Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v nízkonástavkových úlech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Cefallu už ti odpovedal Jirko, plodisko 3-4 NN, ja mám momentálne väčšinu rodín na tých 6-7 nadstavkoch...
Možno že včely boli slabšie, keď šli do zimy na jednom nadstavku Blush
Ten kto ti ich predal robil odloženec/oddelek veľmi neskoro...
Mladá matka však má potenciál a chuť, tak ich nebrzdi...
Pratele dekuji za vysvetleni, budu si pamatovat ze plodiste u nn na 3-4 pro snusku v kvetnu.

Byl jsem jim prendat mrizku . Ted maji i s tim zaplodovanym mednikem 4 nastavky. Treti nastavek mezisten pod mrizkou jsem jim trochu prozebroval s tim spodnejsim at se roztahnou na vysku. No uvidim v tydnu, jestli nam nejakou plastev z merniku daji na medobrani. Nerad bych je skubal.

Mam pocit, ze cokoliv v tech ulevh udelam, neni to dobře.
Môj názor je,že slabšie včelstvo natiahnuť na 4NN ako plodisko,stojí v konečnom dôsledku veľa medu. Plodisko si treba prispôsobiť stavu včelstva tak,aby som z neho získal aj med. Ale to je vec skúsenosti včelára. Já ked som včeláril na NN,tak som mával plodiská na 3NN a po repke som už plodiská sťahoval na 2NN. Vždy to matke stačilo a med som nemal všade,ale prevažne len v medníkoch.
Ono je to i o tom kolik času chci včelám věnovat. Když jsem na jaře rozšiřoval na 6 některá i na 7 NN bylo to pohodlné a méně pracné z hlediska ošetřování, nicméně s jarním medem bývaly problémy s vlhkostí ( netočím nad 17% ) a pokud nebyla trvalá a silná snůška včely většinou končily s plodem i v pátém nástavku, celkově byl prostě med rozcouraný na příliš velkém prostoru. Přešel jsem tedy na sestavu celkově 5NN s tím že spodní 3NN jsou výhradně plodištní - tam pro med nelezu v žádném případě , 4. a 5. NN je přidávaný na jaře při rozkvětu ptáčnice, v 5. nástavku je výhradně med a ve 4. nástavku matka většinou zaploduje střední plásty (MM na jaře nepoužívám), med je takto hustší, snazší přístup k plodu pro oddělky, vyžaduje to ovšem časté odtáčení zralého medu z 5. nástavku, při silné snůšce i ze 4. nástavku, po prvním medobraní se mi včely obvykle už nerojí, nesmí se to ovšem moc odkládat.
Papipapi myslím že si to vystihol, včeláriť na viac nadstavkoch je pohodlnejšie a menej pracné, včelár a včely sú v pohode (nakoniec ja aj Jirko patríme k vyznávačom MLM) ....
.... komu sa nelení a chce viac medu, včelári s menším plodiskom a maká intenzívnejšie ako píše aj Jozef ...
...len v oboch prípadoch je potrebné aby v úľoch bolo dostatok včiel, tie robia dostatok kvalitného medu aj pri jednom aj pri druhom postupe...Wink
Pamatujete někdo jak KaJi ukazoval fotky nejvyššího úlu na stanovišti?
Plodiště 1NN, mřížka a nad tím mrakodrap NN s medem. Říkal že si nevšiml že má mřížku nad prvním nástavkem.
Nie je podstatné kolko vytočíš ale aby to bolo husté..Cool
(23.05.2022 14:05)Kohout napsal(a): [ -> ]Plodiště 1NN, mřížka a nad tím mrakodrap NN s medem.

KaJi vždy predbehol dobu...Wink
To v nízkonástavkovom včelárení skúšal optimalizovať plodisko, len ešte nevedel že sa to tak bude volaťBlush
10 nízkych rámikov je vlastne 5 veľkých z OP... a medníkov koľko donesú...Big Grin
(23.05.2022 8:49)goro napsal(a): [ -> ]...včeláriť na viac nadstavkoch je pohodlnejšie a menej pracné...
Toto vyjadrenie považujem za vysoko subjektívny názor. Dovoľujem si toto tvrdiť z osobných skúseností. Aspoň tu hore v horách to neplatí. Výšku kompaktného plodiska tu považujem za dôležitejší faktor, ako je uteplený úľ.
Já som nechcel Jankovi odporovať,ale musím tiež napísať,že stavať komíny a mať vysoké úle je vysoko pracná záležitosť,najmä ak je tých včelstiev viacej.
A hlavne nad hlavu dvíhať hore a skladat ked je v medníku 25 kg medu bez rámikov, včiel a medníka, pritom sa dvíhat na špičky chodidielAngry
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's