoru a pak nízké medníky...
Přesně tak!!
Pozerám do tabuľky od Veselého a kol. ohľadom výhod a nevýhod NN včelárenia a posudzujem na základe doterajších skúseností...

Výhody
Ľahšia výroba nadstavkov - hm, nezdá sa mi, vysokých treba menej, ľahšia výroba častokrát obnáša nižšiu kvalitu a v úľoch vzniká kopa dier spôsobených nepriliehaním nadstavkov
Ľahká manipulácia (nižšia hmotnosť) - súhlas
Menej násilné rozširovanie celým nadstavkom - iba ak ide o vystavané dielo, v lokalitách s pomalou a kontinuálnou znáškou treba i tak často prevesovať, ak má včelár len MS
Možnosť použiť výklzy - nemám skúsenosť, nepoužívam
Lepší kontakt včiel v zime medzi uličkami - hm, najlepšie mi včely vždy zimovali na trámikoch, kde mali minimálny kontakt v zmysle predošlého tvrdenia, plásty mali prilepené ešte aj o bočné steny úľov, spotreba bola výrazne nižšia, včelstvá vyzimovali silnejšie
Nie je potrebná mriežka - iba v lokalitách s nárazovými znáškami
Ľahšie zvládanie rojenia - nesúhlas, ľahká tvorba odložencov áno, ale kontrola rojenia je riadna pakáreň
Ľahká obnova diela - nestretol som sa, žeby v tomto systéme včely stavali ochotnejšíe, ako v inom, skôr naopak, ak bolo chladno stiahli sa z nevystavaných plástov a ignorovali ich, v menších plodiskách som pozoroval niekedy stavbu aj za chladnejšieho počasia, nemali na výber...
Pevnosť plástov v rámikoch - súhlas

Nevýhody
Vyššia potreba nadstavkov a rámikov - súhlas
V prípade potreby vyhľadania matky prúser - čiastočne súhlas, sú na to spôsoby, ale ich komplikovanosť sa s jednoduchosťou pri napr. Dadante ani nedá porovnávať
Pomalý jarný rozvoj - plný súhlas a podľa mňa v horách najväčšia nevýhoda (tiež sa dá čiastočne zjemniť vystavaným dielom v zásobe, ale len čiastočne) a je v nich obrovská spotreba pri jarných a letných ochladeniach (oproti VN a Dadantom, tiež neutepleným, podstatne vyššia), ochladením nemyslím z 25 na 20 stupňov, ale týždeň či viac pod 15 stupňov cez deň a v noci pod 5 stupňov, čo sú do konca júna bežné javy, aj dnes ráno len 4 stupne... Nehovoriac o nočných mrazoch, kedy cez deň je síce aj do 20 od slnka, ale v noci mrzne (máj)

Kamler píše o rozširovaní vystavaným dielom, MS treba až neskôr ako pri VN. Súhlasím. AK sa rozširuje MS zavčasu pre nedostatok súšov, treba kŕmiť (Kamler). Rentabilnosť takéhoto postupu v horách je podľa mňa otázna. Zakŕmim 20 kg na zimu a potom kvôli stavbe ešte kŕmiť i na jar... Podľa Kamlera včelstvá musia vyzimovať v sile troch NN pri prvej prehliadke. Ak je to menej ako 2 až 2,5 NN, tak potom je pre danú lokalitu NN systém nevhodný. Včelstvo na troch NN pri jarnej prehliadke som ešte v živote nevidel. Max 1,5 až 2 NN a to už je včelstvo so super predpokladom do letnej znášky. Ďalej odporúča kŕmiť 18 - 20 kg cukru pre včelstvá slabšie (rezervné matky), za ktoré považuje včelstvá obsadajúce 1,5 až 2 NN počas kŕmenia. Nuž tak takéto včelstvá sú tu zvyčajne všetky. Silnejšie sa dajú zazimovať len neprirodzene, to jest neskorým spájaním v októbri... Znáškové pomery nepustia.

Aby som to nejako po troch rokoch uzavrel. NN systém má svoje výhody i nevýhody. Niekde je vhodnejší, inde nie. Skôr sa mi zdá vhodnejší do nižších polôh s výdatnými (nárazovými) znáškami A pre vyšší počet včelstiev. Pre hobby včelára vysoko v horách je to systém vyžadujúci si vyššiu pracnosť a je viac finančne náročný (spotreba na jar, potreba kŕmiť počas stavby a podobne, viac rámikov a nadstavkov atď). Možno i preto čoraz viac včelárov (i profi včelárov!!!) v horách, tento systém opúšťa. Ide to aj v NN, ale sú jednoduchšie cesty a nie vždy je tá náročnejšia cesta správnejšia. Na rovnaké množstvo získaného medu je v horách potrebné vyvinúť viac úsilia, energie a financií v NN úli, ako v systéme Dadant, či VN.
Zdeňku, a neměl bys nějakou radu, jak včelám na jaře domluvit, aby v dadant systému přešly do nízkých medníků?
Protože, i když jsem jen v 550 m.n.m., tak mě v dadant systému, na jaře včely do nízkých medníků moc nejdou.
Jsou v plodišti, kynou a pak mají tendenci k rojové náladě.
V nízkých nástavcích, kde převěsím nad mřížku plod, tak s přechodem včel do medníku problém není.
Väčšinou prejdú neskôr, keď sú viac silné. Ak to ale nijako nejde, skúste nepoužiť na začiatku mriežku a nechať matku zaplodovať pár NN rámikov (ak bude mať takú tendenciu, čo zvyčajne na jar má, lebo hore je teplejšie), potom ich vydymiť dole a nasadiť mriežku. Včely prejdú k plodu cez mriežku a NN je obsadený.
V dadant systému mřížku nepoužívám.
To je trochu problém. Já proto odešel od VN + NN u Brennera, neboť se mi to rojilo.

U 45*30 to buď víc umím, nebo mám lepší matky než před dvaceti a více lety, a nebo je tím prostorem.
Tedy to, že se to nerojí.
Je toho víc, volná stavba a trubci a tvorba oddělků.

Ale to že nejdou do panenských NN je podle mě tím, že tam nemají co nosit a tudíž co na práci. A bez snůšky nestaví. Tedy u mě.

Jakmile je snůška, tak tam naběhnou,. U mě je to navíc ještě trochu komplikovanější protože tam mám hodně NN s mezistěnami.

Vloni jak bylo studené jaro mi prostě nešly ani do NN které jsem dal mezi VN s plodem.

Podle mě je to normální chování včelstva, tedy plodiště musí být tak velké aby se tam včely vešly.
Nevím jestli tomu Eurodadadnt vyhovuje, podle mě je malý.
(15.06.2014 13:01)pavelno napsal(a): [ -> ]Zdeňku, a neměl bys nějakou radu, jak včelám na jaře domluvit, aby v dadant systému přešly do nízkých medníků?
Protože, i když jsem jen v 550 m.n.m., tak mě v dadant systému, na jaře včely do nízkých medníků moc nejdou.
Jsou v plodišti, kynou a pak mají tendenci k rojové náladě.
V nízkých nástavcích, kde převěsím nad mřížku plod, tak s přechodem včel do medníku problém není.

S tímto já nyní už nemám problém. Důvodů je několik. Nástavky od medu skladuji zásadně vlhké - nedávám je včelám očistit, zbytečky medu třebas i 2roky nakvašeného jsou jen ku prospěchu Pokud máte suchý sklad tak rozprašovačem prostříknout uličky vodou. Takový medník od medu když na jaře včelstvu nasadíte tak je narvaný včelama za 20mminut,Včely vše vyčistí a postaví si někde i přechodové můstky a následně medník zase opustí a pobíhá tam jen pár včel. Ale ten medníček už je jejich ovoněnej a vědí o něm.Když je potřeba dá se večer a ráno je čistej a můžou do něj nosit Pokud se používá mřížka,způsobuje to vyžší rojivost proto je lepší dát to chvíli bez mřížky než tam začnou nosit a případne třeba matka něco málo i zaklade a pak se dá mřížka a nové medníčky se podsadí pod ty skoro plné. Vrchní se odebere až do spodního začnou nosit a ono už je to furt jejich.Problém jsou nezistěny v nízkém mendíčku tam se jim nechce.Když se dají 2 -4 tak snad. Dát je ale nejdříve ke stěnám a včely nalákat na ten plástový střed a až se to začne plnit medem tak se můžou ty mezistěny prozebrovat do středu.Dát hned 4-6mezistěn do středu je velká chyba.Pokud už podsazujete druhý nízký a je snůška tak tam už může být mezistěn hodně. Nejlépe do nízkých nástavků usadit roje a valit je cukrem a nízké rámky si vystavět na cukru Začátky budou vždy těžké.
Tak jsem dokončil přípravu na snůšku, další je na přírodě a včelách.
A při tom udělal inventuru právě té ochoty jít do medníků. Asi hodně záleží na stanovišti, na tom jak jsou dole nabouchaný a jak se tam tísní, a asi i hodně na včelách. Mluvím o situaci když je jen tak tak snůška.
Až se to rozjede (pokud vůbec) bude to jedno.
(14.06.2014 21:52)pavelno napsal(a): [ -> ]Letos mám na zkoušku matku Singer.
Včelstvo má plodiště o velikosti třech nízkých nástavků - 39x15 cm o 11 rámcích a téměř celé je proplodované.
Je toto plodiště pro plodnou Singerku malé?
Mám ještě nástavek přidat?
Mám i nástavky vysoké - 39x30 cm, nebylo by vhodnější dát jako plodiště dva tyto vysoké nástavky?
Děkuji za rady, Pavel.

Je to tak. Singerka potřebuje hodně, ale hodně místa na plodovani. U dvou jsem to na jaře podcenil a šli ven. Mel jsem je na 4 Lang 3/4 a stejně proplodovanoSmile . Příští rok se na ně pripravim Smile .
(16.06.2014 22:12)KaJi napsal(a): [ -> ]A při tom udělal inventuru právě té ochoty jít do medníků. Asi hodně záleží na stanovišti, na tom jak jsou dole nabouchaný a jak se tam tísní, a asi i hodně na včelách. Mluvím o situaci když je jen tak tak snůška.
Až se to rozjede (pokud vůbec) bude to jedno.

Ano, až se to rozjede, tak už je to OK, ale do té doby je to s tím přechodem do medníků katastrofa i u mých včel.
A to ať už se jedná o jakkoli silné včelstvo, či jakoukoliv matku - linii.
Prostě, pokud už počasí na jaře vypadá trochu slibně, musím včelstva nekompromisně rozšířit - dát medníky a převěsit plod.
Sice se tím včelstva v podstatě trochu podtrhnou ve vývoji, ale potom nemají tendenci k rojení.
Pokud včas nerozšířím a nechám je, z obavy o podtrhnutí v rozvoji, plodovat jen v plodišti a medníky nasazuji, až je jaro opravdu teplejší a rozjeté, s výhledem na pěkné počasí, přinese mi to akorát starosti s rojením.
Pokud zavčas nenasadím medníky, do kterých převěsím plod, tak jsou potom jenom starosti, takhle to v mých podmínkách - 550 m.n.m. - prostě je.
V mých 220 mnm je to se Singerkou úplně stejně. Loňské oddělky přezimovaly na dvou nástavkách a teď jsou na sedmi a nevystavěné mezistěny na prstech jedné ruky spočítám.
Já vidím špatně úvahu, že musím převěsit dílo abych to mohl řešit. Je to jen otázjka prostoru, dá se to řešit v dost velkém plodišti.
Můžu převěšovat a zebrovat i v "ležanu". Tak na to nahlížím já, ale letos jsme musel řešit některé případy radikálně a dělat oddělky i ve velkém plodišti.
Prosím o stručnou odpověď ty kteří včelaří v Optimalu. Na kolika nástavcích udržujete plodiště, při včelaření s použitím mateří mřížky? 2, nebo 3, nebo ........??? Děkuji všem. Aleš
V podstatě není rozdíl, jestli použiji MM nebo ne. Plodiště pro Optimal 42x14 jsou 3 nástavky.
Aleši, začni číst odsud a pokračuj dál.
A vůbec, vyhledej si všechny Rosťovy příspěvky a přečti si je, to jsou ty nejlepší rady, jak na Optimaly Wink.
Rosťa má plodiště jen na dvou, ale vždy, když se při zásahu ve včelstvu dostane až na mřížku, tak z horního plodištního nástavku odebírá plodové rámky a místo nich dává mezistěny.
Jinak by asi došlo k rojení.
Takhle dává včelám pořád práci.
Díky za radu, už jsem psal i Rosťovi Soukr. zprávu a Rosťa mě už odepsal. Mám v tom už celkem jasno. Takže letos to zkusím podle něj. Plodiště 2 nástavky a plod proložit stavebnímy rámky a mezistěnami, aby plod nedozrával zároveň, ale postupně. To je to protirojové opatření.
Zdraví Aleš
Používat mřížku v NN úlu.Omezovat matku na dva nástavky. Několikrát přehrabovat 22 nízkých rámků a převěšovat plod nad mřížku a při tom nepřevěsit matku nahoru. No pěkně děkuju. To už je v budečáku méně práce proto že tam není tolik pidirámků.To je pokrok. To je racionalizace. Nízkonástavkový úl to je dar.SurprisedHuh
(17.06.2014 15:40)Josef K napsal(a): [ -> ]
(16.06.2014 22:12)KaJi napsal(a): [ -> ]A při tom udělal inventuru právě té ochoty jít do medníků. Asi hodně záleží na stanovišti, na tom jak jsou dole nabouchaný a jak se tam tísní, a asi i hodně na včelách. Mluvím o situaci když je jen tak tak snůška.
Až se to rozjede (pokud vůbec) bude to jedno.

Ano, až se to rozjede, tak už je to OK, ale do té doby je to s tím přechodem do medníků katastrofa i u mých včel.
A to ať už se jedná o jakkoli silné včelstvo, či jakoukoliv matku - linii.
Prostě, pokud už počasí na jaře vypadá trochu slibně, musím včelstva nekompromisně rozšířit - dát medníky a převěsit plod.
Sice se tím včelstva v podstatě trochu podtrhnou ve vývoji, ale potom nemají tendenci k rojení.
Pokud včas nerozšířím a nechám je, z obavy o podtrhnutí v rozvoji, plodovat jen v plodišti a medníky nasazuji, až je jaro opravdu teplejší a rozjeté, s výhledem na pěkné počasí, přinese mi to akorát starosti s rojením.
Pokud zavčas nenasadím medníky, do kterých převěsím plod, tak jsou potom jenom starosti, takhle to v mých podmínkách - 550 m.n.m. - prostě je.

Já nasadím medníky vlhké od medu a jsou obsazeny okamžitě. Jsem schopen nasázet medníky všem svým včelstvům za jediný den. nic nepřevěšuji a rojení je u mne okrajová záležitost. Mřížku nedávám proto že matka miluje velký rámek.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's