Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v nízkonástavkových úlech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Přátelé, i kdyby matka kladla jak vzteklá 2k vajíček denně /800 = 2,5dm2 plástu ze dvou stran.

Tedy klasický Adamec, Lang atd = 8dm2

21 dní *2,5dm2 = 53dm2 /8= necelých 7 plástů.

Rozdíl je v tom, že Dadant to nechává na matce kde si klade tam si klade a je to trochu wellnes pro včely, protože je neomezuje.

Druhá metodika vyždímá ze včel vše včetně zimních zásob. Po období rozvoje kdy je to na 2N to stlačí na jeden N.

Takže jak vidíte, nejsou jednoduché odpovědi na jednoduché otázky. Smile
Aj ja som nad tým rozmýšľala, kolko plastov dokaže matka zaklásť v JÚ - za 21 dní- vychádza mi to 7- 8, to by jej malo bohato stačiť potom jedna bedna Jú, ale nemalo by sa zohladniť, že v plástoch po okrajoch je med, a pri prehliadke 1.4. 2014 som našla vo včelstve aj tri plasty zaplnené pelom- do ktorých klásť nebude? Potom mi to vychádza , že jedna bedna je málo! Som zaciatočníčka, tak skúsenosti nemám veľa, ale tento rok chcem vyskúšať dva nadstavky JÚ ako plodisko. Možno blbosť, ale sused to vlani skúsil a pochvaľoval si. Samozrejme sa to dá uplatniť len na silných včelstvách čo tento rok vyzerá celkom slubne. Ale som asi mimo tému, lebo Jú je VN a nie NN. Alebo sa mýlim?
(08.04.2014 18:41)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]... Ale možno to ide...

6 nádstavkov 2/3 LG na 800 m.n.m. neviem Cool
ale
5 LG vo výške vyše 1000 m.n.m. to vraj ide...Blush
a to si nejsem jistý jestli těch 5 není LG 3/4
No, a pak že Vigorky dělají méně početná společenstva.
Onú fotku som už videl, ale žiadnu inú nie (to je celkom zaujímavé, prečo je takých fotiek ako šafránu)... Matky Vigor sú pre mňa cenovo nedostupné. A tiež by bolo zaujímavé vidieť, ako husto včely ten úľ obsadajú... Aj spodný NN... Ale netvrdím, že to nie je možné. Ja to zatiaľ neviem, možno časom...
(08.04.2014 20:06)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Matky Vigor sú pre mňa cenovo nedostupné.

Jaro, žartuješ, tebe sa zdá veľa cca. 4 kg medu za jednu matku???
To by znamenalo cca 20 eur za matku. Vigorky za 20 eur som ešte nevidel. Ale možno mám len zlé informácie. Oplatí sa to možno tým, čo med predávajú vo väčšom. Mne, hobby včelárovi, ktorý med má len pre rodinu, sa to neoplatí.

Pozeral som stránku Ing. Čermáka a ceny Vigoriek... 1400 Kč., to je cca 51 eur...
Ing Čermák prodává jen inseminované Smile asi by stačila F1
A co toto, hej?

http://vigorbee.cz/vigor-bee/chovatele/

Dole je i seznam chovatelů F1 Vigor na Slovensku.
Chybí mi informace o výnosu medu.
Co se týká výšky komínů patřím k nejlepším, co se týká medu - škoda slov. Ale baví mě to. Smile
(08.04.2014 20:52)KaJi napsal(a): [ -> ]co se týká medu - škoda slov

Ale to je spíše o stanovišti, ne?
Jaro, pani Novosadová ich predáva po 20 eur-F1
(08.04.2014 20:37)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]To by znamenalo cca 20 eur za matku. Vigorky za 20 eur som ešte nevidel. Ale možno mám len zlé informácie. Oplatí sa to možno tým, čo med predávajú vo väčšom. Mne, hobby včelárovi, ktorý med má len pre rodinu, sa to neoplatí.

Pozeral som stránku Ing. Čermáka a ceny Vigoriek... 1400 Kč., to je cca 51 eur...

Volne parene Vigorky sa predavaju po 20€,ked si clenom SZV tak si na nu mozes uplatnit aj dotaciu 50% takze by ta vysla na 10€ co nieje zasa az taka vysoka cena ... a urcite sa to oplati.
Ono ked to zoberies,ze si z tej inseminovanej matky rozchovas min 50 matiek F1 za sezonu tak sa oplati investovat do tej inseminovanej matky ako kupovat F1 po 20€

V tvojej nadmorskej vyske by si mohol skusit aj Liniu Cernica Sokol od pana Sokola z Raslavic on ich slachti v podobnej nadmorskej vyske a predava inseminovane matky po 20€,tiez su vyborne na medovicove znasky .
(08.04.2014 20:53)Josef K napsal(a): [ -> ]
(08.04.2014 20:52)KaJi napsal(a): [ -> ]co se týká medu - škoda slov

Ale to je spíše o stanovišti, ne?

O včelaři taky.
Hlavně když je líný a chce to mít u baráku jako kdysi já. Smile
Ale místo diskuzí o úle, uteplení, linii matek atd je nejlepší neztrácet tím čas a založit si různě po mezích pár provizorních stanovišť a uvidíte že je to to nejpodstatnější.

Jediný problém, že jsou roky kdy sedne jedno stanoviště a jindy zase druhé.
(08.04.2014 20:52)KaJi napsal(a): [ -> ]Chybí mi informace o výnosu medu.
Co se týká výšky komínů patřím k nejlepším, co se týká medu - škoda slov. Ale baví mě to. Smile

Karle, je to o stanovišti. Od počátku včelaření mám Vigorky, F1 + inseminovanou na rozchov. Nemůžu porovnávat s jinými liniemi, ani nemám důvod. V předjaří se tváří, že se jim do rozvoje nechce, potom se to rychle změní. V plné sezóně je mám v NN Optimalu (42x17) na 5-6 nástavcích, bez MM. Až na výjimky se matka drží ve spodních 3 nástavcích, sem tam se podívá trošku výše, ale to jen ojediněle.
Medný výnos
2012 - 47 kg/včelstvo
2013 - 78 kg/včelstvo

Vypadá to, že mám opravdu dobré stanoviště, ale je fakt, že Vigorka umí využívat snůšku. Je to klidná a mírná včela, mohu jen doporučit.
(08.04.2014 18:03)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Teď se tady začala v podstatě probírat velikost plodiště.
Co vím, tak pan Kolomý po vytočení jarního medu stahne plodiště jen na jeden nástavek 39x24 o jedenácti rámcích, a naproti tomu, třeba pan Cimala má plodiště o třinácti rámcích 39x30 a k tomu polonástavek.
To jsou v těchto dvou příkladech docela dost velké rozdíly.
Tak a teď babo raď, jestli ten jeden nástavek 39x24 pro matku na plodování vůbec stačí a naopak, jestli těch třináct rámků, v podstatě 39x45, na plodiště už není zbytečně moc.
A to oba včelaří kousek od sebe.
Tak teď nevím, jestli nemám svoje rozhodnutí ještě změnit a všechno předělat.
Jak se pak v tom všem má začátečník vyznat a v čem začít, to teda už teď vážně nevím.
Honza

Dnes se hodně doporučuje chovat silná včelstva a dnešní matky kladou mnohem více vajíček, než třeba před dvaceti lety.
Stahnout včelstvo na jeden nástavek, jak to dělá pan Kolomý, je podle mě už docela malé plodiště, ve kterém snad ani není místo na zásoby a hlavně na důležitý pyl. Tam musí být proplodováno snad deset plástů z jedenácti a matka je tak možná omezená v kladední.
Eurodadant má v plodišti pylových zásob dost, ale možná také i zbytečně moc zásob - medu, který by se dal případně vytočit.
Můj názor na tohle je, že ideální plodiště by bylo někde mezi těmito dvěma, z mého pohledu, extrémy.
Měl bych dotaz ohledně počtu stavebních rámků v nízkých nástavcích.
Mám vyzimovaná včelstava na 3NN (39x15, po deseti plástech).
Začíná nakvétat třešeň a tak bych chtěl nástavky prorotovat. Do nejspodnějšího dám zbytky cukerných zásob z nejhornějšího a k tomu, třeba na 3, 5, a 7 místo stavební rámek.
V druhém nástavku nechám skoro všechen plod, na kraj plodu přisunu dvě mezistěny a na, třeba 8 nebo 9 místo dám také jeden stavební rámek.
Nyní mřížku a na ní třetí nástavek (medník). Do něj souš, dva plodové plásty, mezistěnu a zbytek souše.
Zkouším letos prvně tento systém, a tak bych uvítal jakoukoliv radu ohledně počtu a umístění stavebních rámků, ale i k rotaci nástavků, protože si nejsem zcela jistý, jestli nastíněný způsob je vůbec dobrý.
Děkuji předem, Honza.
Musíš počítat s tím, že pkud jsi tam neměl trunčinu z loňska nebo se z letošní ještě nelíhlo tak včely pociťují nerovnováhu a protože na MS nejsou jejich instinkty nastaveny tak vystaví skoro všude trubčinu.
Ale pokud hceš mít stavební kvůli trubcům, je to OK.
(14.04.2014 8:45)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Zkouším letos prvně tento systém, a tak bych uvítal jakoukoliv radu ohledně počtu a umístění stavebních rámků, ale i k rotaci nástavků, protože si nejsem zcela jistý, jestli nastíněný způsob je vůbec dobrý.
Děkuji předem, Honza.

Každý máme svoj systém ako postupujme v daných podmienkach,ale plodisko o dvoch nadstavkoch 39x15 o 10 plástoch kde sú v spodnom nadstavku zásoby a 5 SR sa mi vidí nedostatočné.Matka bude obmedzená množstvom prinášaného peľu a nektáru a bude treba často prevesovať plodové rámiky a vytvárať matke nový priestor,čo za určitých znáškových podmienok nemusí byť možné a o počte zásahov ani nehovorím.
Osobne tiež stláčam u slabších včelstiev plodisko na dva NN nadstavky,aby som nejaký jarný med z nich vôbec točil,no ak sa dostanú do kondície a plodisko začína byť tesné, pridávam pod medník ďalší rozširovací plodiskový nadstavok, čím využijem potenciál matky,oddialim možné rojenie a ušetrím si zásahy do plodového hniezda.SR vkladám vždy po dva do každého plodiskového nadstavku.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's